Reklama

Reklama

Temný rytíř

  • USA The Dark Knight (více)
Trailer 5
USA / Velká Británie, 2008, 152 min (Alternativní 146 min)

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Kamera:

Wally Pfister

Hrají:

Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Eric Roberts, Ritchie Coster (více)
(další profese)

Další Batmanovo dobrodružství začíná. Jeho protivníkem je tentokrát záhadný psychopat Joker. Vítanou posilou by se Batmanovi mohl stát nový státní zástupce Harvey Dent, idealistický právník odhodlaný bojovat zejména proti mafiím ovládajícím podsvětí města. Dent chodí shodou okolností s Rachel, kterou Batman, alias milionář Bruce Wayne, také miluje. Čínský obchodník Lau, se kterým Wayne odmítne obchodovat, navrhne gothamským mafiánským skupinám pro jejich peníze bezpečný úkryt v Hongkongu, kam nesahá Dentova pravomoc. Do jednání nečekaně zasáhne Joker, který chce polovinu mafiánských peněz za likvidaci Batmana. Ti to odmítnou. Batman vzápětí Laua unese a dostane z něj jména mafiánů. Dent rozjede velkou akci, podaří se mu však dostat za mříže jen méně významné gangstery. Vzápětí Joker vyhlásí, že každý den zabije jednoho člověka, a bude to dělat tak dlouho, než Batman veřejně přizná svou identitu a nechá se zatknout... (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (264)

  • Bruce Wayne (Christian Bale) ve filmu mluví jiným hlasem, když vystupuje jako Batman, aby neprozradil svou identitu. V průběhu filmu však tímto hlasem několikrát mluví i s lidmi, kteří jeho identitu znají, aniž by ji prozradili (Rachel, James, Lucius), ačkoli je s nimi o samotě. (Annie_136)
  • V části filmu odehrávající se v Hong Kongu, kdy se na mobilním telefonu nechaném Luciusem (Morgan Freeman) na vrátnici zapne program, co má vyřadit veškerou elektroniku v budově, je vidět, že na vrátnici pohasnou i světla. Naproti tomu hned v dalším záběru z kanceláře je jasně vidět, že pohasnou světla, ale lampička zůstane rozsvícená. Ochranka si navíc vytáhne baterky, i když přímo nad nimi svítí osvětlení. (sipop14)
  • Na začátku filmu, když se kamera blíží k budově, ze které klaun vystřelí lano, je vidět na střeše banky velký stín. V dalším záběru, při pohledu z okna, na budově však už žádný stín není. (Lucasosum)
  • V úplně prvním záběru je vidět v odraze prosklené fasády vrtulník, ze kterého se scéna natáčí. (imagoo)
  • Ve scéně, kdy svědek u soudu vytáhne na Harveyho (Aaron Eckhart) pistoli, Harvey říká, že zbraň je ráže .28 a že je z Číny. Ve skutečnosti jde o Glock 26 ráže 9 mm z Rakouska. (dc125)
  • Klaun, do kterého naráží autobus, padá dřív, než se jej autobus dotkne. (Hem.m)
  • Poté, co Joker (Heath Ledger) zabije řidiče autobusu, řidič padá ke dveřím. Hned v dalším záběru však řidičovo tělo chybí. (Hem.m)
  • Během výslechu v policejní místnosti se zrcadly, je několikrát možné zahlédnout v jejich odrazu kameramana. (Mr.Hudson)
  • Během výbuchu nemocnice je v autobuse, ve kterém jede Joker (Heath Ledger), vidět kamera. (Mr.Hudson)
  • V jedné ze scén vydává položený mobilní telefon zvuk vyvěšené pevné linky. (Mr.Hudson)
  • Po vykrádení banky odjíždí Joker (Heath Ledger) autobusem, následován několika dalšími autobusy. Ve scéně je možné slyšet hlasy dětí, přestože v autobusech žádné nesedí. (Mr.Hudson)
  • Ve scéně, kdy Batman (Christian Bale) s batmobilem prorazí stěnu dálnice, je jasně vidět, že batmobil dopadá na střechu. Hned v dalším záběru však dopadá na kola. (Mr.Hudson)
  • Spoiler: Ve scéně, kdy leží Harvey Dent (Aaron Eckhart) v nemocnici, má obvázanou půlku obličeje, avšak obvazem, který se nepoužívá na popáleniny, protože by se látka přichycovala k masu. (Dodislav147)
  • Hneď na začiatku, ako sa lupiči spúšťajú na lane z okna budovy na strechu banky, sa premávka pod nimi v jednotlivých záberoch mení. (ČSFD)
  • Na konci bankovej lúpeže pri zábere od chrbta si Joker (Heath Ledger) skladá masku z tváre pravou rukou, ale v ďalšom zábere spredu si ju skladá ľavou. (ČSFD)
  • V úvodnej scéne, kde banda zlodejíčkov spolu s Jokerom (Heath Ledger) prepadne banku, nemá Heath Ledger zafarbené vlasy. Keď však autobus prebúra dvere do banky, už ich má zelené. (DaliX)
  • Keď Joker (Heath Ledger) zostrelí Tumbler bazukou, vidíme, ako nabúra do protiľahlej steny a prevráti sa. V ďalšom zábere je však pretočený na druhú stranu. (DaliX)
  • Keď sa Joker (Heath Ledger) vytacká z prevráteného kamióna, možeme na jednom z obchodou vidieť nápis "Sweet home Chicago," pravdepodobne ho zabudli odstrániť, keďže film sa natáčal práve v Chicagu. (Mihail123)
  • Spoiler: V scéne, keď riaditeľ banky leží na zemi s dymovnicou v ústach, je poistka dymovnice zaviazaná na lanku, ktoré vedie do autobusu. Lanko je privreté v dverách busu. To znamená, že keď Joker (Heath Ledger) odíde s autobusom preč, poistku tým vytiahne a mal by ju autobus ťahať za sebou preč. Lenže v zábere, keď poistku autobus vytiahne, ostane poistka aj s lankom viditeľne ležať na zemi. (AAsniper)

Související novinky

Batman se blíží k půlmiliardě

Batman se blíží k půlmiliardě

14.03.2022

Druhý týden v kinech a chválený komiksový snímek The Batman už se pomalu ale jistě blíží k půlmiliardě dolarů z celého světa. Film o druhém víkendu zaznamenal jen 42% propady, díky čemuž si v… (více)

Nový Batman bude rekordně dlouhý

Nový Batman bude rekordně dlouhý

21.01.2022

Těšíte se na chystaný snímek The Batman od režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic)? Pak vás možná potěší zpráva, že si pro vás tvůrce vydupal u studia zatraceně tučný kus stopáže. Snímek totiž… (více)

Willem Dafoe jako Joker?

Willem Dafoe jako Joker?

19.01.2022

Herec Willem Dafoe (Spider-Man: Bez domova, Maják, Vražda v Orient expresu) dlouhé roky poslouchá ze všech stran, že by byl perfektní volbou na postavu Jokera. Batmanův arcizáporák a jedna z… (více)

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

09.01.2022

Jonathan Nolan, bratr slavnějšího Christophera Nolana a zároveň zkušený televizní veterán, jenž má na kontě věci typu Lovci zločinců nebo v titulku zmiňovaný Westworld a rovněž pomáhal psát scénáře k… (více)

Reklama

Reklama