Reklama

Reklama

Orange Is the New Black

(seriál)
  • Česko Holky za mřížemi (více)
Trailer 3
USA, (2013–2019), 90 h 44 min (Minutáž: 51–93 min)

Tvůrci:

Jenji Kohan

Předloha:

Piper Kerman (kniha)

Hrají:

Taylor Schilling, Laura Prepon, Kate Mulgrew, Uzo Aduba, Danielle Brooks, Natasha Lyonne, Taryn Manning, Nick Sandow, Yael Stone, Vicky Jeudy, Jason Biggs (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Piper (Taylor Schillingová) je mladá, půvabná, vzdělaná, má chápavého snoubence Larryho (Jason Biggs). Na první pohled se zdá, že v jejím životě všechno klape jako na drátkách. Jenže Piper udělala chybu. Před deseti lety se pokusila převézt přes hranice kufr plný peněz. Byly to špinavé peníze vydělané za ilegální prodej drog a Piper za to teď tvrdě zaplatí. Musí opustit snoubence a nastěhovat se do svého nového domova ve federálním ženském nápravném zařízení. Naštěstí je to věznice jen s minimální ostrahou a 15 měsíců se přece dá vydržet… Nebo ne? Dozorci Samu Healymu (Michael Harney) je křehké Piper líto, a tak jí aspoň občas radí, jak v neznámém světě za mřížemi přežít. Piper se snaží porvat s nepsanými zákony, jak to ve vězení chodí, ale není to vůbec jednoduché. Čeká ji několik šokujících překvapení! Holky za mřížema jsou slavný komediálně-dramatický seriál nominovaný na několik cen Emmy, který vznikl podle knižní autobiografie skutečné Piper Kermanové. V příběhu, který je stejně humorný jako napínavý, se objevuje mnoho zajímavých a originálních postav – takových, jaké na televizní obrazovce většinou chybí. (TV Prima)

(více)

Recenze (306)

embecka 

všechny recenze uživatele

Stále viac ma baví tento seriál... A vyššie hodnotiť sa už nedá! Ten paradox okázalosti, priamosti, otvorenosti a akéhosi ignorovania toho, čo je v spoločnosti tabu a čo nie. A potom vtipné momenty. A do toho z času na čas niečo celkom povedzme citlivé (áno, ja som na také), že každý má svoj príbeh a že nikto nie je skrz naskrz zlý... Perfektný seriál. Postavy sú pre mňa až ikonické. Dokonca ani ten prcičkový neherec mi tu nevadí. Tlieskam! ()

Kucndo 

všechny recenze uživatele

On by ten seriál mohl být o hodně lepší, ale prostě nemůžu tomu seriálu přijít na chuť, když je hlavní postava tak nesympatická, nic proti Taylor Schilling, ona za to nemůže, ale prostě Chapmanová je hrozná kráva a vůbec nedokážu být ohledně ní empatický. Ovšem slabou hlavní postavu v seriálu výborně kompenzují postavy vedlejší - obzvláště Red, Pornstache, Nicky, Pennsatucky i Larry (Jason Biggs mě opravdu překvapil!), každá z nich má něco do sebe a rozhodně jsou zábavnější, než Chapmanka. Jinak se jedná o velice zdařilý seriál, který opravdu pobaví (i když většinou nechutným způsobem, holt ve věznici nerostou lilie ale kopřivy:) ) ()

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

Perfektní, vtipný i dojemný seriál z ženské věznice. Plejáda nejrůznějších postav a postaviček se naplno rozjíždí ve druhé sérii, kdy tvůrcům naštěstí došlo, že patálie trojúhelníku Piper-Alex-Larry nikoho nebaví.///Tak mám za sebou třetí řadu a okamžitě ubírám hvězdičku, protože OITNB se - překvapivě rychle - propadl do společnosti seriálů, které měly skončit dokud byly dobré. Třetí řada je sice stále koukatelná, ale hlavní postavy se v něm točí podle únavného schématu krátká málo uvěřitelná zápletka ve vězení + srdceryvný flashback. Repliky a chování vězeňkyň jsou navíc čím dál méně realistické (papírový idiot píše erotické romány, kosher jídla chtivá černoška konvertuje k judaismu, z Piper je hysterický gangster), jakoby jim scénaristé dávali do úst hlášky, které se k nim nehodí, jen aby byly řečeny. Navíc je zde cítit čísi potřeba prosazovat svůj sociální komentář. ()

Swoser 

všechny recenze uživatele

Neskutečně návykový seriál. A to je něco říct. Líbí se mi, jak se všechny postavy neustále vyvíjí, že ani nevíte komu fandit. Mám trošku problém s postavami mimo věznici, ale to jen hledám nějakou jehlu v kupce kvalitního sena, které mě nikdy neomrzí sledovat. ()

dee.n 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Super seriálek. Miluji když se spojí žánr, který řeší psychologii a příběhy jednotlivých postav, ale nechybí v něm ani humor, mnohdy pěkně sarkastický, absurdní, či černý. Herecké obsazení je taky fajn, ale hlavní hrdinka mi moc sympatická není. Uvidíme jak v dalších řadách, zatím jsem shlédla jen tu první. Prostředí věznice je pro mne velmi zajímavé a fascinující a myslím, že scénáristicky velmi podněté, pro spoustu a spoustu zápletek a já se na ně moc těším. Jen by jednotlivé díly mohly být kratší, ale to už je můj osobní problém. ()

Jiu 

všechny recenze uživatele

Ženská konverzačka o ženských problémoch vnútri ženskej basy, ktorá pripomína americkú high school drama. Pre dámy určite zaujímavé, pre pánov nic moc. Za tých pár holých ceckov to veľmi nestojí. Pripomínalo mi to Gillmore Girls a tak isto ako gilmorovky som to vydržal sledovať asi polovicu jednej série. ()

nikoletkaa 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem si nebyla jistá, jestli koukám na komedii či drama, postupem času jsem si však na svérázný humor zvykla. Ovšem španělské Locked Up mi sedí ještě o něco více. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Ked som kedysi v dobe vzniku objavil prave sa vynorivsi Homeland, mal som taky isty pocit zjavenia, ako teraz pri OITNB. Neskutocne dobre napisany, zahrany, zabavny a odsypajuci kusok. Taylor Schilling je v roli Piper dokonala a na zjedenie. Sem-tam vypatlana blondynka, sem-tam nevinna, prosta myska a sem-tam prvotriedny manipulant, ci afektovany fracek. Tiez postavy a pribehy zenskych spoluvazenkyn stoja za to a vyber ich protagonistiek je nemenej atraktivny. A tie gang-skupinky tam....latiny, nabozenske fanaticky, vypatlane smazky, afro a dalsie...Jenji Kohan sa proste ozaj predviedla. Je to vobec prvy pocin, co som od nej sledoval a myslim, ze zo zaujmu siahnem po jej predoslych. Paradoxne otravne a nesympaticky na mna posobil Piper-in snubenec stvarneny Biggs-om. To uz i jeho rodicia su podarena dvojka, dozorcovia a dozorkyne vo vazeni, ci najotravnejsie vazenkyne mi prisli stravitelnejsie ako jeho prejav. Kazdopadne zacal som s druhou seriou a neskutocne sa bavim. Ziadna nuda a vtipne pasaze stale stoja za to. ()

heihatchi 

všechny recenze uživatele

Rukopis paní Kohanové tu je znát. Nicméně od trávy je to více dramatické a ta komediální část se tu objevuje jen čas od času, aby to uvedla zase zpátky do té pohodovější roviny. Každý si tu určitě najde to svoje (nejvíce jsem sympatizoval s černoškama a hispánkama), i tak si mě ale seriál úplně nezískal a ke konci série jsem se na to už díval spíše jen z povinnosti. EDIT: Tak druhá řada se rozjela pěkně z ostra a musím říct, že Vee jsem nesnášel do morku kostí. Díky ní jsem těch 13 dílů shlédl v poměrně rekordním čase. Neskutečně mi ale vadil konec, takhle hustá atmosféra by se neměla ukončovat růžovoučkou estrádou... ()

Chundys 

všechny recenze uživatele

Nebudu se asi nějak rozepisovat. Zase skončil jeden skvělý seriál. Nejhorší byla třetí série s kterou jsem bojoval zhruba 3 měsíce, ale pak se vše v dobré obrátilo a úroveň si to udrželo výtečnou :-). Oblíbené postavy: Piper Chapman, Tiffany Dogget, Poussey Washington, Nicky Nicholsová, Red, Frieda Berlin, Taystee, Gloria Mendoza, Joe Capputo, Natalie Figuera, Lorna Muccio Morella, Bianca Flores, Soso, Flaca a Maritza a možná si na někoho ještě vzpomenu ()

Loooki 

všechny recenze uživatele

Milujem vazenskú tématiku, nie tú chlapskú drsnú, ale "jemnejšiu" ženskejšiu, lebo ženy vedia byť riadne b*tches, hlavne keď hierarchia nepustí. Osobne sa mi veľmi páči Jenji Kohanovej rukopis. Opening Credits od mojej milovanej Reginy Spektor, sú len skvelým bonusom! Hodnotené po II.sérii. [peknou fikciou by bolo ak by jedna zo žien bola Nancy z Weeds a jej Zoya, veď lesbickej tématiky je v OITNB dosť]. ()

studo 

všechny recenze uživatele

Dlho to vyzeralo, že najlepší nový seriál roku 2013 bude Banshee, ale v poslednom týždni ho prekonalo práve toto oranžové dielo. ()

KuZd 

všechny recenze uživatele

Jak první série byla docela fajn, vypadala realisticky a snažila se celkem nenuceně (občas) vykreslit charaktery jednotlivých postav a zároveň se celou sérií rozplétal jakýsi příběh, který vyústil posledním dílem, tak druhá série je totální odpad. Druhá série místy připomíná kombinaci Upířích deníků (ovšem jen tu plytkou část bez dramatických scén) v kombinaci s L Wordem. Série je zcela o ničem a ono nic je završeno valentýnským dílem, u kterého se vám chce už samou lítostí nad vaším utrpením u tohoto seriálu zemřít (party se srdíčkama ve věznici, rodinné prostředí.. no prostě asi typická americká věznice, znáte to)! A to nemluvím o tom, že druhá série se ani nesnaží o žádnou vícedílovou zápletku, ta prostě jede jen na mělké pocitové vlně, které nevěří ani 13 letá puberťačka po lobotomii. Takže první série z 4*, druhá série za odpad, celkem 2*. Bože, jak já jsem z toho vzteklá - zkaženo přesně tak, jako Tráva. ()

yvona 

všechny recenze uživatele

Pro mě tohle není komedie v žádném případě. Nicméně - dobrý seriál. Sice jsem nabyla dojmu,že krimniál,kde jsou ženy vězněny i za vraždy, je takový pololázeňský pobyt,kde se kafrá, poflakuje,žere,fetuje,tančí, blbne a sexuje, ale hezky se na to kouká. Dost dobře zahraný a výborně vybrané aktérky.Třetí série mě ale už dost nudila. ()

oli009 

všechny recenze uživatele

Je hodně seriálů s dobrou hudbou, ale žádný jiný mi neukázal tolik skvělých málo známých songů jako právě Orange. Ale vděčím mu za mnohem víc. A nejen já. To, co se OITNB povedlo, je nevídané. Otevřít tabu téma, které zarezonovalo celou Amerikou a nemusí se stydět ani v Evropě, je na začátku 21. století solidní výkon. Doteď jsem přesvědčená, že Orange stvořil Netflix. Protože to, co ve své době přinesl, převrátilo televizní svět naruby. V hlavních rolích banda ženských outsiderek, které celá společnost odsuzuje (dokonce i formálně), s rozdílnými životními příběhy i charakterovými vlastnostmi. Orange je skládanka mnoha osudů lidí, kterými bychom mohli být i my sami a s nimiž máme leccos společného, je to směs života, který vidíme kolem nás, svědectví o tom, s jakými problémy se potýká moderní společnost a především je to pak zdrcující kritika společenských předsudků (protože kdo jsem já, abych tě soudil) a (ne)funkčnosti amerického vězeňského systému. A nejlepší na tom je, že všechna tahle vážná témata halí do komediálního hávu. OITNB nebylo vždycky perfektní, sama to moc dobře vím, protože jsem ho kolikrát kritizovala, ale zpětně si tak říkám, že možná právě pro své nedokonalosti a chyby je ještě lepší. Protože tím vlastně nejlépe vzdává hold svému hlavnímu poselství. Že nikdo není dokonalý. Každý má své chyby. Ale nejdůležitější je nevzdávat se a snažit se být den ode dne lepším člověkem. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Hlavní postava kupodivu velmi otravná ... místy debilní a až snad přehnané - takový hovada ti Amíci nemůžou být, aby tak zametali s lidma bez "zelené karty" - místy však velmi poutavé až zvláštní ... čuměl jsem s otevřenou hubou ... nejlepší úsek je vzpoura a pak pobyt na maximálce ... to jsem sjel v celku během tří dnů až mi opuchly oči ... jinak veškeré postavy excelentně zahrané, někdy až vynikajícně a smekám, jak to zvládli ... zabavilo královsky ... od stejné scénáristky je seriál "Tráva" trapas a kokotina, ale tohle je skvost - sice místy absurdní a taky blbý, ale vtipný a velice poutavý a zábavný ... i drsný a nechutný ... je tam toho hodně - každý si vybere ... ()

Související novinky

Ryan Gosling jako vlkodlak?

Ryan Gosling jako vlkodlak?

30.05.2020

Studio Universal pokračuje v oživování svých klasických monster, a další na řadě je podle všeho Vlkodlak. V nové verzi by si pak hlavní roli mohl zahrát Ryan Gosling (Drive, Blade Runner 2049).… (více)

House of Cards skončí šestou sérií

House of Cards skončí šestou sérií

01.11.2017

Streamovací služba Netflix se před pár lety vrhla na seriálovou tvorbu. A dnes už víme, že to bylo skvělé rozhodnutí, jež nám dalo Stranger Things, Narcos, Orange is the New Black nebo The Crown.… (více)

Další krok pro Netflix

Další krok pro Netflix

08.03.2015

Stále populárnější americký poskytovatel „video on demand" (VOD) streamovaných médií v současnosti zažívá svůj vrchol. Po celém světě má Netflix více než 50 milionů předplatitelů a možná již koncem… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Reklama

Reklama