Reklama

Reklama

Batman začíná

  • USA Batman Begins (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie, 2005, 140 min

Jako malý chlapec je Bruce svědkem násilné smrti rodičů, kterou si trpce vyčítá. V dospělosti je ovládán vztekem a touhou po pomstě. Snaží se pochopit myšlení zločinců a bojuje s vlastními démony. Živí se drobnými krádežemi a ocitá se v horské věznici v Číně, kde se setkává s tajemným mužem Ducardem, který jej naučí bojovému umění nindžů. Zdejší výuka nakonec dopadne poněkud jinak a on se vrací do rodného Godham City. To se za těch pár let změnilo k nepoznání - ze všech stran vyvěrá kriminalita a korupce. Bruce s pomocí věrného komorníka a pár nových přátel, začíná žít dvojím životem. Stane se maskovaným bojovníkem Batmanem, který používá svoji sílu, inteligenci a řadu svých technických vymožeností k boji proti zlověstným silám, které ohrožují město. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 777)

chelsea17 

všechny recenze uživatele

Spiderman mě příliš nenadchnul a to samé ani Batman. Zřejmě nejsem typ na komiksové postavičky převedené do filmové podoby. Začátek nebyl moc zajímavý, zbytek se dost zlepšil, ale stále to nebylo prostě tak dobrý, abych tomu dal o tu hvězdu víc. Nolan tam zakomponoval dost akčních scén, a tak by to mělo i vypadat. Je to přece adaptace komixu a právě to mi zřejmě nesedí, jelikož ta akčnost vypadá tak hrozně "americky". Všechny porazí, zničí ... má to tak bejt, ale mně se to nelíbí. Dokážu ostatním dát za pravdu, že to přece je tak dobře, tak to má vypadat.Pokud to shrnu, tak je to asi na té hraně 3-4 *. Vím s jistotou, že tenhle film už znovu vidět nepotřebuju. Přes to všechno je to velice podařený snímek na batmanovské téma. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Počátek legendy o Temném rytíři je v porovnání s nadcházejícími dvěma díly stále cítit klasickými rysy komiksového snímku. Přemrštělost, malý důraz na pocit "realismu". Navíc celkem standartní scénář, který ničím nepřekvapí. Jako rozjezd celé trilogie ale funguje velmi dobře. Takové malé zahřmění před bouří, kterou přinesl Temný rytíř. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Postavy, příběh, myšlenka i odkaz ztrácely se nejdříve v kontextuálně vytržených a sladce podbízivých dialozích, na konci v klišoidní akčnosti. Můžeme být rádi, že jsme nějaký obsah vůbec našli. Západní film 21. století už zkrátka neví kudy kam, sází na osvědčené a otřepané, bo na nové a neotřelé nemá koule. ()

spoonman 

všechny recenze uživatele

Tenhle film trpí tím, že je prvním ze strašně nadhodnocené trilogie a hlavní záporná postava je z celé trojice taková nemastná neslaná. Vždycky se zdráhám si to pustit, ale nakonec mi to přijde zábavné, snad je tam toho humoru, vzhledem k tomu jak vážně se to později bere, až moc. Ale může člověk něco soudit za budoucnost? (to byl chyták, samozřejmě, že může) ()

sebo9629 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci reboot a hlavne vynikajúci origin story, ktorý dáva dokonalý zmysel prečo by sa niekto prezliekal za Batmana a bojoval proti zločinu. A ak by nebolo zopár nedostatkov tak by to jednoznačne bola moja najobľúbenejšia časť trilógie, takto sa neviem rozhodnúť a často sa to pre mňa mení... Hodnotenie: 9.7/10 ()

vito_corle 

všechny recenze uživatele

Mám rád komiksy a asi nejvíce BATMANA Nolan natočil film, kdy nám ukazuje začátky Bruce Wayna a zrod Gothamského rytíře, který ochraňuje město před zlem. V prvním díle stojí proti nepříteli, který ještě ve filmech nebyl Ra´s Al Ghul a Scarecrow. Nádherný temný příběh, plný akčních scén, k tomu skvělá hudba, efekty a hlavně skvěle udělaný Bat mobil. Christian Bale se narodil pro Batmana. ()

ASSBURGER 

všechny recenze uživatele

Perfektný začiatok jednej z najlepších trilógii ktoré som kedy videl. Proste Christian Bale mi už ako Batman bude sedieť navždy lebo podal čo sa týka batmana najlepší výkon. Nolan možno nevedel že to naberie takú slávu a budu ešte dve časti ,ale spravil to a nabralo to takú slávu že si to ani nevedel predstaviť. Ved sfilmovať jednu s najlegendárnejších komixovích postáv je naozaj niečo zaujímavé. Ked už nemal taký úspech starý Batman s Michaelom Keatonom a Jackam Nicholsonom tak tento film to určite zrovnal tak aby mali úspech všetky časti. Proste Nolan vymyslel trilógiu o ktorej môžeme povedať že je jedna z najlepších na svete. Škode je už len to že nového Batmana bude hrať Ben Affleck ktorého príliš v láske nemám ale čo už dúfam že to bude dobré síce nie až tak ako tento ale dobré. ()

avitakova 

všechny recenze uživatele

Začátek filmů o Batmanovi s Christianem Balem v režii s Christopherem Nolanem a start sice nejslabší (ve všech 3 filmů), ale stejně úžasný, napínavý, akční a kdo ví co ještě. Každopádně dokonalé uvedení a důvod k zamilování se do filmů v téhle sestavě. ()

ProfesorJJ 

všechny recenze uživatele

Bruce Wayne se vrací v plné parádě a odstartovává parádní a jednu z nejlepších triologii , ktere kdy byly v kinematografii k vidění. ()

sirien 

všechny recenze uživatele

Výborná ukázka toho, jak má vypadat "nekomiksové" zfilmování komiksu. Ke konci mi přišlo, že film začíná trochu ztrácet dech, ale nakonec do do úplného konce ještě vydržel. ()

molcan2 odpad!

všechny recenze uživatele

Tínedžeri majú tendenciu byť strašne zahľadení do seba a nudní ľudia, čoho dôkazom je nielen dospievajúci Bruce Wayne, ale aj celý film. Film sa sústreďuje na Bruceovu nudnú snahu prekonať bolesť z toho, že videl, ako mu zabili rodičov, na jeho hnev a tak ďalej. Ako strašne bohatý chlapec sa môže vyžívať v tom, že sa stane zločincom a trénuje, aby sa stal akýmsi nindžom a mohol tak bojovať proti zločinu. Veľmi podobne ako tínedžer si myslí, že jeho problémy sú horšie ako problémy všetkých ostatných, a jeho prehnane emocionálne reakcie sú jediným spôsobom, ako sa s nimi vyrovnať. Je to samozrejme nemiestna blbosť, ale aby sa tento hriech ešte znásobil, je tento patetický do seba zahľadený odpad napojený na patetický, do seba zahľadený dej. Chlapík učiteľ nindža (samozrejme) chce zničiť Gotham (samozrejme) a Batman to musí zachrániť (samozrejme). Je tu nejaké opičenie sa po vedcovi a potom Batman bojuje so záporákom, ktorý zomrie. Nanešťastie, ufňukaný netopieríček to tiež nekopíruje. Aha, a hrá v ňom aj dievča Toma Cruisa, ale to ste si už asi všimli. Každopádne, tínedžeri by mali viac chodiť von a rozprávať sa s dievčatami, prestať si myslieť, že život všetkých ostatných je lepší ako ich, a starostlivo sa vyhýbať vzorom, ako je tento chlap! ()

Aurus 

všechny recenze uživatele

Tady se není o čem bavit. Prostě perfektní film s perfektním příběhem, perfektními postavami, perfektní hudbou, skvělou akcí, skvělou atmosférou, skvělým záporákem, se skvělými lokacemi a a perfektní hudbou. Prostě jednoduše se jedná o úžasný a zároveň perfektní film který každý musí vidět. Do tohoto filmu jsem se prostě zamiloval. A taky je zde perfektní Batman se skvělým oblekem a perfektním Batmobilem. Za mě 9,5/10. Tady prostě nejde jinak. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Skvělá klasika, která je na rozdíl od ostatních Bat filmů smysluplná, záporáci jsou klasicky záporní, bez nějakých nadlidských schopností a Liamu Neesonovi to ukrutně slušelo. Perfektní hudba i vizuál. Jen to mohlo být krapet kratší. Za mne spokených 85%. ()

Puol 

všechny recenze uživatele

Takže zase iný Batman s prívlastkom psychologicko-realistický, ktorý ale ctí pravidla žánru aj odkazy na comicsovu predlohu. Mne viacej sedela tá druhá comicsová polovička filmu. Herecké obsadenie perfektné,až mi bolo ľúto niektorých hercov ktorý sa na plátne ani poriadne neohriali a obsadiť rodenéeho záporaka Gary Oldmana ako jediného riadného policajta v Gothame- Jamesa Gordona, hmm hmm??. Celkovo to vo mne zanechalo veľmí dobrý pocit.Z filmárského hľadiska je u mňa na prvom mieste ale zatial stále ostáva Batmanov návrat Tima Burtona, i keď to je tesné. P.S. Ako komiks Batman: Year one od Franka Millera reštartoval-oživil pôvodný komiks, hádam tento film urobí to isté vo filmovom svete Batmana. ()

derek007 

všechny recenze uživatele

Neříkám, že Bale je nejlepší Batman, že Neeson je nejlepší záporák, že Katie je nejhezčí "batwoman"¨, ale celkově +- mě to vychází na nejlepšího Batmana. Nejlepší ale je, že v zásadě nemám s čím srovnávat, vzhledem k tomu, že toto je úplně odlišný film od Burtonových a také(díkybohu) od Schumacherových netopýrů. ()

tragos 

všechny recenze uživatele

Nolan to chytil za správný konec, ale po půl hodině pro mě zcela nepochopitelně přehmátl na konec opačný... Burton-Nolan 1:0 ()

ebi 

všechny recenze uživatele

Po prvním zhlédnutí velké zklamání. S odstupem času však musím ocenit novátorský přístup a nové filozofické pojetí symbolu Batman. Obsazení výtečné, film je moderně akční. ()

#47 

všechny recenze uživatele

Pro mě jako fanouška původních filmů o Batmanovi je Batman begins jednoznačně největším zklamáním roku. Tohle přece není Batman! Předchozí filmy měly svoje komiksové kouzlo, vynikající atmosféru, efekty, souboje, nezapomenutelné záporáky, jejichž představitelé patřili vždy do Hollywoodské elity a kteří byli velmi výrazní nejen svou vizáží, ale i svým osobitým chováním. Každý z původních záporáků měl prostě svoje kouzlo a já mu jeho úlohu věřil......nic z výše uvedeného se ale v Batman begins nekoná, navíc jsou tady i faktické chyby, chybí tomu dřívější nadsázka či alespoň náznak černého humoru a hlavně je to často až nesnesitelná nuda......tohle prostě není úplně jiná liga, to je úplně jinej sport!......a tenhle sport rozhodně není mojí krevní skupinou. ()

Zalost 

všechny recenze uživatele

Film předcházely doporučení "nejlepší Batman vůbec", vůči nimž jsem zůstával skeptický, maje v paměti sice ne až tak komiksu věrnou, přesto působivou fantaskní vizi Tima Burtona v prvních dvou filmech. Proto jsem byl příjemně překvapen výsledkem, který se onomu avizovanému titulu sakramentsky blíží. První dva Batmani mají nadále jako hlavní trumf úchvatnou vizuální stránku (za kterou vděčí více než předloze přece jen Burtonovi), třetí a čtvrtý díl byly sraženy k zemi svou barevnou cukrkandlovostí, kterou příznivci Batmana režiséru Schumacherovi už nikdy neodpustí. A teď tu máme Nolanův pokus, který se víc než který jeho předchůdce blíží stylu, atmosféře a zpracování samotné komiksové předlohy. Jediné, co filmu scházelo, byl nějaký pořádný padouch, protože většina byla zkrátka příliš lidská a "nesuper", aby mohla soupeřit s titulním superhrdinou. Skvěle zpracovaný Scarecrow, který mohl se ctí rozšířit pomyslnou galerii stylových komiksově-filmových padouchů, dostal trestuhodně málo prostoru, proto působí i přes svůj potenciál mírně nevýrazně. Ale další díl by měl chybku v absenci pořádného padoucha napravit, jak naznačuje přátelské mrknutí před závěrečnými titulky :-) ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

19.07.2023

Režisér Christopher Nolan si za ty roky v Hollywoodu vypěstoval pověst tvůrce, který má pevnou vizi, přesně ví, čeho a jak dosáhnout, a málokdy se co se kvality týče splete. Navíc se mu několik let… (více)

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

09.09.2021

Režisér Christopher Nolan byl jedním z prvních filmařů, kteří se loni rozhodli vyzkoušet sílu kin během pandemie, když de facto vlastnoručně protlačil svůj snímek Tenet k letní premiéře. Místo… (více)

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Reklama

Reklama