Reklama

Reklama

Batman začíná

  • USA Batman Begins (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie, 2005, 140 min

Jako malý chlapec je Bruce svědkem násilné smrti rodičů, kterou si trpce vyčítá. V dospělosti je ovládán vztekem a touhou po pomstě. Snaží se pochopit myšlení zločinců a bojuje s vlastními démony. Živí se drobnými krádežemi a ocitá se v horské věznici v Číně, kde se setkává s tajemným mužem Ducardem, který jej naučí bojovému umění nindžů. Zdejší výuka nakonec dopadne poněkud jinak a on se vrací do rodného Godham City. To se za těch pár let změnilo k nepoznání - ze všech stran vyvěrá kriminalita a korupce. Bruce s pomocí věrného komorníka a pár nových přátel, začíná žít dvojím životem. Stane se maskovaným bojovníkem Batmanem, který používá svoji sílu, inteligenci a řadu svých technických vymožeností k boji proti zlověstným silám, které ohrožují město. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 776)

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Nemáme slov.... Revoluce akčních filmů a posunutí slavného gothamského superhrdiny na úplně jiný level správně "po nolanovsku". Nadupanější akci, než v DKT jsme jakživ nespatřili a již ani nespatříme. 100% ()

Gamekeeper77 

všechny recenze uživatele

Mám rád jedničky a komiksové dvojnásob. Kromě neznámého (i když občas staronového) hlavního představitele nám dává překvapení, většinou originální a neotřelý příběh a co hlavně...zrození hrdiny. Rád sleduju tu cestu od prvních impulsů, přes počáteční (ne)úspěchy v lyžařských kuklách až po dokonalou vymazlenost. U Batmana je to o to lepší, že schopnosti mu nespadnou do klína jako ostatnim, ale že jich docílí tvrdým výcvikem doprovázeným určitou cestou poznání. Daří se mu tak sice za nemalého přispění téměř neomezených finančních prostředků, ale o to je Batman diky svým sofistikovaným hráčkám zajímavější. Takže když se pak za účasti výborně obsazeného Balea a Cainea a pod Nolanovým vedením hodí tenhle skvělý příběh s úžasnou temnou atmosférou a jedinečnou hudbou na plátno, nejde se do něj nezamilovat. Pro mě rozhodně nejlepší díl trilogie (a komiksová série celkově zrovna tak). 95%. ()

Gonzalfe21 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem viděl Temného rytíře a potom Temný rytíř povstal. Že se vlastně jedná o dvojku a trojku, jsem nevěděl. Když jsem se dozvěděl o existenci prvního dílu, nevím proč, ale dlouho jsem se tomu vyhýbal. Nějak se mi do toho prostě nechtělo. Musím říct, že jsem velmi pochybil, jelikož se mi jednička líbila takovým způsobem, že jsem ji hned zhlédnul i podruhé. Velmi působivý origin, velmi propracovaný scénář. Tento film netáhne dechberoucí akce, ale dialogy. Dialogy a celková kompozice. Všem, kteří udělali stejnou chybu jako já a vyhýbali se tomuto filmu... okrádáte jenom sami sebe. Potom nemáte právo nikomu říkat, že se nemáte na co koukat! ()

DarweyD 

všechny recenze uživatele

po třetím shlédnutí konečně můžu s čistou hlavou vydat verdikt nad tímto skvělým originem, první půlka je rozhodně na 5 hvězd, atmosféra jak svině, rozumný slet událostí, žádný nadpřirozený kouzla a čáry, všechno do zrození hrdiny dává jakštakš smysl, což dokážu ocenit na těhle komiksovejch příbězích přenesenejch na plátno. Bohužel v druhé půli začne, ne tak zajímavý boj mezi hlavním hrdinou a jeho nepřáteli, nuda to sice opravdu neni, ale postrádá to jiskru temnýho rytíře, či první série Daredevila. 4,5/5 ()

Nathaniell 

všechny recenze uživatele

Vtipy jsou většinou jen ty prkenný a jako příběh z ázie jsou rozhodnopádně lepší Pěsti ze železa (zhruba o 5,6 miliardy procent)... Prostě romanťárna o tom, jak Betmen začal, koho všechno zmlátil a (jako vždy) příběhu z dětství se nedočkáme. Tak se s tím srovnejte, komixoví idioti: DĚTI NIKOHO NEZAJÍMAJ!!! ... Já to poselství pochopil, děkuji krásně... Nejradši bych šel s hodnocením ještě níž vzhledem k paskvilům, který po tomhle filmu následovaly... Ale když vezmete tenhle snímek jako unikát, tak se zavřením všech tří očí mu ze soucitu ty tři člověk snad i ani dá... 3* ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Návrat Batmana v takové síle, že nakonec překonává i do té doby nejlepšího Batmana od Tima Burtona. Film ukazuje zdařile, jak vlastně Batman začal, proč netopýr a pak pokračuje akce za akcí, které strhávají. Romantika se příliš nekoná, jde přeci jen více o záchranu Gothamu, jestli si ji tedy Gotham zaslouží. ()

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Jako jo, ale z některejch věcí mě cukali koutky. To jeho začínání bylo fakt jen takovej kostrukt, aby dosaženo dostatečného utrpení, ale výsledek byl takový samoúčelný a nereálně směšný a to mi zkazilo zážitek z jinak dobrý podívaný. ()

Dejvecd 

všechny recenze uživatele

Batman Begins je komiksovka ktorá by nemala minúť žiadneho fanúšika tohto žánru. Nolan tu vytvára úžasnú atmosféru a emócie ktoré diváka sprevádzajú od začiatku do konca. Batman tu nebojuje proti klasickým záporákom (aj na tých dôjde), ale hlavne tu bojuje so svojím strachom. A to je práve to čo robí tento film ešte napínavejším. ()

cinema_cz 

všechny recenze uživatele

Batman začíná je pozoruhodný hybrid, fungující jako poctivý akční velkofilm, intimní psychoteror i labužnická studie žánru, jehož hranice překračuje nejedním směrem. Při znalosti žánru comicsových filmů a konkrétní batmytologie je velikým potěšením sledovat, jak do svého příběhu scenáristé (Christopher Nolan, David S. Goyer) zapracovávají "povinné" aspekty (kostým, batmobil, batsignál...) tak, aby vyznívaly přirozeně a logicky, a přitom posouvaly děj kupředu. 100 % (Ondřej Vosmík, Ci 07/2005, str. 32) ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Už to nie je ten rozprávkový Burton a dokonca to nie je ďalšia Schumacherovská paródia, ale inteligentný a s vážnosťou naladený Nolan. Práve on dodal môjmu obľúbenému komiksovému hrdinovi tú ľudskosť, ktorú všetci predchodcovia Batmana v starých verziách mohli len postrádať. A že je práve Bale tou najlepšou voľbou pre stvárnenie netopierieho muža, ktorý na ceste k poznaniu prišiel na to, že pomsta a spravodlivosť sú dva odlišné pojmy, snáď ani netreba spomínať. Koncepcia strachu a Wayneova motivácia ku konaniu spravodlivosti je tak pekne načrtnutá, ako aj spracovaná. Diváci už v tej dobe nestáli o gýčovo prefarbených zloduchov či umelo pretemnené prostredie, ale o prirodzene temných a charakterných záporných postáv v reálnejšom prostredí, ktoré by bolo stelesnením reálneho mesta. A tak sa aj stalo. Zimmer celkový zážitok ozvučil temnými motívmi a svoju tvorbu zdokonalil až v nasledujúcich dieloch (ako každý zúčastnený). Tak prečo nie plný počet? Paradoxne tento diel som videl z celej série až tretí v poradí, a ten wau efekt u mňa vyčerpali práve tie nadchádzajúce časti a v čase, kedy v kinách letel BATMAN BEGINS, ja som ešte vyrastal na starých verziách z 90. rokov, ktoré boli pre mňa detskejšie vzhľadom k veku, aký som vtedy mal. Vidieť to ale v správnom chronologickom poradí a v správnom čase, neváhal by som hodnotiť vyššie. Za mňa 85%. ()

Cortesz 

všechny recenze uživatele

V době vzniku jsem se pobavil, ale pořád mi tam něco chybělo. Nemělo to komixové kouzlo jak Burtonův Batman. Nyní jsem snímek viděl znovu na HBO GO a musím uznat, že jde o výborný origin batmana a jestli mi tenkrát vadila ta "realističnost", tak nyní jsem to měl přesně naopak. Ovšem stále je můj oblíbený batman ten od toho Burtona (oba). ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Po Batman a Robin nikdo moc nepředpokládal, že by se Batman na filmové plátno vrátil, naštěstí se toho ujal režisér Nolan, který mi vrátil naději, že se po špatném ukončení dá udělat skvělý restart. Bale se role skvěle ujal a konečně vidíme pořádné zrození Batmana. ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Celkom dlhý a nudný film, ktorý sa rozbehne až po hodine, vtedy sa totiž Bruce stane Batmanom. Bojuje s viacerými zaporakmi, ale to neprispieva k lepšiemu deju, akcia je tiež priemerná. Katie Holmes je castingovy omyl. Finálna scéna je čistý chaos. Jedine co ma bavilo bol psycho psychiater. ()

koty2201 

všechny recenze uživatele

Hovorí sa, že Batman trilógia od Christophera Nolana je najlepšia trilógia s netopierom vôbec. Minulý rok som mal možnosť vidieť nové spracovanie od Matta Reevesa. A zatiaľ by som skôr povedal, že Batman začína je veľmi slušný film s maskovaným hrdinom Gothamu. Lenže The Batman je oveľa lepší film aj keď to pred koncom trochu zakopne. Názor na prvý diel mám do veľkej miery ovplyvnený súčasnými superhdinskými filmami, takže preto z toho nie som až tak nadšený. V podstate sa jedná o veľmi slušnú a podarenú komiksovku. Ide o pomerne klasický príbeh o začiatkoch Batmana, kedy prichádza o rodičov uprostred osudnej noci pri odchode z opery. Následne sa Bruce Wayne roky túla mimo svoje sídlo a túži po pomste. Až nakoniec natrafí na tajný spolok bojovníkov, ktorý ho zbavia strachu z detstva a naučia lepšie bojovať. Neskôr zisťuje ako skorumpovaný je celý Gotham a chce očistiť celé mesto od zločinu. Scarecrow je tu ako klasický záporák z komiksov dosť nevyužitý a Cylian Murphy ma veľmi svojim výkonom nepotešil. A ani Liam Neeson ako záporák nepôsobil ktovieako nebezpečne. Takže záporné postavy tento film veľmi netiahnu dopredu. Naopak zobrazenie Gothamu ako mesta plného zločinu a korupcie je zvládnuté veľmi slušne a aj to ako sa s tým snaží Bruce vysporiadať a nastoliť spravodlivosť. Lenže v porovnaní s Reevesovým Batmanom to až tak dobre nie je a klasická detektívna práca miestneho netopiera prakticky absentuje. Alebo nie je veľmi výrazným prvkom filmu. Čiže príbeh ma nejak výrazne nenadchol, ale nemôžem povedať, že je odfláknutý. Nolan si poradil s komiksovým príbehom veľmi slušne a užil som si to. Dokonca aj práca s postavami je tu neobvykle lepšia v porovnaní s inými jeho filmami. On postavy do hĺbky veľmi skúmať nezvykne. Čo ma však okrem toho ešte teší, tak je fakt, že ide o veľmi pekne natočený film s naozaj krásnymi zábermi. Avšak ten Reeves aj toto zvládol lepšie. Ten kto ma herecky potešil najviac je samotný Christian Bale a vidieť ako si to veľmi užíval. Hudba od Hansa Zimmera je štandardne geniálna, pretože on zlú hudbu zložiť ani nevie. Vizuálne efekty sú na svoju dobu dosť dobré a je to možno aj preto, že Nolan a aj Reeves sa snažia o čo najviac praktické efekty ako CGI a tie až tak nevyužívajú. To je len veľké plus. Dizajn Batmanovho obleku, jeho Batmobilu a iných vychytávok sa mi páči. Je to taký akoby ultra sci-fi štýl. Naopak zasadenie je také štandardné a ničím nejak extra zaujímavé, čo by mi padlo do oka a nadchlo by ma to. Gotham pôsobí ako obyčajné mesto a nedýcha až takou temnou atmosférou ako by v skutočnosti malo. Čo ma pre zmenu až tak veľmi neteší. Každopádne to môžem pre komiksových nadšencov určite doporučiť. A ja sa idem vrhnúť na druhý diel. ()

LucLuc 

všechny recenze uživatele

jo! JO! JO! He's back! Dark Knight jak se patří! Konečně Batman, kterej má koule! Skvělá atmosféra, která vydrží celý film, už jen proto, že po hodině čekání už je člověk na batmaní kousky dost nadrženej... Skvělé Gotham City, které překonává i Burtnovu stylizaci! Mužské herecké obsazení je na jedničku a na Katie se aspoň dobře kouká! A ten konec, sakra to se těším na další nášup z Crime Alley a dalších ulic špinavého Gothamu! ()

axik 

všechny recenze uživatele

Batman Begins je velmi důstojným nástupcem a pokračovatelem filmů o tajemném mstiteli a ochránci práva v Gotham City, přičemž je ze všech filmů maximálně autentický, jasný, realistický. Batman prošel ve filmu psychologickým vývojem, přičemž "mechanik" a "equilibrista" Christian Bale je skvělý a excelující. Z každého záběru dýchá atmosféra maximálně reálného Gotham City, vše je unikátní a jasné - vytržené ze současného světa. Liam Neeson je výborný (kdeže Hvězdné války jsou). Doporučuji, opravdu se to Nolanovi povedlo. ()

forzaroma 

všechny recenze uživatele

Rádovo posledný, kvalitou prvý. Najnovšie spracovanie Batmana a jeho netopierých začiatkov, prichádza do vašich kín, práve teraz. Nepremeškať! Akcia, spracovanie, všetko skvelé. Batman Begins je pre mňa prekvapenie roka. ()

MiD 

všechny recenze uživatele

Asi se budu lišit, ale ... na víc jak 3 * to pro mě rozhodně nemá. Děj je trochu podivínský, sem tam jsem zahlédl přeplácané efekty, zkrátka nic moc. ()

Efreeti 

všechny recenze uživatele

Pěkná a hlavně realnější atmosféra Gothamu (na míle daleko od gotiky alá Burton). Výborné nápady, kamera a kulisy potápí ke dnu neuvěřitelně nesmyslný scénář. Celá ta epizoda s Neesonem je uplně na hlavu postavená a v rámci celého přípěhu hodně nelogická. Možná to chtělo držet se spíš linie příběhu se záporákem-psychiatrem. Pokračování s lepším scénářem a ve stejném obsazení (Bale - Holmes je velmi pekna dvojice) bych možná i ocenil jako nejlepší komiksovou adaptaci....hned to Vráně a Sin City ;-) ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

19.07.2023

Režisér Christopher Nolan si za ty roky v Hollywoodu vypěstoval pověst tvůrce, který má pevnou vizi, přesně ví, čeho a jak dosáhnout, a málokdy se co se kvality týče splete. Navíc se mu několik let… (více)

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

09.09.2021

Režisér Christopher Nolan byl jedním z prvních filmařů, kteří se loni rozhodli vyzkoušet sílu kin během pandemie, když de facto vlastnoručně protlačil svůj snímek Tenet k letní premiéře. Místo… (více)

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Reklama

Reklama