Série(2) / Epizody(20)
Napätie, úzkosť, strach. Streľba, smrť, plač – aj o tom je kriminálny seriál Mesto tieňov, v ktorom sa na pozadí fiktívnych vzťahov kriminalistov odohrajú zločiny, ktoré sa reálne stali. (oficiální text distributora)
Keď som zistila, že je to slovenský seriál takmer som sa rozhodla to ani nepozerať. Asi je to také nepatriotické, ale po Priateľkách, Paneláku a Normálnej rodinke si myslím, že nie úplne nepochopiteľné. Ostala som dosť prekvapená, keď som sa nakoniec rozhodla to kuknuc. Bolo to dobré. Nie je to síce CSI Las Vegas, ale páčilo sa mi to. Minimálne , po prvej časti som sa rozhodla pozrieť si druhú (to sa mi v poslednej dobe pri slovenských seriáloch nestávalo) . + vrátila sa mi viera, že aj slovenský herci vedia hrať a v telke nemusia vždy vyzerať ako preafektovaní blázni a nevyhnuťne ma rozčuľovať. . ()
Priemer v každom ohľade. Priemerné herecké výkony aj priemerné príbehy. Detektívka, ktorú si môžete len tak večer pozrieť. No nestrhne a zajtra bude zabudnutá. Možno je to aj nesúvislosťou jednotlivých častí a malo nadväznosťou. Hodnotenie je tu premrštené, asi je to tým, že ide o slovenskú produkciu, tak je to trochu nadhodnotené, pretože to u nás tak kvalitne u nás nebýva. Nezamená to, že je to ale dostačujúce. Hlavne výkon Hrušovského je tu odpadom a scenár, ktorý mu je napísaný má byť akože vtipný, no je skôr trápny. ()
Mesto tieňov je kriminálny seriál, ktorý aspoň trochu pomohol vylepšiť reputáciu "novej vlny" tuzemských seriálov, hlavne seriálov vyrábaných súkromnými televíziami. Myslím, že už bolo fakt nutné prísť s niečim normálnym a myslím, že to takto chápali aj samotní producenti a je to hneď aj vidieť na solídnych scenároch. Určite sa niektoré epizódy až tak nevydarili a celková kvalita (a herecké výkony) je mierne kolísavá. Ale celkovo považujem Mesto tieňov za relatívne dobrý seriál a hlavne, konečne jeden z pozeratelných, za čo mu patrí úprimná vďaka. ()
Som milo prekvapený (aj keď od produkcie D.N.A som niečo podobné čakal). Technická stránka je vzhľadom na slovenskú tvorbu dokonalá. Dej prvého dielu super, a myslím si, že v ďalších častiach bude o dobré námety postarané, keďže sa prípady budú inšpirovať skutočnými udalosťami. Dosť mi však vadili herecké výkony, ktoré mi nepripadali celkom prirodzené, ale oproti ostatným slovenským seriálom je to nadpriemerné. Objektívne by som mal hodnotiť tento seriál troma hviezdičkami (veď o koľko je to lepšie ako nemecké kriminálky?), ale keďže sa jedná o náš počin a je tu vidieť veľký krok vpred, musím dať štyri hviezdičky. Teším sa na ďalšie diely. Dodatok: Tak nakoniec je to "len" za tri. ()
Velmi povedená slovenská kriminálka, jejíž český sourozenec - Kriminálka Anděl - zpracovává v první sérii stejné případy a má shodná jména vyšetřovatelů, hudbu, atd. Nedovedu říct, který seriál je lepší či horší, oba mi přijdou nadprůměrné. Ze slovenského týmu je sympatický Tomeček, Benkovský, Segej a Jana. Z českého i šéfové kriminálky, patolog a IT expert Ruda. ()
Photo © Mayo Hirc, D.N.A.
- Špeciálne efekty boli vyrobené Čechách. (marek.stone)
- 2. řada se natáčela již v roce 2008, ale do vysílání se dostala až v roce 2012. (fabecc1222)
- Hercov v kriminálke maskovala Beatrix Dollingerová. (marek.stone)