Reklama

Reklama

Oz

(seriál)
  • USA Oz
všechny plakáty
Trailer
USA, (1997–2003), 54 h 37 min (Minutáž: 53–98 min)

Tvůrci:

Tom Fontana

Hrají:

Ernie Hudson, J.K. Simmons, Lee Tergesen, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Harold Perrineau, Terry Kinney, Dean Winters, George Morfogen, Rita Moreno (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(56)

Americký televizní seriál napsaný a vytvořený pod taktovkou Toma Fontany. Vyšlo šest sezón v rozmezí šesti let (1997-2003). OZ je přezdívka nápravného zařízení kdesi ve státech. Mnoho příběhů se odehrává v Emerald City, kde panují podivné pravidla. Zkráceně „Em City“ je experimentální typ vězení. Příběhem nás provází Augustus Hill (Harold Perrineau) bývalý drogový dealer a feťák nyní na kolečkovém křesle. (gruvacek)

(více)

Recenze (95)

stuntmanMIKE 

všechny recenze uživatele

Vynikajuci serial z produkcie HBO, ktory dokaze vtiahnut divaka a nepustit. Serial disponuje vybornym scenarom a zvratmi v pribehu, ktore clovek necaka. Nieco podobne som naposledy zazil v Chobotnici (La Piovra). Prve 4. serie su na 100% potom citit ako pomaly zacala dochadzat stava, ale stale ide o nadpriemernu zalezitost. Takze keby som to mal hodnotit po seriach... 1. - 4. = 100%............. 5. = 80%......... 6. = 80%... Vyslednych krasnych 90% a jeden z najlepsich serialov ake som mal moznost vidiet. HBO ma fakt gule a musim povedat, ze popri mojich oblubenych Sopranovcoch ide o dalsi skvely pocin z ich produkcie. ()

Pirabin 

všechny recenze uživatele

Každá postava je neuvěřitelně živá, každej příběh neuvěřitelně poutavej, ale každý pobyt ve vězení jednou končí, ať životem, nebo smrtí. Po dokoukání celého seriálu mě nejlepší dramatický seriál ever. Jak píše Novoten: "Tam, kde končí záporáci z vašich oblíbených seriálů, tam začíná Oz" ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Na muj vkus mozna trochu zbytecne experimentalni pojeti realismu, ani ten low budget look me prilis nebere, ale vysledek rozhodne zajimavej. Dobry znat. Stejne jako ostatni kroky, ktery vedly k dnesnimu HBO titulu krale serialovy produkce. A rozhodne je taky sranda videt tolik znamejch xichtu v mladecim provedeni:o) ()

frings 

všechny recenze uživatele

Proboha, to byl ale mazec! Tvrdej, chlapáckej film...člověk se najednou ocitne v OZ, uprostřed toho všeho, až se mi nechtělo věřit, že je to hrané. Nádhera, mňam! ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nebojte, s čarodějem ze země Oz to nemá nic společnýho. První série a první nadšení. Žádný sraní se s klasickejma klišéma. Všichni jsou nějak zlí a to dodává seriálu na uvěřitelnosti. Žádnej kladnej hrdina. Vraždy, znásilnění, drogy, píchání prdelí, ponižování a povyšování, sex, to je v tomhle seriálu na denním pořádku. A to je to, co z něho dělá unikát. Mám ale takovej strach, že druhá sérka půjde k šípku... Nešla. Nešla k ní třetí, ani prodloužená čtvrtá. Z těch mi tam moc neseděla láska Beechera a Kellera a jejich vztah jak z nějaké telenovely, akorát trochu drsnější. Bylo vidět, že scénáristi postupně vyměkávají. Ale v páté se to docela posere - najednou je tam plno různejch programů pro vězně (zpívání, psi) a objevují se tam nesmyslné situace (výhra v loterii, zmizení popálenýho reverenda) a to dokáže docela naštvat, nemluvě o tom, že místo vypravěče vám v jednom dílu naservírujou zpívající muzikálové vložky jednotlivejch protagonistů. Prostě mi to přišlo, že scénáristům pomalu dochází dech. Bojim se, že mi začíná docházet, proč tenhle skvělej seriál skončil šestou sérií. V té se už neobjevují skoro žádné nové postavy a je to už dost stereotyp. Nic to ale nemění na tom, že to je jeden z nejlepších seriálů, které kdy byly natočeny... ()

Gumi.30 

všechny recenze uživatele

Malá otázka. Co Vám vzejde z příběhu o jednom "open vězení", kde mezi sebou relativně volně žijí hispánci, Italové, árijci, afroameričane, černí muslimové a neposkupinkovaný zbytek? Odpověď zní: nejlepší seriál všech dob! Je neskutečně zajímavé sledovat vývoj "vězňů". I z úplných outsiderů se mohou stát velké ryby a naopak. Postavy se mění a nikdo si nemůže být ničim jistý. Na jejich rozhodování mají vliv, třeba aktuální situace, okolní(venkovní vlivy) nebo unáhlené rozhodnutí. Skupiny mezi sebou uzavírají dohody a koalice proti těm druhým. Seriál Vás naprosto vtáhne a udělá z Vás dalšího mukla v EM City. Můžete se přidat na stranu psychopatického agresora Adebisiho, přiklonit se na stranu lehce vyšinutého Miguela Alvareze, postupovat systematicky po vzoru sicilských rodin, stát se další ovcí "ass clenera" O' Reillyho nebo se, třeba vydat cestou spirituality a rozvahy pod dohledem duchovního Saida. K tomu se můžete těšit i na neotřelé flash backy a výstupy Augustuse Hilla. Seriál mě naprosto uhranul jen mě mrzí, že se seriál nestal takovým kultem, jakým by si zasloužil být. Bohužel to platí i o hercích, kteří se až na pár vyjímek po OZu moc neprosadili. Nejlepší/nejlíbenější postavy: Kareem Said, Tobias Beetcher, Miguel Alvares, Ryan O'Reilly, Tim Mc McManus Další zajímavé postavy: Simon Adebisi, Jefferson Keane, Peter Marie, Chris Keller, Verm Schilinger ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

Majstrovské dielo, dej sa v každom dieli posúva dopredu, nenájdete tu epizódy slúžiace iba na vyplnenie času. Väzni prichádzajú a odchádzajú a drsné prostredie pôsobí viacmenej realisticky. Nie je tu vyslovene kladná postava a v podstate si len môžete vybrať svojho hrdinu a dúfať, že život v base prežije bez ujmy. Oz nemá hlavnú dejovú líniu, ale o to lepšie pôsobí ako celok, kde sledujete rôzne príbehy, ktoré sa občas spájajú, potom rozchádzajú alebo končia. Kvalita sa drží vysoko, obľúbenú sériu nemám. Prvá je trochu slabšia, možno aj preto, že nikoho nepoznáte, ale potom ide kvalita hore a už neklesá. Herci sú výborní a veril som im každé slovo. Dojem umocňuje takmer úplná absencia happyendov. 100 % ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Slibovali mi vyhrocenou atmosféru, složité postavy a dějové veletoče. A dostal jsem z toho jen slabý odvar. Vše je takové nedomrlé. Děj je šokující možná první dva díly, pak se mi ty neustálé vězeňské půtky zevšedněly. Scény psychického týrání jsou stěží naznačené a nijak zvlášť dobře zahrané, takže ani z této strany se nedá čekat žádný zázrak. O hloubce jednotlivých postav bych si dovolil pochybovat. Hajzlové jsou všichni a nefandím nikomu. Nikdo se zatím nezměnil ani v nejmenším. Pokud se někdy dostane do situace kdy mu jde o život, nebo jeho zájmy přesáhnou zdi vězení, tak se dočasně "polidští". Jakmile tyto okolnosti pominou, okamžitě se vrací se zpátky do normálu. Scenáristé tomu říkají propracovaná psychologie, já tomu říkám nevyužitý potenciál. Co se zápletky týče, ta se pohybuje ve stále stejných kruzích. Drogy, sem tam nějaká rvačka, konflikt mezi skupinkami, občas vražda. Všichni intrikují proti všem, situace se víc a víc zamotává a nakonec vše zůstává při starém. Skoro jako v nějaké telenovele. Hodně se probírá víra v Boha (Alláha), často se skloňuje rasismus. A ze všeho je cítit hluboké pokrytectví. Systém může za vše, všichni jsou bez viny. Vězni jsou sebestřední egoisté bez kouska empatie a sebereflexe, protože tak je vychovalo prostředí. Že v tom nezbývá prostor na pochyby a onu slibovanou vyhrocenost, je jasné. K ní bych napsal asi tolik - kdybych se potřeboval uklidnit po Lutherovi, tak bych si pustil díl OZ. Od čtvrté série dál scenáristům zřejmě definitivně hráblo. Objevují se šáhlí fanatici posedlí ďáblem, popálený kněz vraždí pomocí hypnózy a personál vězení zabíjí na požádání. Tenhle projekt měl skončit po prvních deseti dílech. ()

Redi 

všechny recenze uživatele

Trvalo mě několik epizod (ne-li celou první sérii), než jsem se do toho dostal, než jsem se vžil do postav, které stejně pořád umírají, jsou zavražděni abych byl přesný, brutálními způsoby. Potom už jenom člověk čeká, co za dalšího zmetka dojde, který buď hned pojde nebo to tam začne ovládat až do konce. Nepředvídatelný seriál se spoustou nepředvídatelných postav, kde si každý najde nějaké svoje oblíbence, pokud si zrovna na samotce nezačne potírat svoje výkaly po zdech. Největší radost v seriálu - když árijci dostanou počuni nebo když si jeden z druhého udělá svoju děvku. Árijská síla :D ()

BetuSKA 

všechny recenze uživatele

Asi bych nikdy neřekla, že můžu milovat tolik brutálních, sprostejch a občas i dost nechutnejch "zlounů". Ale jo! Ono to jde! ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Drsný a překombinovaný seriál, kde vás bude zajímat vývoj kriminálních postav. Viděny zatím dvě série. 86%. ()

Kangaxx 

všechny recenze uživatele

Seriál zachytávajúci osud pokusného projektu Emerald city, koncentrujúceho to najhoršie, čo žije v americkej spoločnosti. Vypovedá o väzňoch najťažšej nápravno-výchovnej skupiny, ich pohľade na svet, vnútorných zmenách i rasovej neznášanlivosti. Prím tu hrá pritom (krutá) realita - nečakajte žiadne "šťastné" zmeny okolností ako v Prison Breaku. Seriál je presýtený násilím a korupciou do takej miery, až vám behá mráz po chrbte. Aj najťažších zločincov však vykresľuje ako cítiace ľudské bytosti, poukazujúc na nedostatok vzdelania a sociálne prostredie ako na hlavné príčiny anomálií v správaní vedúce až k brutálnym vraždám. Herecké obsadenie je skvelé, ani pri jednom aktérovi sa mi nestalo, že by som jeho úlohe neveril (mnoho hercov, najmä černochov, sa predstavilo neskôr v The Wire). S niektorými predstavenými charaktermi by som veru nechcel žiť v jednom meste, nie že v jednej miestnosti :). Po prvých troch sériách jednoznačne 5 hviezdičiek. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

HBO je stroj na skvelé seriály a Oz z roku 1997, o ktorom som až doteraz nič netušil, je toho jasným dôkazom. Keď som sa k nemu náhodou dostal, stačilo mi zopár komentárov a obsah aby som sa do jeho sledovania pustil takmer okamžite. A urobil som veľmi dobre. Oz je jeden z najlepších seriálov aké som mal možnosť vidieť. Teda, zatiaľ ho hodnotím len po dvoch sériách ale nepredpokladám, že by úroveň v nasledujúcich sezónach mala klesať. Ak milujete filmy z väzenského prostredia plné násilia, intríg, drog a charizmatických postáv (poväčšinou vrahov, násilníkov, a podobnej hávede) tak tu si prídete na svoje. A nie len v jednom filme ale hneď v 56 takmer hodinových epizódach. Ach, bože ako sa už teším na tretiu sériu.... 90 %!! Maximálne ma to dostalo... 1. sezóna 90 %, 2. sezóna 95 %, 3. sezóna 90 % moja závislosť na tomto seriále je definitívna. Vývoj postáv je v niektorých prípadoch neskutočný, v niektorých realisticky nepravdepodobný a v niektorých doslova čudný. Baví ma to a drží pri obrazovke celú minutáž každej epizódy. Najlobľúbenejšie postavy zatiaľ: Beecher, Schillinger, Adebisi, Tim McMannus, O´Reilly, Gloria (LaGuerta z Dextera). A keď sme pri tom teší ma, že je tu veľa postáv z neskorších úspešných seriálov a to hlavne z The Wire a Dextera. Už sa teším na príchod Davida Zayasa a Erika Kinga. 4. sezóna 80 %! V štvrtej sérii (bohužiaľ) prichádzame o množstvo hlavných postáv. Viacero dejových liniek sa uzavrie alebo odídu do stratena. Dej sa trochu spomaľuje a keďže má táto séria až 16 častí už to nie je až tak strhujúce dobrodružstvo ako v predchádzajúcich sezónach. Stále je to však vysoko nadpriemerný seriál a starý dobrý, kvalitný Oz... 5. sezóna 75 %! O chlp slabšie ako predošlé série ale stále vysoko v seriálovej hierarchii. Je až neuveriteľné ako sa tvorcom darí držať kvalitu a náboj deja, keďže sa odohráva v podstate celý čas na jednom mieste (s miernymi výnimkami). Násilných a krvavých scén je tu stále fúra a pritom nie sú nijak sprosto samoúčelné. 6. Sezóna (90 %) to všetko ukončila a mne budú títo vagabundi asi aj chýbať. Takýto dobrý seriál z väzenského prostredia sa už len veľmi ťažko objaví. Klobú dole HBO. SPOLU 90 %!! ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál o drsných chlapoch, ktorí si nenechajú n****ť na hlavu. Tieto skupiny ešte existujú aj dnes, no vtedy ich najčastejším výskytom mohlo byť aj väzenie. Vďaka nekompromisnosti postáv sa s nimi dá dobre stotožniť, ak máte radi rýchle rozhodovanie a priamu cestu ku úspechu, napriek tomu, že činy, čo spáchali oni, by ste nespáchali. V štvrtej sérii tu navyše máme dokonalý čierny humor, naplno rozvinutý v mladšej HBO show, The Sopranos, ktorý v sériách predtým nebol (podobné sú aj scény Rebadow a otec Bobbyho Bacalu, aj keď ich scény dopadli rozdielne). Seriál natočený bez servítky o rozdieloch rôznych etník, aký dnes už možno ťažko vidieť. Drámy o bezvýchodnosti situácií sú tu na dennom poriadku a predurčenosť osudu klesnúť ešte do väčšej mizérie sa tu vyhýba len máloktorej z hlavných postáv. Jefferson Keane, vodca gangu, obrátený zo temnej na správnu cestu, nachádzajúci na sklonku života pokoj a hrdosť nad svojím dobrým skutkom. Ryan O’Reilly, bezcharakterný ku väčšine, geniálny manipulátor odchádzajúci z vrážd väčšinou s čistými rukami, zabíjajúci rýchlo aj pomaly, zásadový a láskavý voči bratovi a láske. Beecher, zneužitý spoluväzňom nachádza guráž a začne rozdávať karty, tragicky však prehráva svoju rodinu, nachádza aj lásku, ktorej nevie dať stop. Keller, sexuálny predátor, zradný aj obetavý v rámci jedného vzťahu. Adebisi, čistý animal obviňujúci svet zato, ako dopadol, neštíti sa ničoho v odstraňovaní svojich nepriateľov, má v rovnakom momente všetko aj nič. Schillinger, vodca neonacistov snažiaci sa pod vplyvom negatívnych udalostí o nápravu – tá však v jeho prípade už nie je možná. Miguel Alvarez – za seba a proti všetkým tancuje medzi kladivom a nákovou. Kvalitných postáv je plno a v tomto seriáli viac, ako v iných, a o nich to celé je. Po scenáristickej stránke skvost, ktorý sa ťažko prekonáva. Slabších epizód ako 100% za prvých 5 sérií bolo pre mňa len 5. Preto ma zamrzela posledná séria, kde väčšina epizód bola silnejšia B a 2 epizódy slabšia A kvalita. Seriál sa však musel nejako ukončiť, no tieto ukončenia v poslednej sérii, väčšinou bez napätia, nedehonestujú predošlé, právom cenené snaženie. Kamera tešila dynamikou, tá tu však nebola vždy, čo ale nevadí. Oz ostáva asi prvým, a nie posledným kvalitným dlhým dramatickým seriálom HBO, ktorého v dobe jeho vysielania zatienili The Sopranos. ()

Nassau 

všechny recenze uživatele

Oz. That's the name on the street for the Oswald Maximum Security Penitentiary. Oz is retro. Oz is retribution. You wanna punish a man? Separate him from his family, separate him from himself, cage him up with his own kind. Oz is hard times doing hard time. 1. série 7/10, 2. série 7/10. ()

HonzysKISS 

všechny recenze uživatele

OooooZ. Oswaldova věznice s nejvyšší ostrahou, Smaragdové město má svá pravidla, dodržovat denní rutinu, poslouchat kdy spát, kdy jíst, kdy chcát, žádné řvaní, žádné bitky a žádné mrdání. Neskutečně natočený seriál. Opravdu se jedná o brutální počin. Objevilo se tu do detailu všechno, co byste chtěli ve vězení vidět. Výroba zbraní, samotky, tresty smrti, pašování všeho možného, návštěvy, podplácení bachařů, různé sportovní aktivity, rasovou nenávist atd. Hned od začátku seriálu je vypravěč, který vám říká o tom, jak se v Oz žije. Detailně ukazuje to, za co je každý vězeň odsouzen, kdy může být na podmínku propuštěn a občas podá i nějakou zajímavost ze světa. Tenhle styl vypravování se povedl na jedničku. Jinak nejvíc mě zaujala atmosféra. Téměř celé je to skutečně natočené pod jednou velkou střechou. Nejdřív jsem se strašně bál 4:3 zobrazení a staré VHS kvality, ale nakonec to tomu dalo tu perfektní atmošku. Jako by byl celý seriál opravdu stísnění a nebezpečný. Když se někdy objeví záběr z venku, tak mi občas naběhla husina. Místy to má taky skvělý humor. Třeba když byl kanibal u zubaře, to bylo parádní. Všechny postavy jsou naprosto precizní. Každý se tam hodí. Neukázal se snad nikdo, kdo by mi vyloženě překážel. Možná kromě jedné nepříjemné a ultrahnusné bachařky. Nejdůležitější tu jsou určitě války gangů. Je vážně super sledovat, jak jdou po sobě všichni dohromady. Jsou tu mafiáni, muslimové, negři, nacisti, motorkáři, mexikánci atd. Krásná ještě doba, kdy se tohle mohlo bez problému natočit. Za zmínku stojí i zaměstnanci věznice, je to skoro jedna velká rodina. Co mi krapet vadilo, tak mi někdy přišlo přehnané, jakou vězni mají volnost. Můžou mít své oblečení, starat se o poštu, chodit sem a tam, tohle mi nepřišlo úplně věrohodné. Jasný, od toho je experiment Smaragdového města, ale i tak. Potom mi tu chyběl soundtrack. Hudební motiv jako bubnování k tomu dost sedí, ale časem se to omrzí. A poslední věc, tak první tři série jsou naprosto výborné, pak už mi to pomalu začalo v něčem dosti vadit, hlavně co se týče vývoje postav, nebudu říkat konkrétně co. Ale i tak to nadále bylo suprově sledovatelné. Ještě jedna menší věc, tak připravit se na to, že je tu skutečně moc buzerantů. Mnohokrát šlo vážně jen o kokoty sem kokoty tam, ale neberu to samozřejmě jako mínus, jenom zajímavost. Naštěstí to maličko vynahrazuje televizní pořad prsaté slečny Sally a jedné půvabné vražedkyně. 90/100 ()

Drirr 

všechny recenze uživatele

Strhující, nekompromisní, pro otrlé. Antihrdinský seriál ve kterém si každý najde svého oblíbeného vraha. Nikdo není bez poskvrnky a nikdo bez poskvrnky neodejde. Drogy, homosexualita, násilí, korupce, kostlivci ve skříních, pod matracema i v zas*aných šuplících hned vedle bible a kousku skla místo nože. Může být takový seriál přitom brán ještě vážně? No to si pište že jo. Vlastně se u toho dá i docela přemýšlet a některé postřehy tvůrců ohledně amerického vězeňského systému (byť je nutné samozřejmě brát to trochu s odstupem a zdravou nedůvěrou) jsou neuvěřitelně trefné. Takže ano. Samoúčelnou naturalistickou brutalitu nesnáším, ale v tomto případě dělám výjimku. Tohle je dost dobrý. ()

Yoss 

všechny recenze uživatele

Nie je to seriál pre citlivé povahy a ľudí, ktorí sa topia v depkách. Keď som videl prvé časti Prison Breaku, povedal som si, uff, tak toto sa tvorcom podarilo. No iba do momentu, kým som nezhliadol OZ. Až som mal niekedy pocit, že sa tu niekto niečím nechal inšpirovať... Drsné, provokujúce, šokujúce, tvrdé - čo iné by ste chceli z väzenia, kde máte pohromade vrahov, náckov, nadopovaných čiernych, agresívnych žltých, uhladených, ale o to nebezpečnejších taliánov, homosexuálov, transvestitov... a príbehy takejto lúzy vytvárajú jeden z najlepších seriálov, aký som kedy videl.. a zachvíľu si ho s chuťou pozriem opäť. PS: Vynikajúcim príkladom toho, čo sa môže stať z človeka za múrmi väzenia, je právnik Tobias Beecher. ()

geimz 

všechny recenze uživatele

Šesť sérií narvaných do prasknutia brutalitou, sexom, vulgárnou vravou a geniálnymi charaktermi. Samozrejme, autenticita a nehumánnosť sú hlavnými lákadlami, ale práve charaktery sú najväčšou devízou tohto seriálu. A Oz tu predstaví tak prepracované postavy, aké ešte žiaden film alebo seriál, s ktorým som sa doposiaľ stretol, neponúkol. Postupný vývoj a premena všetkých postáv je tak fascinujúca a pritom tak prirodzená, emócie, ktoré sa zľahka a bez problémov prenášajú na diváka a pôsobia absolútne drtivo, skľučujúca, depresívna a stiesnená atmosféra, ktorá zožiera zvnútra, zmysluplné dialógy, fantastické herecké výkony a bezservítková, pritom ale nie samoúčelná brutalita. Toto sú elementy, ktorými sa nemôže pýšiť žiaden seriál súčasnosti, v tomto je Oz tak bezkonkurenčne výnimočný. Hlavne si treba uvedomiť, že dej tu je nie je tvorený nejakým veľkým spoločným príbehom, ale osudmi, vývojmi a osobnými príbehmi všetkých zúčastnených postáv a vzťahov medzi nimi. A tu na celej čiare jednoznačne vyhráva vzťah Beecher-Schillinger a v neskoršej fáze aj Keller-Beecher, a obom sa dostalo dostatočne uspokojujúceho konca, aj keď koniec seriálu ako taký mohol byť viacej prepracovanejší a mohlo sa uzavrieť pár ďalších dejových liniek, ale to už je môj subjektívny názor. Ďalšími veľkými výhodami tohto seriálu je takmer nulová existencia klišé a bezproblémovosť scenáristov v odstránení kľúčových, niekedy roky budovaných charakterov. A za všetky spomenuté faktory je aj 5 hviezd málo. P.S : Nikdy som nevidel vo filme takú čistú, krásnu a jasnú bratskú lásku ako medzi O´Reillyovcami. Nádhera. ()

Související novinky

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

29.12.2011

Nejdřív se na něj vykašlal režisér jedničky Kenneth Branagh, pak televizní tvůrce Brian Kirk a nedávno kvůli obvyklým „tvůrčím neshodám“ i Patty Jenkins (Zrůda). Následně studio Marvel oslovilo další… (více)

Reklama

Reklama