Reklama

Reklama

Doktor Martin

(seriál)
  • Slovensko Doktor Martin
Trailer
Komedie / Rodinný / Drama
Česko / Slovensko, (2015–2016), 27 h 41 min (Minutáž: 51–53 min)

Režie:

Petr Zahrádka

Kamera:

Miloslav Holman

Hrají:

Miroslav Donutil, Jitka Čvančarová, Gabriela Marcinková, Jana Štěpánková, Norbert Lichý, Václav Kopta, Tomáš Měcháček, Tomáš Jeřábek, Emília Vášáryová (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(32)

Obsahy(1)

Do malé vesničky pod Beskydy přijíždí nový obvodní lékař. Jmenuje se Martin Elinger. Až do té doby pracoval jako špičkový chirurg na specializovaném pracovišti v Praze. Teď jej čeká praxe obvoďáka a venkov se všemi svými charakteristickými znaky. Mezi ně patří i to, že všichni se všemi komunikují většinou na hodně blízkou vzdálenost. A to je hlavní kámen úrazu. Arogantní a ironický doktor sice profesně zvládá i ty nejsložitější případy, v běžné komunikaci s lidmi je ale jako slon v porceláně. Mezi své nové spoluobčany nezapadne a často si svým přičiněním komplikuje i ty nejjednodušší životní situace. (Česká televize)

(více)

Recenze (239)

Fajt 

všechny recenze uživatele

Nevím proč je nám předváděné nepěkné, až surové jednání s poděděným psem. O to více se divím Donutilovi, že vše pojal tak, jak režisér velel. Hodně to vypovídá o jejich naturelu a nabubřelosti. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Ucházející. Začátky a konce trapné, prostředky jakž tak. Zatím nejvíc mi vadí obsazení role paní Štěpánkovou, je od Donutila málo věkem na jeho tetu, která ho měla vychovávat. A Kňažko jako její vrstevník a milenec, no to už bylo vyloženě směšné. ()

Ivoman 

všechny recenze uživatele

No tak toto slabota všech slabot. Ani Donutil, který se donutil za ty prachy v tomto hrát, to v tom hnusným nepadnoucím obleku nezachrání. Snaží se snaží, ale bohužel retardovaní slováci a retardovaní obyvatelé beskyd mu v tom brání. Viděl jsem jen první dvoudíl a další díly nemusím, ale již teď mám strach z obyvatelů beskyd a slováky mám rád ještě míň než jsem měl a to jsem měl za to, že jsem xenofob. Pfffff. Oproti tomu, co je ze mě teď, to nebylo nic. *** - - - *** Do beskyd se už neodvážím, mám strach z trotlů, co jezdí prostředkem styl KAMIKADZE. Slovenskou holku šlahnu pěstí, protože je stejně mimo a nebude vědět odkud a kdo. Lidi s rakovinou nemá cenu litovat, druhý den po operaci jsou čilejší než já po víkendu. ()

boombang 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po třináctém dílu si už můžu dovolit sepsat komentář. Seriál úplně nenadchne, ale ani nenaštve - a já se po x letech konečně zase těším na další díl českého seriálu. Důvod je ovšem jediný: Donutil - a to i přesto, že mi už cca 10 let skoro ve všem televizním leze na nervy. Zde má ovšem roli takřka na míru, hraje parádně a jeho postava hmatatelně leze na nervy ostatním. Dále je tu dostatek dobrých herců (Štěpánková, Kopta...), občas se mihnou i luxusní big-camea (Krobot!!). Postavy jsou rovněž různorodé, víceméně rázovité - a některé jsou ještě nesnesitelnější než Elinger. Napsal bych toho víc, ale nechám to kdyžtak na jindy. Prozatím shrnuji: u mne spokojenost. P.S. Netrpí Elinger Aspergerovým syndromem? ()

pekas 

všechny recenze uživatele

Kvůli neustálým reklamám v televizi jsme se zařekli, že to bude kravina jak na Nově a dívat se na to nebudeme. Nakonec jsme se kolem půlky seriálu dívat přece jen začali a už neskončili. Není to tak velký průšvih, jak to v ukázkách vypadalo. Někteří herci a jejich postavy jsou celkem povedení. Zde jsem dodatečně zjistil, že to kopíruje původní anglický seriál a to ledacos vysvětluje, za mě to však spíš hodnocení snižuje. Suma sumárum je to koukatelné, místy i zábavně, dnes však podruhé musím souhlasit se zde aktuálními 54%. ()

Lucius55 

všechny recenze uživatele

Ze začátku se na to dalo dívat - občas nějaký vtip, obstojné herecké výkony, sympatické herecké složení... Postupem času mi začalo vadit stále více věcí (nebudu spoilerovat) a jen kvůli Donutilovi a Čvančarové jsem pokračoval ve sledování. Poslední díl však "dorazil" úplně všechno - předvídatelný a tupý scénář, herci na zabití, hudba vtíravá až obtěžující... Beskydy nejsou Anglie... ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Dávám tři hvězdy, ale seriál podle mě balancuje na hraně tohoto hodnocení a nižšího. Neviděl jsem předlohu a nemohu tedy srovnávat, ale česká verze se mi nelíbí. Začnu hned s hlavní postavou. Už na začátku říkám, že sám nevím, kdo by se víc než M. Donutil hodil na hlavního hrdinu, ale tento herec, přesto, že je považuju za nejkvalitnějšího polistopadového herce současnosti, se mi do této role prostě nehodil. Další role, jako kupříkladu J. Čvančarová se mi do role sice hodila, za to mě zase zklamala svým hereckým výkonem. Nepřišla mi tak dobrá, jako v jiných rolích, ale možná je to tím, jak byl seriál napsán a ona sama za to nemůže. Nejsem si jist. Krásná beskydská příroda nezachraňuje mnohdy až detektivní pátrání po příčinách jednotlivých nemocí, které je ale bohužel mnohdy dost trapné. Stejně jako některé požadavky pacientů na doktora a to nejen lékařské. Ovšem s tím se bohužel potýkají všechny doktorské seriály, včetně Ordinace. Nelogické je to především proto, že pacienti nadávají na chování doktora Martina, přitom normální člověk si kolikrát musel říct proč, když na něj sami mají nesmyslné požadavky a žádají ho o nepochopitelné věci. Pak si stěžují a všichni obyvatelé vsi jen souhlasí a kývají hlavami. A to má český divák brát jako naprosto normální? Jenže to už si klepe trochu na čelo. Policista, který je spíš ťulpas a důvtipnější je i cvičený orangutan je jednou z mála zábavných věcí. Moc jsem se nezasmál a seriál si opět zopakuji, ale rovnou říkám, že jen kvůli krásné přírodě a prostředí, kde se natáčelo. A také tím, že i když je někdy nelogický a člověku zůstává rozum stát, jak se někteří obyvatelé chovají a ostatní se tomu nediví, je to seriál spíše pohodový a klidný. Taková oddychovka, nad kterou ale nesmíte moc přemýšlet. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Od začiatku tu je navodený dojem takého zvláštneho outsidera a pritom mu divák bude fandiť. Veľmi mi to pripomínalo seriál Zapadákov a až po prečítaní recenzií som sa dozvedel, že existuje anglický originál, do ktorého mi ten humor pasuje. I napriek tomu a to vďaka výberu hlavných postáv sa mi seriál pozdával. Postavičky Protějova sú tak bláznivé a čudné, až sú úplne ako reálne. ()

brzozin 

všechny recenze uživatele

Proč mi všechny současné seriály připadají, jako by byly nepodařenými kopiemi "fenomenální" a nekonečné Ordinace v růžové zahradě? Herci nehrají, ale toporně deklamují neohrabané texty, kamera přepíná z jednoho ksichtu na druhý a vzniklé scény jsou naprosto neuvěřitelné. Možná proto. Toto dílo se ale od podobných doktorských srágorovin liší přítomností mně osobně naprosto nesympatického Donutila, který v poslední době dokáže zahrát už jen jednu jedinou roli. A to namyšleného, arogantního a totálně necitlivého naboba. ()

Hrabovo 

všechny recenze uživatele

Ještě že máme tak rádi Donutila, ještě že jsou Velké Karlovice tak krásné! Jinak bychom museli své televizory zdemolovat! ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Všechny představitelné vzácné nemoci, typy úrazů a psychických poruch koncentrované do malé podhorské vesnice - sen každého obvoďáka. Není to úplně průšvih, pro mě hlavní hvězdou jednoznačně "kuchtík" Robert Mikluš...50% ()

carl.oesch odpad!

všechny recenze uživatele

Bože další sračka a ještě k tomu s už nesnesitelným Donutilem. Poctivě jsem se snažil dívat, ale víc než dvakrát dvacet minut z dosavadních snad tří nebo čtyř dílů jsem prostě nebyl schopen dát. Co mi tak strašně vadí? Idiotský lékař, který je protivný za každou cenu a pořád a má navíc podpořit klišé o tom, jací jsou ti Pražáci nadutí idioti. Idiotské osoby z oné vesnice, vypadající jako sbírka totálních pitomců, kteří mají podpořit klišé, že na vesnicích žijí totální idioti. Takže cílem je, nasrat všechny a klišé potvrdit. Celé se to odehrává v jakémsi skanzenu a jako sestra (snad zdravotní) tam působí neuvěřitelně dementní Slovena, která je tam hlavně od toho, že to vzniklo snad v obapolné a hlavně plodné spolupráci Čt a STV. Představa, že to v Beskydech na vesnici vypadá jako v nějakém skanzenu mně nějak neštymuje s tím, co jsem tam viděl na vlastní oči, prostě jak si reprezentanti jeho blahorodím Zemanem označovaní jako pražská kavárna představují vesnici v Česku a to ještě v originálním rázovitém kraji. Když jsem si přečetl, že to je podle jakéhosi anglického vzoru, pochopil jsem. Chybí mi tam ještě Bohdalka, nechápu neustálé obsazování slabé Čvančarové, která každou další rolí dokazuje, jak na to nemá, jejímu nabývání na objemu bych se ale ani neposmíval, ani bych se mu nepodivoval, to je dáno geneticky a nakonec i třeba Růžičková měla několik kvalitních rolí (třeba v Homolkových....), takže o objemu to opravdu není. Doktora Martina bych s klidem přirovnal k Babovřeskům s tím, že míra vkusu a stylovosti je u toho Trošky plus mínus stejná, akorát, že si to platí sám. Tady na to přispívám 135 korunami měsíčně výpalného, takže mám právo se vyjádřit. No a lidem v Beskydech bych vzkázal, ať si z toho nic nedělají, však většina z nás ví, že ona banda blbů, co se do Prahy stahuje z celé republiky, aby si hrála na honoraci a mimo jiné nás oblažovala podobnou primitivní zábavou stejně neví nic jako o skutečné Praze a běžných Pražanech, tak o Beskydech a jejich obyvatelích a jejich vysoce "intelektuální" představy spočívají z 95% z totální neznalosti čehokoliv, o čem ale dokážou ale týdny žvanit a zbytek jsou povídačky a jejich vlastní vykonstruované představy. A vy, co se tak strašně cítíte být uraženi tím, jak je zpodobňována Morava v televizi (odkazy na Vinaře, které jsem ani nesledoval), tak si uvědomte, že podobné srágory v Praze vytvářejí většinou zrovna oni "noví" Pražáci (zhusta právě z oněch inkriminovaných míst), tahle sračka je poplatná i oné kooperaci se Slováky (nácek Kňažko samozřejmě nesmí chybět...) a o vás přitom vypovídá, že na to, abyste tohle veledílo ohodnotili tím jediným možným způsobem (napovím - poslali ho do odpadu) nemáte koule a dáváte tu dvě tu tři hvězdičky...... ()

Muff 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoct, ale tahle doslovná adaptace původního Doktora Martina mi prostě nesedí. Možná to bude tím, že nemám rád Jitku Čvančarovou, ale i ta doslovnost (dialogy, gesta, scény) převedená do beskydského prostředí mi nepřijde přirozená. Paradoxně (nebo možná právě proto) mi jako nejzábavnější část prvního dílu přišly scény, ve kterých se řešily třicetikoruny, což bylo proti originálu vyloženě regionální novum. Je nejspíš pravda, že kdybych neměl možnost srovnání s originálem, asi bych se víc bavil, ale bohužel, je to jak to je. ()

ESNYR 

všechny recenze uživatele

Ne úplně špatná verze Britského bratříčka. On sice už ten Britskej originál je v posledních dílech trošičku nudnější a Česká vezre nebude určitě o nic lepší, ale pořád je to lepší než třeba neuvěřitelně otravné seriály z Českých luhů a hájů. Česká verze má tu výhodu že má Donutila, kterej to zachraňuje kde se dá. Dost to sice kopíruje originál, takže se díváte na jinou verzi něčeho co už jste vyděli ale proč ne. Je to lepší než kdyby to udělaly české originální vypatlané palice které scénáře kopírují na kopírce. Jo a mimochodem, je to o několik tříd lepší než Německá verze, která dojela na ty nejnesympatičtější herce co jste kdy měly možnost ve skopčáckých filmech vidět. Takže za Donutila a pár dalších zajímavých postaviček dávám (prozatím) 3 hvězdy. ()

Související novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (více)

Reklama

Reklama