Reklama

Reklama

Zlatá sedmdesátá

(seriál)
  • USA That '70s Show (více)
USA, (1998–2006), 73 h 20 min (Minutáž: 22 min)

Hrají:

Topher Grace, Mila Kunis, Ashton Kutcher, Danny Masterson, Laura Prepon, Wilmer Valderrama, Debra Jo Rupp, Kurtwood Smith, Tanya Roberts, Don Stark (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(200)

Eric, Donna, Fez, Jackie, Michael a Steven, které spojují radosti a strasti dospívání, bydlí v Point Place ve Wisconsinu. Píše se rok 1976 a parta teenagerů tu společně prožívá celou řadu zábavných dobrodružství i malérů.  Komediální seriál, jehož děj se vrací do 70. let minulého století, se odehrává od května 1976 do prosince 1979 v Point Place ve Wisconsinu, kde se svými rodiči žije partička teenagerů. Vede je sedmnáctiletý středoškolák Eric Forman (Topher Grace), dále k nim patří jeho přítelkyně ze sousedství Donna Pinciottiová (Laura Prepon), Fez (Wilmer Valderrama), který přijel do Ameriky ze zahraničí na studijní výměnu, Jackie Burkhartová (Mila Kunis) a Michael Kelso (Ashton Kutcher), kteří se spolu věčně rozcházejí a zase usmiřují, a také věčný teoretik Steven Hyde (Danny Masterson). Parta, kterou spojují obdobné radosti i smutky dospívání, se většinou schází u Erika, kde přemýšlejí o životě, o rodičích a o budoucnosti, ale spolu také zažívají celou řadu zábavných dobrodružství i malérů.

V druhé řadě seriálu se donedávná dětská přátelství hlavních hrdinů navíc začínají komplikovat probouzejícími se citovými vztahy.

Ve třetí řadě seriálu se vztah Erica a Donny zasekne, a zatímco on se snaží uniknout před rodičovskou autoritou, dívčini rodiče pokračují v souboji o její city. Kelso váhá mezi Jackie a Laurie, Hyde nechá jakési sušenky ve Formanově domě - s pozoruhodným výsledkem - a Fez si dá schůzku s Jackie.

Čtvrtá řada seriálu začíná tam, kde skončila třetí: Eric a Donna se rozešli. A ačkoliv to byl on, kdo se rozešel s ní, je z toho Eric úplně na dně. Jackie, když zjistí, že ti dva už spolu nejsou, dá Donnu dohromady s Caseym, což je bratr Michaela Kelsoa. Když otec Jackie zjistí, že jeho dcera chodí s Michaelem, dá jí na vybranou: buď bude mít Michaela, nebo peníze. Jenže ona si nečekaně zvolí Michaela, což znamená, že si musí najít nějakou práci. Brzy ji získá v místní prodejně sýrů, ale jeden z jejích kolegů Tod na ní může nechat oči. A když ji nakonec políbí, Michael zuří. Midge Pinciottiová definitivně opustí svého manžela Boba, který je z toho zničený, ale po čase se v supermarketu seznámí s Joanne a dají se dohromady, i když Donna z toho není zrovna nadšená. A Fez má konečně slečnu: Rhondu!

Pátá řada seriálu začíná tam, kde skončila čtvrtá. Poté, co Donna a Michael odjeli do Kalifornie, se Eric postaví svým rodičům a vydá se za svou láskou, s níž se ve čtvrté řadě rozešel, aby ji získal zpět. Jejich vztah dostává nový rozměr, ale když se neplánovaně zasnoubí, způsobí tím řadu problémů. Hyde všechny překvapí, když uspěje u Jackie poté, co se rozešla s Kelsem. Kelso se snaží najít jinou láskou, ale moc se mu to nedaří a rád by získal Jackii zpět. A Fez se konečně stává mužem!

V šesté řadě seriálu dostane Red Forman (Ericův otec) infarkt poté, co se dozví, že Fez, aby se vyhnul deportaci, se oženil s jeho dcerou Laurií. Jelikož Red nemůže pracovat, má to dost zásadní dopad na finanční situaci Formanových. Tak se Eric rozhodne, že zůstane doma a začne pracovat, místo aby šel studovat na vysokou. A Donna také zůstává doma, protože chce být nablízku Ericovi a chystat svatbu. Kelso konečně pochopí, že Hyde a Jackie se mají rádi a přestane se snažit získat dívku zpět. Namísto toho chce jít na policejní školu, ale jeho životem otřese zpráva, že jedna z jeho známostí na jednu noc je těhotná. Když už to vypadá, že se život Hydea a Jackie vrátil do normálu, objeví se její matka a hodlá si začít románek s Donniným otcem Bobem. Jackie je však rozhodnuta, že tomu zabrání stůj co stůj. A Fez ... sice dělá skvělou práci, ale Laurie tím neoslní, ta má ráda svoji nevázanost.

Sedmou řadu seriálu, jež se točila v letech 2004 - 2005, poznamenal odchod dvou největších hereckých hvězd, Tophera Gracea a Ashtona Kutchera, kteří se vydali za filmovou kariérou. Hyde se setkává se svým biologickým otcem a sestrou, Red Forman si přestane dělat starosti s penězi a otevře si obchod, a Fez se přistěhuje ke Kelsovi, aby mu pomohl pečovat o mimino. Na scéně se vynoří i Midge Pinciottiová, Kelsův bratr Casey a Leo, který nabídne Kelsovi, že se bude starat o jeho dcerušku. Parta se rozroste o nové členy a Donna se promění v blondýnku.

V osmé řadě amerického seriálu už nehrají Topher Grace a Ashton Kutcher, kteří se vydali za filmovou kariérou, i když druhý jmenovaný z něj zcela nevypadl a jako zvláštní host se objeví v prvních čtyřech epizodách, než se Michael Kelso, jehož v seriálu ztělesnil, přestěhuje do Chicaga. Zato Leo se vrací v mnohem podstatnější roli, Donna, která si získala popularitu v rozhlasové stanici, zjišťuje, že vztah na dálku s Erikem nefunguje a začne znovu chodit na rande s jinými. Vyprávění se soustřeďuje na Hydea a Jackie a jejich osobní i pracovní vztahy (Jackie s Fezem a Hydea se Samanthou) a objevují se i nové postavy - Randy Pearson (Josh Meyers), který zaujme Erikovo místo, a Samantha (Judy Tylorová), která v devíti epizodách hraje Hydeovu ženu. V závěrečné epizodě se Erik i Kelso vrátí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (288)

sun.eagle 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch u nás méně známých seriálů a je to velká škoda protože je to druh sitkomu který prostě nejde vypnout. ()

neo101 

všechny recenze uživatele

Tohle je nářez ! První co mě zaujalo jsou herci "v plenkách". Topher tehdy o mnoho sympatičtější než dnes, Mila ještě nedodělaná a ne tak krásná jako dnes, Ashton nevyzrálý magor a především Kurtwood Smiths kterého mám stejně jako mnoho dalších zafixovaného jako jednoho z nejhustších záporáků v historii filmu z kultovního filmu Robocop. Ani se mi nechtělo věřit, že ten sympaťák se smyslem pro humor je fakt on. Donna je krásná, Fez je takovej legrační prvek do počtu - vidim inspiraci pro Rajeshe v TBBT a Kelzo je neskutečně blbej a vtipnej od pohledu. No a boží hadry Boba :) ()

Hidoshito 

všechny recenze uživatele

Tuctový sitcom "o ničem a o všem" může být skvělý jen tehdy, když přijmete všechny podivnosti hlavních hrdinů za své (jako např. u Friends, HIMYM a jiných). Pokud se tak stane, královsky se bavíte. V opačném případě je to asi děsná otrava... Tady se to naštěstí povedlo a to i za přispění retro stylu. Poslední osmou sérii do hodnocení nepromítám. Není špatná, ale bez Erika už to není ono. ()

Mefejskaa 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak jsem na tenhle sitcom mohla narazit až po takový době!! Jak jsem bez něj mohla žít takovou dobu?!! Skvělá náhrada za Přátelé, které znáte nazpaměť :) Kdyby bylo víc hvězdiček než 5, tak neváhám a dám! ()

Kritik 

všechny recenze uživatele

Málo v kterém seriálu funguje všechno najednou. (od postav až po děj) Zlatá sedmdesátá jsou touhle výjimkou, kde je vše dokonalé. ()

allthistime 

všechny recenze uživatele

Hodně velká konkurence Přátel. Vysílat to u nás zároveň s nimi, tak by pravděpodobně vznikly dva nesmiřitelné tábory fanoušků. ()

terraxCZ 

všechny recenze uživatele

Slavný a úspěšný sitcom z doby let sedmdesátých. Dospívající partička přátlel řeší problémy s láskou, s první prací, nebo s třeba rodiči. Seriál je zasazen do perfekní doby, výborný humor a každý díl je originální, nikdy neomrzí. ()

mr_radek 

všechny recenze uživatele

"It's okay, man. Dinner's on me. -- Oh, thanks. You'll pay? -- No, I mean, I got spaghetti sauce all over me. -- Leo, look, be serious, man. What are we gonna do? -- I got it. We'll soak the shirt in club soda." ... Jeden z nejlepších amerických sitcomů, který jsem měl možnost shlédnout. Jeho nejsilnější stránkou je, že si dokázal udržet kvalitu v podstatě po celou dobu osmi let. Pouze poslední sezóna byla slabší, kvůli absenci Ashtona Kutchera a Tophera Grace. Autoři správně vycítili, že bez nich už nemá moc smysl to táhnout dál. Vypisovat všechny klady asi nemá smysl, trošku mě mrzelo, že nedostávala více prostoru Lisa Robin Kelly v roli Laurie (její nahrazení v 6. sezóně pak nepovažuji za povedené). Podle mě seriál nejvíc táhli Ashton Kutcher, Danny Masterson, Debra Jo Rupp a Kurtwood Smith (jeho "foot in your ass" u mě zlidověla). Hlavní plus celého tohoto díla je háv 70. let, dobové oblečení, hudba, hlášky na (v té době) aktuální témata. Na závěr varování, sledování tohoto seriálu je návykové!!! ()

Sasancca 

všechny recenze uživatele

Jak mě tenhle skvělý seriál mohl míjet tak dlouho fakt nepochopím. Skvělá chemie mezi herci, hromada hlášek. Nejoblíbenější postava je rozhodně sarkastický a škodolibý Hyde. ()

Vlaidmar 

všechny recenze uživatele

jednoznačne plný počet bodov a spolu so slovenským dabingom je to nezabudnuteľné a zároveň legendárne... Keby sa dalo žiť v sedemdesiatych rokoch, tak určite v Amerike! ()

MorningStar 

všechny recenze uživatele

„Au, moje oko!“ Co má většina sitcomů společného? Snahu na konci každého dílu poučovat (za což se pro mě stal Krok za kokem na jeden dlouhý čas prakticky nekoukatelným) a pokud tomu tak není, takový seriál jako na potvoru obvykle nebývá kvalitní dlouho. Anebo neoplývá postavami, s nimiž by měl někdo chuť strávit víc než dvacet dílů. Na Zlatá sedmdesátá jsem narazil prakticky náhodou, kousek jsem shlédl v televizi a bylo vymalováno. Všechny ostatní rozjeté seriály musely na čas stranou, protože jako správnou drogu i tohle jsem musel sjet na jeden zátah a nedal jsem si pauzu, dokud nebylo po všem. Není třeba lhát, ani Zlatá sedmdesátá si svou kvalitu neudrží až do konce. Zhruba někde v polovině přestane být seriál tolik vtipný a i když je vtipný pořád, a občas mile překvapí tím jak dlouho i jak kvalitně, ten rozdíl mezi první a druhou půlkou je decentně znát. Tenhle seriál má ovšem něco, co většina jiných ne. Něco, díky čemu u něj člověk zůstane přikovaný do doby, dokud maratón neskončí: báječné sympatické postavy a příjemnou romantickou atmosféru, kde se občas něco zbortí a zase se to slepí. Většinou si u každého seriálu najdu postavu, kterou ze srdce nenávidím, a třebaže sedmdesátka své favority má, nikdy před kamerou nejsou tak dlouho (nebo nejsou tak hnusní), aby mi opravdu začali vadit. A žádné trapné ponaučování, byť někdo občas na poli milostného života dozná chybu a je řečeno, jak to mělo být správně. Seriál se snaží bavit, a třebaže by kouzla doby mohly být využity lépe a jít víc na dřeň, momenty s trávou a chutí to dělat spolehlivě zabaví. A děj se také kupodivu posouvá vpřed, nestojí, nevázne. Všichni někam míří a sledovat je přitom je veliká usměvavá pohoda. ()

Kateeerina 

všechny recenze uživatele

Když budeme předstírat,že se poslední série nestala, tak jednoznačně palec nahoru. Vtipné, sarkasticné, přitom pohodové. Speciální poděkování za Ericovy rodiče - geniální. ()

Darkshire 

všechny recenze uživatele

Skvelá parta úplne uletených ľudí a skutočne zlaté sedemdesiatky. Strašne podarený seriál , MEGA hlášky joo a Hyde hmmm. ()

dendev 

všechny recenze uživatele

Zhulené Rozhovory v kruhu Ericovej pivnice sú jednoznačné HIGHLIGHY jednotlivých epizód, atmosféra je naozaj RETRO (nie ako seriály, ktoré sa o navodenie retro atmosféry iba márne snažia) a celé je to neskutočne vtipné... len škoda, že stála posledná séria (bez Erica) za holý konský kok... 1.-7. Séria = 80% + ZARAĎUJEM DO SVOJEJ TOP 10 (8. Séria = 35%) ()

fgf_hbf 

všechny recenze uživatele

Na tohle jsem se před cca 15-20 lety díval a zpětně mohu říci, že mě to bavilo víc než nějaký Big Bang nebo How I Met Your Mother. ()

Dr.Zelenka 

všechny recenze uživatele

Autoři seriálu dobře vystihli problém "jiných" adolescentů (i když nesourodou skupinku, kdy by nikdy spolu netrávili čas roztleskávačka a knihomol a místní blb) dali uměle dohromady bravurně díky Ericovu sklepu) v nudném městě v sedmdesátých letech. Ostatní sitcomy mohou poskytnout třeba jiný typ smíchu, více nečekaných převratů, ale to, že jsem se viděl v rolích herců, jak jsem řešíval stejné problémy, ve mne vyvolává smích i nostalgii zároveň. Včera jsem dokoukal poslední díl (dal jsem si re-run po letech všech sérií) a nemohu uvěřit, jak my je úplně jedno, že chyby herců při natáčení vlastně tvoří seriál nejvíc (například Kelsovo uklouznutí na gauči do punče). Jediné, co mě mrzí, je, že kvůli vnějším vlivům musel Eric opustit poslední sérii, stejně jako v Kutilu Timovi jeden ze synů. Nicméně autoři výměnu osob zvládli lépe, než jiní. Jediné, co bych za sebe vytknul, byl asi Redův trademark a četnost foot in tha ass, až moc otravná Jackie, málo Ericových úspěchů, málo nostalgie při "loučení se" v posledním díle a hlavně neuzavřený příběh, jestli Dona odjela na školu a Eric se vrátil jen na oslavu konce desetiletí nebo ne. Neumím to popsat a i když seriál obecně táhne k tomu, že chci pustit další, tady když na něj kdekoliv narazím, sám se potulně ušklíbnu a řeknu si se slzou v oku: dumb-ass :D ()

Související novinky

Netflix oznámil spin-off Zlatých sedmdesátých

Netflix oznámil spin-off Zlatých sedmdesátých

11.10.2021

Sitcom Zlatá sedmdesátá patří v Americe mezi jedny z nejpopulárnějších seriálů vůbec. Velké oblibě se těší ale i ve zbytku světa, a tak nyní streamovací gigant Netflix rozhodl, že si objedná spin-off… (více)

Tanya Roberts zemřela den po chybném oznámení

Tanya Roberts zemřela den po chybném oznámení

05.01.2021

Aktualizace 5.1.2021 20:30: Život občas píše bizarnější zvraty, než kdejaký scénář k filmu. Tento je bohužel ale spíše velmi smutný. Po včerejším vyjádření hereččina zástupce Mika Pingela, jenž… (více)

Krásky v hlavní roli

Krásky v hlavní roli

21.02.2011

Pro Raimiho fantasy, komedii o prezidentském upírobijci a televizní Wonder Woman. Takže: Hvězda Mily Kunis rychle stoupá, z rozmazlené fifleny v sitcomu That 70´s Show se rychle vypracovala na… (více)

Princ a Max – z monitorů na plátna

Princ a Max – z monitorů na plátna

13.03.2008

Drtiči počítačových her se už naučili nedoufat v opravdu kvalitní filmovou adaptaci některého ze svých oblíbených virtuálních potěšení. V této oblasti se opravdu nedá na nic spolehnout. Chvílemi… (více)

Reklama

Reklama