Reklama

Reklama

Vražedné pobřeží

(seriál)
  • Kanada Tropical Heat (více)
Kanada, (1991–1993), 54 h 32 min (Minutáž: 49–55 min)

Tvůrci:

Sam Egan

Hrají:

Rob Stewart, Carolyn Dunn, Ian Tracey, Ari Sorko-Ram, Pedro Armendáriz Jr., John David Bland, Eugene Clark, Al Waxman, Nicole de Boer, Garrick Hagon (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(66)

Obsahy(1)

Edgar Allan Poe, zakladateľ detektívneho žánru, vytvoril vo svojich poviedkach dvojicu detektíva a jeho pomocníka, aj keď len preto, aby mohol múdrejší pátrač hlúpejšiemu priateľovi odhaliť svoje deduktívne schopnosti. Túto tradíciu utvrdil najmä Sir Arthur Conan Doyle, ale aj ďalší. A v televíznych seriáloch a sitcomoch to nie je inak. V kanadskom seriáli Vražedné pobrežie (Sweating Bullets, neskôr premenované na Tropical Heat) televízie CBS (tvorcom seriálu je Sam Egan) sa však tradičné rozdelenie úloh, t. j. múdrejší detektív a hlúpejší pomocník, nekoná. Respektíve, obaja spolupracovníci sú si rovnocennými partnermi a ich stret sa odohráva skôr vo sfére neustáleho boja pohlaví. Vražedné pobrežie síce vzniklo v rokoch 1991 - 1993, ale dodnes má svojich verných priaznivcov, a tak sa netreba čudovať, že sa často vyskytuje v programoch viacerých televízií. Treba súčasne pripomenúť, že viaceré epizódy sa nakrúcali koprodukčne s Mexikom či Izraelom. Celkom sa nakrútilo 66 epizód (v prvej sezóne celkom 9, v ostatných dvoch 57), v roku 2003 vo firme Artisan Home Entertainment zostrihali štyri z najobľúbenejších epizód Tohtoročný model, Smrť na pláži, Kohútia hra a Ona do dvoch celovečerných filmov Tropical Heat Vol. 1 & 2. Veď kto by sa s chuťou nepozrel na večne proti sebe stojacich Nicka Slaughtera a Sylviu Gerardovú, ktorých so šarmom a nadhľadom zahrali Rob Stewart a Carolyn Dunnová. Nick je bývalý agent protidrogovej jednotky DEA, ktorý odmietol kryť korupciu a drogové škandály siahajúce na najvyššie miesta, a radšej si založil neistú existenciu súkromného detektíva v krásnom letovisku. Ustavične sa zapletá s kráskami v ťažkostiach, jeho finančná situácia je často beznádejná. Jedného dňa ho navštívi sympatická a emancipovaná Silvie Girardová, ktorá praštila kariérou v cestovnej kancelárii a chce sa venovať niečomu inému. A hoci ju Nick najprv odmietne, neskôr ju priberie do partnerstva, a tak vytvoria nerozlučnú dvojicu. Pohodový Nick spolu so šikovnou a zvedavou Sylviou, ovládajúcou dokonale taje počítačov, riešia s prehľadom aj tie najzamotanejšie prípady. Nezostávajú dlžní nič zločincom, ale ani sami sebe. Inak to už ani nemôže byť. Aj keď sa časom vymenili viaceré postavy, či už ide o Johna Davida Blanda ako Iana Stewarta, alebo Pedra Armendáriza ako poručíka Carilla, ktorých nahradili Ian Tracey ako Spider Garvan a Ari Sorko-Ram ako seržant Gregory, treba jednoznačne konštatovať, že seriálu to na kvalite neubralo. Je totiž výbornou kombináciou akčného a komediálneho žánru, okorenený krásnou prírodou fiktívneho tropického pobrežia ostrova Key Mariah, ktoré je ako stvorené na častý výskyt nielen nádherne opálených dlhonohých krások v ťažkostiach, ale aj na nekonečné množstvo rôznych podvodníkov, defraudantov, zlodejov či vrahov. Nechajme Nicka a Sylviu nasadnúť do ich modrého Jeepu CJ7, aby sa mohli vybrať riešiť svoju prvú skutočnú zákazku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (257)

finkie 

všechny recenze uživatele

V dětství to pro mě byl symbol exotiky a prázdninové bezstarostnosti. Po mnoha letech jsem se k seriálu vrátil a světe div se, je to o dost jiné, než jak jsem si to pamatoval: 1. Exotická a prázdninově bezstarostná je hlavně famózní úvodní písnička, zbytek dobrodružství Nicka a spol. je tak televizně unylý, jak jen kanadský seriál ze začátku 90. let může být, a zjevně doplácí na lacinou mexicko-izraelsko-jihoafrickou výpravu. 2. Nick Slaughter se narozdíl od mého dalšího hrdiny z té doby, Rena Rainese, vůbec neumí prát a skoro od každého dostane na budku. 3. Služeb Nickovy detektivní agentury využívají výhradně sexbomby, obvykle s postranními úmysly a za účelem špehování dalších sexbomb, jež obvykle také mají postranní úmysly. 4. Nick není hloupý, ale má nikoli nulový nýbrž negativní pud sebezáchovy a s oblibou se pouští do krkolomných aktivit s mizivou šancí na přežití, načež je obvykle zmlácen/otráven/zastřelen gorilou či účetním nějaké sexbomby, ale pokaždé nakonec zázračně vyvázne bez úhony. 5. Nejsmutnější je, že dnes by něco takového nemohlo vzniknout nejenom v kanadské produkci, ale ani nikde jinde: v každém druhém záběru holky v bikinách (a kluci ve speedech), Nickovy oplzlé pohledy na kolemjdoucí sexbomby a jeho interakce s klientkami-sexbombami, kde v podstatě každý dialog je současně flirtem. A to je v mých očích nakonec to, co z celé té exotiky a prázdninové bezstarostnosti přetrvalo, coby připomínka svobodnějších, hravějších a paradoxně dospělejších časů před tím, než Západ bůhvíproč zaplavila nová vlna amerického puritánského třeštění. ()

tron 

všechny recenze uživatele

80% za retro nostalgiu, na tomto som vyrastal, sadal som si k tomu každú sobotu doobeda, keď to dávali na Nove abola to moja srdcovka. Menili sa policajti (najradšej som mal toho fúzatého), barmani (Ian, Spider) aj milenky a klientky (čo ale bolo u Nicka vždy tak trochu jedno a to isté), zato niektoré veci našťastie nie - exotické slnečné pláže a iná atraktívna výprava, množstvo humoru a chémia medzi ústrednými detektívmi, u ktorých bolo zaujímavé už to, že šlo o zmiešaný pár, pričom nick ženy rád dostával do postele, no Sylvie ním opovrhuje. ()

Reklama

Miyamoto 

všechny recenze uživatele

Seriál mého dětství, který jsem měl radši než Odpadlíka nebo KungFu: Legenda pokračuje... Drsný detektiv v havajské košili, atraktivní spolupracovnice, perfektní prostředí Hawaie a spousta kámošů z pláže... Co víc můžeme chtít:-D. Jinak je to běžné krimi 90. let, kde jsou únosy, vraždy a krádeže řešeny telefonátem Nicku Slaughterovi, který si vyslechne stížnost, ujistí klienta, že to bude ok a vyřeší případ:-D ()

Pishin 

všechny recenze uživatele

Ano vážení tot je opravdu klasika televizni zabavy. Jeden z tech povedenejsich serialu, kterym nas vychovavala Tv nova na pocatcich. Doted si pamatuju odpoledne, kdyz jsem dosel ze skoly a zapnul bednu a sledoval hlaskujiciho detektiva jmenem Nick Slaughter (no kurva nemilujte detektiva co se jmenuje ''Masakr''), ktery pobiha v tropickem prostredi plnym kocek v bikinach v rozevlate kosili a kratasech a sekunduje je mu krasna Sylvie (skvele nadabovana Z. Adamovskou) no radost pohledet. ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Opět seriál, kterej mě bude vždy připomínat školní léta. Nevím jestli by mě to dnes bralo jako tenkrát, ale slibuju, že si v nejbližším budoucnu stáhnu nějakej dílek a zavzpomínám. Jinak musím podotknout, že v době slávy seriálu, kdy nám ho denně servírovala televize Nova, neexistoval větší seriálovej frajer, než byl Nick Slaughter! Byl natolik velkej boreček, že jsem si musel nechat narůst dlouhý vlasy, stáhnout je do culíku, začal nosit košile a kraťasy a drží mě to dodnes. Jen ten revolverek musím ještě dopilovat kurva... 95% ()

Galerie (10)

Zajímavosti (12)

  • Rob Stewart (Nick) režíroval 5 epizod a napsal scénář ke 4 epizodám. (Roby)
  • V seriálu stále mizí a objevují se stěrače na Nickovo Jeepu Wrangler. (A.MacGyver)

Reklama

Reklama