Reklama

Reklama

Temný rytíř povstal

  • USA The Dark Knight Rises (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2012, 158 min

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Kamera:

Wally Pfister

Hudba:

Hans Zimmer

Hrají:

Christian Bale, Gary Oldman, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Anne Hathaway, Marion Cotillard, Morgan Freeman, Michael Caine, Matthew Modine, Alon Aboutboul (více)
(další profese)

Zdánlivě bezstarostný život města je vykoupen obří lží o neposkvrněném hrdinovi, o němž není veřejnosti známo, že přešel na temnou stranu síly. Tím, kdo na sebe vzal hříchy Harveyho Denta a přijal vinu za jeho smrt, je Batman.  Všechno se ale změní s příchodem prohnané zlodějky, která přijde k Bruceovi domů ukrást otisky jeho prstů. Jejím prostřednictvím se Batman dostává na stopu podzemního hnutí, v jehož čele stojí terorista Bane. Díky zradě je však Wayne uvězněn v kobce, o níž kolují pověsti, že se v ní Bane narodil. Ten mezitím dostává prostor k realizaci svého megalomanského plánu totálního ochromení Gothamu. Donutí to Batmana znovu nasadit svou masku a temnou kápi? (TV Nova)

(více)

Videa (46)

Trailer 1

Recenze (3 077)

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Koniec ďalšej veľkej ságy, ktorú Nolan ustál so cťou. Sága v ktorej je Batman Begins expozíciou, The Dark Knight jadrom a Dark Knight Rises epilógom a aj preto nechcem jednotlivé filmy hodnotiť samostatne. Každý z nich je samozrejme iný a má svoje subjektívne kvality ale dohromady tvoria funkčný celok, v ktorom sa jeden bez druhého nezaobíde. Sklamanie z posledného dielu je na mieste snáď len z toho hľadiska, že Batman v ňom tentokrát neprekročil tieň komiksu, čo však mne osobne pri komiksovej adaptácii neprekáža. Po technickej stránke je to totiž stále výborná záležitosť, tentokrát aj dostatočne epická, emocionálna, s dobre zvolenými, písanými a zahranými charaktermi, vďaka ktorým je vlastne aj úvodný trochu dlhší rozjazd najlepšou časťou filmu. A Bane ako záporák typu "priamočiarosť a hrubá sila" nemá konkurenciu. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Jak moc rozmáchlý, velkolepý a robustní dokáže film ještě být? Existuje limita počtu postav a jejich dějových linií, za kterou už nebude možné film dost dobře chápat, nebo si Nolan bude moct na plátně dělat skutečně cokoliv a my mu to vždy sežereme i s navijákem? Prozatím vše ukazuje na druhou možnost. Temný Rytíř Povstal je komplikované, EPICKÉ mistrovské dílo, po okraj nasycené postavami, každá s vlastními motivacemi, vlastním vývojem charakteru a samozřejmě unikátními a řádně propletenými dějovými liniemi. Ve filmu je toho tolik, až samotné vyprávění občas "nestíhá", místy musí přibrzdit a dovysvětlit, místy musí přeskočit určitý časový úsek a místy se musí uchýlit k drobnějšímu klišé, aby v konečném důsledku mohlo vše do sebe zapadnout a způsobit mohutný emocionální dopad. Dát něco takového dohromady je neuvěřitelné, sledovat něco takového po filmech (a tím myslím jinak velmi dobrých filmech) jako Spider-Man, X-Men, či Avengers je jako být přenesen do jiného světa. Nolanovy filmy překračují hranice, kterým se ostatní filmoví tvůrci ani neodváži podívat do očí. 9/10 ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Epické v každém ohledu, včetně všech důsledků, které z velkoleposti a rozsáhlých plánů, myšlenek, symbolů a příběhových linií plynou. Nolan versus absolutně přehnaná divácká očekávání nemohl uspět na celé čáře, ale přivedl nového záporáka velkých rozměrů (pro mě lepšího než Joker) a příběh propletený jak další sága. Větší film tu totiž nebyl a ještě delší dobu nebude a na IMAX plátně je to zábava na víc podívání s hromadou emocí a naprostým vtažením do děje. Jen ten jeden závěrečný twist mi tam bije až moc do očí a nutí se ptát, proč to Nolan nemohl dohrát podle těch prvotních not a za každou cenu musel zvrátit vývoj dění, musel divákovi ukázat, kdo je tvůrce filmu a kdo divák... (možná až metaforicky->očekávání tvoří film, film vytváří očekávání). Kruh se uzavřel. Velkolepě, působivě, mrazivě, ale s mírnou pachutí, že to mohlo být ještě lepší. Ale Nolan je viditelně taky jen člověk, ne žádný superhrdina s nadpřirozenými schopnostmi... je to vlastně dobře nebo ne?:)) (později podrobněji) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jako jasne, je to naprosta spicka, ale stejne jsem cekal vic. Hlavni problem je v podstate ve scenari. Nolan samozrejme hraje na osudovost, strach a snazi se stvorit rozmachlej, komplikovanej epos, kterej ale zaroven vypada realisticky a syrove a dari se mu to jen castecne. Jednak krome zmeny zaporaka to v podstate vypada jako minulej dil. A co si budem povidat, Joker byl daleko vetsi borec. Bane je sice korba jak hovado, ale vysvetleni, proc ma masku, je vcelku usmevny a hlavne v ni Hardy zni jak malej homousek. Dalsi problem je, ze jsme v zaveru trilogie a film pritom vypada jak zrod Batmana, jak kdyby se cumelo na prvni dil, kde dostane Batman naklepano, nasledne zacne posilovat a triumfalne vyhraje. Co se tyce akce, ta je skvela, vse je naprosto realisticky a triky dokonaly, ze si ani jednou nemuzete rict, jo tohle byl trikovej zaber, proste vse do sebe skvele zapada. Problem je, ze at je akce sebevic dobra, je ji tu zoufale malo, vetsinu casu postavy furt jen neco resi a kdyby se prostrihalo tech 40 minut filmu a zkratil se na dve hodiny, nic by se nestalo. Navic s tim souvisi dalsi smutnej fakt a to, ze vetsinu akce obstarava Batman a kde neni akce, neni Batman a tak si ho clovek uzije jen minimalne. A to, co meli bejt vrcholy filmu, tj. zaverecny povstani a zaverecnej duel, je tu teda silne odbyty. Co se tyce Catwoman, Hathaway v roli neni buhvijaka, ale srala me min, nez jsem se obaval. Jinak s ostatnima hercema neni problem, vsichni hrajou skvele. No a posledni problem filmu jsou sem tam nejaky kiksy, film se celou dobu tvari desne vazne a seriozne a pritom nema problem sem scenarista jednou za cas flaknout nejakej az smesnej zvrat nebo vyreseni nejakyho problemu jak z nejakyho akcniho becka. Ale sem tam nejaka hlaska potesi. Co se tyce zaveru, dokud to vypada, ze Nolan skutecne chce Batmana zakoncit a uz se k nemu nikdy nevracet, tak je to skvely, dojemny a osudovy, skoda tech poslednich peti minut, ty pusobi spis smesne. Ono to ted vypada, ze jsem to nehorazne sprcal, ale to zase ne, krome slabsiho scenare je totiz vse v naprostym poradku, po filmarsky strance naprosto bezchybny, herci, triky, hudba na spickovy urovni, na skoro tri hodiny dostatecne napinavy, ani minutu nenudici a film docela rychle utece. Ale kdybych si mel vybrat mezi timhle a Avengers, pripadne timhle a druhym dilem, Temny rytir povstal by z toho nevysel vitezne ani jednou. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mám radost, že Christopher Nolan mi po dlouhé době nabídl naprosto úžasnou trilogii, se kterou jsem se po dobu několika let neuvěřitelně těšil na každé pokračování, které tento příběh Batmana bude mít. Započala to překvapivě skvělá jednička, dokonalá dvojka a nadešel čas, aby poslední část této série, na které jsem se několik let těšil, ale i bál, až usednu do křesla multikina, započne svůj poslední příběh. Srovnávat jednotlivé díly této trilogie prostě nelze. Každý ten díl je jiný, ale pokaždé takřka dokonalý. Christopher Nolan rozeběhl příběh, který mě po nějakou dobu dokázal ubezpečit alespoň tím, že se v budoucnu budu mít pořád na co těšit ve filmovém světě. Temný rytíř povstal tak ukončuje další kapitolu něčeho, na co divák jako já, žijící v této době, zaručeně nikdy nezapomene. Temný rytíř povstal je temný, krutý, hudebně skvostný a co je nejhorší, přibližuje se realitě daleko blíže, než by na první pohled vypadalo. Tenhle díl je totiž asi nejvíce komiksový, ale Bane je taková zrůda, že je dle mého otázka času, kdy se něco takového objeví i v našem západním světě. Někdo, kdo se postaví proti konzumní společnosti a za násilím bude skrývat život, který by si každý z nás přál. Co se týče herců, zde nemám ani jednu výtku. Každý, kdo se ve filmu objevil hrál naprosto skvěle a byl mi neuvěřitelně sympatický. Christian Bale, Gary Oldman, Michael Caine, Morgan Freeman, Marion Cotillard, Joseph Gordon-Levitt, který mimochodem hrozně připomíná Heath Ledgera a dokonce i Tom Hardy. Ten extra. Z jeho postavy šel strašný strach a respekt. To se mně ve filmu snad nikdy nestalo. Klobouk dolů. Do toho Hans Zimmer opět překonal sám sebe a složil naprosto nádherný soundtrack. Co více dodat? Důstojné zakončení něčeho, čeho jsme byli součástí několik let. Teď je na čase opět hledat nějaký námět, který mě dokáže takhle silně pohltit na několik let dopředu... ()

Galerie (345)

Zajímavosti (173)

  • Kostým včetně obličejové masky, který ve filmu nosí postava Banea (Tom Hardy), se prodal za 96 000 liber. (Jimmy15)
  • Aby Baneov (Tom Hardy) hudobný motív, pozostávajúci z rytmického opakovania slov "Deshay Basara", znel patrične monumentálne, pustil sa skladateľ Hans Zimmer do netradičného experimentu. Na internete vyzval všetkých fanúšikov, aby mu pomocou jednoduchej aplikácie zaslali nahrávku vlastného skandovania, a z vybraných kusov potom vytvoril chorál, ktorý znie vo výslednom filme. (Macejko)

Související novinky

Nový Batman bude rekordně dlouhý

Nový Batman bude rekordně dlouhý

21.01.2022

Těšíte se na chystaný snímek The Batman od režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic)? Pak vás možná potěší zpráva, že si pro vás tvůrce vydupal u studia zatraceně tučný kus stopáže. Snímek totiž… (více)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (více)

Christian Bale končí s nabíráním váhy

Christian Bale končí s nabíráním váhy

10.11.2019

Přestože zní titulek spíš bulvárně, ujišťuji vás, že se jedná o ryze filmovou zprávu. Oscarový herec Christian Bale (Fighter, Dokonalý trik) v novém rozhovoru oznámil, že už nadobro končí s… (více)

Joker bude lámat rekordy

Joker bude lámat rekordy

05.10.2019

Podle posledních čísel serveru Deadline to vypadá, že z komiksového Jokera, jenž tento víkend vstoupil do kin v USA a dalších 74 zemích po celém světě, bude pořádný hit. Rkový snímek pojednávající o… (více)

Reklama

Reklama