Reklama

Reklama

Vyprávěj

(seriál)
  • angličtina Wonderful Times (festivalový název)
Trailer 2
Rodinný / Komedie / Drama
Česko, (2009–2013), 99 h 32 min (Minutáž: 51–53 min)

Hrají:

Svatopluk Skopal, Veronika Freimanová, Andrea Růžičková, Roman Vojtek, Nina Divíšková, Marián Mikš, Betka Stanková, Jaromír Nosek, Ondřej Veselý (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(115)

Obsahy(1)

Co se vám vybaví, když se řekne „šedesátá léta“? Sověti úspěšně vysílají člověka do vesmíru, na Západě probíhá Beatlemanie, přichází srpen 68, v Československu ve volbách vyhrávají komunisté na 98,4% Jak jste tuto dobu prožívali vy? Připadá vám to jako dávná minulost, nebo máte najednou docela živé vzpomínky?  Druhá polovina 20. století v rodině Dvořákových. Retro seriál Vyprávěj je pohled do naší nedávné historie prostřednictvím osudů rodiny Dvořákových. Díky vzpomínkám vypravěče Honzy se před diváky odvíjí sága rodiny v průběhu roků, rozplétá se poutavá mozaika lidských osudů a vztahů tří generací. Právě od roku 1964 se začíná rozvíjet děj retro seriálu Vyprávěj. Student Karel Dvořák (Roman Vojtek) chce postoupit do druhého ročníku na pražské technice. Chybí mu poslední zkouška u mladého asistenta France. Eva Martináková (Andrea Kerestešová) ze Slovenska nastupuje do prváku na stejné škole. Vše je pro ni nové...

Hlavní akcent ve vyprávění je kladen na příběh rodiny, na všední problémy jednotlivých členů, ne na politiku či „velkou“ historii. Jako když listujete rodinným fotoalbem. Není záměrem analyzovat nebo nějak hodnotit historické události, jde spíše o to, jak zachytit co nejvěrněji dobu a pocity účastníků v konkrétních situacích. Honzovo vzpomínání rámcuje jednotlivé díly a doplňuje či glosuje jednotlivé příběhy. Výjimečnost retro seriálu Vyprávěj spočívá v kombinaci dvou velkých „taháků“ – napínavé vztahové linky hlavních hrdinů kombinované s dobovými událostmi, situacemi, prostředími. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (41)

Trailer 2

Recenze (639)

paascha 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem byl docela mile překvapený schématem, výkony i určitou reálností tohoto dílka, postupem času ale převládlo rozčarování. Chápu, že čas je mocný lékař a utiší kdejaké bebí, ale dělat ze sedmdesátých let celkem pohodovou dobu, plnou zavařování a domácích večírků s chlebíčky? Ano, občas nějaký ten lump, který nejásal v průvodu a nehleděl s nadějí do míst, kde zítra znamená včera, dostal po zásluze po hubě a pět let k tomu, ale i tohle b ylo zbagatelizováno ( nebo zbagetalizováno?:-)) a rozmělněno na hrst prachu na dně sáčku s hliněnkama:-))))) Jediné, co je opravdu opravdové, je občasný proklik do tehdejších týdeníků. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Seriál sleduji pravidelně a jsem na výsost spokojená. O minulých dobách se dozvídám víc než na hodinách dějepisu a navíc tu hrají sympatičtí herci. Některé díly jsou pochopitelně slabší kvality, to ale nic nemění na tom, že na české poměry je "Vyprávěj" zajímavý seriálový počin. Titulní píseň je skvělá a chytlavá. ()

Reklama

ainny 

všechny recenze uživatele

Já nevím jestli napsat "návrat do dětství", ale asi jo. Prostě to patří k mému životu a zas a znovu přes všechnu dnešní mizérii jsem ráda, že moje mládež už tuhle dobu nepoznala. Seriál provázejí výkřiky "to jsme měli" a "to ještě máme" . Ale mám pocit, že s postupem doby mě seriál - jak už to bývá - baví pořád míň a míň. Šedesátá léta byla IMHO nejlepší a docela se začínám bát co přinese právě probíhající nová série. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Ze seriálu jsem propásl 60.léta. Následně viděl většinu dílů. Sedmdesátá a osmdesátá léta mne bavila nejvíce. Ze závěrečné série z porevoluční doby a zejména jednadvacátého století byla cítit snaha o nastavování seriálu. Seriál považuji za příjemnou a sympatickou nostalgickou naučnou sondu do nedávné historie s kvalitním hereckým obsazením. Úsměvné bylo "nestárnutí" hlavních hrdinů během uplynulé doby, kdy je jejich potomci prakticky přerostli :) 70-85% edit: viděl jsem již komplet ()

gilmore_girl 

všechny recenze uživatele

Musim se priznat, ze prvni radu jsem videla jen sporadicky, ale sestrihovy dil me navnadil natolik, ze si pokracovani nenecham ujit. Pribeh samotny sice neni nic moc, ale kouzlo spociva v dobove atmosfere. Kostymy, ucesy, kulisy, hudba, navic retro vsuvky, to dela z tohohle serialu neco vyjimecnejsiho. Clovek si zavzpomina, jak treba jako dite nosil sponky s kopretinami a ucil se basnicku na Mikulase. ()

Galerie (887)

Zajímavosti (344)

  • Trochu podivné se zdá, že Dvořákovi (Andrea Růžičková, Roman Vojtek) studují oba vysokou školu a ještě si pořídí dítě a byt, aniž by jedenkrát zaznělo, z čeho žijí. Žádné brigády nemají, což bylo pro mnoho studentů nutností, a rodiče ani jednou nepromluvili o tom, že je podporují. (sator)
  • Filmová Francova fabrika stojí v Hostivaři v ulici Kytínská. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Související novinky

Zemřela herečka Nina Divíšková

Zemřela herečka Nina Divíšková

21.06.2021

Ve věku 84 let dnes odešla česká filmová, televizní a divadelní herečka Nina Divíšková, již si velké množství diváků vybaví například jako babičku Bětu z populárního rodinného seriálu České televize… (více)

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

09.12.2019

Že je Praha lákadlem pro filmové štáby, již dlouho není tajemstvím. Nehledě na krásu města, jsou to ale také šikovné týmy, na které se přijíždějící producenti mohou spolehnout. Díky českému… (více)

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Reklama

Reklama