Reklama

Reklama

Vyprávěj

(seriál)
  • angličtina Wonderful Times (festivalový název)
Trailer 1
Rodinný / Komedie / Drama
Česko, (2009–2013), 99 h 32 min (Minutáž: 51–53 min)

Hrají:

Svatopluk Skopal, Veronika Freimanová, Andrea Růžičková, Roman Vojtek, Nina Divíšková, Marián Mikš, Betka Stanková, Jaromír Nosek, Ondřej Veselý (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(115)

Obsahy(1)

Co se vám vybaví, když se řekne „šedesátá léta“? Sověti úspěšně vysílají člověka do vesmíru, na Západě probíhá Beatlemanie, přichází srpen 68, v Československu ve volbách vyhrávají komunisté na 98,4% Jak jste tuto dobu prožívali vy? Připadá vám to jako dávná minulost, nebo máte najednou docela živé vzpomínky?  Druhá polovina 20. století v rodině Dvořákových. Retro seriál Vyprávěj je pohled do naší nedávné historie prostřednictvím osudů rodiny Dvořákových. Díky vzpomínkám vypravěče Honzy se před diváky odvíjí sága rodiny v průběhu roků, rozplétá se poutavá mozaika lidských osudů a vztahů tří generací. Právě od roku 1964 se začíná rozvíjet děj retro seriálu Vyprávěj. Student Karel Dvořák (Roman Vojtek) chce postoupit do druhého ročníku na pražské technice. Chybí mu poslední zkouška u mladého asistenta France. Eva Martináková (Andrea Kerestešová) ze Slovenska nastupuje do prváku na stejné škole. Vše je pro ni nové...

Hlavní akcent ve vyprávění je kladen na příběh rodiny, na všední problémy jednotlivých členů, ne na politiku či „velkou“ historii. Jako když listujete rodinným fotoalbem. Není záměrem analyzovat nebo nějak hodnotit historické události, jde spíše o to, jak zachytit co nejvěrněji dobu a pocity účastníků v konkrétních situacích. Honzovo vzpomínání rámcuje jednotlivé díly a doplňuje či glosuje jednotlivé příběhy. Výjimečnost retro seriálu Vyprávěj spočívá v kombinaci dvou velkých „taháků“ – napínavé vztahové linky hlavních hrdinů kombinované s dobovými událostmi, situacemi, prostředími. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Sany33 k tomuto seriálu (7)

Od začátku (2009) (S01E01) 

Príbeh: Píše sa rok 1964 a rodičia nášho rozprávača sa stretávajú na vysokej škole a dávajú sa postupne dokopy. Formujú sa prvé priateľstvá, lásky a nájdu sa aj prvý nepriatelia. Prevedenie: Milujem túto dobu a tak som rád že podobný seriál uzrel svetlo sveta. Herecký kasting je dokonalý a priznám sa, že ma nikto neirituje, čo sa už dlho nestalo. Príbeh má svižné tempo a je dokonalo pozerateľný a vykresľuje svoju dobu. 94% ()

Je to ten pravý? (2009) (S01E02) 

Príbeh: Eva chce od Karola činy a dáva mu to jasne najavo. Popri tom sa vyberie na pytačky na Slovensko kde zisťuje že jeho Česká pečienka nie je stavaná na Slovenské liehoviny. Prevedenie: Najväčším mínusom je paradoxne príbehová zápletka, kedy Eva chce aby Karol zradil všetky svoje princípy inak sa s ním rozíde. Asi by som ju poslal do riti a nie jej kúpil Džiny za dve výplaty strednej triedy v tej dobe. Atmosféra doby zachraňuje aspoň priemerné hodnotenie. 55% ()

Svatba (2009) (S01E03) 

Príbeh: U Karola a Evy sa všetko chystá na svadbu. Akurát sa riešia drobné komplikácie s oblekom, peniazmi na pôrod a neverou deda Jozefa. Ktorý je v tom ale úplne nevinne. Prevedenie: O poznanie lepšie ako prechádzajúci diel.  Všetkým nám je jasné že bitka musela mať fatálnu dohru.  Jednu pomyselnú hviezdičku prikladám za stvárnenie doby inak by to bol milučký priemer. 60% ()

1. Máj (2009) (S01E04) 

Príbeh: Malý Honza má problémy v škôlke lebo na ňom sedí súdružka riaditeľka. Jozef sa nechal upísať na sprievod pri príležitosti prvého mája a babička sa to dozvedela. Karolovi ukradne jeho prácu jeho školský sok. Prevedenie: celý diel príjemne atmosfericky dobový akurát koniec bol značne predvídateľný a teda to napätie z konca vyšumelo do prázdna. 71% ()

Mikuláš chodí v létě (2009) (S01E05) 

Príbeh: Do Čiech sa vracia strýko Mikuláš a vyplávajú na povrch rany z minulosti, ktorým sa Jozef ešte nenaučil čeliť. Karol sa snaží obhájiť spravodlivosť ale márne. Eva si vybojuje svoje a dostáva súdružku riaditeľku preč z ich životov. Prevedenie: Celkom pozerateľný diel, ktorý si berie za lákadlo rodinných príslušníkov, ktorý emigrovali a potom nám nosili darčeky. Krásne spomienky. 75% ()

Embéčko! (2009) (S01E06) 

Príbeh: Karol s Evou aj malým Honzou zažívajú Pražské leto na splave zo školy. Veci sa komplikujú, keď sa mladá zdravotnica zahľadí do Karola a Eva mu robí napriek. Jozef si ide pre svoju vysnívanú Embéčku a už má prvé problémy. Prevedenie: No jó, školské stanovačky presne tam som si našiel svoju lásku na celý život a tak som s touto časťou prežil nádhernú nostalgiu. 90% ()

21. srpen (2009) (S01E07) 

Príbeh: Začiatok okupácie očami našich hlavných hrdinov. Karel je odlúčení od Evy aj od malého. Dedo Jozef je ale po ruke aby mu pohol. Ruský vojaci si bez odporu anektovali Česko-Slovensko. Prevdenie: Je to celkom zaujímavé, že práve v tejto dobe kedy Rusi okupujú Ukrajinu tak som sa ja, dostal k tomuto príbehu. Boh vie ako by to dopadlo, keby sme aj my bojovali a nedali si územie tak ľahko. Ale to sa už dnes nedozvieme a tak sme sa odsúdili na 30 rokov komunistického režimu. 97% ()

Související novinky

Zemřela herečka Nina Divíšková

Zemřela herečka Nina Divíšková

21.06.2021

Ve věku 84 let dnes odešla česká filmová, televizní a divadelní herečka Nina Divíšková, již si velké množství diváků vybaví například jako babičku Bětu z populárního rodinného seriálu České televize… (více)

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

09.12.2019

Že je Praha lákadlem pro filmové štáby, již dlouho není tajemstvím. Nehledě na krásu města, jsou to ale také šikovné týmy, na které se přijíždějící producenti mohou spolehnout. Díky českému… (více)

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Reklama

Reklama