Reklama

Reklama

Vyprávěj

(seriál)
  • angličtina Wonderful Times (festivalový název)
Trailer 2
Rodinný / Komedie / Drama
Česko, (2009–2013), 99 h 32 min (Minutáž: 51–53 min)

Hrají:

Svatopluk Skopal, Veronika Freimanová, Andrea Růžičková, Roman Vojtek, Nina Divíšková, Marián Mikš, Betka Stanková, Jaromír Nosek, Ondřej Veselý (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(115)

Obsahy(1)

Co se vám vybaví, když se řekne „šedesátá léta“? Sověti úspěšně vysílají člověka do vesmíru, na Západě probíhá Beatlemanie, přichází srpen 68, v Československu ve volbách vyhrávají komunisté na 98,4% Jak jste tuto dobu prožívali vy? Připadá vám to jako dávná minulost, nebo máte najednou docela živé vzpomínky?  Druhá polovina 20. století v rodině Dvořákových. Retro seriál Vyprávěj je pohled do naší nedávné historie prostřednictvím osudů rodiny Dvořákových. Díky vzpomínkám vypravěče Honzy se před diváky odvíjí sága rodiny v průběhu roků, rozplétá se poutavá mozaika lidských osudů a vztahů tří generací. Právě od roku 1964 se začíná rozvíjet děj retro seriálu Vyprávěj. Student Karel Dvořák (Roman Vojtek) chce postoupit do druhého ročníku na pražské technice. Chybí mu poslední zkouška u mladého asistenta France. Eva Martináková (Andrea Kerestešová) ze Slovenska nastupuje do prváku na stejné škole. Vše je pro ni nové...

Hlavní akcent ve vyprávění je kladen na příběh rodiny, na všední problémy jednotlivých členů, ne na politiku či „velkou“ historii. Jako když listujete rodinným fotoalbem. Není záměrem analyzovat nebo nějak hodnotit historické události, jde spíše o to, jak zachytit co nejvěrněji dobu a pocity účastníků v konkrétních situacích. Honzovo vzpomínání rámcuje jednotlivé díly a doplňuje či glosuje jednotlivé příběhy. Výjimečnost retro seriálu Vyprávěj spočívá v kombinaci dvou velkých „taháků“ – napínavé vztahové linky hlavních hrdinů kombinované s dobovými událostmi, situacemi, prostředími. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (41)

Trailer 2

Recenze (639)

tahit 

všechny recenze uživatele

Jak už vyplývá z názvu (Vyprávěj (TV seriál) tak je zcela jasné, že jde o seriál s určitým ohlédnutím do minulosti Československa (tedy teď už České republiky). Takhle to přeci v normálním životě u nás v republice fungovalo. Jasně, že nejde o nijak skvostné umělecké dílo či hluboký zážitek. Vlastně jsem ho neviděl ani od začátku, ale přesto a podle toho co jsem viděl, ať chceme, nebo ne, v jednom ohledu je seriál cca na 60% realistický. Především jeho humoristickými pointami uprostřed každodenního údobí života tehdejšího komunistického Československa a také trochu o tom jak se vyvíjelo politické klima. První řada seriálu byla dobrá, ale následně jde kvalita dolu. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Z prvního dílu jsem viděla posledních pět minut. Od druhého už jsem vydržela sedět před obrazovkou celou dobu. Je to skrz na skrz průměrný seriál, když vám nějaké díly utečou, o nic vyjímečného nepříjdete. Ty tři hvězdičky nejsou ani kvůli příběhu, ale kvůli dobovým vsuvkám, hlasu Vojty Kotka jako vyprávěče a hereckému obsazení. Nina Divíšková je skvělá babička a Veronika Freimanová jako maminka také není vůbec špatná. Postava Mahuleny Bočanové byla na profackování, ta ale na štěstí i s manželem a synáčkem prchla za hranice, i když se to neobešlo bez komplikací. Bohužel se ze zahraničí vrátila a opět perlila. Písničky na konci jednotlivých dílů jsou dobré, pokaždé zaznívá jiná. Dostala mě Janis Joplin a její geniální Move Over. Po tomhle dílu jsem musela oprášit její bestofku a okamžitě si ji pustit. ()

Reklama

jezurka42 

všechny recenze uživatele

Někdy děláme rozhodnutí, která víme, že jsou špatná, ale děláme je pro druhé. A doufáme, že následky nás nedostihnou... Vyprávěj se pro mne stalo opravdu symbolem a klenotem, protože krásně doplňovalo vzpomínky mých rodičů, kteří v této době vyrůstali, studovali, potkali své první lásky, zamilovali se do sebe, a neustále přiváděli na svět nové a nové události, které stejně jako v tomto seriálu voní mi takovou tou zvláštní vůní přibarvené nostalgie. A stejně jako to rodičovské vyprávění, tak i toto seriálové jsem si zamilovala pro to cizí, a přesto tak známé a blízké prostředí, pro milované charaktery, jejich slasti i strasti a vlastně i pro to negativní a zákeřné, které se z jedné doby přeneslo do druhé. Tak mami, tati, babi, dědo...vyprávějte. Poslouchám a naslouchám. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Po akci "Americký seriál stokrát jinak", která probíhá snad na všech televizních stanicích, konečně český seriál. Seriál s českými (a slovenskými) herci, o českém prostředí a českých problémech. Už mám dost Kevinových rozvázaných tkaniček u bot, o kterých si potřebuje promluvit, nezajímají mě ani problémy velkofarmářů, naftařů, ani jiných Američanů. Vyprávěj mi poskytlo po dlouhé době chvíle příjemného oddechu u televizní obrazovky. Bohužel s přibývajícími díly se zábavnost snižuje. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Nejsem přítel seriálů, tento mě výjimečně a trvale připoutal v pátek k TV. Tu dobu jsem také prožíval a jsem toho názoru, že seriál zobrazuje vcelku věrně problémy a radosti obyčejných lidí v době šedé totalitní moci, hektické době revoluční i hurá porevoluční. Vytvořeno s citem a bez dnes tolik oblíbené nadsázky pošpiňující jednu či druhou stranu. Prostě tak, jak jsem to cítil i já. Díky ČT1, díly si stále udržují objektivní pohled na tu kterou dobu s nadhledem. ()

Galerie (887)

Zajímavosti (344)

  • V epizodě "Nová televize" ve scéně v posilovně visí na zdi plakáty světově známých kulturistů Phila Heatha a Kai Greena, kteří jsou Mr. Olympia dnešní doby. V roce 1994 byl Mr. Olympia Dorian Yates, resp. v letech 1992 - 1997. (gustaw)
  • V jednom ze speciálních dílu s názvem "Horův nemanželský syn" je možné všimnout si, že poté, co Tonda (Jaromír Nosek) se Zuzkou (Hana Vágnerová) přijdou do řeznictví a hádají se s prodavačem, Tonda položí tašku s knížkami na pult a při odchodu nechá tašku na pultě. (Skarface)

Související novinky

Zemřela herečka Nina Divíšková

Zemřela herečka Nina Divíšková

21.06.2021

Ve věku 84 let dnes odešla česká filmová, televizní a divadelní herečka Nina Divíšková, již si velké množství diváků vybaví například jako babičku Bětu z populárního rodinného seriálu České televize… (více)

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

09.12.2019

Že je Praha lákadlem pro filmové štáby, již dlouho není tajemstvím. Nehledě na krásu města, jsou to ale také šikovné týmy, na které se přijíždějící producenti mohou spolehnout. Díky českému… (více)

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Reklama

Reklama