Reklama

Reklama

Život a doba soudce A. K.

(seriál)
  • angličtina The Life and Time of Judge A.K.
Trailer
Česko, (2014–2017), 24 h 11 min (Minutáž: 52–57 min)

Scénář:

Zdeněk Zapletal

Hrají:

David Švehlík, Daniela Kolářová, Jitka Čvančarová, Jiří Bartoška, Marek Daniel, Andrea Buršová, Igor Bareš, Ivana Uhlířová, Jaroslav Plesl, Jan Novotný (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Soudce je člověk, před kterého předstupují lidé se svými problémy a od kterého očekávají jejich řešení. Soudce je člověk, kterému soudní spory vstupují do soukromí a stávají se součástí jeho života, vědomí, konání i snů. Není lehké žít s cizími záležitostmi a den za dnem hledat unikající pravdu, nezbytnou pro spravedlivé rozhodnutí. I soudce má soukromí a snaží se v něm žít podle vlastních představ, ale ani tady pojmy jako láska, čest nebo pravda nelze jednoznačně definovat. Soudce Adam Klos se snaží pochopit nejen své případy, ale i sám sebe. Třináctidílný seriál o životě a době soudce A. K. vypráví současný, reálný a vnitřně dramatický příběh mladého muže, složitě se prodírajícího civilními soudními spory, charakteristickými pro současnou společnost. Každý z nich se musí snažit pochopit a ukončit svým rozsudkem, svou představou o spravedlnosti. A musí nést nikdy nekončící odpovědnost za to, že se jeho verdikt dotýká bolavých míst našich obyčejných životů. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Signore k tomuto seriálu (2)

Série 1 (2014) (S01) 

85% Srovnávat to se špičkou současné americké "seriálové tvorby" by nebylo fér, v rámci té české je to ale skutečně onen pomyslný - byť pořád jen jednooký, nicméně - král (a to i přes řadu "právních nepřesností")! Jinými slovy, udělené hodnocení je třeba chápat jako hodnocení seriální v kategorii "český seriál"; ve srovnání s těmi nejlepšími seriály totiž i tento kousek stále přinejmenším o onu pomyslnou koňskou délku zaostává. ()

Série 2 (2017) (S02) 

Neuháraně První dojmy: a) Potěšilo: 1. Je to „karakter“, chová se (morálně-volně) konzistentně (i když nechápu, proč leze do cizích baráků, ve kterých jsou navíc na každém čtverečním centimetru kamery …). 2. Závěrečná rezignace tak představuje zcela logické (a potěšitelné) vyústění předchozího děje, nicméně 3. je otázkou, jak toto vše vlastně vnímat; Víme, že A.K. dělal svou práci dobře, ale už vlastně přesně nevíme, zda ho ta práce i bavila, a zda tedy ona rezignace je, či není skutečnou obětí … S tím pak souvisí i výtka (kterou by bylo možno směřovat vůči řekněme třetině dílů „Jistě, pane ministře“, tedy zda A.K. na beztrestnost svého přítele (nadto je otázka, jak moc toho na něho měli) nevsadil příliš mnoho (talár + kompromitující materiály proti spolužákovi, kterého zjevně neměl rád, a jenž zastává značně vysokou funkci). b) Nepotěšilo: 1. Drobnosti: kupř.: Fiala přichází ráno vítězoslavně se stížností proti usnesení o zahájení trestního stíhání (?), aniž by bylo zjevné, kde vzal (přes noc) nějaké podkladovém materiály (kupř. právě to usnesení, že:)). 2. Celá dějová linie s divnými sousedy mi přijde nadbytečná, a bez ní bych měl z druhé série určitě výrazně lepší pocit! 3. Že nevyřešili dějovou linku „Laura“ je sice na jedné straně dobře, na straně druhé se ale nabízí otázka, proč to v tom seriálu vlastně vůbec bylo; pokud totiž nebude další série (moc si nedokážu představit, jak by to dál mohlo mít v titulu „soudce“), nedává mi to celé smysl, a celé to působí jako nechtěný Godot. Celkové dojmy z posledního dílu jsou převážně pozitivní, bylo to napínavé a převážně i uvěřitelné. ()

Reklama

Reklama