Reklama

Reklama

Superman

Trailer 1

Báječné dobrodružství, které spojilo herecké a tvůrčí talenty tak, jak to dokáže jen velký film, se stalo kasovním a oscarovým triumfem. Jeho kvalita se ještě zvýšila, když se režisér Richard Donner ke svému snímku v roce 2000 vrátil a zařadil do něj osm minut filmu. Užijte si více Kryptonské rady, letmých pohledů na hvězdy předchozích Supermanových inkarnací, více Jor-Ela, zdůrazňujícího synovo poslání na Zemi, a prodloužené scény v úkrytu Lexe Luthora. Christopher Reeve (Superman/Clark Kent), Marlon Brando (Jor-El), Gene Hackman (Luthor) a Margot Kidder (Lois Lane) podávají nezapomenutelné výkony. Vypadá to na noc jako stvořenou k létání. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (373)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Mocný film o mocném hrdinovi, který má celkem vzato všechno, co by mělo takové dílko obsahovat. Williamsova hudba je skvělá, ale jinak film na dnešní poměry působí už hodně omšele a narozdíl od jiných není nadčasovou klasikovou. PS: Chlap co nosí rudý kozačky prostě NENÍ hetero, tvrďte si co chcete;) ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Jako malý špunt jsem Supermana zrovna nemusel. Prostě jsem nevěřil chlapíkovi, který nosí pláštěnku a slipy navrch (maminka mě totiž učila nevěř nikomu, kdo ti chce ukazovat, co má v kalhotách:-). Navíc je obklopen samými idioty, protože mu stačí nosit brýle, aby ho nikdo nepoznal. No a taky mě nudily jeho dokonalé schopnosti. Přesto musím uznat, že se jedná o velice kvalitní film, který je ozdoben sympaťákem Christopherem Reevem, krásnou Margot Kidder co by novinářkou superhrdinova srdce a šíleným plešounem Genem Hackmanem. Marlona Branda se svým prvním místem v titulcích a časem stráveným na plátně beru jen jako špatný komerční vtip. Dalšími klady je povedená kamera a poutavá vizuální stránka. Záporákem pro film je nedostatek akce a přehnaná délka. Pro mě osobně triky vůbec nezestárly. Pro tuto starou školu mám větší slabost než pro současnou digitální éru. Myslím si, že 4* jsou pro tento film plný vtipu a hrdinova šarmu jako vyšité. ()

Reklama

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Co čekat od filmu z roku 1978, jsem asi zhýčkaný. Vidět Supermana dřív, nejspíš bych valil oči a byl nadšený. Bohužel jsem ho viděl poprvé teď a ničím nezaujme. Klišé, slabý děj a hlavně špatné efekty, které neuchvátí. Možná bych šel s hodnocením výš, ale to by musel být ještě o hodinu kratší. Po té hodině začne být divák znuděn a přeje si konec, což není nikdy dobře.. 4/10 = 40% ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Naivní a patetický velkofilm, který už by dnes snad nemohl existovat. Nulová logika, mamutí nadsázka a velká porce humoru dělají z prvního Muže z oceli pěknou pohádku, která bude především těžit z vaší nostalgie. Bohužel se ale neubráním neříct, že je to vlastně strašně dementní film - něco jako Conan v komiksovém žánru, který je milován hlavně pro jeho nezaměnitelnou brakovou atmosféru. Superman je podobný, jen s trošku většími parametry. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

To jsem opravdu netušila, že Superman bude natolik humornou záležitostí:) John Williams zde vytvořil jednu ze svých nejúžasnějších filmových melodií. Rovněž oceňuji skvělý český dabing, zvláště můj oblíbený Vladimír Dlouhý do role Supermana parádně pasoval. Christopher Reeve je prostě Clark Kent a Gene Hackman je jako Lex Luthor stejně tak vtipný, jako celý film:) Trikové efekty působí sice možná zastarale a jejich (ne)kvalita je znatelná, ale oproti tomu množství vizuálně dokonalých současných filmům, kterými jsme doslova zavalováni, vyzní jako milá a úsměvná připomínka na doby, kdy byly techniky jako 3D pojmy zcela neznámými. ()

Galerie (192)

Zajímavosti (93)

  • Producenti chceli v hlavnej úlohe hviezdu ako Robert Redford, ale režisér to zamietol so slovami: „Redfordovi by neuverili, že vie lietať“. (youtoo18)
  • Kostýmy, které nosí Jor-El a další Kryptoňané, jsou pokryty materiálem, který vytváří nezvyklý fotografický efekt. Tvůrci s tímto nápadem přišli při testech zvláštních efektů. (novoten)
  • Christopher Reeve se během natáčení tak vypracoval, že na jeho konci nebyl oproti fotkám z jeho začátku vůbec k poznání. (novoten)

Související novinky

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (více)

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

28.09.2018

Koncert filmové hudby SCI-FI se představí v Rudolfinu již 13. 10. 2018. S blížícím se datem koncertu odhaluje Filmová filharmonie novinky programu. Bude to nabitý večer! Program zahájí E. T.… (více)

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

08.12.2015

Pražské Rudolfinum bude 22. prosince hostit ojedinělý koncertní projekt s názvem STAR WARS: a musical show. Jedná se o koncert orchestrální hudby z šesti dosud uvedených filmů z prostředí slavných… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno