Reklama

Reklama

Zlatá sedmdesátá

(seriál)
  • USA That '70s Show (více)
USA, (1998–2006), 73 h 20 min (Minutáž: 22 min)

Hrají:

Topher Grace, Mila Kunis, Ashton Kutcher, Danny Masterson, Laura Prepon, Wilmer Valderrama, Debra Jo Rupp, Kurtwood Smith, Tanya Roberts, Don Stark (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(200)

Eric, Donna, Fez, Jackie, Michael a Steven, které spojují radosti a strasti dospívání, bydlí v Point Place ve Wisconsinu. Píše se rok 1976 a parta teenagerů tu společně prožívá celou řadu zábavných dobrodružství i malérů.  Komediální seriál, jehož děj se vrací do 70. let minulého století, se odehrává od května 1976 do prosince 1979 v Point Place ve Wisconsinu, kde se svými rodiči žije partička teenagerů. Vede je sedmnáctiletý středoškolák Eric Forman (Topher Grace), dále k nim patří jeho přítelkyně ze sousedství Donna Pinciottiová (Laura Prepon), Fez (Wilmer Valderrama), který přijel do Ameriky ze zahraničí na studijní výměnu, Jackie Burkhartová (Mila Kunis) a Michael Kelso (Ashton Kutcher), kteří se spolu věčně rozcházejí a zase usmiřují, a také věčný teoretik Steven Hyde (Danny Masterson). Parta, kterou spojují obdobné radosti i smutky dospívání, se většinou schází u Erika, kde přemýšlejí o životě, o rodičích a o budoucnosti, ale spolu také zažívají celou řadu zábavných dobrodružství i malérů.

V druhé řadě seriálu se donedávná dětská přátelství hlavních hrdinů navíc začínají komplikovat probouzejícími se citovými vztahy.

Ve třetí řadě seriálu se vztah Erica a Donny zasekne, a zatímco on se snaží uniknout před rodičovskou autoritou, dívčini rodiče pokračují v souboji o její city. Kelso váhá mezi Jackie a Laurie, Hyde nechá jakési sušenky ve Formanově domě - s pozoruhodným výsledkem - a Fez si dá schůzku s Jackie.

Čtvrtá řada seriálu začíná tam, kde skončila třetí: Eric a Donna se rozešli. A ačkoliv to byl on, kdo se rozešel s ní, je z toho Eric úplně na dně. Jackie, když zjistí, že ti dva už spolu nejsou, dá Donnu dohromady s Caseym, což je bratr Michaela Kelsoa. Když otec Jackie zjistí, že jeho dcera chodí s Michaelem, dá jí na vybranou: buď bude mít Michaela, nebo peníze. Jenže ona si nečekaně zvolí Michaela, což znamená, že si musí najít nějakou práci. Brzy ji získá v místní prodejně sýrů, ale jeden z jejích kolegů Tod na ní může nechat oči. A když ji nakonec políbí, Michael zuří. Midge Pinciottiová definitivně opustí svého manžela Boba, který je z toho zničený, ale po čase se v supermarketu seznámí s Joanne a dají se dohromady, i když Donna z toho není zrovna nadšená. A Fez má konečně slečnu: Rhondu!

Pátá řada seriálu začíná tam, kde skončila čtvrtá. Poté, co Donna a Michael odjeli do Kalifornie, se Eric postaví svým rodičům a vydá se za svou láskou, s níž se ve čtvrté řadě rozešel, aby ji získal zpět. Jejich vztah dostává nový rozměr, ale když se neplánovaně zasnoubí, způsobí tím řadu problémů. Hyde všechny překvapí, když uspěje u Jackie poté, co se rozešla s Kelsem. Kelso se snaží najít jinou láskou, ale moc se mu to nedaří a rád by získal Jackii zpět. A Fez se konečně stává mužem!

V šesté řadě seriálu dostane Red Forman (Ericův otec) infarkt poté, co se dozví, že Fez, aby se vyhnul deportaci, se oženil s jeho dcerou Laurií. Jelikož Red nemůže pracovat, má to dost zásadní dopad na finanční situaci Formanových. Tak se Eric rozhodne, že zůstane doma a začne pracovat, místo aby šel studovat na vysokou. A Donna také zůstává doma, protože chce být nablízku Ericovi a chystat svatbu. Kelso konečně pochopí, že Hyde a Jackie se mají rádi a přestane se snažit získat dívku zpět. Namísto toho chce jít na policejní školu, ale jeho životem otřese zpráva, že jedna z jeho známostí na jednu noc je těhotná. Když už to vypadá, že se život Hydea a Jackie vrátil do normálu, objeví se její matka a hodlá si začít románek s Donniným otcem Bobem. Jackie je však rozhodnuta, že tomu zabrání stůj co stůj. A Fez ... sice dělá skvělou práci, ale Laurie tím neoslní, ta má ráda svoji nevázanost.

Sedmou řadu seriálu, jež se točila v letech 2004 - 2005, poznamenal odchod dvou největších hereckých hvězd, Tophera Gracea a Ashtona Kutchera, kteří se vydali za filmovou kariérou. Hyde se setkává se svým biologickým otcem a sestrou, Red Forman si přestane dělat starosti s penězi a otevře si obchod, a Fez se přistěhuje ke Kelsovi, aby mu pomohl pečovat o mimino. Na scéně se vynoří i Midge Pinciottiová, Kelsův bratr Casey a Leo, který nabídne Kelsovi, že se bude starat o jeho dcerušku. Parta se rozroste o nové členy a Donna se promění v blondýnku.

V osmé řadě amerického seriálu už nehrají Topher Grace a Ashton Kutcher, kteří se vydali za filmovou kariérou, i když druhý jmenovaný z něj zcela nevypadl a jako zvláštní host se objeví v prvních čtyřech epizodách, než se Michael Kelso, jehož v seriálu ztělesnil, přestěhuje do Chicaga. Zato Leo se vrací v mnohem podstatnější roli, Donna, která si získala popularitu v rozhlasové stanici, zjišťuje, že vztah na dálku s Erikem nefunguje a začne znovu chodit na rande s jinými. Vyprávění se soustřeďuje na Hydea a Jackie a jejich osobní i pracovní vztahy (Jackie s Fezem a Hydea se Samanthou) a objevují se i nové postavy - Randy Pearson (Josh Meyers), který zaujme Erikovo místo, a Samantha (Judy Tylorová), která v devíti epizodách hraje Hydeovu ženu. V závěrečné epizodě se Erik i Kelso vrátí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (287)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Společně se Scrubs snad jediný vyloženě americký sitcom kterej mám fakt rád. Parádní retro podívaná s nejlepší televizní znělkou. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

V sedmdesátkách jsem se narodil, ale těch našich normalizačních. Srovnávat tu dobu s těmi americkými prostě nelze a pokud tak jen v té osobní rovině vztahů mezi dětmi a rodiči a pak také samozřejmě mezi dospívajícími chlapci a dívkami, kde nutně dochází k prvním jiskrám. Z opovrhavého pohlaví ,,blbý holky'' je pro kluka náhle cosi hodně zajímavého a dráždivého obzvláště v sedmnácti :-). Co se toho týče je téměř jedno v jakém režimu žijete. Přemýšlel jsem jak to asi vznikne, že některé dekády jsou pro tu či onu generaci ta správná ,,zlatá''. Pro dědu to bylo období před druhou světovou, kdy měl pekárnu a rodině se po hrozné světové válce zase začalo dařit. Pro otce to byly šedesátky. Závan svobody ze západu, zrušení cenzůry i tak na kratičký okamžik uměl mladým udělat ze země řízené komunisty ráj na zemi hodný vzpomínek. Ovšem do doby než tu po dlažbě zachrastily ocelové pásy bratrských armád v srpnu 1968. Pro mne osobně to jsou devadesátky. Pád komančů, svoboda a svět bez mantinelů, kde už se nenařizovalo co má kdo dělat a jak, případně kam může a kam ne. V souhrnu lze tedy konstatovat, že ,,zlatá'' jsou období kdy se neválčí, je relativní blahobyt ale hlavně... člověk je v té době mladý. A to je asi ten klíč. Myslím si, že tvůrci tohohle seroše udělali takového jakoby předchůdce našeho Vyprávěj. I oni promítli do seriálu všechna ta po prvé ať už se jednalo o mejdany, kouření, vlastnění auťáku či sex. Sedmdesátky byly ulítlé, rokenroll zkomíral pod nápory disco, móda byla fakt extrém a tak když se k partě mládežníků a jejich příběhům nasadí správné sedmdesátkové kulisy, nemohlo to dopadnou špatně. Osobně v těch kulisách jistou studiovost vidím i fakt, že byl film točen na konci devadesátek. Ale snaha tam je značná aby to bylo co nejvíc seventies a tak mhouřím oči. Partička byla vybraná dokonale. Drobná Jackie, kterou by jste opravdu netypovali na dračici jakou ve skutečnosti je, sexy kost zrzka Donna, znalec Steve - ale převážně teoreticky, imigrant Fez (dnes naprosto nepředstavitelná figura), dlouhán Michael co mu to moc nepálí a samozřejmě Erik, který miluje Donnu a snaží se být dobrým synem svých rodičů. :-). Když vidím Erika a ten jeho účes a vykulené oči často se mi vybaví brácha Keren Carpenterové - Richard ze slavných Carpenters, Ta podoba a ty sedmdesátky tam prostě jsou jak ulité ! Netvrdím, že každí díl je bomba (ale u kterého seroše to tak je že?), ale garantuji vám, že se u každého budete celou dobu mírně usmívat. Prostě budete mít takový ten malý úsměv na tváři, úsměv těch co už vědí, co něco zažili, co mají zkušenosti, úsměv těch, kteří sledují počínání mladších a nezkušenějších pomalu ohlededávajících cestu, kterou jste vy už prošli. :-). Dávám za 4 piva v plechovce, chlazená ! * * * * ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci sitcom, ktorý si až na štvrtú a poslednú sériu drží vysoký štandard (i keď prvé tri sú citeľne lepšie ako 5-7). Osobitne oceňujem veľmi verné zasadenie a autentické problémy, ktoré riešili rodiny z nižšej strednej triedy v sedemdesiatych rokov. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších seriálů. Skvěle sehraná ústřední šestice kamarádů (z nichž jednoznačně nejvíc válí Ashton Kutcher), srovnatelná skoro s partou z Přátel, k tomu jejich zábavní rodiče...prvních sedm sérií je super, osmou sem si nepouštěl kvůli neúčasti některých herců. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Na tenhle seriál jsem byla zvědavá ze dvou důvodů. Jednak mě zajímali začátky kariéry Mily Kunis a Ashtona Kutchera a jednak jsem na tenhle seriál slyšela jen chválu, a i hodnocení je vysoké. Tak jsem si řekla, že tomu dám šanci, a byla jsem nesmírně zklamaná. První sérii jsem zhlédla poměrně rychle, i když ne z důvodu, že by se mi to líbilo, spíš proto, že jsem pořád nechápala, co se na tom komu může líbit. Hlavní postavy by se ještě daly snést (když vynechám Feze, neuvěřitelně otravná postava, otravoval mě naprosto vším co vypustil z pusy), i když teda každá z těch postav měla něco, čím mi lezla na nervy. Ale co jsem naprosto nemohla skousnout byly příšerné vedlejší postavy. Bob, o tom radši pomlčím. Avšak Kitty a Red mě naprosto neuvěřitelně otravovali, ani jeden mi nepřišel vtipný, Red se svými hláškami o nohách v zadku je jedna z nejhorších postav, co jsem kdy v seriálu zažila a Kitty se svým smíchem a alkoholickým problémem tomu akorát přidávala. Příjde mi až neuvěřitelný, že jdu proti proudu a že ostatním zrovna tihle dva příjdou nejvtipnější z celého seriálu, ale budiž. Zhlédla jsem celých osm řad a můžu i dál říkat, že pořád nechápu, co se na tom komu líbí. Je to zcela průměrný, místy i podprůměrný seriál, který si už znovu rozhodně nepustím. 3* ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Nudný sitcomový průměr, jen mají všichni o řád ohavnější oblečení. Ale zrzečka Laura Prepon je k sežrání. 5/10 ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Vyrůstal jsem na Kroku za krokem, Přátelích, ... ale tohle tenkrát nedávali, takže si se zpožděním doháním „znalosti“ a není to vůbec špatný. Přispívají k tomu i herci, z nichž většina je dneska daleko známější. Typický áčkový „gaučový“ sit-com 90. let. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

TV-seriál. Představte si kultovní seriál Přátelé v mladším podání. Přesně takový je sitcom Zlatá sedmdesátá. Parádní zábava a pěkné nahlédnutí do sedmdesátých let očima mladých lidí. PS: BEAUTIFUL THEME SONG. | 1.série(90%), 2.série(85%), 3.série(90%), 4.série(85%), 5.série(80%), 6.série(80%), 7.série(85%), 8.série(70%) > Průměr: 83% (4*) | ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Ani ne tak za kvalitu, jak za tu bezchybnou a neopakovatelnou atmosféru. Zlatá sedmdesátá jsou přesně ten typ seriálu, co vás chytne a už nepustí. Výborná parta herců, vtipné dialogy a situace, tohle všechno nelze jinak, než hodnotit známkou nejvyšší. A vůbec nevadí, že většina z těchto herců už nikomu nic neřekne, pro mě zůstanou navždy v mém srdci zlatým, seriálovým písmem. V případě bezkonkurenčně nejlepší Debry Jo Rupp uvažuju dokonce o zřízení speciální ceny, nejlepší komediální herečka desetiletí. Tak úžasná a skvělá byla. Ostatně jako (skoro) všechny série That 70s Show. ()

Ratemus odpad!

všechny recenze uživatele

Nevim, ten humor mi přijde tak laciný až to hezký není, herecké výkony jsou tragické, jediný, kdo mě tam baví, je Kurtwood Smith, Kačer je herecký antitalent až to bije do očí. Nic moc, je tolik sitcomů, tak proč bych se měl koukat na toto? ()

korbitch22 odpad!

všechny recenze uživatele

Pokaždý, když jsem seděl u počítače a slyšel za zády tuhle dementní píčovinu jsem se jen nechápavě otáčel, na jaký sračky se to zase ta naše malá kouká.Vytrpěl jsem asi sedm dílů a přesvědčenej o hodnocení kolem 30% jsem to začal hledat na ČSFD, k mému zhnusení jsem zjistil, jak už je tenhle svět vážně totálně v prdeli, když může mít taková přebarvená, přeafektovaná ''komediální'' žumpa 81%.Iritující ubohost, u které se mi vždycky spolehlivě udělá doslova na zvracení.0%. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Vážení českí priatelia, ak neznášate Ashtona Kutchera, nevideli ste zdroj z ktorého pramenia všetky jeho nasledovné (zväčša priblblé a primitívne) herecké kreácie. Okrem toho, že tento kultový sitcom má dokonalý slovenský dabing, jeho prvé dve série považujem za naozaj vtipné osvieženie podvečerov na inak príšernej tv Markíza. Kým u nás zúrila normalizácia, americká mládež kdesi vo Wisconsine, žrala disco, Hviezdne vojny či Charlieho anjelov. Taká epizóda Sud (o tom čo sa stane keď nájdete na ceste sud piva), to je už klasika. Vrele odporúčam. (18.10.2004) ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

"MAJKLLLLLL??!!" --- S přehledem nejzábavnější postavy: Jackie (♥!), Kelso, Kitty. Zbytek bohužel více (Fez, Donna) či méně (Eric, Red, Steve) zaostává, proto nemůžu jít na pět hvězd. (A to jsem jako sám, kdo takhle zbožňuje Jackie?! Že tu o ní nevidim prakticky žádnou zmínku ... skandální). ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Na Markíze jsem viděl několik dílů, takže nemůžu hodnotit úplně objektivně, ale líbilo se mi to. P. S. Po shlédnutí několika dílů v originále jsem se do tohoto seriálu zamiloval a sjíždím ho dnem i nocí... ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Zlatá pecka a zlatá banda a hlavně zlatá zábava dělo seriál prostě nejde ho nemít rád. Herci bomba, humor super a hudba very good. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Bol to naozaj dlhý čas čo som sa dopracoval k poslednej epizóde tohto nenápadného seriálu, ktorý ma nadchol a bavil niekoľko mesiacov. Tie roky 70 predstavujú ešte mladých hercov s ktorých väčšina prerazila aj do Hollywoodu - Topher Grace, Mila Kunis, Ashton Kutcher. Do toho musíme prirátať obrovskú plejádu vtipov a vedlajších postavičiek, ktoré sú nám rovnako vo väčšej alebo menšej miere známe z televíznej obrazovky. Všetky tieto postavičky sa stretli a vytvorili na naozaj malom priestore ktorý zahŕňa kuchyňu, pivnicu, vežu, obývačku a izby hrdinov, prostredie dávno minulé. Každý jeden diel považujem za nadpriemerný a hlavne plnohodnotný, lebo sleduje vývin hlavných hrdinov, ktorý striedajú partnerov, stoja pred závažnými rozhodnutiami a riešia to všetko po svojom a so svojim vlastným osobitým štýlom. Hlavne Kelso Ashtona Kutchera je asi najlepšia postava z celého seriálu. Naozaj skvelá vec, pri ktorej som rád trávil čas a ktorá ma vedela zaručene rozosmiať. A tie dokonalé odkazy na hviezdne vojny! ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Sedemdesiate roky mali svoju atmosféru, svoje špecifiká a tu je oboje vyťažené, smerom k pobaveniu, maximálne. Partička v tom čase neznámych hercov dokázala vytvoriť pestrú a zábavnú grupu. Rebel Hyde, kráska Jackie, nedostupná Donna, trhlý a večne nadržaný Fez, totálne vypatlaný šampón Kelso, nesmelý Eric, neústupčivý Red, pošahaná Kitty, afroman Bob, dokonalá mrcha Laurie a veľa ďalších spestrujúcich postáv. Väčšinou sa tu na prvý pohľad nedeje nič zásadné, ale práve vďaka spomínaným postávam sa tento seriál nedá nezbožňovat. Tak sa pohodlne usaďte a užite si príjemný čas pri časoch minulých. ()

Související novinky

Netflix oznámil spin-off Zlatých sedmdesátých

Netflix oznámil spin-off Zlatých sedmdesátých

11.10.2021

Sitcom Zlatá sedmdesátá patří v Americe mezi jedny z nejpopulárnějších seriálů vůbec. Velké oblibě se těší ale i ve zbytku světa, a tak nyní streamovací gigant Netflix rozhodl, že si objedná spin-off… (více)

Tanya Roberts zemřela den po chybném oznámení

Tanya Roberts zemřela den po chybném oznámení

05.01.2021

Aktualizace 5.1.2021 20:30: Život občas píše bizarnější zvraty, než kdejaký scénář k filmu. Tento je bohužel ale spíše velmi smutný. Po včerejším vyjádření hereččina zástupce Mika Pingela, jenž… (více)

Krásky v hlavní roli

Krásky v hlavní roli

21.02.2011

Pro Raimiho fantasy, komedii o prezidentském upírobijci a televizní Wonder Woman. Takže: Hvězda Mily Kunis rychle stoupá, z rozmazlené fifleny v sitcomu That 70´s Show se rychle vypracovala na… (více)

Princ a Max – z monitorů na plátna

Princ a Max – z monitorů na plátna

13.03.2008

Drtiči počítačových her se už naučili nedoufat v opravdu kvalitní filmovou adaptaci některého ze svých oblíbených virtuálních potěšení. V této oblasti se opravdu nedá na nic spolehnout. Chvílemi… (více)

Reklama

Reklama