Reklama

Reklama

Dobrodružství kriminalistiky

(seriál)
  • Západní Německo Täter unbekannt - Sternstunden der Kriminalistik (více)
TV spot 10
Československo / Západní Německo / Francie, (1989–1993), 21 h 36 min (Minutáž: 49–52 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Boris Rösner, Petr Kostka, Ladislav Mrkvička, Ondřej Havelka, Vlasta Fabianová, Nelly Gaierová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Luděk Munzar (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(26)

Oblíbený detektivní seriál v režii A. Moskalyka o boji práva se zločinem, ve kterém se rodila vědecká kriminalistika. Každá epizoda je věnována jedné kriminalistické disciplíně, jenž se uplatnila u soudu a později byla uznána jako nezvratný a usvědčující důkaz. (Česká televize)

Videa (24)

TV spot 10

Recenze (355)

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vedle BABIČKY představuje DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY další špičkové Moskalykovo dílo. Sloučení populárně vědného dokumentu, detektivky a průřezu různými historickými epochami od XVII. po XX. století, které vychází ze stejnojmenné literární předlohy německého spisovatele literatury faktu Franka Arnaua, je jedinečné. Fakt, že u tak náročného seriálu nebylo možné zachovat lékárnicky vyváženou úroveň všech dílů, je zřejmý; v případě koprodukce i tak jde o zázrak. Galerie vesměs kvalitních hereckých výkonů, adekvátní, nikoliv šizená nebo naopak hýřivá a rozhazovačná výprava, jasný režisérský i scénáristický rukopis naznačují až příliš jednoznačně, proč kvalitativní odstup před- a polistopadové tvorby bývá někdy až propastný. Otazník na místě plakátu je i otazníkem po otázce, jak je možné, že dílo tak kvalitní a divácky vděčné není dostupné na DVD nosičích? Řečnická otázka je nejen v tomto případě současně i řečnickou odpovědí. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Skvělý český! detektivní seriál. Z některých dílů ve svých třiceti i po dvaceti letech od shlédnutí stále čerpám poznatky a pravidla kriminalistiky. Když jsem nyní viděl díl, který jsem si nepamatoval, nemohl jsem ho nedokoukat. Ač v něm hráli moji nepříliš oblíbení herci, jeho obsazení dokonale sedlo. A na Ondru Havelku s otiskama atd nikdy určitě nezapomenu. ()

Reklama

fleker 

všechny recenze uživatele

starý dobrý časy,,,a šlo to taky....trochu mě udivuje, když na to tak koukam, že je v dnešní době pořád tolik nevobjasnenejch připadu,a cajti furt brečej: "máme sice jeho DNA, ale nevíme jak pachatel vypadá" ....přitom, řešní se přímo nabízí..kriminalistický klonování,,,, vezmu toho déenáče, zasadím do květináče.. nebo kam se to sakra dává, občas ho zaleju, pohnojím, vyhodím přebytečný poo... no a až mi vyroste,,,tak je v podstatě hotovo,,,pak už jenom vyfotit a zlikvidovat klon... jasný jak facka, ne? pak mi djte vedět, kde si mám vyzvednout nobelovku ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Veľmi vydarená koprodukcia. Seriál mapujúci vývoj a zdokonalovanie postupov pri objasňovaní zločinov a usvečovaní páchateľov. Celá plejáda vynikajúcich slovenských a českých hercov, realistické scenáre... to všetko robí seriál veľmi dobrým. Posledné diely síce vybočujú od kvality zo začiatkov, ale 4 a pol hviezdičky je adekvátnych. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších krimi seriálů, které kdy natočila nebo uvedla česká televize. Rozmanitý ve všech bodech (doba, zločiny, detektivové) přesto výtečně sjednocený formou. Vždy při zemi, vždy věrohodný. Ale také výborně podaný, s výborným hereckým obsazením, které činí některé z postav seriálu nezapomenutelnými, vždy skvěle gradující. Nikdy nenudí, poučí a přestože některé díly byly slabší (zejména v závěru), jako celek zůstává výborný. Z dílů, které mám nejraději, musím jmenovat Otisk s Petrem Kostkou, "vanovou" Rekonstrukci či Poslední odvolání s Bartoškou jako slavným E.S. Gardnerem. Nezapomenutelný je Rösnerův Vidocq či Havelkův Bertillon. Zkrátka výborný televizní počin. ()

Galerie (409)

Zajímavosti (120)

  • Záběry odehrávající se před vstupem do budovy guvernérova sídla a v jejím interiéru se natáčely v exteriéru i interiérech dnešní budovy Ministerstva dopravy, někdejšího sídla Ústředního výboru Komunistické strany Československa na adrese nábřeží Ludvíka Svobody 12, Praha – Nové Město. (HonzaBez)
  • V 17. díle s názvem "Pinkertonova detektivní agentůra", který se odehrává v roce 1850, je  na dostihovém závodišti vidět moderní pouliční lampa. (M.B)
  • V epizodě "Identifikační kresba", který se odehrává v roce 1932, jezdí vozidla po asfaltu, přestože se v té době jezdilo po dlažebních kostkách. (M.B)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno