Reklama

Reklama

Dobrodružství kriminalistiky

(seriál)
  • Západní Německo Täter unbekannt - Sternstunden der Kriminalistik (více)
TV spot 17
Československo / Západní Německo / Francie, (1989–1993), 21 h 36 min (Minutáž: 49–52 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Boris Rösner, Petr Kostka, Ladislav Mrkvička, Ondřej Havelka, Vlasta Fabianová, Nelly Gaierová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Luděk Munzar (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(26)

Oblíbený detektivní seriál v režii A. Moskalyka o boji práva se zločinem, ve kterém se rodila vědecká kriminalistika. Každá epizoda je věnována jedné kriminalistické disciplíně, jenž se uplatnila u soudu a později byla uznána jako nezvratný a usvědčující důkaz. (Česká televize)

Videa (24)

TV spot 17

Recenze (355)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Davej to shrnul naprosto přesně - DK je špička naší televizní tvorby, poutavě a zábavně mapuje historii kriminalistické vědy za doprovodu výborné hudby a za hvězdného obsazení. Celek si drží vysokou úroveň, některé díly jsou na *****, jiné o něco slabší, ale vezmete-li v potaz, že jde o skutečné případy.... PS: Můj nejoblíbenější díl? Andrej Hryc a obrazy mistra Vermeera. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vedle BABIČKY představuje DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY další špičkové Moskalykovo dílo. Sloučení populárně vědného dokumentu, detektivky a průřezu různými historickými epochami od XVII. po XX. století, které vychází ze stejnojmenné literární předlohy německého spisovatele literatury faktu Franka Arnaua, je jedinečné. Fakt, že u tak náročného seriálu nebylo možné zachovat lékárnicky vyváženou úroveň všech dílů, je zřejmý; v případě koprodukce i tak jde o zázrak. Galerie vesměs kvalitních hereckých výkonů, adekvátní, nikoliv šizená nebo naopak hýřivá a rozhazovačná výprava, jasný režisérský i scénáristický rukopis naznačují až příliš jednoznačně, proč kvalitativní odstup před- a polistopadové tvorby bývá někdy až propastný. Otazník na místě plakátu je i otazníkem po otázce, jak je možné, že dílo tak kvalitní a divácky vděčné není dostupné na DVD nosičích? Řečnická otázka je nejen v tomto případě současně i řečnickou odpovědí. ()

Reklama

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších seriálů z prostředí kriminalistiky. Téměř dokumentárním způsobem tu postupně procházíme všechny průlomové metody odhalování pachatelů, které se zařadily do arzenálu kriminalistů. Určitě pobavil každého, kdo ho viděl a já osobně bych si ho na obrazovkách nenechal ujít. Zkrátka paráda. 95% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ukázka filmové a televizní profesionality. Kompletní špička české herecké školy plus peníze z tehdejšího Západního Německa spolu dohromady se šťastnou hvězdou udělaly z tohoto seriálu skutečně vrchol žánru. Nevím, co bych téhle ,,detektivní" sérii (Nejde ale spíše o svého druhu hraný dokument? Něco co známe obvykle z produkce BBC?) vytkl. Dá se jen chválit a chválit... ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Špičkový seriál, vrchol nejen naší seriálové produkce - to už se tu psalo. Zkusím být originální - přes nepřehlednost a zbytečnou dokumentárnost některých dílů (hlavně ke konci) vyniká skvělým scénářem, promyšleným výběrem příběhů (geniálním režisérem) i hlavně na seriál dokonalými hereckými výkony (v jednom z dílů je mimochodem životní role Miroslava Táborského). ()

Galerie (409)

Zajímavosti (120)

  • Od začátku příběhu je zřejmé, že Keith Hobday (Josef Vinklář) zemřel na infarkt bez zavinění smrti někým jiným. Přestože v tu dobu už byla patologie na takové úrovni, aby to rozpoznala, policie se o zprávu patologa vůbec nezajímala a spustila nesmyslný hon na nevinou oběť Erica Hobdaye (Ladislav Frej). (sator)
  • Vzhledem k počtu dílů a náročnosti seriálu na obsazení, byl režisér Moskalyk nucen některé herce z dřívějších dílů obsadit i v dílech pozdějších. Většinou se jednalo o dva díly od sebe dost vzdálené. Vyjímku tvořily pouze dvě osoby. První z nich byl Ladislav Lakomý, který se objevil ve dvou bezprostředně po sobě jdoucích dílech, pokaždé v jiné roli (sekretář v díle První detektivní sbor – 1990 a milionář Milton v Modus operandi – 1990) a Jiřina Jelenská, která zde ztvárnila dokonce tři postavy (pekařka v díle Krev – 1989, „Rachejtle“ v díle Mechanoskopie – 1990 a švadlena v díle Vlas – 1993). Jelenská se tak navíc stala rekordmanem ve ztvárněných rolích. (cundak)
  • Epizoda s názvem "Paprsek" byla natočena v Nizozemsku. (M.B)

Reklama

Reklama