Reklama

Reklama

Dobrodružství kriminalistiky

(seriál)
  • Západní Německo Täter unbekannt - Sternstunden der Kriminalistik (více)
TV spot 20
Československo / Západní Německo / Francie, (1989–1993), 21 h 36 min (Minutáž: 49–52 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Boris Rösner, Petr Kostka, Ladislav Mrkvička, Ondřej Havelka, Vlasta Fabianová, Nelly Gaierová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Luděk Munzar (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(26)

Oblíbený detektivní seriál v režii A. Moskalyka o boji práva se zločinem, ve kterém se rodila vědecká kriminalistika. Každá epizoda je věnována jedné kriminalistické disciplíně, jenž se uplatnila u soudu a později byla uznána jako nezvratný a usvědčující důkaz. (Česká televize)

Recenze uživatele topi k tomuto seriálu (5)

Stopa (1989) (S01E01) 

Po delší době repete. Boris Rösner celý díl vyloženě táhne, zbytek docela slabota. Nejhorší je to předabování německých herců, v tomto případě Jürgen Schornagel namluvený Ladislavem Potměšilem. Režijně je to taky takový narychlo poslepovaný a ne příliš důvěryhodný, něco tomu chybí. Na rozjezd dobrý, pamatuju se ale na mnohem lepší díly. ()

Bertillonáž (1989) (S01E03) 

Nezapomenutelná minirolička pro samotného režiséra Antonína Moskalyka. Svou vizáží jako vrah opravdu vypadal - "Která svině mě práskla?" :D ()

Střela (1989) (S01E05) 

Jeden z mých nejoblíbenějších dílů, ne-li nejoblíbenější a nejlepší. Herecký koncert Hany Maciuchové a Petra Čepka. Bróďa, Sklenčka, Munzar, Novotný, Vala, Zawadská, Kodet, Vlach, Vaculík, Richter, taktéž bezchybní. Je sakra poznat, když je díl obsazen pouze českými aktéry a neruší tak předabování německých herců, právě těmi našimi. Budování atmosféry, skvělé vyprávění, napínavá dramaturgie a rozuzlení, tady úplně poznávám Moskalykův styl a um. K tomu výborná hudba Karla Svobody a já nemám, co víc dodat. Perfektní! ()

Krev (1989) (S01E06) 

Skvěle kombinovaný humor s temnou kriminální atmosférou. Tenhle díl mě vždycky fascinoval chvílemi až hororovou hudbou Karla Svobody. Brutální vraždy malých dětí se kameře vyhnuly, zato nám Antonín Moskalyk servíruje docela solidní gore scénu podřezaných a chroptících ovcí. Skok Josefa Vinkláře do řeky a jeho vynoření se za pachatelem bylo víceméně groteskní, ale i tak působivé. Krev patří mezi desítku nejlepších epizod tohoto seriálu. Přese všechny klady si nezvyknu na předabování německých herců, v tomto případě Olivera Stritzela za Jiřího Svobodu. ()

První detektivní sbor (1990) (S02E02) 

Tenhle díl jsem viděl možná jen jednou a po delší době teď musím říct, že patří mezi nejlepší. Dobovou atmosféru osmnáctého století staré dobré Anglie si Antonín Moskalyk dokonale pohlídal a výprava je naprosto přesvědčivá. Hodně k tomu přispívá i hudba Karla Svobody, která v každé části seriálu věrně plní svoji roli. V této epizodě se nenachází žádná předabovaná postava a je to prostě mnohem lepší. Petr Haničinec jako spisovatel, právník a později smírčí soudce Henry Fielding oplývá neskutečným charismatem. V roli dívenky, která byla svědkem vraždy byla obsazena moje milovaná Klárka Jandová a už jako děcko byla krásná. ()

Reklama

Reklama