Tvůrci:
Dan HarmonHudba:
Ludwig GöranssonHrají:
Joel McHale, Gillian Jacobs, Danny Pudi, Donald Glover, Alison Brie, Yvette Nicole Brown, Chevy Chase, Ken Jeong, Jim Rash, Shelby Rabara (více)Série(6) / Epizody(110)
Jeff Winger, právník, jehož diplom byl zrušen, musí zpět do školy, konkrétně na veřejnou vysokou školu v Greendale. Stává se členem studijní skupiny, do které také patří Pierce, sexista důchodového věku, Britta, mladá atraktivní žena s nízkým sebevědomím, Shirley, čerstvě rozvedená afroameričanka, Abed, závislák na popkultuře, Annie, mladá perfekcionistka a Troy, bývalá středoškolská fotbalová hvězda. Co taková skupina dokáže předvést, se brzy uvidí. (TV Nova)
Velmi milé překvapení. Fascinující zrcadlo (nejen) vysokoškolské komunity, které těží z výjimečného castingu, skvělého míchání vtipů a humorných scének. Po viděni první a začátku druhé sezony jsem ještě neměl díl, v kterém bych se nudil nebo nezasmál. Chemie mezi postavami funguje bez jediné výtky a všechny vnitřní témata i charaktery jsou skvěle broušeny jak diamanty. Ta střelba popkulturních (já bych přímo řekl čistě amerických, protože to cílení na amerického diváka je veliké) odkazů a scének je bezchybná, stejně jako detaily v pozadí (socha LG, Abel pomáhající rodit). Na tenhle komediální seriál jsem čekal deset let a s čistým svědomím mohu dát 5*. PS: poprvé v životě mám pocit, že nějaký seriál chci vidět znovu. Snad to nebudou natahovat na 10 sérií, ale najdou rozumný kompromis (a v posledním díle konečně zničí Glee club). Ve zkratce, druhá sezona ještě lepší než první. Annie, mnami! PPS: jinak slabší 4 sezonu těžce zvedl devátý díl... S01 95%, S02 100%, S3 90% : 60% S5: 50% (snížení na 4*) Nejlepší okamžiky: kuře-kmotr, paintball, killer chan, porod, D&D, dokument, paintball2, fotbálek, videohra, 409 maňáskové! ... PPPS: kvalita od 3. sezony výrazně upadá a po klinické smrti v TV bude S06 běžet na Yahoo! Screen, bezplatné sledování a pilotní projekt tohoto internetového serveru ()
Ačkoliv je kvalita jednotlivých dílů velmi proměnlivá, neskutečně typologicky přesné herecké obsazení na to dává zapomenout. Po dlouhé době se tak můžeme těšit z opravdového hereckého koncertu lidí, kteří vědí jak načasovat vtip a - v případě geniálního Chase - jim k tomu mnohdy stačí jen výraz ve tváři. Množstvím vyšinutých a nedospělých jedinců bych Community přirovnal k filmům Wese Andersona (a takových děl není nikdy dost). // Čínský učitel španělštiny señor Chang a Chaseův xenofobní homofob jsou bez debat jedněmi z nejlepších charakterů amerického sitcomu za poslední desetiletí. // S postupujícím časem se z toho vytvořila naprosto svébytná POP POPkulturní parodie na všechno možné i nemožné. Nejlepší je, že každý díl je tématicky úplně jinde než předešlý a přesto se daří udržovat jakýs takýs vývoj postav. Až se divím, že to NBC nechává běžet tak dlouho, za ty xenofobní, sexistické a 9/11 zesměšňující narážky je musí mnozí nedovtipové pekelně klepat přes prsty. ()
Pokračující v dobře zaběhlé tradici sitcomů bez umělého smíchu (Arrested Development, 30 Rock, obojí vřele doporučuji), Community je ohromně příjemná komedie, která staví na přirozených interakcích sympatických ústředních charakterů, a tentokrát je až po okraj narvaná popkulturními odkazy. Bohužel jí příležitostně przní v každém záběru opravdu nesnesitelný Ken Jeong. Škoda. ()
Nekompromisně všestranné. Někdy jsou jak nerozlučná rodina, jindy se ničí desítkami ironických průpovídek. Jednou mají sílu v dialozích a podruhé v nepřeberném množství popkulturních odkazů, protože Abed velmi pravděpodobně viděl všechno. Ale ať už na to jdou vážně nebo mnohem častěji s humorem nejtěžšího kalibru, funguje to na výbornou. Onen dodatečný punc jedinečnosti totiž dodává fakt, že díky děkanovi, rok od roku vtipnější Brittě i mému oblíbenci Jeffovi dostává seriál excelentní říz díky necenzurovaným a přitom zcela nenásilným narážkám na úplně všechny sociální skupiny, vyznání či orientace. V téhle studentské všehochuti jsou právě takové nečekané vtípky přesně odměřeným ostrým kořením. A nejde než žasnout nad tím, že ani po zombies, dokumentu, mafiánech, animáku, muzikálu, loutkách či paintballu tvůrcům nedošly nápady. Jenže jedna věc je inspirace, druhá věc pak celkový dojem. V posledních dvou sezónách totiž i vzhledem ke stoupajícímu počtu odchodů stálých tváří šlape parta z Greendale až překvapivě často vedle a stálý úsměv proto mění téměř do nenápadné křeče. Díky definitivnímu finále, které zcela v duchu oněch šesti let boří vyprávěcí hranice, přesto mávám Community s plnou spokojeností. Konečně mám pocit, že právě tuhle epizodu psal Dan Harmon pro ty fanoušky, jejichž šeptanda dotáhla seriál z nenápadných vod až na pozici dlouholetého nerdovského kultu. ()
Prvních pár dílů to evidentně hledá prostor, na kterém se bude operovat, pak se z toho vyklube sympatická vysokoškolská pohodička, která kouzlí jeden úsměv za druhým a v poslední třetině se to definitivně zvrhne v nekonečnou citaci (a parodii) všeho, na co si vzpomenete. Ano, Modern Warfare bez diskuze boží, ale díl s kuřecími křidélky á la Goodfellas snad režíroval sám Scorsese. Aktuální srdcovka, která ze všech komediálních stálic současnosti dělá podvyživené chudinky. ()
Galerie (2 042)
Photo © National Broadcasting Company (NBC)

- Před pátou sérii se do seriálu vrátil Dan Harmon do pozice showrunner, tzn. hlavní tvůrce, a executive producer, čili výkonný producent, a spolu s ním Chris McKenna, který kromě své bývalé pozice scenáristy od 5. série také zastával pozici executive producer. Mimo to také ohlásil návrat Dino Stamatopoulos, představitel Hvězdičáka. (Céčko)
- Keith David (Elroy Patashnik), který se přidal do seriálu v 6. sérii, mluvil jako vypravěč už ve 3. sérii ve 14. díle. (Salem)
- Ve scénách s Changem (Ken Jeong) a Brittou (Gillian Jacobs) hraje „Hello“ od Lionela Richieho. (SONY_)
Související novinky

Šest řad a film aneb fanoušci Community se dočkají
Kultovní komediální seriál Community se oficiálně dočká vysněného a dlouho očekávaného filmového zakončení. Fráze "šest řada a...", která projekt dlouho provázela, se tak nakonec stala i oficiálním…

Co chystají tvůrci třetích Avengers?
Bratři Anthony a Joe Russo se díky dvěma velebeným marvelovkám Captain America: Návrat prvního Avengera a Captain America: Občanská válka dostali rychle do povědomí většiny filmových diváků. Za…

Donald Glover si zahraje mladého Landa
Letos v prosinci nás čeká Rogue One, první hraný spin-off Star Wars, a v květnu 2018 z hlavní ságy vybočíme znovu. Phil Lord a Chris Miller (21 Jump Street, Lego příběh) chystají sólový film s mladým…

Bratři Russovi chystají vlastního Bournea
Tomu se říká skok do první ligy. Bratři Russovi se dlouho drželi v televizi, kde pomáhali se sitcomy jako Community, Happy Endings nebo Arrested Development. Pak ale dostali velkou šanci od Marvelu,…