Reklama

Reklama

Endeavour

(seriál)
Trailer 1
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2012–2023), 59 h 8 min (Minutáž: 88–120 min)

Scénář:

Russell Lewis

Hrají:

Shaun Evans, Roger Allam, Anton Lesser, Sean Rigby, Jack Laskey, Simon Kunz, Jonathan Hyde, Nigel Cooke, Chris Larkin, John Light, Rosalind Halstead, Tom McKay (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(36)

Seriál se odehrává v 60. letech a soustředí se na začátek kariéry Endeavoura Morse na pozici policejního strážníka. Morse se s partnerem detektivem Fredem Thursdayem zapojí do vyšetřování v Oxfordu. (Viasat)

Recenze uživatele filmmovier k tomuto seriálu (37)

Endeavour (2012) 

Viděl jsem dva díly. Ale protože nevím, kdy se, vzhledem k záplavě jiných seriálů, dokopu ke zbytku, radši to okomentuju hned. Takže tedy - viděl jsem dva díly. Dva díly jedné z nejlepších britských ostrovních sérií, které jsem kdy viděl. Na Sherlocka to nemá, ale Poirota, Midsomer... sakra, všechno ostatní to nechává daleko za sebou, neboť tohle, tohle nemá chybu. Je to absolutně přepychové - dokonalá retro atmosféra, Oxford, univerzitní prostředí, vynikající kamera a hlavně strhující Shaun EVans jako Morse. Hudba hraje perfektně, případy jsou zajímavé a jak už jsem psal u pilotu, nejsou originální, ale to podání je velmi inovuje. Perfektní detektivní potěšení se zápletkou jako víno. Tohle se jen tak nevidí a rozhodně by se to mělo dostat do širšího povědomí, neboť je to snad nejlepší současná detektivka od ITV a to znamená sakra hodně. 95%. ()

Pilotní díl (2012) (S01E01) 

Původní seriál Inspektor Morse neznám, Lewis je nuda a předloha od Colina Dextera výborná. Když jsem se dozvěděl o existenci tohoto seriálu a nekonečné hromadě pozitivních recenzí, dlouho jsem neváhal a pustil se do toho. A i moje reakce se přidává k těm nadšeným, protože tohle je fakt pecka, vážení, je to doslova jako Sherlock - jenom je to od ITV. Prostředí Oxfordu je naprosto úžasné, to město je fakt neskutečně nádherné. Navrch máme perfektní kameru (kapitola sama pro sebe), vynikajícího Shauna Evanse, který si roli prozatím abstinujícího Morse užívá na maximum a samozřejmě také velmi zajímavý případ, který sice není nikterak originální, ale zato je, jak je v Anglii zvykem, originálně zpracován. Na tempo a nudu si také stěžovat nemůžu, takže je to za plný počet, i když jenom těsně. Neuvěřitelně se těším, až zkouknu celý seriál, protože Pilot je fascinující atmosférická záležitost s neuvěřitelnou elegancí, na kterou nemá ani Broadchurch :). 100%. ()

Dívka (2013) (S01E02) 

Rozhodně to nejlepší v současné britské detektivní tvorbě. Parádní případ, fantastický Shaun Evans, přepychová atmosféra, úžasný zážitek. I Sherlocka vlastně Morse nechává daleko za sebou a nejen tím, že je dobový a Oxford je hezčí město. 90%, prakticky bezchybná detektivní záležitost. ()

Fuga (2013) (S01E03) 

První sérii jsem viděl už před delší dobou, takže si to moc nevyabuju, tuším ale, že tenhle díl byl z ní nejslabší (což absolutně vůbec nic neznamená). Herecky prvotřidní, hlavní dvojka je absolutně fantastická (a já nepřestávám doufat, že některá televize vytáhne originál) a atmosféra a prostředí jsou naprosto nepřekonatelné. Takhle vypadá poctivá špičková detektivka, kdekdo by se mohl učit. ()

Raketa (2013) (S01E04) 

Endeavour je po Broadchurchi dalším důkazem, že ITV točí detektivky lépe než BBC, mladý Morse totiž veškerou současnou detektivní tvorbu zahrabává hluboko do země (včetně Midsomeru a jak jsem už říkal, Sherlocka). Další díl, který nezklamal po dějové stránce ani po herecké a vizuální. Zpracování má tahle série opravdu naprosto luxusní a ta atmosféra a prostředí je neskutečně boží. Poctivá britská detektivka toho nejklasičtějšíhoo střihu, přesně tak, jak má být. Nádhera. ()

Domov (2013) (S01E05) 

Poslední díl první série je naopak nejlepší, a kromě toho všeho klasického, o čem není nutné znovu psát, má i velmi povedené, silné a opravdu nezapomenutelné finále. Není to sice nijak šokující, převratné ani objevné, ale patří k tomu absolutně nejlepšímu, co první série Endeavoura nabízí. Špičková tečka nejen za epizodou a tradičně velmi zajímavým případem, ale i za celou první sérii. A ode mně poprvé také čistých 100%. V dalších dílech hodlám pokračovat. ()

Tajemství (2014) (S02E01) 

Úvod druhé série téhle špičkové britské detektivní série nijak neubral a pokračuje naprosto perfektně v zajetých kolejích - a ano, možná to je i o chlup lepší. Další zajímavý případ, fantastická atmosféra, perfektní herci, prostě absolutně strhující podívaná. Opět nechbyěla Morseova znělka, která je absolutně úžasná. Stejně jako ty šedesátky. 90%. ()

Nokturno (2014) (S02E02) 

Zatím absolutně nejlepší díl. Naprosto fantastická zápletka, úžasný scénář, fantastická atmosféra, výborná hudba i herci... všechny složky tohohle výjimečného seriálu opět fungují absolutně na výbornou, ale tenhle díl mi fakt vyrazil dech. Nečekal jsem, že to bude až tak dobrý. Pravděpodobně jedna z nejlepších epizod napříč všemi detektivními seriály. 100%. Netušil jsem, že mně Endeavour ještě něčím tak překvapí, ale stalo se. A jsem za to opravdu rád. ()

Uškrcení (2014) (S02E03) 

Perfektní jako vždy. Zajímavý případ, úchvatná atmosféra, vývoj postav, geniální hudba, perfektní herecké výkony... Je to sice jeden ze slabších dílů, ale to vem úplně čert. Nižší hodnocení než to nejvyšší si tyhle detektivky prostě nezaslouží. 95%. ()

Země nezemě (2014) (S02E04) 

Další naprosto dokonalá a brilantní záležitost. tentokrát navíc se skutečně vynikajícím cliffhangerem, natěšení na třetí sérii je obrovské. Druhá série Endeavoura byla ještě o chlup lepší, než ta první a tahle úcvhatná detektivní krasojízda to jenom potvrzuje. 100%. ()

Cesta (2016) (S03E01) 

Návrat Morse a úvod třerí série tradičně ve velkolepém (a velkém) stylu. Parádní obsazení, nóbl lidi, krásné prostředí, úchvatná dobová atmosféra, hudba a tradičně velice zajímavý případ s ještě zajímavějším koncem a nechybí ani nějaký ten dějový posun postav, takže já jsem opět maximálně spokojen. Ačkoliv kvalit druhé série to teda alespoň prozatím rozhodně nedosahuje. 90%. ()

Arcadia (2016) (S03E02) 

Jeden z nejlepších dílů celého seriálu z toho, co jsem prozatím viděl. A kdyby s tím náhodou někdo nesouhlasil, protože konkurence je i v rámci Endeavourova cyklu veliká, rozhodně je to o pár bodů lepší, než úvod třetí série, tedy minulý díl. Opět velmi zajímavý případ, parádní konec, atmosféra, hudba, herci a prostředí jako již tradičně naprosto luxusní. Veliká paráda a díky EPIC Drama za vysílání! 95%. ()

Kořist (2016) (S03E03) 

Opět trošku slabší epizoda, ale to v tomhle seriálu vůbec nic neznamená, protože herecké výkony, výprava a atmosféra jsou opět naprosto perfektní a zápletka dostatečně zajímavá. 85%. ()

Coda (2016) (S03E04) 

Jedna z nejlepších epizod, která si rozhodně zaslouží místo v TOP5. Opravdu dramatická, perfketně napsaná a natočená záležitost, se správně osudovým koncem. 95%. ()

Hra (2017) (S04E01) 

Co se týče jednotlivých epizod Endeavoura, je to pořád to samé dokola. Jedná se prostě o naprosto perfektní dobovou záležitost a pravděpodobně to vůbec nejlepší, co se v Británii v současné době vysílá. A i tato epizoda je toho důkazem. Poslední scéna navíc vzbuzuje mnoho otázek a příslib zajímavých věcí do budoucna. 90%. ()

Chvalozpěv (2017) (S04E02) 

Ty slabší díly se začínají objevovat nějak častěji .D. Finále ale bylo opět ultimátní. 85%. ()

Lazaret (2017) (S04E03) 

Opět jedna ze slabších epizod. 85%. ()

Sklizeň (2017) (S04E04) 

Geniální záležitost. Dosud nejlepší díl ze všech. Endeavour se, jak je ostatně jeho dobrým zvykem, opět rozloučil v plné parádě. 100%. ()

Múza (2018) (S05E01) 

Endeavour má už nejspíš to nejlepší za sebou. A i když je tenhle díl opět jeden z těch slabších, v tomhle seriálu to pořád znamená silný nadprůměr. A herecké výkony, dobová atmosféra a kouzelné kulisy Oxfordu taky pořád dělají své. Jen mi vadí, jak všichni začínají být posedlí korektností. Pomalu to prosakuje i sem, ale zatím mi to nevadí, protože ty příběhy jsou pořád strašně fajn. 80%. ()

Patrona (2018) (S05E02) 

Tenhle díl jsem si fakt užil, rozhodně je jeden z mých nejoblíbenějších. Ale opět se ukazuje, že už to pomalu přestává být ono. Takže tentokrát "jen" za 85%, protože to bylo nehorázně super, ale kvalit prvních tří řad už to nedosahuje - jenom skoro. ()

Reklama

Reklama