Reklama

Reklama

Endeavour

(seriál)
Trailer 1
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2012–2023), 59 h 8 min (Minutáž: 88–120 min)

Scénář:

Russell Lewis

Hrají:

Shaun Evans, Roger Allam, Anton Lesser, Sean Rigby, Jack Laskey, Simon Kunz, Jonathan Hyde, Nigel Cooke, Chris Larkin, John Light, Rosalind Halstead, Tom McKay (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(36)

Seriál se odehrává v 60. letech a soustředí se na začátek kariéry Endeavoura Morse na pozici policejního strážníka. Morse se s partnerem detektivem Fredem Thursdayem zapojí do vyšetřování v Oxfordu. (Viasat)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (84)

Franc1s 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tyhle kriminálky máj angláni prostě v krvi. Nikdy neomrzí. Ještě když je z doby, kde není srovnání DNA a vyhledávání mobilu. V čele je mladý polda Morse, inteligentní, zvláštní a jeho dedukce nemaj chybu. Avšak má ho nastarost detektiv Čtvrtek, co je ze staré školy, hází jednu hlášku za druhou a anglický humor tu nechybí (jeho svačiny neomrzí). Ale je tu mnoho dalších zajímavých postav a každá má co říct a dostatek prostoru. V jednotlivých díle se řeší nové případy a trable Morseho, to vše je geniálně zamotáno do sebe, že na každém konci dílu jsem čuměl a nechápal co vše je možné :) Za mě super překvapení 9/10 a chci další sérii!!! ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Pokud tu kdy běžel tv seriál Inspektor Morse, tak jsem ho nezaznamenala, ale jeho pokračování - na Primě běžící jako Vraždy v Oxfordu - a hlavně prequel Endeavour se mi moc líbí. Retro Oxford let šedesátých, sympatický hlavní hrdina i jeho mentor přebije i občas za vlasy přitaženou detektivní linku. ()

Reklama

vesper001 

všechny recenze uživatele

Popravdě, nevěřila jsem, že by mě bavil seriál - ač detektivní, ač britský - s tak mladým detektivem. Ale Endeavour má v sobě něco ze seriálového Sherlocka, jen není tak... vizuálně specifický ;-), ani úplně asexuální. Ale v mnoha ohledech je podobně mimo. Zápletky jsou složité, rozuzlení ještě složitější, a všechny nitky souvislostí člověk napoprvé jen těžko zachytí. Ale pokud se člověk povznese nad to, že řada věcí, motivů, a lidí - Endeavoura nevyjímaje - je divných, a nechá se unášet ponurou atmosférou, propracovaným dějem a obrazovou poetikou, čas, který seriálu věnuje, bude příjemně strávený. ()

CSSML 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento seriál je detektivním drahokamem zasazeným do krásného britského prostředí. První série: První dva díly seriálu jsou výbornými detektivkami, o chlup lepšími než úvodní film. Skvěle kombinují operní hudbu, v díle Fuga dokonce i operní motivy, s ovzduším hádanek a intelektuálních výzev. Třetí díl má také kvalitní zápletku, dojem však kazí Morse, který skončí v posteli se starou známou. Čtvrtý díl je celkově slabší. Druhá série: Slabší než první s výjimkou dílu Nokturno, který se kvalitou řadí mezi první díly seriálu. Před druhou sérii byli tvůrci zřejmě posednuti nějakým politicky korektním duchem, že nechali Morse navázat „postelový vztah“ s černoškou. Je nepravděpodobné, že by si Morse takovou dívku vybral. Působí zde nepatřičně. Třetí série: Je kvalitním pokračováním předchozích dvou. Černoška zmizí bez vysvětlení ze scény, což jen potvrzuje její nadbytečnost v ději. Díly Jízda a Kořist jsou slabší, Arcadia a Coda jsou velmi dobré s pořádně zapletenými nitěmi příběhu. Zejména díl Arcadia s mírným protipotratovým vyzněním mě potěšil. Čtvrtá série: Dívali jsme se na ni s manželkou, hned jak vyšla. První tři díly poskytují vícenásobné až sériové vraždy v podání jednoho vraha. Je škoda, že ve všech je motivem nějaké trauma a následná pomsta, působí to poněkud jednotvárně. Poslední díl je vrcholem celé série a možná celého seriálu. Skvělá zápletka i režie. 1. řada: 90 % | 2. řada: 80 % | 3. řada: 85 % | 4. řada: 90 % ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

U britských krimi seriálů je laťka nastavená proklatě vysoko. A Endevour je i v té obrovské konkurenci skvostem. Předchází slavnému Inspektoru Morseovi, kterého nám představuje v počátcích kariéry. Skvělé obsazení, vybroušený scénář, atmosféra po anglicku tlumených 60. let a starého Oxfordu, krásná, nezaměnitelná hudební složka - a pak ono cosi navíc. Nezjednodušený, hluboký a trochu melancholický odraz lidské podstaty v empatickém pohledu Shauna Evanse v hlavní roli. Pro mě představuje určitý protilék na chlad severského thrilleru, který nám zalézá do kostí už sakra dlouho. ()

Galerie (936)

Zajímavosti (3)

  • Stejně jako ve všech ostatních seriálech spojených s inspektorem Morsem (Inspector Morse, od r. 1987 a Vraždy v Oxfordu, od r. 2006 ) má i v tomto seriálu mnoho cameo záběrů autor předlohy Colin Dexter. Seriál dodržuje tuto tradici i po jeho smrti, a tak se autor a jeho fotografie objevují posmrtně dál i v nových dílech v různých článcích v použitých novinách, nástěnkách (například jako zaměstnanec měsíce), obrazech, bustách a dalších předmětech. (Quido)
  • Abigail Thaw, která hraje editorku Oxford Mailu Dorotheu Frazil, je ve skutečnosti dcerou Johna Thawa, který hrál inspektora Morse v seriálu Inspektor Morse (od r. 1987). (niceholka)
  • V 7. minutě dává patolog detektivu Morsovi (Shaun Evans) cigaretové pouzdro, které u sebe měl utopený muž strávivší čtyři týdny ve vodě. Cigarety uvnitř jsou čisté a suché. (ladyViolet)

Reklama

Reklama