Reklama

Reklama

Dobrodružství kriminalistiky

(seriál)
  • Západní Německo Täter unbekannt - Sternstunden der Kriminalistik (více)
TV spot 18
Československo / Západní Německo / Francie, (1989–1993), 21 h 36 min (Minutáž: 49–52 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Boris Rösner, Petr Kostka, Ladislav Mrkvička, Ondřej Havelka, Vlasta Fabianová, Nelly Gaierová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Luděk Munzar (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(26)

Oblíbený detektivní seriál v režii A. Moskalyka o boji práva se zločinem, ve kterém se rodila vědecká kriminalistika. Každá epizoda je věnována jedné kriminalistické disciplíně, jenž se uplatnila u soudu a později byla uznána jako nezvratný a usvědčující důkaz. (Česká televize)

Videa (24)

TV spot 18

Recenze (355)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, koprodukční záležitosti s tehdejší NSR dopadaly povětšinou výborně až skvostně a tenhle seriál je pro mě spolu s "Cirkusem Humberto" absolutní špičkou českých seriálů. Koncem série mu sice trošku dochází dech, ale pořád jen do silného nadprůměru. Napínavé příběhy, skvělé provedení, herecké výkony a báječná hudba Karla Svobody. Myslíte si, že se u nás ještě někdy něco podobného natočí? ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Zajímavý kriminalistický seriál, který se nezabývá objevením jednotlivých kriminalistických metod, ale v jednotlivých dílech představuje konkrétní případy, při kterých byla metoda použita tak, že se stala všeobecně uznávanou a tím pádem i hojně užívanou. Některé z tehdejších postupů byly překonány již v následujících dílech seriálu, některé jsou v dnešní době již nepoužitelné, ale většinou se jedná o základní kameny kriminalistiky, na kterých tento vědní obor dodnes staví. ()

Reklama

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Příběhy kriminalistických průkopníků a jejich metod byly vždy protkány nitkami velmi zajímavých událostí své doby. Objevy této vědní disciplíny, která dodnes zůstává jednou z nejzajímavějších oblastí zkoumání, ovlivnily do značné míry nejen vývoj policejní práce a soudnictví, ale někdy také vývoj společenský. A právě o případech, které nejvíce zasáhly do světa zločinu, zákona a spravedlnosti, pojednává jeden z nejlepších kriminálních seriálů, jenž spatřil světlo světa a který vyniká hlavně svým realistickým pojetím, naprosto strhující atmosférou a dokonalou hudební kulisou. 100 % ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tak tento seriál jsem s radostí sledoval ještě na tehdejší Československé televizi a později na České televizi. Né, že by se tam odehrávaly nějaký extra kriminální zápletky, ale člověk se v jednotlivých dílech dozvěděl, co všechno v průběhu času vzniklo nového v kriminalistických disciplínách a jak k tomu všemu došlo. Hlavně v té době měla Československá televize kvalitní scénáristy a také kvalitní herce, kteří fakt hráli a né jako dneska, když si to ty košťata na tom place odříkaj a nedají do toho žádné emoce. No prostě, herecké výkony dnešních rádoby herců jsou nekoukatelné a kdyby se tento seriál točil v dnešní době, tak by se na to nekoukal ani Čáryfuk a to už je co říct!!! Tento seriál vznikl v koprodukci s našimi západními sousedy a v každém díle vidíme jiný případ, který vykresluje počátek toho daného kriminalistického oboru. Dozvíme se v něm mnoho zajímavých informací, které ještě dodnes používají policejní sbory na celém světě k odhalení všech možných zločinů. V každém díle hraje vždy jiná plejáda známých i neznámých herců, kteří jsou oděni v kostýmech vždy z toho daného období ve kterém se děj odehrává. V seriálu se taktéž podíváme do různých světových destinací a to nejen na evropském kontinentu. Fakt mě to bavilo a je fakt velká škoda, že ti čeští  budižkničemové nejsou schopni v dnešní době natočit zábavný a zároveň i vzdělávací kriminální seriál na který by se dalo koukat. Né, to oni si radši točej různé Kriminálky Anděly, Policie Modravy a další nesmyslný bezduchý shity, které samozřejmě přebrali zpoza velký louže, kde těch Kriminálek je nekonečně mnoho a všechny jsou na jedno brdo. Vždycky se tam stane vražda, pak přijede banda zakuklených kryploidů, kteří půl hodiny sbíraj pro normálního smrtelníka neviditelný důkazy a pak vždycky dostanou toho správnýho vraha, kterej se vždycky přizná i když je to většinou vždycky zkušenej kriminálník, tak se stejně pod tíhou těchto nepřímých důkazů přizná. A půlka přitroublých američanů na to kouká s otevřenou hubou a diví se a diví a nevěřícně kroutí tou vepřovou hlavou. A takhle to jde každý týden a týden dokud je smrt nerozdělí. Pak si člověk pustí tento klenot bývalé Československé televize a to ho fakt pohladí po duši, ať už promakanými příběhy, kvalitními hereckými výkony anebo skvělou hudbou Karla Svobody. Už se nám nevrátí pohádka našeho mládí a proto tomuto seriálovému skvostu s mojí oblíbenou kriminální tématikou dávám stoprocentních 100%. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Špičkový seriál, vrchol nejen naší seriálové produkce - to už se tu psalo. Zkusím být originální - přes nepřehlednost a zbytečnou dokumentárnost některých dílů (hlavně ke konci) vyniká skvělým scénářem, promyšleným výběrem příběhů (geniálním režisérem) i hlavně na seriál dokonalými hereckými výkony (v jednom z dílů je mimochodem životní role Miroslava Táborského). ()

Galerie (409)

Zajímavosti (120)

  • K natáčení interiérů věznic se filmaři velmi často vydávali do bývalého barokního vězení v Kutné Hoře, které bylo od roku 1945 opuštěno. Vězení však již prošlo úpravou a dnes je v něm Okresní soud. Díky citlivé rekonstrukci zůstaly v objektu zachovány všechny artefakty upomínající na původní účel budovy. (sator)
  • Farmářský vůz je Ford Model TT, vyráběný v letech 1917–1928. Gardner (Jiří Bartoška) má vůz Ford model A. (sator)
  • Marie Lafarge (Anke Sevenich) byla odsouzena k doživotnímu vězení s těžkou prací a dopravena do Montpellier k odpykání trestu. Král Louis-Philippe však změnil její trest na doživotí bez tvrdé práce. V době uvěznění napsala knihu „Mémoires“, která vyšla v roce 1841. V červnu 1852, zasažená tuberkulózou, byla propuštěna Napoleonem III. po 12 letech. Usadila se v Ussat v departementu Ariège, kde zemřela 7. listopadu téhož roku ve věku 36 let. Byla pohřbena na hřbitově v Ornolacu. Do konce života tvrdila, že je nevinná. (sator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno