Reklama

Reklama

Mistři hrůzy

(seriál)
  • Česko Mistři hororu (více)
Trailer
USA, (2005–2007), 25 h 31 min (Minutáž: 51–87 min)

Tvůrci:

Mick Garris

Předloha:

Richard Matheson (kniha), H.P. Lovecraft (kniha) (více)

Hrají:

Fairuza Balk, Angela Bettis, Ron Perlman, Júki Kudó, Billy Drago, Michael Moriarty, Jay Brazeau, Brendan Fletcher, Marcia Bennett, Nicholas Racz, David Nykl (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Nejlepší američtí tvůrci hororových filmů se v roce 2005 sešli při unikátním televizním projektu nazvaném Mistři hororu. Jejich úkolem bylo vytvořit antologii třinácti hodinových snímků, které měly ztvárnit jejich nejhorší noční můry. Seriál bude vysílat od 7. ledna každý nedělní večer kanál Cinemax a buďte si jisti, že krvavé horory, kterými jsme byli v posledních letech zásobováni v kinech (Saw, Hostel, Texaský masakr motorovou pilou…), byly jen mírným zahřívacím kolem… A o čemže filmy budou? Dočkáme se vlkodlaků, neznámých sil zla obracejících příbuzné a milované proti sobě, oživlých zvířecích kožešin a divokých koček, úchylných zabijáků libujících si v uříznutých kouscích lidského těla… prostě všech myslitelných hrůzu nahánějících strašáků, jejichž úkolem je vyděsit diváka až do morku kostí. Nebo naopak přivést jej k hororové extázi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele honajz2 k tomuto seriálu (13)

Incident On and Off a Mountain Road (2005) (S01E01) 

Celá série tohohle povídkového seriálu začíná nudnou a brakovou naháněčkou v lesích, která v sobě sice skrývá ucházející pointu, ale ani ta nic pořádně nezachraňuje. Mít to 15, max. 20 minut, fajn. Ale sledovat tohle skoro hodinu? Za mě fakt ne, i když jsem tu v menšině. Snad to příští epizody zachrání, začátek teda pěkně slabý... 2* ()

Dreams in the Witch-House (2005) (S01E02) 

Oproti prvnímu dílu neskutečné zlepšení, tohle sice není na čistých pět hvězd, ale je to fakt něco. Už od začátku mě naprosto upoutala mysteriózní atmosféra a i když postupné odhalování tajemství ve mě zpočátku jen vzbudilo reakci typu "Takže jenom tohle?", postupem času jsem to stále více dokázal brát jak je a dočkal se skutečně solidního hororu. A dokonce tu vše dává smysl a postavy jednají uvěřitelně! Tohle mě fakt nadchlo a hlavně přesvědčilo v názoru, že už si od Lovecrafta konečně musím něco přečíst. A ještě mě mile překvapilo, že něčeho tak funkčního je schopen zrovna Stuart Gordon. Já od něj viděl tři filmy, ale mají úplně stejné klady i zápory - skvělá atmosféra, slabý scénář - ale tady konečně vychytal i to, co mu normálně nejde. Slabých 5* ()

Dance of the Dead (2005) (S01E03) 

Originální, do jisté míry, ale jinak šíleně nudný drogový trip bez hlavy, paty a děje, u kterého sice chápu, čím se snaží být, ale vůbec tak nedokáže fungovat. A rozklepaná kamera mé dojmy ničí ještě víc, až si říkám, že i ty dvě hveždy jsou málo, ale za snahu být originální a Roberta Englunda je dám, byť hodně slabé. Co tu ten Hooper vyváděl? Slabé 2* ()

Jenifer (2005) (S01E04) 

Vysoká hodnocení a nadšené komentáře mi jsou trochu záhadou. Začne to naprosto úžasně a neskutečně atmosféricky, ale čím blíže konci to je, tím víc se ukazuje, že Argentovi tu byl děj zase úplně jedno. Jak vše skončí je naprosto jasné hned z druhé scény, postavy se chovají tak, jak by se žádný člověk nezachoval a nelogičností je tam pak naprostá hromada. A to už jsem si myslel, jak se mi od Daria Argenta bude něco konečně líbit, ale takhle ode mě už počtvrté získá naprosto stejnou známku - slabé tři hvězdy. On to u mě chudák nikdy neprolomí. Slabé 3* ()

Chocolate (2005) (S01E05) 

No, horor... Spíš romantická fantasy, lehce okořeněná soft-pornem, která se pak zvrtne do thrilleru, nebo možná krimi, ale bát se nebylo čeho, snad jen toho, jak se ti dva v závěru chovají úplně pitomě. Přitom námět by měl něco do sebe, mě osobně přijde dost zajímavý, ale v tomhle podání opravdu nefungoval, zvlášť, když ani neměl ujasněné, čím chce vlastně být. A možná se ani nehodí do hororu, i když záleží na podání. Tohle bylo dost mimo záměr antologie, ale pořád je to koukatelnější, než to, s čím přišel Hopper... 2* ()

Homecoming (2005) (S01E06) 

Začne to jako solidní satira, která má nejeden vtipný moment, ale skončí to jako agitka, ke které někdo Danteho donutil, aby to vůbec mohlo jít ven. Kdyby to totiž nerozdělovalo, že jedna strana je ryzí zlo a druhá ryzí dobro, líbilo by se mi to, ale takhle mi přijde, že to ztratilo koule, protože války podporovali i ti druzí, i když mají v programu že ne. Je to takové zbabělé a ke konci místy krapet trapné, ale s tou základní myšlenkou, která z toho vyjde najevo, nemůžu nesouhlasit. Jen kvůli tomu vlastně dávám třetí hvězdu. Slabé 3* ()

Deer Woman (2005) (S01E07) 

Jé, to jsem rád, že mě Landis nezklamal :-) Já mám teď jeho tvorbu víc rozkoukanou a s každým dalším filmem jsem měl smůlu na slabší a slabší kusy, takže jsem se bál, aby to tak nepokračovalo, ale Deer Woman to snad nadobro ukončila. Tohle se mě hodně líbilo, je to jak jinak než komedie, ale povedená, se skvěle funkčními fóry a vlastně vším, co u něj mám rád. Mohlo to být i na plný počet, kdyby to mělo lepší konec. Ten se totiž Landisovi nepovedl, nejen že je poněkud utnutý, ale hlavně je dost nijaký. Spokojený ale jsem i tak, konečně po všech těch kravinách a jednom průměru přišlo něco pořádného. 4* ()

Cigarette Burns (2005) (S01E08) 

Tenhle týden jsem se v první sérii Mistrů hrůzy konečně dostal ke svým dvěma favoritům a v obou případech naštěstí vše dobře dopadlo. A u Carpentera obzvlášť. Navíc tady jsem v jeho filmu viděl hrát společně Reeduse a Kiera, takovou kombinaci bych v životě nečekal a naštěstí se povedla dokonale. Filmy o ztracených filmech mě mají v hrsti už jen tím, o čem jsou, takže o atmosféru bylo předem postaráno, ale skvělá mi přišla i tak, naprosto mě vtáhla a celé to pátrání bylo rovněž napínavé a skvěle gradované, včetně perfektního konce s pro mě nečekaným počtem gore scén. Až mi to stylově připomnělo 8MM, které mám rád z úplně stejného důvodu (jen tam teda není nic nadpřirozeného). Vlastně jedinou výtku, kterou k tomu mám, je to, že nechápu, proč to nenatočil jako celovečerák, vzhledem k tomu, že by to na něj bohatě vystačilo a určité nedotaženosti způsobené hodinou stopáží by se tam daly krásně dotáhnout. Místo toho jsou ale zatím poslední Carpenterovy filmy průměrný The Ward a otřesní Duchové Marsu... O to víc jsem ale rád, že jsem se tady přesvědčil, že se nevyčerpal a pořád má co nabídnout. Za mě zatím vrchol první série a těším se na Carpenterův příspěvek v té druhé, na který se určitě podívám, i kdybych se na celou druhou sérii neodvážil. Btw, líbilo se mi, že z toho vyplývá, kde si Carpenter bral inspiraci pro Le Fin Absolue du Monde - jak záběry z toho filmu, tak i jeho šílený styl (o kterém se hlavně mluví) a dokonce i vzhled samotného režiséra dost odkazují na Zulawského. Možná se pletu, ale stop k tomu jsem tam viděl víc než dost... 5* ()

The Fair Haired Child (2006) (S01E09) 

Ono by to bylo dobré, jen by tam museli hrát herci, co se dají označit jako herci, protože tenhle výběr přehrával, místy až hodně a některé ty důležitější scény díky tomu působily dost směšně. Ačkoli, konec by tak působil i s lepšími herci, ale i přes to všechno mi to nepřišlo špatné. 3* ()

Sick Girl (2006) (S01E10) 

Lucky McKee, moje noční můra a režisér, na kterého jsem se v téhle antologii těšil ze všech nejmíň. Natočil sice naprosto skvělé Lesy, ale zbytek jeho filmů má sice originální nápad, ale on ho vždycky podá stupidně, nudně a celé to tím pak zkazí. A ještě horší je, když si hraje na přesah, protože na to on absolutně nemá a asi nejúspěšnější Žena mi proto přijde jako nejhorší jeho film, protože si na ten přesah hraje hodně a přitom vše demonstruje na šíleně černobílých figurákách a ještě to zabalí do mizerné filmařiny. Nemám ho rád a ani po Sick Girl jsem nezměnil názor, ale pozitivní je, že tohle natočil spíš jako komedii, na ty svoje "přesahy" se vykašlal (i když to v jednu chvíli dost vypadlo, že z toho něco takového vyleze) a kdyby se té lesbické romanci neironicky věnoval ještě o něco méně, bylo by to vlastně fajn. Takhle to sotva je na tři hvězdy, což znamená, že po Lesích bych v jeho tvorbě měl tohle na druhém místě... Slabé 3* ()

Pick Me Up (2006) (S01E11) 

Vyvražďovačka bez smyslu a vysvětlení, kde vrazi jsou jen vrazi, oběti jen oběti a nic víc v tom není. SPOILER A od půlky už z obětí přežije jen jedna postava, takže konstantě sledujeme ji. KONEC SPOILERU. Je to poněkud o ničem, ale atmosféru to má dobrou (a určitě lepší, než mírně podobný Incident On and Off a Mountain Road), občas mě to svojí přehnaností i bavilo a myslím si, že to byl účel, jen jsem teda od toho čekal víc, když to tak zajímavě začalo... 3* ()

Haeckel's Tale (2006) (S01E12) 

Zpracování a atmosféra docela slušná, ale od příběhu jsem přece jenom čekal něco víc, když tak slibně začal. Tak jako tak jsem dlouhou dobu chtěl dát čtyři hvězdy, ale závěr mi přišel natolik nefunkční, že mé dojmy srazil na tři. Ale aspoň to jsou silné tři. Určitě je to jedna z těch lepších epizod. Silné 3* ()

Otisk (2006) (S01E13) 

Miike, hned po McKeem ten, kterého jsem se tu obával nejvíc. A čím víc toho od něj vidím, tím víc vnímám, že jede podle stejného mustru - pomalý, vážný, "psychologický" začátek, který se zvrtne do naprosto ujeté brutality. Otisk není žádnou výjimkou, jen dá už při prvních scénách jasně najevo, že ujetý skutečně bude. Chce to hlavně šokovat, než aby to budovalo cokoli jiného a ano, Miikemu se to daří a závěr je opravdu bizarní, jenže na druhou stranu jsem si v tom nenašel nic víc, co bych na tom obdivoval. Atmosférou to funguje jak kdy, příběh tu spíš je jen aby se neřeklo, než aby se s ním pracovalo a s každou další minutou je to stále více přehnané, až to v závěru překročí únosnou mez a sice to stále je zajímavé, ale spolu s tím naprosto stupidní. Tohle vyplodí opravdu jen Japonci a přesně tohle jenom Miike. A stejně jako u Konkursu se mi tady nepovedlo zjistit, co na něm někteří vidí. 3* ()

Související novinky

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

21.01.2022

Svět hudby a filmu přišel o další z velkých talentů. Ve věku 74 let včera v USA zemřel americký zpěvák a filmový herec Marvin Lee Aday, znám především pod svým uměleckým jménem Meat Loaf. Talentovaný… (více)

Zemřel režisér Stuart Gordon

Zemřel režisér Stuart Gordon

25.03.2020

Ve věku 72 let zemřel filmový a divadelní režisér, scenárista a producent Stuart Gordon. Zprávu včera ve večerních hodinách potvrdila jeho rodina. Rodák z Chicaga začínal na divadle, proslavil se… (více)

Návrat Johna Carpentera

Návrat Johna Carpentera

22.01.2008

Seriál Masters of Horror vytáhl z hrobů několik žánrových mistrů a ukázal jim, že fanoušci na ně nejenže nezapomněli, ale pořád stojí i o jejich novou tvorbu. Minulý týden jsme psali, že na vlně… (více)

Démoni

Démoni

18.06.2006

Italové se spojí ve svém snažení a pokusí se dobýt svět. To je myšlenka, která tvůrce nového projektu určitě napadla. Společnost Instituto Luce, Dania Film a Turin Film Commission se pokusí oživit… (více)

Reklama

Reklama