Reklama

Reklama

Endeavour

(seriál)
Trailer 2
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2012–2023), 59 h 8 min (Minutáž: 88–120 min)

Scénář:

Russell Lewis

Hrají:

Shaun Evans, Roger Allam, Anton Lesser, Sean Rigby, Jack Laskey, Simon Kunz, Jonathan Hyde, Nigel Cooke, Chris Larkin, John Light, Rosalind Halstead, Tom McKay (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(36)

Seriál se odehrává v 60. letech a soustředí se na začátek kariéry Endeavoura Morse na pozici policejního strážníka. Morse se s partnerem detektivem Fredem Thursdayem zapojí do vyšetřování v Oxfordu. (Viasat)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (84)

crackonosh 

všechny recenze uživatele

Nesmírně příjemný seriál s geniálním detektivem, který se teprve rozkoukává a který působí trochu jako autista a sociopat v jednom. Jednotlivé vraždy jsou strašlivě zašmodrchané a v drtivé většině případů nebudete až do konce ani tušit, která bije. Co Endeavour vystřeluje vysoko nad průměr, je Oxford, šedesátá léta, móda, dobří herci a hlavně opera. Cože, opera? Ano, Morse miluje opery, jeden díl je celý operní a i díky tomu patří mezi to nejlepší ze současných detektivek. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

V dnešní záplavě moderních kriminálek moc povedený návrat do časů staré dobré britské detektivní školy. Tentokrát v malebném prostředí oxfordského městečka, kde na jednu záhadnou vraždu připadá celý kopec podezřelých a když už jste přesvědčeni, že víte která bije, vzápětí je všechno jinak. Mladý Morse (zajímavý Shaun Evans) možná na první pohled vypadá jako nezkušené ucho, ale jízlivé poznámky odvrací velice zdatně a ačkoliv má příliš slabý žaludek na ohledání mrtvol, tuto skutečnost plně vynahrazuje jeho bystrý, analytický mozek a dedukce, za které by se nestyděl ani samotný Sherlock Holmes. A ačkoliv opera není zrovna mým šálkem kávy, do této krimi série zapadá dokonale. ()

Reklama

Splasher 

všechny recenze uživatele

Docela far-fetched (nebo hezky česky zavlasypřitažené, chcete-li), hlavně první dva díly (pilot nepočítám). Na ITV mám rád, že nešetří na komparzu a výpravě obecně. Zahráno solidně, i když mě ten opakující se zmatený výraz Morse začínal postupně víc a víc iritovat. Ale řešené případy jsou zajímavé a 90 minut uteče rychle. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

U britských krimi seriálů je laťka nastavená proklatě vysoko. A Endevour je i v té obrovské konkurenci skvostem. Předchází slavnému Inspektoru Morseovi, kterého nám představuje v počátcích kariéry. Skvělé obsazení, vybroušený scénář, atmosféra po anglicku tlumených 60. let a starého Oxfordu, krásná, nezaměnitelná hudební složka - a pak ono cosi navíc. Nezjednodušený, hluboký a trochu melancholický odraz lidské podstaty v empatickém pohledu Shauna Evanse v hlavní roli. Pro mě představuje určitý protilék na chlad severského thrilleru, který nám zalézá do kostí už sakra dlouho. ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Zatímco většina čeká až a kdy se BBC vytasí s dalšími díly Sherlocka, mě mučí představa, že další serie Endeavour se teprve natáčí. Narozdíl od jiných policajtských seriálů se zatraceně chytrým,ale trošku divným hlavním hrdinou jsem si tenhle neoblíbila hned od prvního dílu. Tohle se rodilo pomalu, s kažým dalším dílem až mi to pomalu ale jistě zalezlo pod kůži. A májí na tom podíl Evansův mladý záhadný Morse, Allamův charismatický Thursday i Lesserův často překvapivý a ne tak ušlápnutý Bright. Přidejte k tomu krásné místo, ještě lepší hudbu a i když rozuzlení bývá často překombinované, pro děj samotný tomu odpouštím. Kde jinde takhle potkáte Velkého Gatsbyho? ()

Galerie (938)

Zajímavosti (3)

  • Abigail Thaw, která hraje editorku Oxford Mailu Dorotheu Frazil, je ve skutečnosti dcerou Johna Thawa, který hrál inspektora Morse v seriálu Inspektor Morse (od r. 1987). (niceholka)
  • Stejně jako ve všech ostatních seriálech spojených s inspektorem Morsem (Inspector Morse, od r. 1987 a Vraždy v Oxfordu, od r. 2006 ) má i v tomto seriálu mnoho cameo záběrů autor předlohy Colin Dexter. Seriál dodržuje tuto tradici i po jeho smrti, a tak se autor a jeho fotografie objevují posmrtně dál i v nových dílech v různých článcích v použitých novinách, nástěnkách (například jako zaměstnanec měsíce), obrazech, bustách a dalších předmětech. (Quido)
  • V 7. minutě dává patolog detektivu Morsovi (Shaun Evans) cigaretové pouzdro, které u sebe měl utopený muž strávivší čtyři týdny ve vodě. Cigarety uvnitř jsou čisté a suché. (ladyViolet)

Reklama

Reklama