Reklama

Reklama

Brutální Nikita

(seriál)
  • Kanada La Femme Nikita (více)
Kanada, (1997–2001), 70 h 13 min (Minutáž: 42–45 min)

Tvůrci:

Joel Surnow

Hudba:

Sean Callery

Hrají:

Peta Wilson, Don Francks, Eugene Robert Glazer, Roy Dupuis, Matthew Ferguson, Jennifer Finnigan, Alberta Watson, Roman Podhora, Ted Atherton, Josh Holliday (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(96)

Obsahy(1)

Kanadský seriál NIKITA nebo také LA FEMME NIKITA, na českých obrazovkách uvedený pod brutálně přeloženým názvem BRUTÁLNÍ NIKITA, vychází námětem ze stejnojmenného filmu Luca Bessona. Hlavní hrdinka (v podání půvabné australské herečky Pety Wilson) je obviněna z vraždy (na rozdíl od původního filmu neoprávněně) a poté se po fingované popravě ocitá uvnitř supertajné organizace, jejímž posláním je boj proti terorismu a teroristickým frakcím. Pro Nikitu se tak rozpoutává nelítostný boj o vlastní existenci uvnitř organizace, jejíž praktiky se často příliš neliší od praktik organizací, proti kterým bojuje.

Seriál má charakteristickou atmosféru, doplněnou zajímavým výběrem hudby od známých i méně známých interpretů. Po odvysílání všech čtyř řad sepsali fanoušci seriálu petici za jeho pokračování, která byla vyslyšena a seriál byl doplněn o zatím poslední osmidílnou pátou řadu. (Romla)

(více)

Recenze (130)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

TV seriál podle stejnojmenného francouzského snímku, avšak má k němu docela daleko. V podstatě nic nového nepřináší, jen se spokojeně veze po zavedené šabloně a nic víc, takže lecjaká zábavnost se každou další epizodou spíše vytrácí. Námět se velice rychle vyčerpal, a tak rychlý pád do propadliště diváckého zájmu byl nevyhnutelný. A přitom byl rozjezd docela slibný. Vizuální stránka věci a výprava ale nabývala dojmu levnosti, což na přesvědčivosti také moc nepřidalo. Akční scény bez nápadu a když se k tomu navíc přidají toporné herecké výkony... No nic. Tohle se tentokrát opravdu nepovedlo. ()

Mikita 

všechny recenze uživatele

Seriál mého mládí, na který se nezapomíná. Rozpolcená Nikita Peta Wilson a chladný Michael Roy Dupuis, byli zvláštní a nezapomenutelný pár. Každý díl provázela mrazivá atmosféra a vy jste věděli, že se happy endu nikdy nedočkáte, přesto jste stále doufali a pozorovali Michaela, zda jeho sebekontrolou pronikne aspoň malý úsměv. Nebylo to dokonalé a nyní by to možná nemělo už své kouzle, ale ve své době to nabízelo pěknou muziku, zajímavé módní kreace Nikity (včetně suprových slunečních brýlí), netradiční atmosféru a zakázanou lásku. Není to vrchol kvality, 80% je za srdeční záležitost. ()

Reklama

pupidup 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, pro mne prostě jeden z kultovních seriálů, k mé radosti s psychologickým zaměřením, láskou i nenávistí. Navíc je Peta doslova ztělesněním ženy, protože ukničené kokety mi lezly vždycky na nervy. ..S Petou jsem začala zvažovat svou sexuální orientaci....:o) Ale Michael se mi líbil naštěstí víc:o) Za Petu o hvězdu víc, než bych dala za děj.... ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nečakane dobré. Jeden z mála televíznych seriálov, ktorý vznikol na základe úspešného celovečerného filmu (v našom prípade samozrejme cenená kriminálka Luca Bessona), pričom samotný seriál ani zďaleka nie je taký zlý, ako by sme čakali. Atraktívny vizuálny vzhľad, zaujímavo chladná Peta Wilsonová v titulnej úlohe, zručne nakrútené akčné sekvencie a vynikajúci Roy Dupuis ako Michael. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Pro mě dokonalá záležitost. V devadesátém osmém, kdy se vysílali akční seriály ve stylu "já hodnej polda, ty zlej terorista" přišla najednou bomba s našlapaným vizuální zpracováním, plná emocí, které z lidí doslova ždímala. Přišel seriál, kde ti "hodní" byli mnohem větší svině než většina soupeřů, kteří proti nim stáli a právě proto nad nimi vítězili. Byla báječné sledovat ženu, která ač nebyla naivní a hloupá, měla svoje ideály, svoje pravdila cti a fair play a jak jsou tyto její hodnoty stále více nabourávány nemilosrdnou Sekcí 1. Téměř každý díl sice končil dopadením zloducha, ale přitom zároveň nějakým způsobem špatně a někdo i tak, že člověk zůstal sedět s otevřenou pusou a říkal si to snad ne... Když si k tomu připočtu propracované hlavní postavy, skvělé vizuální zpracování, úžasné technické záležitosti (z nichž některé dnes pravda už působí poněku zastarale), schopnost vyjádřit většinu věcí pouhým pohledem, gestem, geniálně vybranou elektronickou hudbu a skvělé akce, nemůžu dát jinak než za pět. Pravda, později se přestalo bojovat proti terorismu a začaly spiklenecké zápletky ale Akta-X, ale mě to nevadilo, naopak! Pro mě větší bomba než nastavovaná kaše 24 hodin (každá série by vydala tak na jeden film) nebo srovnatelný Alias. EDIT: Po zkouknutí posledního dílu čtvrté série a následné páté řady musím hvězdičku sebrat. Na konci 4. řady se stane něco, co šmahem pošle do háje vývoj v předchozích třech sériích a pátá série, která se pokouší o kontinuální příběh plný zvratů je doslova utrpení sledovat. Z šestičlenné základní sestavy zbudou jen tři postavy a ty seriál neutáhnou... Takže seriál pro mě končí skvělým 4x21 - takhle měla Nikita skončit a byl bych spokojený. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (22)

  • Samostatnou kapitolou byly sluneční brýle - pokud nepocházely od věhlasných módních návrhářů, pak si je navrhla sama Peta Wilson a její firma "PSYCHT". (spygirl)
  • V epizodě 1x07 „Mother“, ve scéně, kdy je Nikita přivázaná ke stromu a bita, prodělala její představitelka Peta Wilson otřes mozku. Chtěla, aby to vypadalo realisticky. (spygirl)

Související novinky

Brutální Nikita se vrací

Brutální Nikita se vrací

23.02.2010

A tentokrát bude nejen krásná a smrtící, ale bude mít i dobré kung-fu. Maggie Q se sice narodila na Havaji (americkému otci a vietnamské matce), ale jméno si udělala v hongkongských filmech plných… (více)

Reklama

Reklama