Reklama

Reklama

Endeavour

(seriál)
Trailer 2
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2012–2023), 59 h 8 min (Minutáž: 88–120 min)

Scénář:

Russell Lewis

Hrají:

Shaun Evans, Roger Allam, Anton Lesser, Sean Rigby, Jack Laskey, Simon Kunz, Jonathan Hyde, Nigel Cooke, Chris Larkin, John Light, Rosalind Halstead, Tom McKay (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(36)

Seriál se odehrává v 60. letech a soustředí se na začátek kariéry Endeavoura Morse na pozici policejního strážníka. Morse se s partnerem detektivem Fredem Thursdayem zapojí do vyšetřování v Oxfordu. (Viasat)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (84)

Tosi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednoduše parádní detektivní seriál s okouzlující britskou atmosférou, nostalgií a dobovými detaily. Každá epizoda začíná z několika směrů, nesouvisejících osob a příběhových linií, aby se při vyšetřování záhadných vražd zapotil nejen detektiv Morse, ale i já, erudovaný přemýšlivý divák. Potěšilo mě i vykreslení několika (přesněji tří) vedlejších postav a že to vše klapalo i bez zjevného násilí a sprostých nadávek, mně při hodnocení ponechalo jen jednu možnost. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Miestami zdĺhavé a hlúpe, ale veľmi dobre natočené detektívky. Dobrí herci, pekné prostredie. Rušilo ma niekoľko vecí - napríklad daktyloskopia - tá už bola známa, napriek tomu nezobrali odtlačky z volantu, z kľúčov a podobne... Ale výsledok je dobrá detektívka z minulosti, nezaťažená všetkými vymoženosťami budúcnosti. ()

Reklama

plechulka 

všechny recenze uživatele

Pokud tu kdy běžel tv seriál Inspektor Morse, tak jsem ho nezaznamenala, ale jeho pokračování - na Primě běžící jako Vraždy v Oxfordu - a hlavně prequel Endeavour se mi moc líbí. Retro Oxford let šedesátých, sympatický hlavní hrdina i jeho mentor přebije i občas za vlasy přitaženou detektivní linku. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Popravdě, nevěřila jsem, že by mě bavil seriál - ač detektivní, ač britský - s tak mladým detektivem. Ale Endeavour má v sobě něco ze seriálového Sherlocka, jen není tak... vizuálně specifický ;-), ani úplně asexuální. Ale v mnoha ohledech je podobně mimo. Zápletky jsou složité, rozuzlení ještě složitější, a všechny nitky souvislostí člověk napoprvé jen těžko zachytí. Ale pokud se člověk povznese nad to, že řada věcí, motivů, a lidí - Endeavoura nevyjímaje - je divných, a nechá se unášet ponurou atmosférou, propracovaným dějem a obrazovou poetikou, čas, který seriálu věnuje, bude příjemně strávený. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Nejsem moc velkým fanouškem detektivek, zejména britských. Vždycky mi to pinožení po anglickém venkově a pátrání po zločincích přišlo docela nudné. Tady ovšem je to asi nějak jinak. Ne, že by ti Angláni nějak ožili a byli najednou méně škrobení, ale podané je to věcně, dialogy jsou smysluplné a postavy mají náležitý a hlavně pochopitelný vývoj. Zkrátka jsem s těmi detektivy srostl a nerad se s nimi loučím. Je to skvěle natočený seriál, takových je na výběr docela malinko...85% ()

Galerie (938)

Zajímavosti (3)

  • V 7. minutě dává patolog detektivu Morsovi (Shaun Evans) cigaretové pouzdro, které u sebe měl utopený muž strávivší čtyři týdny ve vodě. Cigarety uvnitř jsou čisté a suché. (ladyViolet)
  • Abigail Thaw, která hraje editorku Oxford Mailu Dorotheu Frazil, je ve skutečnosti dcerou Johna Thawa, který hrál inspektora Morse v seriálu Inspektor Morse (od r. 1987). (niceholka)
  • Stejně jako ve všech ostatních seriálech spojených s inspektorem Morsem (Inspector Morse, od r. 1987 a Vraždy v Oxfordu, od r. 2006 ) má i v tomto seriálu mnoho cameo záběrů autor předlohy Colin Dexter. Seriál dodržuje tuto tradici i po jeho smrti, a tak se autor a jeho fotografie objevují posmrtně dál i v nových dílech v různých článcích v použitých novinách, nástěnkách (například jako zaměstnanec měsíce), obrazech, bustách a dalších předmětech. (Quido)

Reklama

Reklama