Reklama

Reklama

Endeavour

(seriál)
Trailer 2
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2012–2023), 59 h 8 min (Minutáž: 88–120 min)

Scénář:

Russell Lewis

Hrají:

Shaun Evans, Roger Allam, Anton Lesser, Sean Rigby, Jack Laskey, Simon Kunz, Jonathan Hyde, Nigel Cooke, Chris Larkin, John Light, Rosalind Halstead, Tom McKay (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(36)

Seriál se odehrává v 60. letech a soustředí se na začátek kariéry Endeavoura Morse na pozici policejního strážníka. Morse se s partnerem detektivem Fredem Thursdayem zapojí do vyšetřování v Oxfordu. (Viasat)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (84)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jestli tady něco hraje zásadní roli, tak šedesátá léta. Jednak to má takovou tu starosvětskou britskou atmosféru, jednak se tu detektivové nemohou spoléhat na moderní nástroje jako jsou kamery, mobily a DNA, ale jen na svůj postřeh, schopnost mluvit s lidmi, pozorovat a přemýšlet. Tenhle seriál má velkou sílu v tom, že až do konce člověk netuší, jak to celé mohlo být. Jediné je jisté, a sice, že první hlavní podezřelý to rozhodně nebyl :) Zatím můžu hodnotit jeden a půl série, a fakt se mi to líbí. Dobrou roli hraje i to, že je tu spousta dalších zajímavých postav, které nejsou černobílé (třeba Morseův šéf Čtvrtek nebo strážník Divný) a že občasné vhledy do soukromí hrdinů nejsou na úkor hlavního příběhu. ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tyhle kriminálky máj angláni prostě v krvi. Nikdy neomrzí. Ještě když je z doby, kde není srovnání DNA a vyhledávání mobilu. V čele je mladý polda Morse, inteligentní, zvláštní a jeho dedukce nemaj chybu. Avšak má ho nastarost detektiv Čtvrtek, co je ze staré školy, hází jednu hlášku za druhou a anglický humor tu nechybí (jeho svačiny neomrzí). Ale je tu mnoho dalších zajímavých postav a každá má co říct a dostatek prostoru. V jednotlivých díle se řeší nové případy a trable Morseho, to vše je geniálně zamotáno do sebe, že na každém konci dílu jsem čuměl a nechápal co vše je možné :) Za mě super překvapení 9/10 a chci další sérii!!! ()

Reklama

verlit 

všechny recenze uživatele

První dvě série vynikající. Skvělý hlavní hrdina, výborné (a místy mrazivé) zápletky, zajímavé vedlejší postavy, Oxford na pozadí, i ta opera se snese. Pro milovníky inspektora Morse povinné, pro ostatní doporučené. Jen neudělejte tu strašnou chybu a nekoukejte se na sérii 3! Netuším, jestli změnili scénáristu nebo se jen opil či zbláznil, to jsem nezkoumala. Nicméně ze dvou sérií velmi slušné krimi se stal absurdní paskvil, u kterého člověk netuší, jestli se má smát nebo plakat, ale co by měl především udělat, je včas vypnout televizi. Série 3 opravdu NE! ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

U britských krimi seriálů je laťka nastavená proklatě vysoko. A Endevour je i v té obrovské konkurenci skvostem. Předchází slavnému Inspektoru Morseovi, kterého nám představuje v počátcích kariéry. Skvělé obsazení, vybroušený scénář, atmosféra po anglicku tlumených 60. let a starého Oxfordu, krásná, nezaměnitelná hudební složka - a pak ono cosi navíc. Nezjednodušený, hluboký a trochu melancholický odraz lidské podstaty v empatickém pohledu Shauna Evanse v hlavní roli. Pro mě představuje určitý protilék na chlad severského thrilleru, který nám zalézá do kostí už sakra dlouho. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Urcite nadpriemerna britska old-schoolova detektivka s vybornymi ustrednymi predstavitelmi. Morse s jeho dedukciami slusne hviezdi. Miestami som sa sice neubranil pocitu prilisnej prekombinovanosti, ale v konecnom dosledku kazdy diel poskytol v zavere zadostucinenie. Prakticky kazda jeden a pol-hodinova cast je pripadom samym o sebe a na pozadi rozvijajuceho sa Morse-ovho zivota pekne don vzdy zapadne. Hoci mozno na zaciatku jednotlive udalosti nesuvia, Morse dokaze, za ano. :) Obcas sice naivne, ale kusok je vitanym vankom v krimi-serialoch poslednych par rokov. Chvala Bohu sa to nehra na Sherlock-a a odohrava sa vo vaznejsom duchu. Odporucam. EDIT: Po deviatej, zaverecnej serii musim pochvalit tvorcov s akou citlivostou v nej uzavreli este niektore linie. Znacna nostalgia v zavere. Odporucam ako celok, hoci niektore serie, ci epizody v nich su len nadpriemerne. 85% ()

Galerie (938)

Zajímavosti (3)

  • V 7. minutě dává patolog detektivu Morsovi (Shaun Evans) cigaretové pouzdro, které u sebe měl utopený muž strávivší čtyři týdny ve vodě. Cigarety uvnitř jsou čisté a suché. (ladyViolet)
  • Stejně jako ve všech ostatních seriálech spojených s inspektorem Morsem (Inspector Morse, od r. 1987 a Vraždy v Oxfordu, od r. 2006 ) má i v tomto seriálu mnoho cameo záběrů autor předlohy Colin Dexter. Seriál dodržuje tuto tradici i po jeho smrti, a tak se autor a jeho fotografie objevují posmrtně dál i v nových dílech v různých článcích v použitých novinách, nástěnkách (například jako zaměstnanec měsíce), obrazech, bustách a dalších předmětech. (Quido)
  • Abigail Thaw, která hraje editorku Oxford Mailu Dorotheu Frazil, je ve skutečnosti dcerou Johna Thawa, který hrál inspektora Morse v seriálu Inspektor Morse (od r. 1987). (niceholka)

Reklama

Reklama