Reklama

Reklama

Endeavour

(seriál)
Trailer 2
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2012–2023), 59 h 8 min (Minutáž: 88–120 min)

Scénář:

Russell Lewis

Hrají:

Shaun Evans, Roger Allam, Anton Lesser, Sean Rigby, Jack Laskey, Simon Kunz, Jonathan Hyde, Nigel Cooke, Chris Larkin, John Light, Rosalind Halstead, Tom McKay (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(36)

Seriál se odehrává v 60. letech a soustředí se na začátek kariéry Endeavoura Morse na pozici policejního strážníka. Morse se s partnerem detektivem Fredem Thursdayem zapojí do vyšetřování v Oxfordu. (Viasat)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (84)

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Miestami zdĺhavé a hlúpe, ale veľmi dobre natočené detektívky. Dobrí herci, pekné prostredie. Rušilo ma niekoľko vecí - napríklad daktyloskopia - tá už bola známa, napriek tomu nezobrali odtlačky z volantu, z kľúčov a podobne... Ale výsledok je dobrá detektívka z minulosti, nezaťažená všetkými vymoženosťami budúcnosti. ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tyhle kriminálky máj angláni prostě v krvi. Nikdy neomrzí. Ještě když je z doby, kde není srovnání DNA a vyhledávání mobilu. V čele je mladý polda Morse, inteligentní, zvláštní a jeho dedukce nemaj chybu. Avšak má ho nastarost detektiv Čtvrtek, co je ze staré školy, hází jednu hlášku za druhou a anglický humor tu nechybí (jeho svačiny neomrzí). Ale je tu mnoho dalších zajímavých postav a každá má co říct a dostatek prostoru. V jednotlivých díle se řeší nové případy a trable Morseho, to vše je geniálně zamotáno do sebe, že na každém konci dílu jsem čuměl a nechápal co vše je možné :) Za mě super překvapení 9/10 a chci další sérii!!! ()

Reklama

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Urcite nadpriemerna britska old-schoolova detektivka s vybornymi ustrednymi predstavitelmi. Morse s jeho dedukciami slusne hviezdi. Miestami som sa sice neubranil pocitu prilisnej prekombinovanosti, ale v konecnom dosledku kazdy diel poskytol v zavere zadostucinenie. Prakticky kazda jeden a pol-hodinova cast je pripadom samym o sebe a na pozadi rozvijajuceho sa Morse-ovho zivota pekne don vzdy zapadne. Hoci mozno na zaciatku jednotlive udalosti nesuvia, Morse dokaze, za ano. :) Obcas sice naivne, ale kusok je vitanym vankom v krimi-serialoch poslednych par rokov. Chvala Bohu sa to nehra na Sherlock-a a odohrava sa vo vaznejsom duchu. Odporucam. EDIT: Po deviatej, zaverecnej serii musim pochvalit tvorcov s akou citlivostou v nej uzavreli este niektore linie. Znacna nostalgia v zavere. Odporucam ako celok, hoci niektore serie, ci epizody v nich su len nadpriemerne. 85% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Nejsem moc velkým fanouškem detektivek, zejména britských. Vždycky mi to pinožení po anglickém venkově a pátrání po zločincích přišlo docela nudné. Tady ovšem je to asi nějak jinak. Ne, že by ti Angláni nějak ožili a byli najednou méně škrobení, ale podané je to věcně, dialogy jsou smysluplné a postavy mají náležitý a hlavně pochopitelný vývoj. Zkrátka jsem s těmi detektivy srostl a nerad se s nimi loučím. Je to skvěle natočený seriál, takových je na výběr docela malinko...85% ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Oxford šedesátých let. Doba, kdy policisté byli lidé z nižší sociální třídy, na které se aristokracie dívala svrchu. Doba klobouků (zvlášť Rogeru Allamovi fedora sekne), dýmek, sendvičů, piv a aut s proklatě malými zpětnými zrcátky. Doba, kdy bylo nediskrétní naznačit, že by někdo mohl mít milenku, ale kdy vám zmlácení mafiána nebo podezřelého mohlo projít, pokud si na vás nikdo nestěžoval. Inspektor Morse mě nikdy nezajímal, takže jsem se na tento prequel aneb “jak se stal mužem, kterým je,” dívala asi trochu jinýma očima, než ti, kteří hltají momenty, kdy se v Endeavour objeví něco, na co Inspektor Morse odkazuje, nicméně nutno říct, že mě i tak Endeavour baví. Baví mě hezkou kamerou a výborně vybranou vážnou hudbou, která děj doprovází. Baví mě vývojem vztahu mezi mladým Morsem a jeho mentorem, inspektorem Thursdaym, který je se svým otcovským přístupem a sarkastickými poznámkami podle mě nejzajímavější postavou příběhu. A nejvíc mě baví, když detektivní případy přerostou nečekaně v cosi osobního jako tomu bylo u posledního dílu první řady a předposledního a posledního dílu řady druhé. (A vlastně dodnes nechápu, proč zajímavá dějová linie, která případy první a druhé série proplétala a která na pozadí naznačovala korupci na policejním oddělení, byla ve třetí sérii docela zapomenuta.) 1. řada: 90 % | 2. řada: 100 % | 3. řada: 70 % ()

Galerie (938)

Zajímavosti (3)

  • V 7. minutě dává patolog detektivu Morsovi (Shaun Evans) cigaretové pouzdro, které u sebe měl utopený muž strávivší čtyři týdny ve vodě. Cigarety uvnitř jsou čisté a suché. (ladyViolet)
  • Abigail Thaw, která hraje editorku Oxford Mailu Dorotheu Frazil, je ve skutečnosti dcerou Johna Thawa, který hrál inspektora Morse v seriálu Inspektor Morse (od r. 1987). (niceholka)
  • Stejně jako ve všech ostatních seriálech spojených s inspektorem Morsem (Inspector Morse, od r. 1987 a Vraždy v Oxfordu, od r. 2006 ) má i v tomto seriálu mnoho cameo záběrů autor předlohy Colin Dexter. Seriál dodržuje tuto tradici i po jeho smrti, a tak se autor a jeho fotografie objevují posmrtně dál i v nových dílech v různých článcích v použitých novinách, nástěnkách (například jako zaměstnanec měsíce), obrazech, bustách a dalších předmětech. (Quido)

Reklama

Reklama