Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Frajer42 k tomuto seriálu (27)

Národní hymna (2011) (S01E01) 

Spoilery! Velice vydařený nápad, který nejednoho diváka přiměje k zamyšlení se nad stavem současné společnosti. Bohužel významně kulhá realizace tohoto nápadu. Na jednu stranu autoři myslí na "detaily", že si pán před hezkou chvilkou s prasátkem vezme kouzelnou pilulku, aby mu fungovalo nářadí a prasátko z toho také něco mělo. Dokonce se podařilo vybrat prasátko něžného pohlaví, takže bylo hlavnímu hrdinovi dokonce dopřáno takového luxusu, že si mohl vybrat otvor dle svého gusta. Na druhou stranu mě zklamalo, že nikoho z královského dvoru nenapadlo, že někdo, kdo je schopen ochromit královskou ochranku, unést princezničku a stanovit si poměrně rozsáhlé technické detaily ohledně nasnímání celé romantické chvilky a následného živého sdílení do světa, není takový retard, aby video s princeznou nahrál na server ze své skutečné IP adresy. Ta scénka, kdy elitní komando dorazilo do opuštěné budovy opravdu dost nalomila dojem z filmu, který byl do té doby poměrně cool. Dále mi nepřišla úplně uvěřitelná scénka s odejmutím královského prstíku. Předesílám, že v dané oblasti nejsem odborníkem, ale předpokládám, že se dala pravost prstíku stanovit mnohem přesnější cestou spojenou s rozborem DNA, než pouhým letmým pohledem na video, na kterém takřka nic nebylo vidět. Čekal jsem nesrovnatelně větší pecku, ale další díl rozhodně nevynechám. Něco do sebe to má. ()

Patnáct milionů meritů (2011) (S01E02) 

V tomto případě bylo zrcadlo opravdu černé. Dokonce tmavě černé. V hlavní roli se představil negřík, který je i na negerské poměry škaredý. Tento díl nám představil velmi zajímavou vizi budoucnosti. Negřík se zoufale pokoušel vymanit se z virtuálního světa. Motorem pro změnu svého života mu byla neskutečně ošklivá slečna, o které všichni mluvili skoro jako o novodobé Miss Universe. Zřejmě chtěli tvůrci poukázat i na to, že v budoucnosti neexistuje dobrý vkus. Neskutečně mě iritovaly plné obrazovky prasáren, což byl veskrze jediný zdroj zábavy pro obyvatelstvo. Ačkoli mě příliš neoslovilo zpracování, tak nápad si ocenění rozhodně zaslouží. ()

Celá tvá minulost (2011) (S01E03) 

Spoilery! Tento díl vyrukoval s moc hezkou myšlenkou, která rozhodně nenechá vaši mysl na pokoji. Neustále jsem přemýšlel, jak všelijak by se daná technologie dala uplatňovat v reálném životě. Našel jsem rozhodně více pozitiv. Nejenom, že by v takovém světě byly kurvy ohroženým druhem, ale člověk by si třeba mohl brzy z rána zrekapitulovat svoji divokou alkoholickou jízdu a možná, kdo ví, už by se třebas nikdy nenapil. V případě tohoto seriálu přišli tvůrci rovněž s moc hezkým nápadem o chronicky žárlivém manželovi a kurvě ženě, která svého chotě natolik milovala, že si v době jeho 5denní nepřítomnosti nechala napumpovat do dělohy bastarda. Top momentem byla rozhodně vášnivá manželská soulož. Z první série nejkvalitnější materiál. Tento seriál vás zkrátka donutí se zamyslet. Moc hezký britský projekt. Těším se na další sérii. ()

Přijdu hned (2013) (S02E01) 

Spoilery! Jak to již bývá zvykem. Opět tvůrci vyrukovali se zajímavou a od předešlých dílů i zcela odlišnou myšlenkou. Musím se přiznat, že se mi zamlouvala o něco méně, než tomu bylo v předešlých případech. Náhradník za zesnulého manžela vyprofilovaný dle jeho internetového chování. Nic již brzy nerealizovatelného. Manželka postupně zjišťuje, že umělému manželovi přeci jen do originálu cosi schází. Poté co zjistí, že mu už nefunguje ani jeho umělý penis začne šílet a hysterčit a chce se svého chotě zbavit. Jak typické ženské chování! Nějak závratně mě nebavilo soustředění děje na partnerský vztah dvou divných lidí, i když zrzounova účast mě mile překvapila a potěšila. Lepší dva kousky. Dost jsem se nudil, i když myšlenka určitě za zfilmování stála. ()

Lovná zvěř (2013) (S02E02) 

Spoilery! Kluci z tohoto seriálu opravdu srší nápady a originalitou. Každý díl je jedinečný a většina rozhodně stojí za investovaný čas. Asi se budu znovu opakovat, ale musím ocenit vynikající nápad. Vize zvrácené budoucnosti, kde je ohavný zločinec trestaný před zraky obrovského publika formou show. Hrozně se mi začaly líbit konce jednotlivých dílů. Tvůrci to umí moc hezky zakončit. Jediná moje výtku může směřovat snad jen ke dvěma ústředním slečnám odpudivého zevnějšku. Jako kdyby nestačilo denně potkávat desítky ošklivých lidí v reálném světě. Ono to čeká na nebohého člověka i večer v seriálu. ()

Medvídek Waldo (2013) (S02E03) 

Spoilery! Rozhodně slabší než předchozí díl, přesto však myšlenkou opět velmi zajímavé. I my máme v politice takového svého medvídka Waldo. Pokud ho definitivně neskolí další z mnoha viróz, tak ještě chvíli mít budeme. Zatímco Milda je ve vztahu s pálenkou, Waldo udělal životní chybu, když se rozhodl strkat svojí ozdobu do rozmnožovacího ústrojí retardované politické konkurentky. Moc nechápu zdejší "nízké" hodnocení. Tento díl mi nepřišel v ničem nějak závratně slabší. Méďa byl celkem vtipný a říznuté politikou to bylo tak akorát. Zatímco ostatní díly nastolují vizi možné zvrácené budoucnosti, tak tento díl přišel v podstatě s již existující situací. Možná to diváctvo vyděsilo. Za mě slabší 4 *. ()

Bílé Vánoce (2014) (S02E04) 

Spoilery! Zatímco ostatní snímky se točí kolem jedné dobré myšlenky, v tomto filmu se myšlenek objevilo hned několik. Kromě perfektních myšlenek snímek nabízí i hodně zvednutý ukazováček na všechny muže, jejichž sexuální partnerky při spinkání sténají bolesti. Pánové, rychle od nich utečte. Je zde velké riziko, že si nechají napumpovat plnou nádrž křivozrakých pulců od někoho, kdo věří v nesprávného boha a tak ten správný při nadělování trochu pošetřil na jeho výbavě. Ten moment s otočivší se holčičkou, byl pro mě jedním z nejděsivějších momentů mého života. Něco takového bych nepřál ani někomu, kdo by si to zasloužil. Jináč celým filmem se nesla brutální atmosféra. Snad jen ten úvod s rádcem ošklivých paniců bych razantně pokrátil. Příliš mě snímek v úvodu nebavil. Krásně se to ovšem rozběhlo a ten nápad se vstupem do myslí byl skvělý. Ta věc s blokací rovněž super. Někdy bych určitě zužitkoval. Skoro by se mi až chtělo hodnotit maximálně. Super práce a doposud rozhodně nejlepší díl seriálu, a to po všech stránkách. Jon Hamm mě jako herec oslnil. A vůbec tento díl působil takovým filmovějším dojmem, než tomu bylo v případě všech jeho předchůdců. ()

Pád střemhlav (2016) (S03E01) 

Tento díl dostává tak nějak úplně jiný rozměr, když jsem se nedávno dočetl, že má sociální status rozhodovat kolem roku 2020 o úrovni života čínského obyvatelstva. Něco takového je v mých očích přelomovým krokem k absolutnímu ovládnutí obyvatelstva. Když tak zavzpomínám na geniální knihu 1984 od Orwella, tak mi nezbude nic jiného, než George označit za velkého optimistu. Vše poukazuje na naprostou genialitu tohoto britského projektu. Myslím, že je všem zcela jasné, že jednotlivé příběhy nevymýšlí žádní retardi a že se jedná o hudbu opravdu velmi blízké budoucnosti. Celkem jsem byl tímto dílem uveden do rozpaků a začal jsem se vážně bát o svoji budoucnost na této planetě. Strach už jsem neměl pěkných pár let v jakékoli formě. Takhle silné kafíčko si nevařím dokonce ani já. Myšlenka tohoto dílu zcela přerůstá rámec filmové a seriálové tvorby, takže jsem jaksi ani nedostal příležitost hodnotit nějak jinak, než hodnotím. Česky mluvící auto pro spodinu tamní společnosti mě celkem pobavilo. ()

Zkušební verze (2016) (S03E02) 

Až do přislíbení účasti ve virtuální realitě jsem měl pocit, že sleduji nějakou druhořadou píčovinu. Už vůbec to, jak se k pracovní příležitosti hlavní retard dostal, bylo maximálně nezajímavé až lehce debilní. Úvod byl opravdu krajně nesledovatelnou záležitostí s kopou nevýrazných postav. Nejvíce mě sral hlavní hrdina. Naštěstí se z toho postupně vyvinul relativně zajímavý příběh s úžasnou pointou. Nějak se nedovedu zbavit pocitu, že se kolem takhle zajímavého tématu a úžasné myšlenky dal vystavět podstatně atraktivnější děj. ()

Sklapni a tancuj (2016) (S03E03) 

V tomto díle trošku tvůrci pošetřili na originalitě a vytáhli ze zásuvky pěkně ošoupané téma s kyberšikanou a vydíráním. Namísto toho ovšem vytáhli z další zásuvky pořádnou dávku napětí, a tak je tento díl takřka po celou svoji délku napěchovaný adrenalinem. Napětí je pravděpodobně umocněno i tím, že je příběh zasazen na technologickou a sociální úroveň dnešní doby. Ke všemu bylo vše zahráno na nadstandardní úrovni. Takže z mého odborného pohledu velká kvalitka. Tahle série je prozatím sérií nejnadupanější. ()

San Junipero (2016) (S03E04) odpad!

Spoiler! Názorná ukázka neodpustitelně promrhaného potenciálu. Tvůrci opět vytáhli z rukávu myšlenku, která sama o sobě nebyla určitě zlá. Bohužel kolem ní vystavěli totálně nudnou až debilní lovestory o dvou lesbách gerontech, které dohánějí promeškané. Absolutně mi není jasné nad čím si tolik zdejších uživatelů ustříkává ze svých intimních partií. Místo skýtající neomezené možnosti a obyvatelstvo se zde každodenně omezuje na alkohol a sex? Osobně mě to přestalo bavit asi po 10 minutách. Odporný stereotypní teror s naprosto odporným závěrem. Žádal si snad někdo v sérii Black Mirror happyend? Je to stejně nežádoucí a nesmyslné, jako kdyby jste byli na ulici znásilněni partou obdařených negrů a tento váš zážitek skončil vaším orgasmem. Nezbývá mi než věřit a doufat, že se jednalo o ojedinělý omyl a tvůrci se v nadcházejících dílech podstatně polepší. Totálně předvídatelná reklama na nudu, kterou se vám tvůrci pokoušeli provrtat díru do hlavy. ()

Muži pod palbou (2016) (S03E05) 

Celá pointa a další vývoj je bohužel nesmírně průhledný. Z celého dílu se tedy velmi brzy vytratí jakákoli naděje na překvapení a mysteriózno. Na druhou stranu, celý snímek relativně dobře funguje v rovině podobenství. Je zde opravdu celá řada zajímavých symbolů, které připomínají dění i v současném armádním systému. Od absolutního vymývání mozku, přes přenastavování morálních hodnot až po tvorbu falešných nepřátel, aby vojákům svědomí dovolovalo hájit nemorální zájmy své drahé matičky vlasti. Myšlenkově se tedy nejedná o nic nového ani zásadně zajímavého. Příběh ve vás úžas nejspíš také nevzbudí. Plavíme se v těžce průměrných vodách. ()

Nenávist národa (2016) (S03E06) 

Spoilery! #DeathTo allDeathWishers. Hodně solidní závěr série. Epizoda délky celovečerního filmu se samozřejmě nedokázala vyvarovat lehce nudnějšímu úvodu. Nicméně od druhé smrti to byla vskutku kriminální laskominka. Velmi mě potěšila účast Kelly Macdonald, které to stále docela sekne. Trošku mě tvůrci v závěru vyděsili tou stupidní "školáckou chybou" a zkazili mi tak celý díl. Naštěstí se jednalo o záměr, který vedl k jednomu z nejúžasnějších závěrů v rámci tohoto seriálu. Když tedy odpustím nudnější úvod a přivřu obě oči, tak 4 kousky vykouzlím. ()

USS Callister (2017) (S04E01) 

Spoilery! Jesse Plemons mi už několikrát ukázal, že je současným největším talentem pro ztvárnění nejrůznějších sociopatů. Tvůrci nemohlo pro velitele flotily vybrat vhodnějšího kandidáta. Vůbec nebylo na škodu, že po delší době přišli tvůrci s odlehčenějším dílem, který byl nasáklý příjemným černým humorem. Celková myšlenka o uzavření lidí, kteří vás v reálném životě serou do svého virtuálního světa, kde jste Bohem, byla úžasná.Je trošku škoda, že si tvůrci vypomáhali řadu nesmyslů a blbostí a umožnili tak happy end namísto stupňujícího se pekla a teroru. První polovina díla byla výrazně lepší než ta druhá, což je škoda. Jste-li milovník Star Treku, tak se připravte na multi orgasmus. ()

Arkangel (2017) (S04E02) 

Spoilery! Vcelku aktuální téma obrovského strachu o své děti a neustálá potřeba jejich kontroly.Starostlivá maminka si tak mohla vychutnat z první osoby sex své dcerky i její první kokainovou zkušenost. Epizoda rozhodně přichází se zajímavým námětem k zamyšlení. Navzdory tomu, že je námět nesmírně zajímavý, tak je také neskutečně předvídatelný a od první minuty do poslední je zcela jasné, jakým směrem se bude děj ubírat a jakou katastrofou nakonec vše skončí. Jediné, co mě malinko překvapilo bylo to, že to tak neskončilo podstatně dříve. Dospívající děti zbožňují své soukromí a starostliví rodiče je o ně rádi připravují, protože v nich nesmírně dlouho vidí stále ta malá bezbranná stvoření, o která se musí starat a bránit je před nástrahami krutého světa, a to mnohdy celý život. ()

Krokodýl (2017) (S04E03) 

Spoilery! Opět tvůrci vytáhli z rukávu zajímavý nápad o seskládávání událostí ze vzpomínek svědků. Krásná ukázka toho, kam až jsou někteří lidé schopní zajít, aby si zachovali svoji rodinnou pohodu. Trošku škoda velice pomalého tempa a v podstatě rovnou nulu nějakých odboček od narýsované přímky v ději. Docela se mi na rozdíl od ostatních hodnotitelů, kteří nemají vkus a houby tomu rozumí, líbil závěr s morčátkem. Byl takový správně černohumorný, jak bývá v rámci tohoto projektu dobrým zvykem. ()

DJ na odstřel (2017) (S04E04) 

Spoilery! Jedna z nejluxusnějších epizod tohoto seriálu. Dokonce jsem ji odpustil, že jako jedna (snad ze tří celkem) končí velice příjemným happyendem. Mám pocit, že se zde vydařilo úplně všechno. Od sympatického obsazení, přes naprosto geniální nápad, až po velice příjemný humor. Závěr mě naprosto připravil o jakákoli slova a jen jsem s úžasem zíral. Takovou aplikaci bych se teda nechal rozhodně líbit, i když by si 1000 mých virtuálních otisků prošlo kybernetickým vztahovým peklem. Jen když si na tento díl vzpomenu, tak mám husí kůži. Božský díl. ()

Železná vůle (2017) (S04E05) 

Spoilery! Určitě jedna z nejslabších epizod. Postapokalyptické světy mají svá zvláštní kouzla a hrozně dobře se mi na ně kouká. V tomto případě to nebylo pravdou. Zobrazený svět mi přišel maximálně nezajímavý. V podstatě celý díl je pojatý jako boj o přežití a snaha ukrýt se robotickému psovi. Při takovém námětu snad ani nelze očekávat, že budou diváci při sledování v rauši. Nezajímavé, neoriginální, přímočaré, bez zajímavého poselství. Jako kdyby tato epizoda do produkce Black Mirror snad ani nepatřila. Extrémně slabé dva kousky. ()

Černé muzeum (2017) (S04E06) 

Spoilery! Nemálo mě vyděsilo, že tato epizoda tak trošku smrdí rozlučkovým dojmem. Já bych rád viděl ještě alespoň dvojnásobek současného počtu sérií, takže ať milí tvůrcové na nějaké ukončování laskavě zapomenou. Tentokrát se jedná a jakousi koláž tří příběhů, které se hezky protínají. Nápad s muzeem, kdesi v poušti, které nabízí mnoho předmětů z předcházejících dílů je určitě zajímavý a otevíral obrovský potenciál. Ve srovnání s dalšími díly je tento mnohem více vtipný a odlehčený. První dva příběhy byly hodně kvalitní. Ten třetí, kde se vše vlastně spojilo mě už příliš nezajímal a upečená opička ve mne žádný dojem nezanechala. Lepší tři kousky. ()

Striking Vipers (2019) (S05E01) 

Spoilery! Až nezvykle uvolněný start páté série, který si vzal na paškál jednak (již poněkolikáté) vzrůstající moc a možnosti virtuální reality a jednak si díl stihl zašpásovat i s mírnou analýzou lidské sexuality. Spojení těchto dvou věcí zasadil do příběhu o rutině partnerského vztahu, ze kterého se postupně vytratila veškerá vášeň a partneři spolu zůstávají pouze ze zvyku a z jakési setrvačnosti, a tak není divu, že oba hledají nějaký způsob úniku z této životní šedi. Řešením může být vyrazit do terénu a sbalit v baru nějakou kočičku obstojného zevnějšku a hmatatelného pulsu a nebo také třeba klátit po večerech ve virtuální realitě dlouholetého kamaráda hrajícího za lehce oděnou Japonku. Tento díl tak otevírá aktuální a velice ožehavé genderové téma. Vyvstanulo nám několik zajímavých otázek. Po letmém pohledu na tento díl se může zdát, že je docela prázdný, stereotypní a celkově o hovně. Moje geniální mysl si naštěstí povšimla velice propracovaného psychologického divadla pod povrchem. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama