Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele vurhor k tomuto seriálu (2)

Černé zrcadlo (2011) 

Abych se u nějakého seriálu psychicky připravoval před každou epizodou, to se mi věru moc často nestává. U Black Mirror ovšem není jiná možnost. Tahle satirická série na dnešní moderní společnost velice chytře, kuriózně a často dost děsivě zachycuje, kam vůbec to naše lidstvo 21. století se svou modernizací může zajít. Snad každý díl je svou bizarní zápletkou a jejím průběhem nesmírně zajímavý, ovšem nelze opomenout ten fakt, že je to téměř pokaždé dost depresivní, temný a znepokojující. Silně NEdoporučuju si pouštět víc než 2,3 epizody za sebou, člověk pak může padnout do menší depky. Takovéhle kouzlo, které má Black Mirror, se opravdu jen tak nevidí - po konci každé epizody se vám uleví, ale zároveň chcete vidět víc. Vynikající. Průměrných 5* ()

Série 5 (2019) (S05) 

Brooker se svým skvostem vrací již v páté řadě, přičemž tentokrát poněkud uskromněný, protože se divák dočká pouze tří epizod. Tentokrát se nesnaží diváky nějak přespříliš šokovat, s humorem ale od minulé série také poněkud polevil. Je to spíše taková depkařina, stále ale dostatečně podmanivá a koukatelná. 1. epizoda (Striking Vipers) byla pro mě, tedy pro člověka, který býval závislý na počítačových hrách, velice poutavou a podmanivou, protože jsem často hlavního hrdinu chápal. Návaly dopaminu z paření a sexuálních choutek jsou prostě obrovitánské, přičemž opravdu mohou negativně ovlivnit daného člověka a jeho okolí. 2. epizoda (Smithereens) je bezpochyby nejlepší z celé série. Sympaťákovi Andrew Scottovi krapet rupnou nervy v podobném stylu M. Douglase ve Volném pádu, s čímž souvisí i zcela jasná pointa příběhu, založená na našemu věčnému čumění do mobilů. Napínavé, dobře napsané a herecky brilantní. 3. epizoda (Rachel, Jack and Ashley Too) mi potvrdila, že bych se do té Superstar fakt neměl hlásit (byť jsem jednu dobu opravdu chtěl, protože jsem po slávě toužící parchant), ten svět showbusinessu je prostě nechutnej. Epizoda ale poněkud uspěchaná a ne příliš zajímavá. Zábavné to bylo, ale ze všech BM epizod patří mezi jedny z nejslabších. Celkově ale slušná série, byť předchozí dvě byly lepší. Jen se trošku bojím, že seriálu už může dojít dech. Brooker je ale furt neuvěřitelně schopný scénárista, tak uvidíme. Průměrné 4* ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama