Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele dubinak k tomuto seriálu (6)

Série 1 (2011) (S01) 

National Anthem: No, vyplácáme si hned to nejlepší na začátek. A to nejen z první série, ale z celého seriálu. Za mě nejlepší díl o manipulaci s britským předsedou vlády přechytralými únosci. Hrozně se mi líbil ten veškerý pohyb v kancelářích a snaha udělat, co nejlepší rozhodnutí a s tím spojené rozpaky a psychika účastníků. Působilo to velmi dynamicky a nepustilo mě to. 90% 15 Million Merits Asi druhý nejhorší díl z celého seriálu. Od této doby začne celkově nabírat na zvláštním směru, a to hlavně futuristickém. V této epizodě panují hlavně příliš otravné prostory, prázdný příběh, nesympatická hudba a taky dlouhá stopáž. Nic moc mi to nenabídlo. 50% The Entire History of You Velice pěkná sci-fi povídka, kde si postavy klíďo píďo můžou svoje vzpomínky pouštět na bedně, tudíž něco jako nevěra může v tomto světě jen těžko existovat. Originální a pěkné. 75% ()

Série 2 (2013) (S02) 

Be Right Back Druhá série nás přivítala dalším futuristickým počinem, který mě velmi evokoval na pětihvězdičkový snímek The Womb s Evou Green. Nebylo to zle myšlené, za jistých okolností by to mohlo jistě fungovat, ale nelíbila se mi charakteristika a vystupování mužské postavy po "přeměně". 70% White Bear Taky slušná pecička. Dlouho jsem nic tak originálního neviděla. Kdyby vybrali lepší hlavní hrdinku, která by mně tolik nedrásala nervy svým neustálým řevem, koukalo by se na to líp. K tomuto dílu toho moc napsat nemůžu, aniž bych nespoilovala. 85% The Waldo Moment Máme tu třešničku na dortu a je pěkně kyselá a nedozrálá. Vlastně se nedala skoro žrát. Absolutně nezáživný příběh o kresleném mědvědovi, který zkorumpuje politickou scénu jen tím, že ho lidi prostě chtějí díky jeho neformálnímu vyjadřování. Nuda nuda. 40% White Christmas Futuristický příběh o osudech dvou mužů, kteří nepáchali zrovna dobro, ale ani nebyli zlí. Znepokojivé, depresivní vyprávění o vědomí a svědomí. 70% ()

Série 3 (2016) (S03) 

Nosedive: Hned na začátek tu máme velice nadprůměrný příběh a zároveň smutnou antiutopii na budoucnost moderních technologií a sociálních sítí. Úžasná Bryce předvádí skvostný výkon jako ovce moderní společnosti a my máme možnost vidět, kolik falešných úsměvů, komplimentů a náklonností je schopna kvůli "vyššímu postavení" ostatním lidem věnovat. Velmi dobré na zamyšlení nad celosvětovou falešnosti a materialismem. Na konci by vás to mohlo opravdu dojmout. 90% Playtest: Druhý hororovější, vcelku zábavný příběh s překvapujícím koncem, ale bohužel s absolutním dementem v hlavní roli, který nedělá nic jiného, než že jen řve na celé kolo. Varování před tím, že s moderní technologií a s lidským mozkem si není radno zahrávat.70% Shut Up and Dance: Všechny díly Black Mirrorr nějak souvisí s moderní technologiíí, s futuristickými, utopickými i antiutopickými motivy a třetí díl není výjimkou. Přesto, že se děj neodehrává v budoucnosti, poukazuje na to, kam spějí dnešní sociální sítě, hackerské dovednosti a kyber šikana a že není snadné udělat proti těmto internetovým nešvarům protiopatření. Depresivní, ale dobré. 80% San Junipero: Nadmíru originální příběh, který skrývá mnoho symbolů, nápaditosti a je možná dobré dát si ho dvakrát, aby vám vše do detailu zapadalo. Trvalo mi totiž strašlivě dlouho se do tohoto dílu nějak ponořit, protože jsem vůbec netušila, asi až někdy do třicáté minuty, o co tam vlastně jde. V té třicáté se to teprve začalo malinko rýsovat. A pak už jsem jen zírala. 90% Men Against Fire: Asi nejméně originální, nejslabší, ale za to příběh s nejlepšími hororovými prvky o vojácích s vymytými mozky. Bohužel to byla ale spíš nuda. 60% Hated in the Nation: Absolutně super krimi příběh s nádechem Akt X o vraždících včelách, které byly vyvinuty jako simulace opravdových včel, aby lidstvo nevymřelo. Pokud vám chybí Akta X, sáhněte alespoň po tomto díle. 90% Závěr: Třetí sérii rozhodně hodnotím jako nejpovedenější, protože nabídla spoustu nadprůměrných až vynikajících epizod a hlavně futuristicky poukázala na problémy, které by tento svět mohly za několik stovek let klidně potkat. ()

Série 4 (2017) (S04) 

USS Callister: Tak a máme tu další dávku tohoto čím dál známějšího britského seriálu, který se umí velmi rychle dostat pod kůži. A první díl nabízí velmi rozmanitý příběh, jež zřejmě udělá radost fanouškům Star Treku a který můžete pojmout v podstatě jako film. Já nemůžu říct, že mě tento díl nebavil, nicméně nebyl to můj cup of tea. Každopádně jako nadprůměrný rozjezd mě to spolehlivě nalákalo na další díly. 70% Arkangel: Tak tady se začíná už trošičku průměrovatět. A co víc, docela mě tento díl evokoval na již viděný, velmi podobný třetí díl první série, kde si postavy mohly zpětně pustit svoje vzpomínky. Tady je ten námět malinko odlišný, ale hraje na známou strunu. O matce, která špehuje pomocí této technologie svojí dceru i v těch nejprivátnějších situacích. 60% Crocodile: Sice jsem ještě nepřišla na to, proč se tato epizoda jmenuje Crocodile, nicméně je to ta nejsilnější z celé této série. A zase musím konstatovat, že námět je na velmi podobné bázi jako předešlý Arkangel a díl z první série, tady se ale tlačí na pilu úplně v jiných rozměrech a celá záležitost kolem zabití z nedbalosti a následné žití s černým svědomým vám pěkně proždímá emoce. Pecka díl. 90% Hang the DJ: Překvapivě ne tak dramatické, jak by se mohlo čekat, ale spíše humorné, přímočaré a můžu říct i originální. O tom, jak vám vymoženosti budoucího světa pomohou najít spřízněnou duši na zbytek vašeho života. Skvělý highlight této série. 80% Metalhead: Tak mé nadšení rychle klesá. A máme tu nejhorší díl čtvrté řady. Za prvé) je to kravina, za druhé) je to totální nuda, za třetí) hlavní postava je úplně nemožná, za čtvrté) nemá to pointu nejmenší hodnoty a za páté) je to natočené velmi povrchově, bez nasvětlení jakýchkoliv okolností a bez jakékoliv snahy. Akorát sledujeme útěk hlavní hrdinky před ocelovými psy (?). 40% Black Museum: Pro mě dost rozpačitá epizoda, která mě svoji první polovinou bavila, nýbrž ve druhé polovině už mi připadala, že si hraje na něco co není. A možná mi jen úplně ke konci nesedl ten scénář, ale spíš mi přišel otravný. Zároveň ale musím uznat, že tento díl nejlépe uměl vygradovat situaci a diváka napnout. Bohužel pro mě ten závěr nějak moc vyšuměl. Závěr: Čtvrtá řada není tak rozmanitá jako řada třetí a nenabízí tolik originálních nápadů. Většina dílů se soustředí na ověřené scénáře a jenom přidává něco nového, takže nejlepší série to není, ale spokojená jsem určitě. ()

Série 5 (2019) (S05) 

Striking Vipers: Nejlepší epizoda celé série se společenským přesahem a silným příběhem, který chytne za srdce. Úžasné herecké výkony a depresivně zobrazená realita té virtuální reality. Smithereens: Dojemná odstrašující kampaň proti užívání telefonu za volantem osvětlující temné stránky závislosti na sociálních sítích. Dobré, ale až moc předvídatelné. Rachel, Jack and Ashley Too: Nejslabší díl o tom, jak hudební manažeři vlastní a ovlivňují své svěřence jako ovce bez vlastních názorů v čele s Miley Cyrus, která působí v celé této řadě trochu jako pěst na oko. Každopádně rychle sfouknutá a nenáročná pátá série. ()

Série 6 (2023) (S06) 

V 6. sérii Black Mirror se nám rozmohl takový nešvar, že se nám celý koncept futuristického dystopického černého zrcadla mění na hororové paskvily, které se kategoricky nehodí do jeho zajetých zvyklostí. Tím myslím samozřejmě poslední dva díly, které kdyby se vymazaly z této řady, skoro jistě jsme mohli mít zatím jednu z nejkvalitnějších, co BM dosud nabídlo. Z epizody Beyond the Sea jsem byla naprosto unešená a hodně této řadě zvedla reputaci. Taktéž první epizoda Joan Is Awful, která byla šablonovitě prototypická a hodně mi připomněla starší díly z minulých řad, když se BM teprve dostávalo do povědomí. Díl Loch Henry zase potěšil moje true crime a hororu milující srdíčko, který fungoval na bázi napínavé a typicky skotské atmosféry. Poslední dva díly mi dost zkazily celý ten vibe a hodně bojuju s tím, jestli tomu nenechat jen ty tři hvězdy. Je mi to pak ale zase líto vůči těm prvním třem super epizodám. Překvapila i hojná četnost hollywoodských tváří, což je na druhou stranu dobrá zpráva, na druhou stranu to značí brzké totální zkomerčnění. Rozhodně rozpačitá série. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama