Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Lachtaan k tomuto seriálu (7)

Černé zrcadlo (2011) 

Jsou seriály, které lidé sledují z důvodu toho, aby se pobavili. Poté jsou v dnešní době časté také příčiny, že seriál sledujete již z pouhé setrvačnosti, kdy váš někdejší oblíbenec rapidně ubral na kvalitě, vy jej ovšem sledujete nadále, přestože vás na něj přešla ta prvotní chuť. Naštěstí ještě v dobách, kdy byl gigant jménem Netflix v plenkách, v jeho rukou vznikl seriál, který dokáže i pobavit, ale hlavně ponaučit a uhranout. Svou precizností, autenticitou, originalitou i pocitem, že vám dokáže dopřát veškeré možné polohy všemožných emocí. A zásluhou toho, že se jedná o antologii samostatných povídek vás nemůže s přibývajícím časem omrzet či nudit. S poklidným odstupem mezi jednotlivými sériemi a nepřepáleným počtem epizod donutí fanouška čekat na ty nevěřícné "mindfucky", které přijdou v následujícím ojedinělém příběhu. A za to v období mocné expanze seriálu ze všech koutů světa i žánrů klobouk dolů. ()

Série 1 (2011) (S01) 

Po National Anthem si asi polovina populace řekla, že tak ironicky přepálený seriál nehodlá sledovat. Naštěstí se ale nachází stále převažující většina, která si (stejně jako já..) po delší odmlce uvědomila, že přesně takhle má vypadat kulturní dílo trefně odkazující na mezery v údajně dokonalé dnešní společnosti. Národní hymna 7/10. V jejím duchu se poté nesl i mírně přetažený druhý díl, který jsem si pohlcen myšlenkami o onom osudu ale užil téměř na maximum. Patnáct milionů meritů 8/10. Entire History of You je tak autentickou povídkou, až je vyloženě zdlouhavý a místy nezáživný. Odvaha ale před diváka postavit takto podanou epizodu mě osobně potěšila. Celá tvá minulost 6/10. ()

Série 2 (2013) (S02) 

Be Right Back je pro mě kvůli oblíbenému charismatickému Domhnallu Gleesonovi dokonalým rozjezdem druhé série. 10/10. White Bear, "trefně" přeložený na Lovnou zvěř, je absolutně nejintenzivnější epizodou celého Black Mirror. 10/10! The Waldo Moment je naopak jednou z těch slabších, stále má ale ve svém nitru ukryto to ponaučení ze všech druhů technologií, které se nám tvůrci napříč všemi díly snaží sdělit. 6/10. White Christmas se pro mě staly zhola nepochopenou povídkou, kterou si pro ono porozumění budu muset pustit ještě jednou. Takže prozatím 5/10. ()

Série 3 (2016) (S03) 

Pro mě osobně je 3. série Black MIrror tou vůbec nejkontroverznější ze všech - ty nejimpresivnější příběhy střídají ty méně pochopitelné, až ujeté. Rozjezdový díl s nepříjemnou Bryce Dallas Howard pro mě byl trochu výjimečný - právě ním jsem zakončil celý seriál, respektive jeho dosavadní natočené části. Nosedive měl ohromně zajímavou pointu, kterou ale ústřední herečka nedokázala úplně prodat a vzhledem k tomu, jak se mi oněhdy strašně líbila v Černobílém světě, tady hodně pohořela. 5/10. Playtest už byl zcela jiné kafe. Byl řádně temný a sám sobě nevysvětlitelný a tam tkví to kouzlo, které ze samotného Black Mirror dělá velmi originální televizní dílo. 8/10. Shut Up and Dance vévodí celé sérii již jen kvůli svému obsazení! 10/10. San Junipero se ze začátku zdá být otravným nátlakem na lesbickou tématiku, jakmile se začne po pomalém rozjezdu vysvětlovat, co je na tomto příběhu futuristického a zkázonosného, jsme doma ve vysokých červených číslech. 9/10. Men Against Fire byl tím vědeckofantastickým válečným filmem, u kterých si Britové pravděpodobně usmysleli, že diváky baví. Čim dál tim více se utvrzuji, že to ale bohužel není pravda (viz. neviditelný sci-fi snímek Rozkaz zabíjet). 4/10. A závěrečná část? Každá řada této show potřebuje svůj řádný spád v poslední části, ovšem na Black Museum ve čtvrté sérii nemá tento rozporuplný díl ani v nejmenším měřítku, rozhodně jsem se ale nenudil jako právě u 1. či 5. epizody. ()

Série 4 (2017) (S04) 

USS Callister na výbornou s excelentním nápadem na obelhání trpkého osudu. 10/10! Arkangel. Smutně přesvědčivý a trefný. 8/10. Crocodile. Správně morbidní a ťukající na divákovo nitro, zda by to na onom místě neudělal úplně stejně, přestože nezná větší ohavnosti. 8/10. Hang the DJ. Epizoda mě utvrdila v tom, že bych za jejího nastoleného režimu opravdu nechtěl žít a že bychom měli dělat vše proto, aby se tomu tak v oné budoucnosti nemuselo stát. 10/10. Metalhead. Odpočinkový díl, který nám ve finále nepřinesl ono poselství, které se po tolika expresivních epizodách samotného seriálu očekává. 4/10. Black Museum. Je samozřejmé, že ten největší plotwist musí přijít na samotný (doufám prozatimní) konec. 10/10! ()

Série 5 (2019) (S05) 

Ty všebytné kecy ohledně toho, že letošní návrat revolučního Black Mirror je stejným propadákem jako nedávný konec Game of Thrones, mě trochu zarazily, jakmile jsem ovšem tyto tři experimentální hodinky zhlédl, nemůžu být spokojenější. Napříč celým Černým zrcadlem bych našel několik povídek, co mi určitě nebavily tak jako většina ostatních, v 5. sezóně je ale rozhodně nenajdete. I díl s kontroverzně přijatou Miley Cyrus mě potěšil. ()

Série 6 (2023) (S06) 

Po 4 letech se vrací antalogický seriál, co se každou epizodou snaží poukázat na zneužití nějaké moderní technologie či na zkázonosnost lidského pokolení samotného a i v 6. nástavci se mu to daří, byť s tím spousta zabedněných ovcí dle všeobecných ohlasů ne a ne souhlasit. Samozřejmě tu máme opět sérii, kde kvalita kolísá díl od dílu - nápad od nápadu, ale v celkovém součtu jsem se bavil víc než slušně, především u první a poslední epizody. [viděno na Netflixu] ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama