Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Videa (23)

Trailer

Recenze (581)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Po prvých dvoch dieloch dávam zatiaľ štyri. Mimoriadne zaujímavý projekt, ktorý si zobral za úlohu skutočne veľké sústo a darí sa mu spracovať ho vcelku obstojne. Alegorické poňatie je miestami vyhrotené síce až do extrémov, ale nazdávam sa, že tým chcú tvorcovia vysvetliť pointu aj menej chápavému obecenstvu, pretože niektoré scény vyznievajú príliš doslovne a vyhroteno, až je zaťažko uveriť, že by sa v danej chvíli jedinec daným štýlom zachoval, čo je aj trocha na škodu. Nedá sa ale určite uprieť, že Black Mirror je naozaj úprimný v tom čo predstavuje - odvrátenú stranu reality a v rámci nej ľudskú zlobu, ješitnosť, pretvárku, malichernosť (doplnte si všetko nepekné čo vás napadne) a nepriaznivé následky moderných technológií. Nejedná sa ale o ľahký seriál, je zaťažujúci jak na mozgové závity, z dôvodu konceptu, ktorý vyžaduje zamyslieť sa po každej jednej časti nad tým, čo nám chcel básnik vlastne povedať, no taktiež je náročný aj po stránke emotívnej, pretože vyvoláva v divákovi pocity, ktoré nepatria do kategórie radostných. A vzhľadom na to, že je každý diel odlišný od nového, čiže na seba nenaväzujú, rozhodol som sa ich hodnotiť jednotlivo a nie po sériách, ako to robievam pri iných seriáloch. P.S. posledná epizóda prvej sezóny vylepšila hodnotenie na piatu hviezdu. S01E01 (80%), S01E02 (90%), S01E03 (90%), S02E01 (85%) ()

pepo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Black mirror milo prekvapil. Je to sice iba subor B-ckovo urobenych sci-fi (kde by sa nestratili napr. kadejake Divergencie, 7 zivotov alebo Circle), ale vdaka kratkej dlzke a cool nametom to ma slusny drive. Zopar poviedok je sice peklo pekelne ale inak je to fakt velmi prijemny filler medzi regulernymi filmami. 7/10 ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale přes veškerou propagovanou snahu o kritiku moderní společnosti, závislé na FB, Twitteru, chytrých telefonech a dalších udělátkách, mi to celé přišlo povchní, a co víc, často i politicky korektní - jako by se tvůrci báli skutečně zatnout sekeru do živého. Vylezl z toho polovičatý kýč, kde některé myšlenky jsou zajímavé a nosné (ačkoliv jen odrážejí a vykrádají spekulativní články z technologických časopisů - viz využití FB i po smrti dotyčného), ale většina jich je jen nadhozených, nedotažených a podivně pokroucených, kde se současný vývoj a jistá forma realita nerespektuje. Být ty povídky jen trochu na hraně reality a možného budoucího, kdy by se ta hranice stírala, byla nejasná, a o to víc matoucí a zneklidňující, pak by ten seriál měl svou výpovědní hodnotu. Takto ne, takto v podstatě popírá sám sebe využitím toho, co sám kritizuje. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Idea seriálu je to skvělá, ukázat svět ve kterém některé z futuristických možností budoucnosti jsou přehnané do absurdního extrému a použít to jako společenskou kritiku dneška, kde už zárodky těch problémů bují. Ale to je jen svět, jen nápad, a na na něm musí pro dobrý seriál stát silné příběhy s dobře napsanými postavami - a ty tu nejsou ani omylem. A to pak ani ten svět ve kterém žijí není příliš zajímavý. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl něco tak jednoduše účelný, srozumitelný, předvedený na minimálním prostoru. Seriál o úpadku člověka vzbuzuje hodně pocitů a emocí. Hodně zajímavě vyjádřený myšlenky s útokem na vaši šedou kůru (mozkovou). /// EPIZODA č.1 ,,NEBUDEŠ JEN ZNEMOŽNĚNÝ POLITIK, BUDEŠ NECHTĚNÝ OSOBNĚ“..... /// aneb JAK ZACHRÁNIT PRINCEZNU. U nás upřednostňuje s drakem bojovat, v Británii na to jdou přes píchání. LIDÉ MILUJÍ PONÍŽENÍ (což myslím platí i u nás...). Dokonalejší ,,Bakaláři“, kapku k zblití a je jasný, že TA otázka se neustále dere do popředí.... (soráč, není to ve tvých rukách....) /// PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * /// EPIZODA č.2 ,,VŠICHNI, TAM VENKU, PRÁVĚ TEĎ ... ONI BY DALI COKOLIV. UDĚLALI COKOLIV, ABY BYLI TAM, KDE JSI TEĎ TY“..... /// aneb ŽIVOT JAKO REALITY ŠOU. Technicky dokonalý, ,,vědátorsky“ zajímavý, ,,civilizačně“ nakažlivý. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * /// EPIZODA č.3 ,,VÍŠ, KDYŽ MÁŠ NA NĚCO PODEZŘENÍ, JE VŽDYCKY LEPŠÍ, KDYŽ SE UKÁŽE, ŽE TO JE PRAVDA“..... /// aneb PŘÍBĚH O ŠUKÁNÍ. Milovníci ,,vztahovek“ (s příchutí sci-fi), dialogů a záznamů pro ,,honící“ složky – stejně jako chroničtí žárlivci (s technickejma dovednostma) budou nadšeni. Vrátit čas? Na co, stačí smáznout vzpomínky! /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * /// EPIZODA č.4: ,,ČÍM VÍC TOMU DÁŠ, TÍM VÍC TO BUDE ON“...... /// Možný scénář, jak se jednou budeme vyrovnávat se smrtí milované osoby. Ale abych pravdu řekl – celkem nuda. Nevidím tu žádný poselství…(že by šla kybernetika mimo mě?) /// PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne /// EPIZODA č.5: ,,A TEĎ TO PŘEDSTAVENÍ ROZJEDEM!“...... /// Lidský bytosti jako svině (nic novýho pod Sluncem). Parádní příběh, kde su 85% času za debila, abych nakonec uznal, že vyznění je famózní – teda v rámci mýho (ne)humánního přesvědčení. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * /// EPIZODA č.6: ,,VOLTE WALDA“...... /// Politická paranoia. A možnej návod pro všechny, kteří jsou nasraní na současnou politickou situaci. Je to vůbec možný? Já tvrdím, že v pohodě….. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Galerie (257)

Zajímavosti (176)

  • Tento díl dvakrát odkazuje na první epizodu seriálu Národní hymna (2011). Když Lacie (Bryce Dallas Howard) projíždí svá sociální média, objeví se mezi nimi příspěvek od Michaela Callowa (Rory Kinnear), premiéra ze zmíněné epizody. Ve svém příspěvku píše: „Zase mě vyhodili ze ZOO. :(“, což je odkaz na akt, který musel spáchat na praseti. Dále se pak Lacie setkává s fanoušky fiktivního seriálu „Sea of Tranquility“ od HBO, kteří jedou na fanouškovskou událost. Na tomto seriálu pracoval specialista přes vizuální efekty, kterého si Michael Callow ve zmíněné epizodě najal. (hansel97)
  • Na domovské obrazovce Streamberry lze vidět pořad „Loch Henry: Truth Will Out“. Odkazuje se tak na nadcházející epizodu, která nese název Loch Henry (2023). (jirikzaboj)

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama