Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Mouchal k tomuto seriálu (6)

Série 1 (2011) (S01) 

Černé zrcadlo nám umožňuje nahlédnout do vize technologicky vyspělejší alternativní reality a donutí vás k zamyšlení jak o příběhu jednotlivých epizod (nijak na sebe vzájemně nenavazují), tak i o vás samotných. Většina populace už si osvojila technologie a bez spousty těchto moderních vymožeností už si mnoho z nás život nedokáže představit. Možná k tomu svádí naše rozmazlená líná mysl, ale bývávaly i doby bez mobilních telefonů či sociálních sítí (ne že bych to kdovíjak pamatoval). A tak tato britská mini-série přišla s pomyslnou dvojsečnou sekerou, kdy dva kroky vpřed v oblasti výzkumu nových technologii "pro blaho lidstva", udělá samo lidstvo dva kroky dozadu. To vše obaleno v černém humoru, který netlačí na pilu. Já osobně si po každé epizodě vyhradím pár minut na zamyšlení, protože o tom všem tento seriál je. Až mě osobně udivuje originalita jednotlivých epizod, protože prakticky každá by se dala s dobrým dohledem zpracovat v zajímavý malý film. A teď mne omluvte, musím si jít zajezdit na kole, zatímco si budu přehrávat vzpomínky na včerejší odpoledne, kdy premiér mr*al prase. 90% ()

Série 2 (2013) (S02) 

O něco málo slabší než první série, ale ta plejáda originálních nápadu je v tomto seriálu snad na míle daleko vzdálená od konkurence. I přesto, že druhý díl byl trochu nezáživnější (až na ten konec, který byl naprosto výborný), a třetí díl byl trošku víc politický, než bych třeba já osobně chtěl. nemohu říct že by mě nebavily a to je velké plus. Ve srovnání s jedničkou o trochu horší, ale stále vysoce kvalitní série, která Vás i tak donutí přehodnotit své dosavadní životní názory. ()

Bílé Vánoce (2014) (S02E04) 

Pro mě osobně dosud nejvydařenější epizoda a nejen kvůli skvělému Jonu Hammovi, ale díky výborným kratším povídkám, které dohromady poskládali opravdu dobrou příběhovou mozaiku, která Vás donutí soucítit se zdejšími postavy. Každá malá epizodka by se mohla zpracovat do jedné běžné epizody, ale je vidět, že tvůrcům nápady nedochází a tak nám tu představí rovnou tří různé příběhy, které pojí závěrečná pointa. I přes delší stopáž tento speciál uteče stejně rychle jako křesťanský fanatik ze sex shopu. To jsem sice nikdy neviděl, ale pochybuji, že by se loudal. 90% ()

Série 3 (2016) (S03) 

Prozatím nejvydařenější série z celého projektu Black Mirror. Každá epizoda má něco do sebe a ikdyž Men Against Fire, má pomalejší začátek, závěrečná pointa dost vyděsí a napraví reputaci. Stejně tak Hated in the Nation má trochu přefouklou stopáž (pouhé malé vady na kráse), ale to nic nemění na tom, že tato šestice epizod je skutečně vynikajícím zážitkem jak pro oči, tak i pro naše zvídavé mozkové závity a každý si zde najde nějakého svého favorita. Pro mě osobně je to epizoda o kyberšikaně Shut Up and Dance, kterou na stupni vítězů doplňuje hororový příběh o až moc dokonalém virtuálním herním požitku v epizodě Playtest a v neposlední řadě pro mě osobně asi nejvíc odpudivá vize budoucnosti ala social sites popularity contest v odporně růžové epizodě Nosedive. Ať na to koukám jak chci, třetí série nenabídla jediné hluché místo, výborně zapadla ke svým starším předchůdcům a obávám se, že je v mnohém i překonala. 90% ()

Série 4 (2017) (S04) 

Po skvělé třetí sérii přišel (ne)očekávaný kvalitativní sešup. Naštěstí i zde se dají nalézt opravdu kvalitní kousky (Black Museum je jednou z nejlepších epizod celého seriálu, romantický příběh v Hang the DJ se mi velmi líbil i přesto, že to nebylo typické "černé zrcadlo"), bohužel jsou tu i ty o něco slabší kousky (Arkangel, Crocodile) a pak je tu něco, co asi bylo zamýšleno jako vizuální experiment, nebo jsem to nějak vůbec nepochopil (přenudný Metalhead). Přijde mi, že ve většině epizod této série hlavní myšlenka "Černého zrcadla" mírně vykolejila a člověk ani kolikrát nemá ten "správně špatný" pocit z příběhů, které nám tu tvůrci servírují. Upřímně je pro mě osobně čtvrtá série mírným zklamáním, ale poslední epizoda mi dala naději, že kvalitativní vrchol Black Mirror ještě nemusí být úplně za námi. 80% ()

Série 5 (2019) (S05) 

Black Mirror už je pro mě něco jako taková menší kultovní srdcovka a pátá série opět nezklamala. Není tu sice nějaký obrovský mindfuck a je zde přítomna větší míra happy endingů než obvykle, ale každý příběh má co říct a baví víc než dobře. Trochu mrzí menší počet epizod, ale každá z nich si drží kvalitativní laťku poměrně vysoko a nemohl bych říct, že je nějaká vyloženě horší než ostatní. Doufám, že Brooker ještě své nápady úplně nevyčerpal, protože co se týče myšlenky a scénáře tak se mu málokdo vyrovná. 85% ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama