Reklama

Reklama

Krok za krokem

(seriál)
Komedie / Rodinný / Romantický
USA, (1991–1998), 58 h 40 min (Minutáž: 22 min)

Kamera:

Tony Askins

Hrají:

Patrick Duffy, Suzanne Somers, Sasha Mitchell, Bronson Pinchot, Staci Keanan, Angela Watson, Christopher Castile, Brandon Call, Josh Byrne, Christine Lakin (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(160)

Zatímco manželé Carol a Frank se mají rádi, jejich děti z prvních manželství se upřímně nenávidí a dělají si samé naschvály. (oficiální text distributora)

Recenze uživatele Grogan k tomuto seriálu (18)

Krok za krokem (1991) 

Krok za krokem je seriál, který jsem v mládí rád sledoval. Dvě úplně odlišné rodiny - sportovně založení, veselí Lambertovi versus upjatí a vážní Fosterovi. A jen co se tyhle dvě rodiny ocitnou pod jednou střechou, je zaděláno na řadu veselých příhod, během kterých se z nich snad stane skutečná rodina. Musím ale souhlasit s těmi, kdo vytýkají seriálu "výchovné" konce, kde je plno omlouvání, odpouštění a ponaučení. První 4 řady byly asi nejlepší, 5 řada je přechodník k 6 a 7 řadě, hodně věcí se tu změní (odchod Codyho, příchod Riche a Lilly) a je pořád dost kvalitní, snad až na poslední tři díly, kde se vyskytuje jakási karikatura na Codyho (do děje nesmyslně napasovaná postava dělníka Bleska, který má poměr hlášek 1 vtipná:100 trapných). V 6 řadě je postava Codyho nahrazena potrhlým Francouzem Jean-Lucem, a i když se Codymu nevyrovná, tak je celkem v pohodě. Co ale tuhle řadu hodně shazuje, je neskutečně protivná Lilly. Já mít takovýho fracka doma, tak ho asi zakopu na zahradě. 7 řada si pak drží přibližně stejnou kvalitu. Tenhle seriál má své mouchy, ale čert je vem, já se u toho dobře bavím i dnes. Silné *** ()

Domácí ochranka (1992) (S02E08) 

To morální poselství se v tomhle díle dá ještě unést, na čemž má obří podíl téměř kompletní absence Carol, která by celou aféru jistě zvládla se svou obvyklou hysterií (grácií). V Duffyho podání to sice zaskřípe, ale dá se to snést. Navíc jsem si v tomhle dílu nevšiml žádného trestání (proč taky, když Frank schůzku povolil), otravnost klišé, že otec má samozřejmě pravdu a celou situaci výchovně zhodnotí, uznávám. Vedlejší linka s šetřícím J.Tem byla vtipná. ("Brandone! Tys to auto celý zničil!" - "Možná, ale je mi teprve sedm. Na co se vymluvíš ty?") ()

Jak ušetřit (1992) (S02E11) 

Chudák Brendan, zkusili se ho zbavit už v 2. sérii seriálu, než se jim to podařilo v poslední sérii. Epizoda průměrná, ale jsem rád, že Brendan alespoň dostal zápletku, jako malej byl tak 10x roztomilejší než ten smrad Lilly, kvůli který víceméně skončil. Jinak vtipnej je obsah týhle epizody hlavně v kontextu toho, co se s ním v budoucnu stane - tady plácají, jak je pro rodinu důležitej, ale v poslední sezoně se na něj ani jednou nevzpomene. ()

V tropickém ráji I. (1993) (S02E18) 

Frank je totální pohodář, zato Carol je nesympatickej charakter i když zrovna nerozdává morální poučení - i v tropickým ráji prudí s nějakým poučováním, brzkým vstáváním a perfektním úklidem. Danina linka je pak docela nudná a hned je jasné, jak to dopadne - ze seriálu jistě neodejde, takže musí nabídku odmítnout. V porovnání s následujícím dílem je ale jasně vtipnější. ()

V tropickém ráji II. (1993) (S02E19) 

Daleko méně vtipné než předcházející část, nudná romantická linka a hysterická Carol, která pokrytecky dceři zakazuje věci, které sama udělala. A to moralizování s pokladem mě taky přišlo trochu mimo. ()

Všichni za jednoho (1993) (S02E21) 

Ta scéna na konci, kde celý stadion nevěřícně civí, jak Mark odpálil homerun, je naprosto geniální. Celkově dobrej díl, kde i to morální poučení je trochu v pozadí, což neškodí. ()

Psychoterapie (1994) (S04E08) 

No, nijak se dětem nedivím, že nejsou z dalšího sourozence na větvi, ani Frank nebyl. Carol z toho samozřejmě dělá aféru, protože se nechovají jako správná americká rodina a hned chce terapii. Moc mě potěšilo, že nakonec byla jako psycho shledána ona, ne ti s normální reakcí. Celá terapie měla hodně humornejch momentů, Frank perlil ("a co takhle pivo, jsem trochu vyprahlej... hlavně si nemyslete, že jsem na pivu závislej"), konec zase trochu křečovitej (Carol má ty výchovný scény příšerný, i J.T. je podává líp - a to už něco znamená). Vedlejší linka Codyho byla docela hloupá, až na ten konec, kdy Frank přivolal chřipku na něj i na sebe. ()

Slabší pohlaví (1995) (S04E21) 

Tohle je moc špatný díl, který trochu zachraňuje jen linie s Brandonem, který tu měl jednu z mála větších rolí v epizodě - navíc téma idolů, kteří nejsou takoví, za jaké je fanoušci považují, je dost universální. Sice tady máme Codyho občasné pitvoření, který mi málokdy přijde vtipné, ale jde to. Ovšem tu příšernou feminizační story, kde se J.T. trapně naváží do ženského pohlaví, uzavře tupou sázku a nakonec je nucen přiznat, že se mýlil (a jak trapně ponižujícím způsobem), lze přežít leda s pytlíkem na zvracení. A nikdy nepochopím, proč tvůrci ponížili i Franka, který se na ženy nevytahoval a do přijmutí sázky ho donutila Carol. Těch epizod, kde nám bylo vnucováno, že ženy jsou lepší než muži, bylo v seriálu ještě více, tohle byl jeden z těch nejhorších dílů. ()

Výlet do Disneyworldu I. (1996) (S05E22) 

Konec páté řady je po zmizení Codyho celkem slabý, hlavně když na scénu naběhne ten debilní dělník Blesk. Navíc tenhle díl je opravdu spíš velkou reklamou na Disneyland a veškerý děj je značně nezajímavý (koho zajímá, zda si Frank a Carol užijí zrovna na výročí, když si stejně v seriálu užívají každý druhý díl?), někdy i trapný - patriotická zápletka, kdy se Američan snaží zlomit ruský rekord v návštěvě všech atrakcí a samozřejmě se mu to podaří. Jinak v téhle fázi seriálu už mají v podstatě všechny děti (až na výjimku Dany s J.T., těm to jako jediným vydrželo až do konce seriálu) své rozpory vyřešeny, takže už tu chybí i to vzájemné rýpání. ()

Výlet do Disneyworldu II. (1996) (S05E23) 

Stejně nudné jako předcházející díl. A ta zápletka se zlomením rekordu je tu ještě trapnější než minule - srdečný Američan se na rekord vykašle, aby potěšil malého kluka, jenže se objeví klička, která mu umožní i přesto rekordu dosáhnout. A všichni jsou pak tak happy, že Američané jsou zase v něčem první... ()

Na cestách (1997) (S06E02) 

Opravdu je tak špatné si ve dvaceti na pár dní někam vyjet? (Spíš dokonce víc, protože seriál jaksi opomněl fakt, že když Lilly poskočila ve věku o pět let, tak ostatní děti logicky musely zestárnout taky, teď nevím kolik mělo být J.T. na konci 5. řady, ale ke dvacítce to už bylo, ne?) Ty děti jsou fakt jak v koncentráku, samý zákazy a omezení, i u úplných pitomostí, přitom už jsou nejmíň tři z nich přes 20 (Karen určitě a Al by měla být přinejmenším hodně blízko, ne-li přes). Samozřejmě se musí J.T. dostat do průšvihu, aby mu to Frank mohl pořádně omlátit o hlavu. Pár vtipů se najde a ten mexický polda je celkem sympaťák, ale ta hlavní zápletka je dost ujetá. Ani Jean-Lucova linka to tentokrát nespraví, měl lepší a seznam jeho zdravotních problémů mě nezaujal. Jako třešnička na dortu je fakt, že poslední epizoda, kde Brandon dostal trochu prostoru, ho vykresluje jako tupého retarda, co doručuje důležité vzkazy o týdny později. I když měl celkově v seriálu málo prostoru, tak nikdy nepůsobil jako tupé dítě, až tady.... ()

Na divokém západě (1997) (S06E10) 

To mě naopak speciály u Kroku nepřipadají špatné, alespoň tu nemáme to morální poučování. Jean-Luc byl jako záporák Bart super ("Poslední slova?" - "Jo... Hele, J.R."). Myslím, že co se týče 6. série, tak tam byly jiné věci, které ji táhly k nižšímu hodnocení, Jean Luc patřil spíš k tomu lepšímu z ní. Pobavil šerifův trénink a J.T. jako imbecilní šerifův syn. ("Ten chlap minul zrcadlo veliký jako plase. Práskneme do bot, fotr?") Je tedy fakt, že někteří z main-castu v tom snu snad ani nemuseli být (Lilly, Rich, Dana), ale jinak docela v pohodě. ()

Důkaz lásky (1997) (S06E13) 

Ta linie s Al ušla, ale ta druhá, kde zase jednou je Carol hysterická až na půdu a snaží se 25(!)leté dceři nařizovat s kým má či nemá spát a používá i metody, které indikují její dutou hlavu, ta se dá sledovat leda tak s dávkou něčeho na šlehnutí, tak moc je děsná. A jak na konci zase všechno dobře dopadlo, jak pro Danu, tak i pro J.T.ho, no prostě americká idylka. A jen tak pro zajímavost, když bereme v úvahu pořadí dílů v řadě dle vysílání v televizi, tak tady naposledy vidíme postavu Brandona (v tom dílu z Divokého západu vidíme jen jeho "snovou" verzi). Třeba ho Karen a Al prostě zapomněli vzít s Markem z obchodu.... ()

Nic se nestalo (1997) (S06E16) 

Ta linie s Karen a Al zase byla křeč až na půdu. Celkově si autoři v posledních sériích s postavami mnoha dětí pořádně nevědí rady - Karen už by dávno měla být na vysoké, místo toho tady tvrdne s Al na střední jakoby se pro ni zastavil čas, kupodivu je tu s nimi i Mark, který měl být o pár let mladší (a pokud má být důvodem jeho genialita, jak nám dřív podsouvali, tak by už měl mít střední za sebou) - mimochodem od 6. série je u Markovy postavy vidět, že ho začínají cpát do pozadí jako to už chvíli dělají Brandonovi, často se v díle objeví na pár vteřin bez většího smyslu, řekne 1-2 věty a zase zmizí, někdy s hláškou typu "radši bych měl zmizet", Lilly magicky postaršili (ale o nějaké roztomilosti nemůže být řeč), zatímco pro zbytek dětí se zase zastavil čas a je jim stejně jako jako na konci 5. série, Brandon je pak v téhle řadě totální křoví, kdy v polovině dílů vůbec není a v té druhé je na tom podobně jako Mark (s tím rozdílem, že Mark má alespoň podzápletku ve 2-3 epizodách a v předešlých řadách ještě plnohodnotně hrál, Brandon dělal křena minimálně od narození Lilly, jestli ne už chvíli předtím). Ani ta 2. linie není o moc zábavnější, pobavilo mě v podstatě jen to, že i Jean-Luc nakonec podlehl kouzlu televize. ("Hurá, touchdown! Co je to vlastně touchdown?") ()

Správný chlap (1997) (S06E17) 

Další díl se soubojem pohlaví, těch už v seriálu bylo několik, taky by někdy mohli chlapi vyhrát. Víc mě pobavil Jean Luc s jeho averzí k očkování. ("Co se mi asi tak může stát, když ji nedostanu?" - "Dýchací potíže, kolaps srdce a pak smrt!" - "Hmm, s tím se dá žít!") ()

Škola života (1997) (S07E01) odpad!

Carol je v tomhle díle vyloženě na zabití, jestli nechápe, jak moc takovýmhle chováním Karen ztrapňuje, tak je ještě blbější, než jsem si myslel. Konflikt Dany a Riche násilně vytvořený, špatný známky měl vždycky a najednou je z toho oheň na střeše. Vyžírka J.T., taky nic nového pod sluncem. Snad jediný vtipný byl Frank a opakované rány do jeho hlavy, taky fakt, že díkybohu stál na straně Karen. Jinak je tu jedna velká chyba v kontinuitě, Karen měla na vysokou nastoupit už na začátku 5. řady (někdy kolem narození Lily). Tady Lilly nastupuje do první třídy, takže by jí mělo být sedm a teprve tady Karen jde poprvé na vysokou. Co sakra dělala těch 7 let? ()

Harašení (1997) (S07E05) 

Za mě slabý díl, kdy obě linie jsou recyklací podobných nápadů ze 4. série. J.T. taky zažil svádění od učitelky, ale tady to prezentují záporně: u J.T.ho to skončilo tím, že nám bylo sděleno, že propásl jedinečnou příležitost si užít, tady je ale profesor hnusnej křivák, kterej Karen kvůli známkám vydírá. Jediná epizoda 7. série, kde má Mark nějakou zápletku, ale působí to spíš nuceně, aby se nemohlo říct, že už tu byl totálně nadbytečná postava. Kdyby Krok pokračoval dalšími sériemi, dost možná by ho postihl stejný osud jako Brendana... ()

Svatba na truc (1998) (S07E12) 

Carolina linka je jedním slovem příšerná, je to pokrytecká kráva, sama do toho s Frankem buší ostošest a dceři (které je už přes 25) do toho bude kecat a zakazovat jí to. Dana na to nereaguje o moc líp, alespoň že Frank a Rich mají v hlavě kousek rozumu. J.T.ho linka je docela vtipná, ale udělali z něj až přehnanou bábovku, na začátku seriálu se sportu alespoň nějak věnoval a tady ho vyřídí jeden klik na týden. ()

Související novinky

Zemřel herec a komik Fred Willard

Zemřel herec a komik Fred Willard

16.05.2020

Ve věku 86 let zemřel legendární herec a komik Fred Willard, hvězda filmů režiséra Christophera Guesta Vichřice nebo Nejlepší show. Smrt oznámila manželka Guesta Jamie Lee Curtis. Willarda diváci… (více)

Reklama

Reklama