Reklama

Reklama

Případy 1. oddělení

(seriál)
  • Česko Oddělení vražd (neoficiální název) (více)
Trailer
Česko, (2014–2022), 35 h 50 min (Minutáž: 53–70 min)

Hrají:

Ondřej Vetchý, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Bolek Polívka, Ondřej Malý, Sabina Remundová, Petra Hřebíčková, Igor Bareš (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(35)

Obsahy(1)

Případy 1. oddělení je kriminální seriál inspirovaný 14 skutečnými případy, které řešili po roce 1989 policisté oddělení vražd na území Prahy. 1. oddělení je elitní útvar, který v posledních letech dosahuje objasněnosti trestných činů okolo 95 %. Jeho příslušníci zasahují, dojde-li k vraždě, pokusu o vraždu, těžkému ublížení na zdraví s následkem smrti nebo dalším nejzávažnějším zločinům.
Spoluautorem scénáře je současný šéf oddělení vražd Josef Mareš. Kriminální seriál Případy 1. oddělení se tak opírá o mimořádnou míru autenticity a přesnosti v popisu policejního prostředí, žargonu i vyšetřovacích postupů. Pro ty je typické, že policisté většinou relativně brzy vědí, kdo je pachatelem. Mnohem těžší ale je dopadnout ho a zločin mu dokázat. Důležitou roli hrají i zdánlivé maličkosti. Způsob pátrání a usvědčení zůstal u všech případů do velké míry zachován.
Jednotlivé epizody jsou inspirovány i mediálně známými případy. Například dopadením sexuálního agresora z Jižního Města, případem vraždy pracovníka televizní stanice, vraždou, kterou si objednal majitel domu, aby se zbavil nepohodlné nájemnice. Máte možnost dozvědět se, jak policisté při dopadení pachatele postupovali, co jim komplikovalo práci, případně jaký museli použít trik, aby ho z činu usvědčili. Čeká vás čtrnáct epizod, čtrnáct skutečných případů. Skutečná kriminálka. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele swinevenca k tomuto seriálu (4)

Případy 1. oddělení (2014) 

Inspirováno vlnou kriminálek, se kterými se v novém století roztrhl pytel. Česká televize našla správný scénář až po 14-ti letech. Seriál dostal pět hvězd natvrdo. ()

Série 1 (2014) (S01) 

Dobrá a místy velmi vtipná sestava, přiblblej řiťolezec Vladyka mě dostával do kolen, snad až na dvě výjimky zajímavý případy, jen jich až moc záhadnym instinktem důchodce rozlousknul Polívka. Jasně, že je to svým způsobem óda na policii, ale to mi vůbec nevadí, stejně jako jednostranný podání komerční televize, jejíž bulvární úloha dostala v díle se zavražděným novinářem pořádně přes pracky. Čest vám, 1.oddělení, za to, že dokážete tolik objasnit přes všechny tahanice se soudcema, byrokracií, bulvárem i nadřízenejma. Čest ČT za to, že to takhle dokázala podat nám smrtelníkům. ()

Série 2 (2016) (S02) 

Trochu jsem po prvních dílech bál, aby to nesklouzlo k intrikám všech proti všem, ale nakonec to zůstalo jen mezi Koreisem a Kozákem, z Chmelova Vrány se totiž po počátečních nesympatiích vyklubal jen nestranný, ale pravidla úzkostlivě dodržující článek mordparty. Výborně vybrané případy, Děti na odpis byly odstrašující, Tělo zase umně prostupovalo více dílů, jen ten vágus Polívka je na mě až moc dobrej. ()

Série 3 (2022) (S03) 

Některé třetí případy se v porovnání s prvníma dvěma snáz zapomenou (vyjma pečený(ho) vařený(ho) Čočky), ale třetí Případy si v porovnání s prvníma dvěma v ničem nezadají. Pražák se hned na začátku začne chovat jako debil trochu na sílu, až mi to krapet nahnalo, ale časem ta změna přesně zapadne do výborně rozehraného kriminálního dramatu (úplně blitíhodně vycházejícího ze skutečnosti). Výborná práce od Mareše, Malindy a Hanuše. Nevím, kdy se pustí ČT do reprízy, ale jak se znám, u mě proběhne určitě dřív. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama