Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Splasher

Splasher (hodnocení, recenze)

Prý se chystá i speciál na konec roku. Měly by platit i ty 2 díly pro 2015.

b33ro

b33ro (hodnocení, recenze)

naozaj vynikajúci seriál. v každej časti sa dala nájsť spojitosť s realitou dúfam že ešte nejaké dalšie diely budú bola by škoda keby neboli

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

mArtinko5MB

Oficiálně zatím nic, ale Brooker se nechal slyšet, že nápady mu zatím nedošly a pokud bude zájem, tak rozhodně z jeho strany utnutí nebude.

Splasher

Splasher (hodnocení, recenze)

Jedna starší informace: Warner bros prý na popud Downeyho jr. koupila práva na celovečerák. Hlavní námět od Armstronga z 1x3.

Splasher

Splasher (hodnocení, recenze)

DaViD´82

Zajímavý příběh. Možná tam i nějaká inspirace byla, ale původní nápad na Walda je prý 10 let starý a vznikl, když psal Charlton s Morrisem scénář k Nathanu Barleyovi (nebo jak se to skloňuje).

Maerlyn0

Maerlyn0 (hodnocení, recenze)

Mo.

Já jsem si to neužíval. A v tomhle se neshodneme, podle mě je velikej rozdíl v tom, jestli něco udělala a nebo ne. Na tyhle lidi se nebudu dívat stejně jako na ostatní a už vůbec ne se soucitem. Neužiju si to, že trpí, ale ani jich nebudu litovat. 

Mo.

Mo. (hodnocení, recenze)

Maerlyn0

Tahle tvoje otázka opět ilustruje ten průser, na kterej se snaží tenhle seriál upozornit: Jsme mimo realitu. Řešíme naprostý kokotiny a zaobíráme se rádoby morálním pohledem na věc, ale ty úplně základní věci nám unikají a jsme k nim neteční.

 

Tady je úplně putna, co ta ženská udělala. Ona prostě šíleně trpí. A ty lidi si užívají její utrpení! Tečka. Tady není co dál řešit. Otázka, jestli si to utrpení zaslouží nebo nezaslouží je úplně vedlejší. Celej smysl dílu White Bear je poukázat na přístup DIVÁKŮ (nás), poukázat na to, kam se to celý ubírá. Prostě koukáš na člověka, kterej trpí, kterej cítí bolest a užíváš si to. Tohle není spravedlnost. Tohle nemá nic společnýho s nějakou snahou napravit nebo potrestat zločince. Tohle je sadistický ukájení vlastní perverze. Reality show, kde se lidi baví (a platí za to, aby se mohli bavit) tím, že se dívají, jak někdo trpí. Za co a proč trpí je naprosto podružná otázka.

na příspěvěk reagoval Maerlyn0

Maerlyn0

Maerlyn0 (hodnocení, recenze)

DaViD´82

Tak pokud "jen stála a přihlížela" tomu, jak někdo mučí a vraždí dítě, tak to z ní rozhodně nedělá méně vinného člověka. Jo, chápu co se snažíš říct, nebyl to trest v pravém slova smyslu, ale pouze taková reality show pro diváky, ale to pořád nemění nic na tom, že kvůli tomu tu ženu litovat nebudu.

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

Maerlyn0

Navíc ona v zsáadě neudělala nic "krom toho, že se zamilovala do špatníé osoby"; dělal to on a ona jen stála, přihlížela a nahrávala. Což tomu co se jí děje dodává ještě trpčí příchuť, když společnost/diváci dělají nemlich to samé. Oni se jen účastní, dívají, ale nic nedělají...

na příspěvěk reagoval Maerlyn0

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

Maerlyn0

Za takové situace, jak je v probírané epizodě nastíněna, tak ano, protože všichni ti "byla to zrůda... pojďme si koupit lístek a popcorn a vysmát se jí" jsou na tom zcela shodně jako ona; zvlášť když vědí, že ona si to nepamatuje čili se naprosto vytrácí smysl/účel trestu.

Maerlyn0

Maerlyn0 (hodnocení, recenze)

Mo.

Nevím, jestli to chápu dobře, ale ty říkáš, že by měli lidé soucítit s člověkem, který se podílel na únosu, mučení a zavraždění dítěte? Já osobně bych mu přál jen to nejhorší.

na příspěvěk reagoval DaViD´82, DaViD´82, Mo.

Mo.

Mo. (hodnocení, recenze)

Hlavní myšlenka celýho Black Mirroru je právě to zaměření na díváka, tj. na nás! Druhej díl první série a teď i druhej díl druhý série tohle natvrdo deklarujou, co je hlavní myšlenkou tohohle seriálu: Je to kritika našeho vlastního "viewer discretion" a brutálního odstupu od reality.

 

Viz. teď v druhé sérii (SPOILER ALERT), kde se diváci baví (!) tím, jak někdo trpí, místo aby s tím člověkem soucítili. Prostě správná reakce by bylo se z takhle krutýho zacházení s člověkem poblejt, ale místo toho se na to jezdí dívat celý rodiny s dětma. To je naprosto šílený. (KONEC SPOILERU)

 

Ale nejhorší věc je, že tenhle fakt (ten odstup od reality) nelze těm divákům sdělit, protože tohle sdělení už je dávno asimilováno (pohlceno black mirror effectem). Viz (SPOILER ALERT) druhý díl první série: Hlavní hrdina jde do televize, všechno popíše, řekne, jak šílený ty lidi jsou, jak už nikdo nic necejtí a nikoho nic nezajímá a všechny emoce jsou uměle destilovaný skrz umělý divadlo a stane se co? To naprosto nejhorší, co se stát mohlo: Diváci mu zatleskají! Z tý scény, jak obecenstvo aplauduje po tý jeho upřímný řeči, jsem se málem poblil. (KONEC SPOILERU)

 

Žijeme v době, kdy skutečnost a pravda neexistuje, protože systém a mediální realita o pravdě ví a z pravdy udělala součást celý tý show! (viz ten druhý díl první série) Nelze sdělit pravdu a pravd už dávno nic nezmění, protože pravdu už prostě přes tu černou desku neprotlačíte, jen se vám odrazí zpátky, lidi tomu zatleskaj, dostanete vlastní pořad v televizi, kde můžete pravdu každej tejden opakovat ve svý vlastní show, a naprosto k ničemu to není, protože se samozřejmě jede dál úplně stejnej shit.

 

Navíc v dnešním světě postmoderny si každej jeden jen svůj názor (tj. svojí verzi reality) a drží si kolem sebe to černý zrcadlo sám - jako ochranu před dotekem skutečnosti a nutností ty věci prožívat bez odstupu.
 

Kdyby to někoho zajímalo, tak podrobněji tady: http://psychoanalyza.com/cerne-zrcadlo/

na příspěvěk reagoval Maerlyn0

Maerlyn0

Maerlyn0 (hodnocení, recenze)

Máte samozřejmě pravdu, myšlenku to mělo, ale ani tak mi to nepřišlo jako nejlepší díl seriálu.

PlastovyTV

PlastovyTV (hodnocení, recenze)

DaViD´82

... ja si myslim, ze to bol rafinovany sposob konzumnej spolocnosti, ako vytrieskat prachy z cinu a upadok spolocnosti to akceptoval ba toleroval ...

na příspěvěk reagoval DaViD´82

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

Drekt

Což je dle mého to o co šlo, tam nešlo vůbec o nějaký trest/spravedlnost/pocit zadostiučinnění, ale čistě o ukojení "nízkých" pudů.

na příspěvěk reagoval PlastovyTV

Drekt

Drekt (hodnocení, recenze)

DaViD´82

Ono to zas záleží na úhlu pohledu. Podle mě tam byl primárně vyobrazen způsob trestu a reakce trestajících byli spíš sekundární. Ale je to propletené a jedno záleží na druhém. I kdyby to byla kritika trestajících, tak stejně nepovedená, protože trestající by s takovýmto způsobem trestu nemohli být naplněni.

na příspěvěk reagoval DaViD´82

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

Drekt

Já bych řekl, že ta myšlenka byla zcela jinde. A to nikoli zamířená na pachatele, ale na trestající... Pachatel tu složí jen jako katalyzátor. zrovna tak to mohli být bulvární zprávy apod.

na příspěvěk reagoval Drekt

Drekt

Drekt (hodnocení, recenze)

Spoiler Warning.. White Bear mi teda přišel trošku nedotažený.. Zezačátku mi připadal hodně slabý, konec to sice zachránil, ale i tak byl spíš zaměřený na diváka, než na myšlenku..

Myšlenkou měl asi být známý názor, že pro některé lidi je i trest smrti moc mírný.. Nicméně mohl to být vůbec trest, když si nic z toho nepamatovala, ani nemohla vědět, že je za něco trestána? Ne, bylo to spíš pro pobavení lidí, ale mohlo by lidi vůbec bavit, vidět ji trestanou za něco, co si sama nepamatovala? Mě by teda nebavilo, protože k čemu je trest, když nezná jeho příčinu? A i když se to opakovalo každý den znovu a znovu, stejně to každý den znova a znova zapomínala, takže i kdyby to trvalo roky, pro ní to je jen jediný den. Tudíž kvůli podání děje divákovy tím způsobem, aby zezačátku nic netušil, byl vlastně zvýšen výsledný efekt, ale zničena myšlenka..

na příspěvěk reagoval DaViD´82

Uživatel Drekt smazal svůj příspěvek.

Splasher

Splasher (hodnocení, recenze)

PlastovyTV

To o BBC je určitě pravda, ale zrovna nad Black Mirror dohlíží komerční Channel 4. Za zmínku stojí i fakt, že projekt produkuje samotný tvůrce - Charlie Brooker (Zeppotron pro Endemol).

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama