Reklama

Reklama

Případy 1. oddělení

(seriál)
  • Česko Oddělení vražd (neoficiální název) (více)
Trailer
Česko, (2014–2022), 35 h 50 min (Minutáž: 53–70 min)

Hrají:

Ondřej Vetchý, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Bolek Polívka, Ondřej Malý, Sabina Remundová, Petra Hřebíčková, Igor Bareš (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(35)

Obsahy(1)

Případy 1. oddělení je kriminální seriál inspirovaný 14 skutečnými případy, které řešili po roce 1989 policisté oddělení vražd na území Prahy. 1. oddělení je elitní útvar, který v posledních letech dosahuje objasněnosti trestných činů okolo 95 %. Jeho příslušníci zasahují, dojde-li k vraždě, pokusu o vraždu, těžkému ublížení na zdraví s následkem smrti nebo dalším nejzávažnějším zločinům.
Spoluautorem scénáře je současný šéf oddělení vražd Josef Mareš. Kriminální seriál Případy 1. oddělení se tak opírá o mimořádnou míru autenticity a přesnosti v popisu policejního prostředí, žargonu i vyšetřovacích postupů. Pro ty je typické, že policisté většinou relativně brzy vědí, kdo je pachatelem. Mnohem těžší ale je dopadnout ho a zločin mu dokázat. Důležitou roli hrají i zdánlivé maličkosti. Způsob pátrání a usvědčení zůstal u všech případů do velké míry zachován.
Jednotlivé epizody jsou inspirovány i mediálně známými případy. Například dopadením sexuálního agresora z Jižního Města, případem vraždy pracovníka televizní stanice, vraždou, kterou si objednal majitel domu, aby se zbavil nepohodlné nájemnice. Máte možnost dozvědět se, jak policisté při dopadení pachatele postupovali, co jim komplikovalo práci, případně jaký museli použít trik, aby ho z činu usvědčili. Čeká vás čtrnáct epizod, čtrnáct skutečných případů. Skutečná kriminálka. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Chrysopras k tomuto seriálu (3)

Série 3 (2022) (S03) 

Když to celkově zhodnotím, tak tu hodně vysoko nastavenou laťku z minulých sérií to přelezlo jen párkrát. Zvláště první díly byly takový matnější. Nové obsazení mi nevadilo, ale postrádám vlastně odůvodnění postavy Netíka, protože to byl svým způsobem jen mladší a klidnější Kozák. Pochválit chci linku Korejse a umění p. Hanuše - ten by si snad zasloužil i samostatný seriál. :-) Další řadu už spíš ne, leda že by se vrátila stará parta v plné palbě včetně Plíška.  Mnohem radši bych uvítal návrat do Devadesátek. Jistě tam je řada dalších nezfilmovaných případů ( ale u těch asi p. Mareš nebyl :-)) ()

Řetízek (2022) (S03E05) 

Velmi dobrej díl. Zároveň jsem si ale díky odkazu, co tu hodil sator, uvědomil, že všechno mohlo být poněkud jinak. Pak si člověk víc připustí úskalí těchto 'true story' příběhů, kdy už je jednou provždy uchována jedna verze zločinu... Není bez zajímavosti, že se nedávno připomínalo, že i legendární Studna z Majora má velmi pravděpodobně jiného pachatele, točit znovu už to ale nejspíš nikdo nebude... ()

Tramvaj (2022) (S03E07) 

Ten tísnivej pocit, kdy někdo zastřelí jen tak chudáka ženskou v tramvaji, v sobě mám uloženej už od doby zveřejnění případu. A to jsem tehdá, na rozdíl ode dneška, 17 nejezdil... Že to mělo takovýhle vyústění a peripetie, je skoro neuvěřitelný. That's life. V posledních dvou dílech zase starej dobrej Kozák, kterýmu věříte i to jak jezdil po nedělích tramvajî do Modřan, aby něco zjistil... ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama