Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele honajz2 k tomuto seriálu (12)

Série 1 (2011) (S01) 

První epizoda má skvělou atmosféru, druhá je zase myšlenkově hluboká a hutná a ta třetí nemá ani jedno z toho a je strašně slabá. Ale pokračovat dál budu určitě, dvě epizody ze tří mě zaujaly. Podrobněji v komentářích k jednotlivým epizodám. 3* ()

Národní hymna (2011) (S01E01) 

Na to, jak silnou atmosféru a napětí to po celou dobu mělo, jsem fakt čekal něco víc. Vlastně z toho vypadla satira (nebo aspoň pokus o ni) o tom, co všichni už asi dávno víme a s příběhem, který je od prvních minut jednoduše odhadnutelný. Chybělo mi tam cokoli navíc, něco, čím by to překvapilo, nebo aspoň něco, díky čemuž by ten obsah nevypadal tak strašně jednoduše. A nadhodnocovat jenom za atmosféru se mi nechce, takže zatím zůstanu u silných tří a počkám, jestli mě další díly chytnou víc. Silné 3* ()

Patnáct milionů meritů (2011) (S01E02) 

Kritika médií, konkrétně showbyznysu a všech těch talentových soutěží. Na jednu stranu musím uznat, že v tomhle směru je to celkem chytré a rozhodně to má co říct. Být to poutavější, dokázal bych si i představit, že by se mi ta epizoda líbila. Jenže to by to muselo mít pořádně promyšlený svět. Hodně zhruba tuším, jak funguje, ale proč všichni žijí v nějakých kostkách o dvou místnostech, jestli je to nějaká postapokalyptická společnost, příroda přestala existovat a venku je k nepřežití (i přes ten poslední záběr si nejsem jistý, mohla to být jenom obrazovka), z čeho se bere jídlo, když jedinou "prací" je šlapat na rotopedu... Takhle to poselství sice chápu, ale moc ho neberu, když je zasazené do světa, který sám o sobě nefunguje. A přitom mě ten svět ze začátku dost zaujal a těšil jsem se, jak ho budu poznávat a stále víc chápat... a místo se toho dočkám utahané romantické linky, která tam sice své místo má, ale ne úplně nejlíp promyšlené. Zatím mě tenhle fenomén pořád nechytl tolik, jako skoro všechny ostatní tady, ale pokračovat budu, on je mi ten styl typu Krajních mezí/Twilight Zone poměrně sympatický... EDIT: Po týdnu zvedám hodnocení na slabé 4*, protože i přes ty mínusy to vůbec nebylo špatné a na rozdíl od ostatních mnou zatím viděných epizod Black Mirror tahle jedinná epizoda předává nějaké pořádné a inteligentně podané poselství. A vlastně je i jediná, o které můžu s čistým svědomím říct, že se mi líbila - i když je zde z první série hodnocena nejhůř. Slabé 4* ()

Celá tvá minulost (2011) (S01E03) 

Hej, to si děláte srandu s tím hodnocením, ne? Sorry, možná je chyba u mě, nebudu tvrdit, že jen můj názor je správný, ale já v téhle epizodě viděl jen neskutečně tuctovou a lacinou vztahovku, která nepřináší nic originálního, jak dějem (nevěra), tak závěrečnou myšlenkou (která už nejednou byla podaná i jinde a o dost líp) a celá je bez atmosféry, bez psychologie postav (takhle, snaží se to o ni, ale plave to hrozně moc po povrchu), i na 49 minut zbytečně roztahaná, s nevýraznými hereckými výkony a s otravnou rozklepanou kamerou. Ten sci-fi prvek je fajn a ta myšlenka taky, ale jak už jsem psal, bylo to podané i jinde a častokrát i líp. Tak hlavně doufám, že to nikdo neoznačuje za originální, protože tímhle slovem by se tahle epizoda označit fakt nedala. A ačkoli se mi předchozí dvě epizody Black Mirror docela líbily, tahle mě neskutečně zklamala. Pardon všem, ale nelíbilo. Slabé 2* ()

Série 2 (2013) (S02) 

Ale jsou to hodně slabé 4*. Pořád jsem si k tomu seriálu nedokázal najít cestu a když pominu Walda, tak ve mě žádný z dílů nezanechal silnější dojmy, ať už je zpracovaný sebelíp. Podrobněji u komentářů k jednotlivým epizodám. ()

Přijdu hned (2013) (S02E01) 

Zatím asi to nejlepší, co jsem v Black Mirror viděl. K dokonalosti pořád velký kus chybí, třeba začátek je poměrně nevýrazný a i ten děj se dal líp promyslet, ale jinak je to slušná práce. Děj mě zaujal, atmosféru to mělo, nějakou myšlenku to předalo... Za mě snad poprvé spokojenost bez větších připomínek. Kéž by i další díly vypadaly minimálně takhle.4* ()

Lovná zvěř (2013) (S02E02) 

SPOILER Je to divná epizoda. Zpočátku se v tom strašně okatě rýsovala jedna myšlenka (která by ale byla podaná poněkud křečovitě), ale nic víc, jenže ta závěrečná pointa to celé posunula dál. To je fajn, kdybych aspoň věděl, co přesně mi to chce říct a nebyly to jen nahodile pohozené otázky, na které se režisér bál nějak odpovědět. Je to adekvátní trest za brutální vraždu dítěte? Na jednu stranu může působit krutě, na tu druhou stranu si v její roli představte třeba... Babiše, ať zůstanu doma a nemusím zacházet do naprostého extrému. Kolik lidí by šlo dobrovolně pískat a psychicky ho mučit? Kdo všechno by takový trest schválil? Navíc ani netuším, jestli režisérovi šlo jen o alternativní a možná účinný trest pro "lidské zrůdy" nebo jestli navázal na to, co se tam rýsuje na začátku a ukazuje, že jsme vlastně všichni zrůdy, které baví sledovat cizí utrpení? Opět se nabízí otázka, jak moc je to u tohohle případu adekvátní a opět to je poměrně křečovitě podané. Navíc s tímhle zvratem to fakt má přepálenou stopáž (ale kdyby to zůstalo jen u jedné myšlenky jako na začátku, mohl by z toho být i příjemný celovečerní horor, který něco jednoduchého předá a na bůhvíco si nehraje) a vadí mi i to, že ani není vysvětleno, jak dlouho ta ženská si bude svůj trest odpykávat. Měsíc? Zbytek roku? Být to pořádně dotažené, mohlo by to být super. Jenže není a tak to zůstává nevyužité a ne zrovna povedené. 3* ()

Medvídek Waldo (2013) (S02E03) 

Tak to teda pardon, z The Entire History of You uchcáváte blahem jak je to strašně geniální a dokonalé, ale když vám někdo naservíruje něco sofistikovanějšího, ale s minimem zvratů a prvoplánových překvapení, tak to odsoudíte a shodíte na 63%? Dotáhnout by se to dalo určitě, ale jinak je to překvapivě povedené. Jamie dabuje postavu animovaného modrého medvěda Walda, který je vlastně jen satirickou postavičkou, ovšem čím více úspěšnější Waldo je, tím více se to zneužívá. A když se Waldo seriózně dostane do politiky, kdy má dokonce šanci na výhru, Jamiemu se to hnusí. Jenže projevit lidskost v tuhle chvíli si koleduje o velký problém... Asi nejvýstižnější scénou téhle epizody a jeho poselství je ta debata, při které se ukazuje, že Waldo má pravdu, že všichni ti politici sice slibují, neustále se tváří, jak jim na lidech záleží, ale v realitě je to celé jinak. Jenže Waldo je jen komická postavička (poměrně chabého humoru, který ale dokáže zapůsobit na masy) a v politice stejně jen bude plkat, na vše nadávat, ale konkrétní řešení nabídnout ani nemůže. Liam Monroe to Waldovi/Jamiemu v tom studiu dobře řekl a on si pak sám (Jamie) začal něco uvědomovat. Vlastně to je celé o tom, že si člověk má dávat pozor na ty, kteří sice ostatní strany jen kritizují, ale samy žádné řešení situace nenabídnou - což mi přijde jako dost chytrá myšlenka a tady byla i dobře podaná. V politice se něco takového dá vidět totiž naprosto běžně, nejen u nás. Dál to rozvádět nebudu, aby si tu pak všichni nedomýšleli, jakou stranu bych případně volil, každopádně tahle epizoda Black Mirror se mi líbila a ačkoli to pořád není žádná extra třída, zatím to je podle mě asi nejlepší epizoda z celého seriálu. I přes to zdejší hodnocení. A rozhodně bych byl spokojenější, kdyby celá tahle epizoda skončila scénou na lůžku a ten epilog se vyškrtl, protože ten z toho trochu udělal přehnanou frašku. 4* ()

Bílé Vánoce (2014) (S02E04) 

Tak jsem pořád čekal, co z těch tří příběhů vzejde - a ono to nakonec bylo to nejlehčí a nejočekávanější co s tím mohli udělat. Přitom ty příběhy samy o sobě špatné nejsou. Sice mají sestupnou kvalitu, ten první se mi třeba líbil hodně, přišel mi dost napínavý a měl i povedený konec, zatímco ta poslední nebyla špatná, jen už to prostě nebylo ono, ale i tak jsou docela povedené všechny. Nicméně ten závěr mě zklamal a ani jsem nepochopil, proč se to celé muselo odehrávat na Vánoce. Ono je dost těžké je do takového příběhu zapojit, aby to nevyznělo kýčovitě - jenže tady se to prostě nepovedlo. Spíš mám pocit, že tvůrci chtěli mermomocí vánoční díl, tak do toho ty Vánoce nacpali za každou cenu. Škoda, trochu pořešit aspoň jeden z těch dvou velkých mínusů co to má a asi bych i šel výš. Takhle je to jen na silné 3* ()

Pád střemhlav (2016) (S03E01) 

Mám s touhle epizodou jeden zásadní problém. Jedna epizoda seriálu Gumballův úžasný svět má dost podobný námět, vychází z něj stejná myšlenka, která je navíc chytře podaná a správně to ukazuje, jak zlá by tahle verze budoucnosti byla. Blbý na tom je, že to, co předvede tahle epizoda Black Mirror za 63 minut, předvedl i Gumball v 10 minutách (a teoreticky vlastně jen v pěti). Od začátku jsem čekal, že se ženská bude chtít natolik snažit o to být populární, až jí z toho hrábne, něco se stane a buď totálně pohoří a nebo se dostane na nějakých 4,9 hvězd mezi smetánku. A ono ne. Za celých 63 minut vidíme jen to, jak má ženská noc blbec, její hodnocení jí kvůli pár pitomým situacím klesne z 4,2 až na úplnou nulu (což stejně nedává smysl, protože jestli jsem ten systém hodnocení dobře pochopil, nemohla takhle rychle klesnout ani když jí na tom letišti strhli hodnocení o celou jednu hvězdičku... jo a btw všiml jsem si dobře, že míň jak hvězdička dát nikdy nešla? jak se pak dostala pod jednu hvězdu?), přičmež se ale víc nestane, jsou zde jen načrtnuté základní problémy, ale skutečně do hloubky to nejde. Během té epizody se dal krásně vybudovat celý svět, který by vysvětlil, jak tohle hodnocení funguje třeba v politice, jak na jeho základě funguje celý svět, jestli je nutné na té síti být nebo ne a jak dopadnou lidé, co klesnou moc dolů (kdyby aspoň ty na úplné nule třeba popravovali, aby to mělo aspoň větší logiku) apod., ale místo toho jsem dostal nudný příběh o jedné fifleně, co strašně moc chtěla mít vysoké hodnocení, jela kamarádce s 4,8 hvězdičkami na svatbu, potkala jí řada neštěstí, pak potkala kamioňačku, která jí ukázala, že se člověk podle hodnocení soudit nedá (kdyby ta epizoda skončila právě tím, jak z kamionu vystoupí a na tu svatbu by se vykašlala, asi bych byl radši a tolik bych to nekritizoval) a pak přišel úplně přehnaný závěr, který ten můj dojem pokazil ještě víc. Většinu hodnocení si vysvětluju spíš tak, že ostatní uživatele tahle epizoda svým vyzněním vyděsila a přitom nad ní už dál nepřemýšleli, ale já si nemůžu pomoct, možná je to můj problém, ale mě to přišlo spíš přehnané než chytré. U Gumballa se mi ta myšlenka líbila, protože byla dostatečně (a snad i víc) rozehraná na 10 minut. Tady ji prostě beru jako zajímavou, ale na svoji stopáž dost nedomyšlenou. A mé dojmy nezachrání ani česky mluvící Škodovka pro spodinu. Slabé 3* ()

Zkušební verze (2016) (S03E02) 

Fajn, máme tady čistě hororový díl, proč ne. Sice nic nesděluje a ani se o to nesnaží, jako ostatní díly (byť jedna chabá myšlenka se tu najít dá, no), ale snaží se to být postavené hlavně na příběhu. Příběhu, který nepřináší nic zajímavého nebo originálního, který se strašně vleče, než se konečně rozjede, je ho už půlka pryč a i tak by ten děj bohatě vystačil nanejvýš na 20 minut a který má tak strašně debilního a otravného hlavního hrdinu, že to snad ani možné není. Jako, u hororů se dá vždycky spekulovat, jestli je chování hlavního hrdiny uvěřitelné, dá se i vždycky namítnout, že ve stavu nouze by jednal naprosto nelogicky, ale to co tady předvádí ten cestovatel, to je vrchol demence, fakt. Sice je to dobře natočené a i ten vizuál je fajn, když už konečně dojde na hru, ale já jsem poměrně nedávno viděl eXistenZ, který se tenhle díl Black Mirror snaží urputně napodobit a "zpřístupnit ho všem", takže vyšší hodnocení nemůžu dát ani náhodou. 2* ()

Sklapni a tancuj (2016) (S03E03) 

Já proti Black Mirror jako takovému nic nemám, ten koncept a la Krajní meze nebo Twilight Zone se mi líbí, jenže tohle je tak strašně přehypovaný seriál, že mi to brání si k němu vytvořit jakýkoli vztah. A ve většině případů čím vyšší hodnocení jednotlivá epizoda má, tím míň se mi líbí. Nemůžete se mi divit, od epizody, co má 88% (a 4 348 hodnocení), očekávám fakt něco velkého. Proto jsem taky zklamaný, že jsem dostal průměrný thriller, který je průměrně natočený, průměrně zahraný (až na toho teenagera, který se sice svým kamenným výrazem hodí do The End of the Fucking World, ale když se snaží o další emoce, je to celé na smích), má průměrnou atmosféru a průměrnou zápletku o kyberšikaně, která je v dnešní době dost oblíbená a Shut Up and Dance nepřišlo s NIČÍM originálním nebo svým. Tak jsem čekal na tu úžasnou geniální pointu, o které se tu tak často básní (btw neznal jsem ji, kromě obsahu jsem o téhle epizodě nevěděl lautr nic, kdyby se náhodou někdo ptal) a sice jsem nedostal tu nejočekávanější, ale teoreticky žádnou. Pořád jsem čekal nějaký zvrat, že se to celé obrátí o 180°, ale tady jsem dostal něco, co... já nevím, prostě předpokládat se to dalo a po dokoukání jsem si pro sebe řekl jenom "no a co". Navíc to ne vždy dává smysl, kdo za tím vším stál taky nevím (SPOILER policie? jiné pedofilové, kteří svoje činy hodily na ty "slabší" nebo na úplně nevinné lidi? To druhé by vlastně vůbec nebyla špatná pointa a možná to tak i autor zamýšlel, ale poznat se to z toho nedá... KONEC SPOILERU) a celkově z toho prostě mám jenom průměrné a nevýrazné pocity a časem asi i zapomenu, že jsem to vůbec viděl. A to by se mi u něčeho, co má 88% při tolika hodnoceních stát asi nemělo. A ani k žádnému (byť jen) pokusu o přesah a myšlenku zde vůbec nedošlo. Možná je chyba ve mě, že "genialitu" tohohle seriálu nejsem schopný docenit, ale až na 3-4 epizody mě to prostě neoslovilo a asi s tím brzo seknu. Ještě zkusím tu příští epizodu, která tu je taky docela oblíbená, ale jestli mě trošku výrazněji nezaujme ani ta, tak asi pro mě nemá smysl koukat na Black Mirror dál. Slabé 3* ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama