Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Prochy38 k tomuto seriálu (10)

Národní hymna (2011) (S01E01) 

Black Mirror mi byl doporučen, že to stojí za to, ale ať se nenechám odradit prvními díly, že to má vzestupnou tendenci. Pokud to po tomhle psycho začátku bude ještě lepší a lepší, nemá to chybu. Nemám ve zvyku hodnotit díly seriálů, upřímně mi to přijde hloupé. Ale v tomto případě udělám výjimku. Každý díl jiný, jinde, o něčem jiném ... díly spolu nesouvisí... Sám jsem zvědavý, jaké mi vyjde finální hodnocení celého seriálu. Zatím paráda! ()

Patnáct milionů meritů (2011) (S01E02) 

Hodně dobré téma. Cítili jsem v tom In time.... Perfektní herecká záležitost. Podobnému typu ale schází asi ta delší stopáž. Vymazlili si ovšem lehce vzdálenější budoucnost do nejmenšího detailu, to se musí nechat. Líbilo hodně. Za mě drží kvalitou laťku s pilotem. ()

Celá tvá minulost (2011) (S01E03) 

Pecka. Trojka strčila do kapsy oba předchozí díly. Vynikající T. Kebbell a luxusní výkon J. Whittaker. Téma aktuální a naprosto perfektně zpracované. Z obou dvou jsem to cítil při každém hnutí řasy. Perfektní záležitost! A sci-fi prvky skvělé. Dostalo mě to hodně. ()

Přijdu hned (2013) (S02E01) 

Velmi silný příběh. Nikdo si nedokáže říct, jak by se vyrovnával se ztrátou toho nejbližšího. Až k tomu dojde. Perfektně vyobrazený dnešní problém, kdy člověk je více mimo realitu než její součástí. Hayley Atwell nádherná a skvělá, Domhnall Gleeson ve své roli úžasný. Víc už mi pak seděly především herecké výkony, než kam se vyvinul příběh. Každopádně naprosto aktuální...až varovné! ()

Lovná zvěř (2013) (S02E02) 

Tady není moc, co psát. Možná ani ne tak filmařsky či herecky kvalitní, jako třeba předchozí díl, každopádně ano, ano, ano. Líbilo a schvaluji !! ()

Medvídek Waldo (2013) (S02E03) 

Možná méně akční, méně hluboký, méně chytlavý a asi i málo ... no ... nějak převratný díl. Každopádně luxusní sonda do hlavy mladého komika. Líbilo hodně, i když to tak nějak lehce uhýbá z dosavadního směru. Asi na mě zbytečně sprosté, ale bez toho by to nebylo ono... ()

Bílé Vánoce (2014) (S02E04) 

Tato epizoda je naprostá pecka! J. Hamm excelentní. Krásná O. Chaplin i charizmatický R. Spall. A děj? Nabere to pomalejší obrátky, narůstá na intenzitě velmi pomalinkým tempem a pak to vcucne, jako když prostřelíš okénko v letadle... Parádní atmosféra, naprosto zlomový vývoj pro mě. Nevěděl jsem, kam tento díl směřuje, ani za mák. O to víc jsem si to užil. Protože závěr nemá chybu. ()

Pád střemhlav (2016) (S03E01) 

Hodně blízko dnešní realitě mladých. A vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby se civilizace tímto směrem naklonila. Smutné, moc... Každopádně, skvěle vyobrazené, do detailu vymakané a od B. D. Howard luxusně zahrané. Hooodně dobrá One Woman Show. ()

Zkušební verze (2016) (S03E02) 

Hodnotím jako nejslabší díl série, ale rozhodně ne slabý! Technologie už dnes dokáží téměř zázraky a naprosto ohnout realitu. Proč by ne. Hororové prvky v jednu chvíli na jedničku podtrženou. Lekaček bylo pár, ale o to silnější. Fakt dobré. A kočka H. John-Kamen byla jen třešničkou na dortu. ()

Sklapni a tancuj (2016) (S03E03) 

Hoooodně kvalitní díl. Na rozdíl od ostatních dílů je tento až příliš aktuální a reálný. Dnes se hackují už i instituce, takže někoho kyberšikanou vydírat opravdu není nic nového, bohužel. Velmi milé obličeje, oba fakt žeru. A fakt, fakt silné a aktuální téma. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama