Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele SpaceOdyseus k tomuto seriálu (23)

Černé zrcadlo (2011) 

The National Anthem 3* - zajimava a vtipna myslenka, ktera je strasne konvencne a nudne zpracovana, skoda. Fifteen Million Merits 1* - utopicky svet je lakave tema, ale co je to platne, kdyz zde nic nedava smysl, at uz chovani postav, nebo v prve rade svet, ve kterem se pohybuji. Ustredni myslenka je zajimava a dostatecne nosna na hodinovy film, ale ukotvena v nesmyslne a nezajimave realite. The Entire History of You 4* - Chytra zapletka, chytry scenar, chytra rezie. Jednoznacne vrchol prvni serie. Be Right Back 5* - Mrazivy psychologicky pribeh, ktery je az neprijemne lidsky. Skvela prace s kamerou, emocemi a hlavne s herci. White Bear 5* - Hororovy a mysteriozni mindfuck, ktery nedovoli odtrhnout zrak a velmi neprijemne graduje. The Waldo Moment 4* - Zase dostavame hodne aktualni tema, kde je konflikt od zacatku zajimave budovan, ale finalni vyvrcholeni je strasne uspechane. 3. Serie: Nemuzu se zbavit pocitu, ze prvni dve serie byly kousavejsi, presnejsi ve sve kritice a diky tomu i koukatelnejsi. Stale je to fajn, ale Netflix trosku obrousil hrany a to je skoda. ()

Národní hymna (2011) (S01E01) 

Zajimava a vtipna myslenka, ktera je strasne konvencne a nudne zpracovana, skoda. ()

Patnáct milionů meritů (2011) (S01E02) 

Utopicky svet je lakave tema, ale co je to platne, kdyz zde nic nedava smysl, at uz chovani postav, nebo v prve rade svet, ve kterem se pohybuji. Ustredni myslenka je zajimava a dostatecne nosna na hodinovy film, ale ukotvena v nesmyslne a nezajimave realite. ()

Celá tvá minulost (2011) (S01E03) 

Chytra zapletka, chytry scenar, chytra rezie. Jednoznacne vrchol prvni serie. ()

Přijdu hned (2013) (S02E01) 

Mrazivy psychologicky pribeh, ktery je az neprijemne lidsky. Skvela prace s kamerou, emocemi a hlavne s herci. ()

Lovná zvěř (2013) (S02E02) 

Zase dostavame hodne aktualni tema, kde je konflikt od zacatku zajimave budovan, ale finalni vyvrcholeni je strasne uspechane. ()

Medvídek Waldo (2013) (S02E03) 

Hororovy a mysteriozni mindfuck, ktery nedovoli odtrhnout zrak a velmi neprijemne graduje. ()

Série 3 (2016) (S03) 

Nemuzu se zbavit pocitu, ze prvni dve serie byly kousavejsi, presnejsi ve sve kritice a diky tomu i koukatelnejsi. Stale je to fajn, ale Netflix trosku obrousil hrany a to je skoda. ()

Pád střemhlav (2016) (S03E01) 

Toto tema se pro Black Mirror primo nabizelo, takze zde zadne prekvapeni. Samotne provedeni neni nijak prekvapive ( az na cestinu samozrejme). ()

Zkušební verze (2016) (S03E02) 

Paradni horurek a slusny mindfuck. Pro me slo o moc zajimave tema prijemne zpracovane, takze oba palce nahoru. ()

Sklapni a tancuj (2016) (S03E03) 

Ze strasne jednoducheho konceptu je vybudovana napetim nabita epizoda. Hodne tomu pridava fakt, ze nejde o zadne sci-fi, ale klidne se podobna vec muze stat ted a tady. ()

San Junipero (2016) (S03E04) 

Na to, ze to ma hodinu se cely dil tahne jak smrad. Mame tu strasne pomaly rozjezd, potom tedy zjistime o co nakonec jde a nastane emocni zdimacka. Tato epizoda me opravdu minula at uz tematem, tak i nudnym provedenim. ()

Muži pod palbou (2016) (S03E05) 

Dostali i nejakou akci, ktera ale nebyla nijak extra zajimava. Pointa byla celkem odhadnutelna a i dost pritazena za vlasy. Nedalo by se rict, ze by paty dil uplne nefungoval, ale z prvnich dvou serii jsem nejak zvykly na lepsi. ()

Nenávist národa (2016) (S03E06) 

Posledni dil byl asi nejaktualnejsi. Ve svem zapojeni twitteru a hateovani pusobyl pribeh hodne silne oproti sci-fi motivum. Stopaz nemusela byt tak nafouknuta, trosku prokratit a zvysit tempo v zaveru by neskodilo. ()

USS Callister (2017) (S04E01) 

Paradni dil, ktery si skvele utahuje z a chytre vyuziva vsechny star trekovske (hlavne tos) trademarky. Navic je to fakt sileny, jak je ostatne u Black Mirror zvykem. ()

Arkangel (2017) (S04E02) 

Fajn dil ale prijde mi havni koncept az zbytecne dohnany do extremu a i tak se z toho dalo vytezit trosicku vic. Napriklad, kdyby matka nebyla fakt magor, tak zadny dil nemame. ()

Krokodýl (2017) (S04E03) 

Hutna severska detektivka, ktera si moc chytre hraje se svou technologickou premisou. ()

DJ na odstřel (2017) (S04E04) 

Ze zacatku sli o celkem nezazivny dil. Prece jen me uplne nebralo sledovat randeni furt dokola. Zaverecna pointa to ale na paradni ctyri hvezdy vytahla. ()

Železná vůle (2017) (S04E05) 

Nejslabsi epizoda, ktere chybi napad, napeti, pointa a to cele v osklivem vizualu. ()

Černé muzeum (2017) (S04E06) 

Fajn zakonceni fajn serie, kam se nasazely zbyle napady. Urcite je dobre, ze z nich nejsou tri dily, ale jeden. Lepe to odsypa a neni moc cas koukat se na to, jak jsou nosne. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama