Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele iXtr3m3 k tomuto seriálu (33)

Černé zrcadlo (2011) 

Po katastrofálnej piatej rade prišla šiesta, kde sa nepatrne kvalita zvýšila, ale stále sa prešľapuje na mieste. Fakt sa nemôžem dočkať ďalšej série Love, Death and Robots, lebo tam sú príbehu o svetelné roky inde. ()

Série 1 (2011) (S01) 

Zaujímavý koncept seriálu a prvá séria, ktorá započala malú mániu okolo Britského sci-fi ne-sci-fi. ()

Národní hymna (2011) (S01E01) 

Veľmi silná kritika dnešnej spoločnosti a konzumnosti prostredníctvom TV, médii a internetu. Ale táto veta sa asi bude často opakovať aj pri ďalších častiach. Dlho som si odkladal tento seroš, kým si na to nájdem čas, tak uvidíme, kam sa dotiahnu ostatné časti, aj keď očakávania sú len a len vysoko jednak kvôli hodnoteniam a jednak kvôli odporúčaniam. ()

Celá tvá minulost (2011) (S01E03) 

Veľmi škaredý pohľad na budúcnosť prostredníctvom totálnej kontroly nad prístupom do spomienok. ()

Série 2 (2013) (S02) 

Veľmi silná druhá séria, ktorá podáva opäť pohľad na nie peknú budúcnosť. ()

Přijdu hned (2013) (S02E01) 

Zvláštna časť. Ani moc sci-fi, ani moc realistické, hlavnej hrdinke v podstate hráblo, lebo inak by to nenechala zájsť tak ďaleko. ()

Lovná zvěř (2013) (S02E02) 

Celkom slušný zárez vrátane prekvapivého rozuzlenia, ktoré som teda nečakal, očakával som nejakú tú amnéziu, virtuálnu realitu či kómu, ale toto určite nie... :) ()

Medvídek Waldo (2013) (S02E03) 

Zaujímavé, provokatívne, ale vo výsledku nič extra, až teda na ten záver "po rokoch"... ()

Bílé Vánoce (2014) (S02E04) 

Veľmi veľmi silná časť, ktorá to hrala v podstate na dve strany, dva príbehy, ktoré sa rozdeľovali na ďalšie menšie. Nechcel by som byť na strane ani jednej z hlavných postáv, pretože ich "konce" teda boli hrôza. Osud jedného sa dal odhadnúť po pár minútach, ale osud toho druhého určite nie a cesty k obom koncom už vonkoncom nie. ()

Série 3 (2016) (S03) 

Slabšie štyri hviezdy, viac príbehov, ale aj viac kolísajúca kvalita série. ()

Pád střemhlav (2016) (S03E01) 

Opäť zaujímavý pohľad na našu budúcnosť, ale inak nič objavné. V Číne beží sociálny systém v alfa testovaní, takže uvidíme, kam to dospeje vo finále. ()

Zkušební verze (2016) (S03E02) 

Celkom slušné čiastočné psycho. Viacero zdánlivých koncov a vyústení pred tým skutočným ála eXistenZ tiež potešilo. ()

Sklapni a tancuj (2016) (S03E03) 

Stále aktuálna téma, ktorá nemá so sci-fi nič spoločného, nakoľko je to krutá realita. Treba si dávať pozor. ()

San Junipero (2016) (S03E04) 

Dosť odlišná epizóda od tých predchádzajúcich. Menej "znepokojivé", viac feel-good a hlavne skvelý soundtrack. Asi najlepší zo všetkých častí. ()

Nenávist národa (2016) (S03E06) 

Veľmi dobrý pokus na technotriler v TV spracovaní. A samozrejme potešila úloha Benedicta Wonga. ()

Série 4 (2017) (S04) 

Viditeľne slabšie ako predchádzajúce série. Síce sa snaha uprieť nedá, ale kdeže sa toto hrabe na neskoršie Love, Death and Robots ()

USS Callister (2017) (S04E01) 

Perfektná a doteraz asi najlepšia epizóda od prvej časti prvej série. Výborné technické spracovanie, slušné napätie, zaujímavá myšlienka. Výborné pre fanúšika Star Treku a Star-Gatu. :) ()

Arkangel (2017) (S04E02) 

Nápad opäť dobrý, ale to je v podstate asi pri každej časti, zato spracovanie sa mi veru ani trochu nepáčilo. Posadnutosť totálnou kontrolou na životom svojho dieťaťa sa dala spracovať aj lepšie. ()

Krokodýl (2017) (S04E03) 

Technicky zručné, rozprávaním zdĺhavé. Zaslúžila si všetko, čo naozaj aj dostala, po titulkoch. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama