Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Ryuuhei k tomuto seriálu (33)

Série 1 (2011) (S01) 

První série tohoto úžasného seriálu složeného z jednotlivých příběhů je za mnou. A nelze jinak, než opravdu zůstat u plného počtu. První díl mě strhnul svou atmosférou a nevyhnutelnou hrůzou, kterou jsem doslova prožíval s hlavním hrdinou. Druhý díl, pojednávající o lehké dystopii, na mě zapůsobil děsivě depresivně, zoufale a jen tak jsem jej z hlavy nedostal. A poslední, třetí díl, leč podle mě ze všech takový nejslabší a nejméně sofistikovaný, zase hezky ukázal, že vracet se ke konkrétním obrazům z minulosti znamená jedině zkázu mezilidských vztahů. Již teď se těším na druhou sérii. 95% ()

Národní hymna (2011) (S01E01) 

Jakmile došlo chvíli po začátku na podmínku únosce, nevěřil jsem svým vlastním uším. Už jen tato zvrácenost mě připoutala k obrazovce a nepustila, dokud jsem i na vlastní oči neviděl, jak vše nakonec dopadlo. Atmosféra tíživá od začátku do konce. Hrdina defakto neměl na výběr. V jednom případě by ho to stálo kariéru a respekt celého národa, v druhém by ovšem i tak ponížil sám sebe, ačkoliv by se stal víceméně hrdinou. Jenže s přihlédnutím na to, co bylo třeba vykonat, se i mně zhnusením stahovaly nohy k sobě. Už tento první díl seriálu mě neskutečně strhnul svým pojetím a vlastně i realistickým pohledem nejen na dnešní společnost, ale i na to, jak by samotné interní konání a snaha všemu zabránit asi vypadala. Až ironická pointa byla jen třešínkou na tomto celkově výtečném zákusku. ()

Patnáct milionů meritů (2011) (S01E02) 

Jak málo stačilo k dokonalosti. Do půlky taková příjemná romance z lehce dystopického prostředí, posléze opět těžké, zoufalé a depresivní. Dostal jsem víc, než jsem čekal, i když bych se původně rád dozvěděl víc o fungování onoho světa. A celkově jsem tento díl neprožíval do morku kostí, jako předešlý. Ale i tak, nejsem ani trochu zklamán, námět se mi ohromně líbil a při sledování jsem se musel uchýlit k mnoha nepěkným slovům vyjadřujícím můj údiv. Hodina utekla jako voda a já se už teď těším, co bude příště. ()

Celá tvá minulost (2011) (S01E03) 

Ze série nejslabší díl první série. Ale námět vzpomínek, ke kterým se lze libovolně a donekonečna vracet, je skvělý. Ukazuje, že v minulosti se opravdu nemá cenu vrtat a když by na to došlo, znamená to víc problémů, než řešení. ()

Série 2 (2013) (S02) 

Oproti výtečné první, kde zejména první dva díly způsobily, že jsem ještě týdny poté nad danými tématy přemýšlel, byl zde rozjezd poněkud slabší. První epizoda pracující s umělou inteligencí založenou na záznamech ze sociálních sítí nebyla ničím originální, ani na emoce se nedostalo a v člověku nezanechala vlastně nic. Druhá epizoda se vydala trochu absurdnějším směrem, ale stále jsem nevěděl, jestli bych něčemu takovému vůbec mohl uvěřit a brát to za možnou realitu, tedy druh nápravy. Třetí epizoda na mě konečně tím správným stylem Černého zrcadla, vč. neúprosného zakončení. No a čtvrtá tomu naštěstí nasadila pozitivní korunu. Celkově - jak jsem byl díky první sérii nadšený, zde nadšení dost opadlo a spíš jsem dostal takovou vlažnější sérii, kde nebýt posledního dílu, možná by tu ty mé 4* nebyly. Celkově, z mého pohledu, ale 65%. ()

Přijdu hned (2013) (S02E01) 

Námět zajímavý, ale rozhodně ne originální. Technologie androida, jehož jádro tvoří fragmenty příspěvků na sociálních sítích a letmých vzpomínek - to už jsme tu bohužel měli hodněkrát. Vývoj děje mě ničím neupoutal, zkrátka jsem se díval a necítil sebemenší emoci, ani napětí. ()

Lovná zvěř (2013) (S02E02) 

O velký chlup lepší, než první díl série. Respektive, co se originality týče. Jen, kdyby hrdinka nebyla napřeshubu a celý námět trochu zvráceného zábavního parku nebyl lehce přes čáru. Tedy, snímek se samozřejmě snaží ukázat, čím se lidé baví a celkově i jejich náturu (jako je tomu i v předešlých dílech), na druhou stranu držet se při zdi, ale zachovávat realističnost, je pro tento seriál větším přínosem. Tentokrát „jen“ 70%. ()

Medvídek Waldo (2013) (S02E03) 

Podle mě naopak nejsilnější epizoda druhé série, která působí tak, jak by měla. Tedy, Waldova kampaň působila přepískle a nerealisticky - kdo by taky povolil veřejné užívání sprostých slov, či gest. Ale jinak opět správně poukazující na reakci společnosti, která zkrátka na zesměšňování a primitivní vystupování dá víc, než na věcná fakta a snahu něčím přispět k dobru. 80% ()

Bílé Vánoce (2014) (S02E04) 

Absolutní vrchol jinak vlažné 2. série a jednoznačně její nejlepší díl. Náměty se sice blížily starším dílům, ale zaobalily to tak perfektně, že jsem se až nestačil divit. Ten stísněný pocit při představě být součástí vědomí uvězněného uvnitř virtuálního prostoru, odkud není úniku, na mě dolehl neskutečně. Plus zápletka rozdělující se na dvě části a vrcholící tak, jak by správný thriller měl. 95% ()

Série 3 (2016) (S03) 

Nebudu to protahovat. Série se mi sakra líbila. V kategorii napětí u mě rozhodně vyhrál „Shut Up and Dance“ a co se týče nějakého emotivního odlehčení, tam bodovalo „San Junipero“. Celkově - mám mnohem lepší dojmy, než z druhé série, kde to bylo jako na houpačce. Celkově mohu udělit 80%. ()

Pád střemhlav (2016) (S03E01) 

Nápad světa, ve kterém rozhoduje bodové hodnocení člověka, je velmi svěží a vnáší do nové série čerstvý vánek. A že pro ono hodnocení platí jediné - přetvářka a neustálá snaha působit ve vší dokonalosti. No... Není tohle i odraz skutečnosti? Děj se dal nicméně odhadnout až do konce - že zkrátka dojde k nějakému uvědomění, či ne moc veselému vyvrbení, což je pro Black Mirror už klasikou. Co ale překvapilo, byla čeština v autě! To jsem opravdu nečekal a část bodíku dávám už jen tomuto milému překvapení a odkazu na naši malou zemičku a jazýček. Jinak? 4.1, víc neudělím. ()

Zkušební verze (2016) (S03E02) 

Úvod na můj vkus až příliš protahovaný. Než se něco opravdu začalo dít, uběhla polovina dílu jako nic. Každopádně jako případ poněkud odstrašující virtuální reality docela dobře zvládnuté. I když jsem očekával, že půjde o snahu diváka zmást neustálými přeskoky do toho, co „je“, či „není“ realita, nakonec mě vývoj děje dokázal překvapit. Ne tak perfektní díl, ale nezklamal. 70% ()

Sklapni a tancuj (2016) (S03E03) 

Něco na způsob modré velryby, akorát s vydíráním. Od Národní hymny je to první epizoda, která by podobně navozovala neustálé napětí a očekávání - a to je prostě to pravé ořechové. Po minulém dílu jsem potřeboval něco na „rozveselení“ a dostal jsem akorát další perdu. Jak jinak? 95% ()

San Junipero (2016) (S03E04) 

Příjemně odlišná epizoda. Děj si chvíli pohrával s myšlenkama a utvářel toužený „WTF efekt“, ale pak už vše pěkně zapadalo a konec dokázal zkroutit hubu směrem nahoru. Až mě zaráží, že Black Mirror dokáže v podobných případech udělat víc, než běžný, 90minutový film s kdovíjakým rozpočtem. 85% ()

Muži pod palbou (2016) (S03E05) 

Já tu pointu teda tak snadno neodhalil a tudíž byl nakonec sakra překvapen. Hodně se mi líbily proslovy k válkám samotným a statistikám toho, kolik lidí bylo schopno nakonec zmáčknout spoušť. Ne každý je holt psychopat. A i tak, je nutné kvůli možném výskytu podobné poruchy vybíjet celé masy? Epizoda, která člověka donutí zamyslet se. 80% ()

Nenávist národa (2016) (S03E06) 

Začátek protahovaný a hrdinka s její neustálou odpovědí typu „uh-hm“ mi dost lezla na nervy. Také zjištění, o co jde, nebylo kdo ví jak překvapivé (vzhledem k tomu, že ze začátku onen důležitý prvek ukázali). Ale vývoj děje nakonec zajímavý, poutavý, přinášející hodně pěknou pointu. Tak si tak říkám... A není to moc hezké... Chytit takhle do pasti všechny ty internetové hrdiny sami přející smrt by skutečně nebylo na škodu. 80% ()

Série 4 (2017) (S04) 

Další série za mnou a nemohu jinak, než si zařadit tento seriál mezi své vůbec nejoblíbenější. Ale k sérii - rozjezd výborný, USS Callister mě jako první epizoda nadchnul a doufal jsem, že mu nezkazí reputaci další díly. Naprosto mě fascinovalo romantický doják Hang the DJ a příjemně překvapilo i vyvrcholení ve formě Black Musea. Naopak jsem necítil nadšení z vyvraždovačky Crocodila a děsivě chabého, monochromatického Metalheada. Ve výsledku byla série ale skvělá. Strašně se mi líbí koncept vyprávět pokaždé jiný příběh, ale přitom naznačovat, že se vše děje v jednom a tom samém světě, jen v jiné době. Budu nadšeně očekávat, s jakými příběhy Charlie Brooker přijde příště! 85% ()

USS Callister (2017) (S04E01) 

Už od začátku peckovní. Nebýt v úvodu Jimmiho Simpsona, kterého znám z Westworldu, vůbec bych nepochyboval o tom, že jde o záběry z nějaké skutečné, sedmdesátkové show ve stylu Star Treku. Show nakonec nebyla jen show, ale virtuální realita, kde si hlavní hrdina/záporák vybíjel to, čeho nebyl schopen ve skutečném životě. Opět představen systém Gizmo, tentokrát ale fungující skrze DNA - vůbec si netroufnu říct, jak tohle mohlo fungovat, ale budiž - beru to v rámci fikce. Zbytek - tísnivé pocity, neskutečné napětí a sakra stylová pointa. Jak bych jinak řekl - asi ta nejlepší epizoda NeStar Treku, jaká mohla kdy vzniknout! Začátek čtvrté sezóny nakopnut doslova do hyperprostoru. Sice bych si pár výtek našel, ale nic, co by zastavilo mé nadšení. Jsem zvědav, do jakého dalšího neznáma se tato série ubere. 95% ()

Arkangel (2017) (S04E02) 

Jak zničit svému dítěti život? Nechat mu implantovat čip a pak sledovat každý jeho krok. Nejlépe ještě cenzurovat jakékoliv nevhodné jevy, případně zakročit, když dojde k nekalostem. Recept na úspěšný špatný konec! Jinak řečeno, rodiče by rozhodně neměli vidět vše a tento díl je toho důkazem. Přílišná starostlivost a potřeba ovládat je s vhodnou technologií učiněné zlo. 85% ()

Krokodýl (2017) (S04E03) 

Tyhle detektivně-vražedné epizody mě nikdy moc nebavily. Zde něco na způsob Crying Freemana spolu s (oproti jiným epizodám) zastaralou technologií získávání vzpomínek. Aneb „když už zabiješ jednou, proč v tom nepokračovat?“ Pomalé, roztahané, nesympatické. Pointa ovšem výtečná. 65% ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama