Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele hypnos11 k tomuto seriálu (26)

Národní hymna (2011) (S01E01) 

Solidně natočené, ale ta základní premisa je jednoduše divná, nic jiného. Jiná forma terorismu? Pche, spíš nutkání přijít s něčím neotřelým za každou cenu. ()

Patnáct milionů meritů (2011) (S01E02) 

35748. díl Ulice, 29745. díl Ordinace, 36. sezona Superstar, 29. sezona Česko hledá něco, reklama na každém kroku. Líbí se Vám takový náhled do budoucnosti? Tak šup, pusťte si druhý díl Black Mirror s názvem Fifteen Million Merits. Při jeho sledování se budete cítit jako v ráji. Chybí tomu už jenom Krimi zprávy a Soudkyně Brambora - Lambora - ne, Barbara je správně.. Nápad vynikající, provedení slušné, ale na hodinu to vážně není. Takový hezky vztyčený prostředník všem TV stanicím typu Nova, Prima a Barrandov za jejich stupidní pořady určené pro zombie. Ani bych se nedivil, kdyby to takhle za chvíli vypadalo v Číně, kde Velký bratr nikdy nespí. Dal by za 3*, ale je to tak trefné, že zvedám na 4*. Fuj. ()

Celá tvá minulost (2011) (S01E03) 

Zajímvýž námět, skvělé provedení. První čtvrthodina ještě docela nudná, ve druhé je cítit napětí, ve třetí přijde vcelku nečekaná, ale o to úžasnější katarze. Ten konec byl opravdu vynikající, pátá hvězda jde za ním. ()

Přijdu hned (2013) (S02E01) 

Nemnoho zajímavá epizoda. Ashova postava byla trochu (hodně) nesympatická, jeho neustálé čumění do mobilu mě hned na začátku naprudilo, příběh divný; chápu ale, co se přes něj tvůrci snažili říct. Nejdivnější ale byla ta kamrádka, která do toho Marthu uvrtala - jak tohle může někomu pomoct se ztrátou, to fakt nevím, odkud to tvůrci vyštrachali. Nicméně rozhodně plus za Haley Atwell, ta je vážně kost. ()

Lovná zvěř (2013) (S02E02) 

Do pr.. Na začátku divák nemá ponětí, co se děje. Postupem času dojem z toho, co vidí, osciluje mezi "atmosféra jako řemen" a "divný jako kráva". Aby mu na konci spadla brada až na zem. Chápu ty pětihvězdičkový hodnocení, ale u mě za 4* - ta podivnost je prostě až moc velká. Rozhodně jde ale o jeden z psychologicky nejextrémnějších zážitků, které člověk může shlédnout ()

Medvídek Waldo (2013) (S02E03) 

Zajímavý nápad. Souhlasím, že se nejedná o epizodu, o které bych za měsíc vypravoval kámošům v hospodě, nebo za pár desítek let vnoučatům u krbu.  Ale přesto, něco do sebe to má.. Lidi jsou ovce, to věděli už Římané. Ve skutečnosti to bylo známo dávno před nimi, ale to je fuk.. Názorná ukázka, jak snadno se dají lidé zmanipulovat k čemukoliv, co po nich chcete. Dokonce i k tomu, aby volili Bureše. A ten nemá po ruce Walda! Co by asi tak zvládl s ním? Uff, raději na to ani nepomyslet ()

Bílé Vánoce (2014) (S02E04) 

V lecčem podobné epizodě 3 první série (Celá tvá minulost). Možná to mohlo být o chlup méně předvídatelné, ale jinak také velice kvalitní počin. ()

Pád střemhlav (2016) (S03E01) 

Svět plný falešných úsměvů, předstírání, honění se za 5* hodnocením. Svět, kde nikdo nemůže být sám sebou. Prostě peklo, hnusný a odporný. Nápad vynikající, provedení také, ale něco mi tam neštymovalo - celou první půlku divák jenom čeká, až se něco stane. Howardová super, ale hlavní postava mi tím svým ťuťuňuňu pěkně lezla na nervy. A že jí to vyrdželo pěkně dlouho. Naštěstí ke konci dostala rozum a vše v dobré se obrátilo. Ten konec byl skoro jako v pohádce. Nejhorší na tom celém je, že to není vůbec žádné sci-fi - Číňani si již něco podobného dávno užívají plnými doušky. Nedejbože, aby se tohle někdy dostalo k nám. Jo, málem bych zapomněl - mluví se tam česky. ()

Zkušební verze (2016) (S03E02) 

Testování VR her si přídávám na seznam věcí, bez kterých se klidně obejdu. Další dobrý díl, ale v závěru se vrší jeden konec za druhým a to už působí příliš komplikovaně. Více ve spoileru: Cooper byl tedy celou dobu na jednom místě, neexistuje žádné heslo pro ukončení, vše po bílé místnosti se odehrávalo pouze v jeho mysli. Napodruhé vypnutý telefon ale byla skutečnost, trochu záhada, proč byl na konci zase zapnutý. Každopádně nápad skvělý, jako vždy ()

Sklapni a tancuj (2016) (S03E03) 

Nářez. Oproti některým jiným epizodám se tu začně něco dít docela rychle, a i když spád není kdovíjak rychlej, ten konec je prostě špičkovej. Těsně za 5*. ()

San Junipero (2016) (S03E04) 

Melancholicky romantický díl Black Mirror s dobrým koncem? No ne, to bych teda nečekal. První třetina romantická, druhá melancholická, ve třetí se mísí všechno a jde o jeden z dosavadních vrcholů Zrcadla. Mackenize Davis skvělá. A k tomu příjemná hudba (místy :)) ()

Muži pod palbou (2016) (S03E05) 

Oproti zbylým kusům z této série asi mírně slabší, ale standard si to drží. 3* by prostě byly málo, i když mám nutkání je dát. ()

Nenávist národa (2016) (S03E06) 

Uff. Úžasný. Zatím nejdelší a možná taky nejlepší epizoda. Jako vždy, i tady se objeví nějaké ty nesmysly, tupě se chovající postavy, ale taky skvělá, atmosféra, nápad, obsazení, zasazení. Oproti většině zbylých dílů tu je ale něco navíc - zápletka, která se začne odvíjet velice brzy a rychle, k tomu si dokáže držet tempo a napětí až do konce. Sice ten příběh byl trochu přehnaný, ale já tleskám. ()

Krokodýl (2017) (S04E03) 

V této epizodě se s tím tvůrci nepárali. Pokud v některých epizodách třetí série (San Junipero, Nenávist národa, USS Callister) více či méně hráli na optimističtější strunu, tady k veselí není žádný důvod. Temné jako hvozd v Karpatech. Zakončení silně na efekt, poněkud nelogické, přesto téměř dokonalé. Kvaltiní hudba, skvělá Andrea Riseborough, vynikjící režie Johna Hillcoata. ()

DJ na odstřel (2017) (S04E04) 

Potřebovalo by to výrazně zkrátit. Na začátku člověk tápe, o co tam jde. Postupem času se věci začnou odkrývat, ale příběh je docela jednoduchý a myšlenka v tom není natolik geniální, aby to sama o sobě utáhla. Hodina je moc. Navíc tam je, jako již tradičně, pár nelogičností - např když si po více než roce, nespočetném množství schůzek, ústřední pár uvědomí, že si nikdy nepamatuje nic, co se odehrávalo před danou schůzkou. Tak nevím, ale tohle by neomlouval ani Alzheimer v pokročilém stádiu. Nicméně Georgina Campbell skvělá, Joe Cole mi přišel takový.. ne příliš sympatický, nudný patron. ()

Železná vůle (2017) (S04E05) 

Zatím asi nejslabší epizoda. Není to ani moc orginální. Na druhou stranu jistá dávka ponurosti a atmosféry tam je, díky tomu se tenhle díl drží nad vodou. Děj je tentokrát smrksnutý na jendoducou premisu pokusu o útěk před malým robotickým nepřítelem. Tradičně již děj obsahuje několik mírných nesmyslů (robot prchá po třech steejně rychle, jako po dvou; po x letech stále ještě fungují dodávky elektřiny; riskování životů tří lidí kvůli .. plyšákovi; robopes je ve skladu plném krabic schovaný zrovna za tou jendou krabicí, kterou hledají ti tři jdoucí na smrt), navíc už na začátku se mi tenbhle díl zprotivil tím, jak tam dvě postavy jenom ječí a fňukají. A ta černobílá tu byla naprosto zbytečná. A kolikrát hlavní hrdinka dokázala odpočítávat od tisíce do nuly, jneom aby na pár vteřin donutila robopsa probudit ze spánku (v úmyslu mu vybít baterie - to by muselo zabrat asi tisíc pokusů), to už je snad lepší se nechat zabít. Koukatelné to ale bylo. ()

Černé muzeum (2017) (S04E06) 

Taková povídková antologie, okolo které je spíchnutá pojící dějová linka. Jednotlivé příběhy jsou zajímavé, ale ne vyloženě originální, protože se u nich autoři inspirovali sami sebou; závěr jako obvykle přináší velký dějový zvrat, který tu docela slušně funguje. Jeden z těch lepších dílů. Douglas Hodge tu je byl naprosto vynikající - svojí postavě vnukl tak slizkou úlisnost, až mi ho na konci bylo málem líto. ()

Striking Vipers (2019) (S05E01) 

A šťastně žili až do smrti... Jestli ten konec má působit jako dobrý konec pro všechny, tak já teda nevím, ale chudák Karl, který si užije jednou za měsíc, a po zbytek volného času zase může lámat své vlastní rekordy v pinballu. Dost průměrný díl, ale je to Black Mirror, kde i průměrné díly mají svoji kvalitu. Nápad docela zajímavý, ale přijde mi to přitažené za vlasy. Zpracování ujde, vizuálně to je jako vždy dost povedené, příběh si šlape na paty, k hercům nemám námitek. Hlavní přetrvávající dojem ale je ten, že jde o poněkud podivnou záležitost. ()

Smithereens (2019) (S05E02) 

Jestli to podle někoho je vyjednavačský thriller, tak se asi díval na jiný program.. Možná byste si měli za trest pustit Soudkyni Barbaru a po zbytek dne sledovat pořady Jaromíra Soukupa. To bych považoval za skutečně důstojný trest. Tady jde totiž o zdánlivou, napínavou sondu do případu zvláštního únosu, která je ve skutečnosti kritickým pohledem na současné zombies a jejich sociální sítě. Zvykejme si, lepší to nebude. Námět možná nijak světoborný, ale jeho podání je skvělé, a Andrew Scott fantastický. Závěr mi to trochu pokazil, jinak bych dal asi za 5*. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama