Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer 2
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele klukluka k tomuto seriálu (29)

Série 1 (2011) (S01) 

Mazec! Pět let starej seriál a pro mě coby pro laika v oboru moderních technologií absolutní sci-fi - zejména tedy Patnáct milionů meritů a Celá tvá minulost. Jsem z toho tak vykulenej, že dokonce věřím tomu, že tentokrát by mohli opisovat vědci od filmařů a ne naopak. Jinak Patnáct milionů meritů pro mě nebylo lehce stravitelné sousto a vlastně se mi nedívalo moc dobře ani na Celou tvou minulost, ale ty nápady mě uhranuly. A Národní hymna mě rozesmála tak, jako už nic dlouho ne. Tuhle povídku rozhodně nezapomenu. "Jako paní premiérová," chtělo by se říct... :) ()

Národní hymna (2011) (S01E01) 

Píše se rok 2022 a tenhle díl působí tak současně a aktuálně, že mě nenapadlo ho hledat v první, jedenáct let staré sérii (2011). Přitom jsem ho viděl už v době jeho uvedení a ten ústřední motiv od toho okamžiku nemůžu dostat z hlavy. Takže vím, že to není žádná žhavá novinka, pár let už mě ta představa, že bych měl taky rožnit prasátko, děsí ve spánku. Od A do Z je to výborný, včetně poselství, div, že se v tom zatím nikdo nevzhlédl. ()

Patnáct milionů meritů (2011) (S01E02) 

Když někde zahlídnu Jaro Slávika, kterej se nechal píchat za prachy do řiti, aby o pár let později rozhodoval o osudech mladých, často skutečně talentovaných lidí, tak mám taky chuť zašermovat střepem. Jasně, tady jsem silák, v reálným světě ale celý dny šlapu, aby lidi jeho typu už moc nemuseli. ()

Celá tvá minulost (2011) (S01E03) 

Po vizuální stránce je to dokonalý. A dokonalý je to i jako vize blízké, dnes (po jedenácti letech od vzniku) ještě mnohem bližší, téměř hmatatelné reality. Nelíbí se mi ale, že z toho vyšel žárlivej hlavní hrdina, kterej se začal hrabat v uložených záznamech, jako skutečná oběť manželčina selhání. Být žárlivec a ještě mít k dispozici tenhle pekelnej vynález, to by asi vážně nedělalo dobrotu. To je ale jen jedna modelová situace z miliardy, kterou by to zásadně ovlivnilo. Totálně by to proměnilo celou společnost, veškeré interakce. Všiml jsem si toho v komentářích k předešlému dílu, že by diváci na dané téma uvítali něco obsáhlejšího- myšleno ideálně seriál, já bych si pro sebe prosil něco podobného s tímto ústředním tématem. Jsem totiž přesvědčen o tom, že podobné udělátko nás jednou nemine. Tak ať někdo rozvine všechny možné hrozby, které by to pro nás mohlo představovat. ()

Série 2 (2013) (S02) 

Z této - druhé řady už jsem tak nadšený nebyl. Postrádal jsem tady ty futurologické technologie, které mě tak uchvátily v řadě první. Filmů o humanoidech, kteří - byť by byli sebedokonalejší - nemohou nahradit originální předlohu, jsem už pár viděl, stejně tak mě neohromí lovy lidí nabízející zvrácenou show davům a nadšené očekávání nenaplnil ani medvídek Waldo, i když v této řadě neměl z mého pohledu konkurenci. ()

Přijdu hned (2013) (S02E01) 

Z jednovaječnýho dvojčete Gabriely Marcinkové je taky šikovná herečka a jmenuje se Hayley Atwell. Bolest z tragické ztráty přítele vytěsňuje s pomocí jeho “dokonalého” humanoida. Věřím, že něco takového by truchlícím lidem jistě dokázalo ulevit, obávám se nicméně, že bez té úporné a úmorné bolesti se nelze v životě posunout. Pokud teda nechcete žít po zbytek života s kusem plastu. Bulvár v posledních měsících s oblibou píše o kulturistovi, kterej se oženil se svou šukací pannou, ten poslední článek byl ale myslím o tom, že chystají rozvod. Takže ne, tohle myslím fungovat nikdy nebude. ()

Lovná zvěř (2013) (S02E02) 

Lidi by chtěli vidět zrůdy, které ublížily nebo ubližují dětem, trpět. Být rodič někoho z Utoyi a číst v novinách o tom, že Breivik podává stížnost na vedení věznice, protože mu koupili trojku playstation, i když už mu mohli koupit čtverku, z toho bych se pominul. Takže tenhle díl, kterej mi má ukázat, jak jsem zvrácenej, když bych byl něčeho takovýho součástí, je pro mě jak červenej hadr na býka. Protože vývoj jde ve skutečnosti opačným směrem a těmhle lidem se nesmí zkřivit vlas na hlavě. Do téhle ZOO bych si určitě vstupenku nekoupil, ale fakt, že jim desítky let přispívám na fešáckej kriminál, mě taky dvakrát netěší. P.S.: Doposud jednoznačně nejslabší díl navíc narušil koncept zamyšlení nad budoucí podobou života na Zemi. Tohle nám opravdu nehrozí. ()

Medvídek Waldo (2013) (S02E03) 

V politice může uspět každej, kdo je trochu při penězích. A pokud je trochu víc při penězích a zajistí si mediální vliv, třeba že má stejně jako Waldo k dispozici svou televizi, i kdyby to třeba bylo jen blbý Óčko, svoje noviny, řekněme MF Dnes a Lidovky, tak se může stát klidně premiérem a později třeba i prezidentem, byť se o to pokusí v zemi, v níž se ani nenarodil a ještě u toho může vypadat jak ušoplesk. Říkám, klidně i animovanej medvěd. ()

Bílé Vánoce (2014) (S02E04) 

Čekají mě ještě 3 série, ale mám pocit, že lepší díl už neuvidím. Tohle bylo famózní! P.S.: Po krátkém zamyšlení přidávám 2 drobné výhrady: 1. Technická- zablokovaní lidé nebyli ve dvou záběrech pouze v obrysech, to mě mátlo a považuji to za chybu. 2. Věcná- podezřelému bez doznání, tedy de iure nevinnému, by nemohli odebrat “koláček”, pokud by s tím výslovně nesouhlasil, o čemž pochybuji. ()

Pád střemhlav (2016) (S03E01) 

Vynikající! A navíc ta česká stopa! 😊 Nevím, jak v roce vzniku, ale tohle pochopitelně není žádná sci-fi, v tomhle módu už minimálně určitá část společnosti dávno frčí, jen ta segregace není tak okatá. Tenhle filmík zase posunul můj TOP v rámci série Black Mirror, je to lovely! ()

Zkušební verze (2016) (S03E02) 

Ať už hrál cokoliv, pojmenoval bych to lysohlávky. Kdyby mi do toho zavolala máma, tak by to se mnou taky seklo. Herec v hlavní roli byl perfektní, lepšího snad ani nemohli najít. ()

Sklapni a tancuj (2016) (S03E03) 

Je to výborný, jen ta představa scénáristy o svědomí úchylných lidí je úsměvná. Rozhodně pro toho, kdo viděl dokument V síti. ()

San Junipero (2016) (S03E04) 

Páni inženýři, určitě se mnou počítejte, prosím! Můžu taky do Kalifornie? Ryzí nádhera, z toho si udělám svůj filmovej evergreen. ()

Muži pod palbou (2016) (S03E05) 

Strašidelný, děsivý vynález, který člověka zbaví slabin plynoucích z přirozené lidskosti. Horší zbraň, než voják bez zábran, snad ani být nemůže. Máme se bát? ()

Nenávist národa (2016) (S03E06) 

…takže si dobře rozmyslete, jestli budete dnes večer zase znovu hejtovat….bič boží! ()

USS Callister (2017) (S04E01) 

Tohle už není jen nápad, tohle je studnice nápadů, nápad na třetí, ale mě to nevtáhlo, stál jsem mimo to dění a jen to nezúčastněně pozoroval, snad že jsem měl pocit, že u toho nesmím přestat přemýšlet, že je pořád o čem. Zaměstnávalo mi to hlavu a smysly přišly zkrátka. Takže jo, oceňuju, jak je to myšlenkově propracovaný, jak je to ztvárněný vizuálně, jsem rád za to, jak to celý dopadlo, ale neryčel jsem u toho bohužel blahem, jako třeba kdysi u Galaxy Quest. ()

Arkangel (2017) (S04E02) 

Slabší díl, ale pořád ještě hodně dobrej. V jeden moment jsem si ale uměl představit, že to se Sarou dopadne mnohem hůř- že si nechá naložit od každýho, kdo si řekne, a že do sebe narve cokoliv, co jí kdo nabídne. Ta představa mi přišla mnohem temnější, mnohem tísnivější, než to, co se tady nakonec odehrálo. Mámu nesoudím, rodičů, který by napadlo něco podobnýho, by podle mě byla většina, pokud by měli tu možnost. ()

Krokodýl (2017) (S04E03) 

Tak tak, že se to drží v červených, což přičítám charakteristice jedné z obětí- dávno jsem si ověřil, že tohle lidi nemají rádi. Ale jinak to bylo výborný! Aneb jak se stát nejstrašnějším zločincem s tím nejlepším kádrovým profilem. ()

DJ na odstřel (2017) (S04E04) 

Pravděpodobně jsem to nepochopil, ale přišlo mi to nesmyslný, zbytečný a nechutný. ()

Železná vůle (2017) (S04E05) 

Další díl, který se zabývá konkrétní jednotlivostí namísto vynálezu, který by poznamenal uspořádání a fungování celé společnosti. Leda že by měli pejsci tu apokalypsu, která visela ve vzduchu, kompletně na svědomí..? To tady ale nezaznělo a z děje se to taky nedalo odvodit. Primitivní story, ale po technické stránce dokonale zvládnutá. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama