Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Yardie k tomuto seriálu (22)

Národní hymna (2011) (S01E01) 

Tak tohle mě dostalo. Naprosto syrová, skličující a civilní atmosféra. Některé věci jsou vyhnány do maximální absurdity, ale jinak by nebylo do očí bijící, na co chce vlastně tento díl poukázat. je tam několik věcí - politika, média, lidská společnost, zásady apod. Vyjádřil bych se více, ale nechci spoileřit. Každopádně velmi dobře natočeno, pohlcující atmosféra, dobré herecké výkony a celkové zpracování. Fakt mě to dost vzalo, málo kdy jsem měl takové všelijaké pocity po shlédnutí nějaké filmařiny. Silné! Howgh! ()

Patnáct milionů meritů (2011) (S01E02) 

Určitě slabší epizoda než první. Téma sice bylo celkem silné, ale zpracování mě tak nedostalo. Opět vyhnáno do absurdity, aby bylo zcela jasné, oč běží. Ale nebavilo mě to tak, nebylo to tak vtahující a drásající. Tím nechci říci, že to byla epizoda špatná. Opět krásně nastavuje zrcadlo dnešní společnost a není to extra pěkný pohled. Ale prostě to nebylo tak řekněme depresivně zpracováno. Ale plní to to, co má. Je dobré to vidět. Howgh! ()

Celá tvá minulost (2011) (S01E03) 

Zajímavý námět, jako bývají všechny zatím, opět ukazuje jistý obraz společnosti a člověk se zamyslí nad tím, jak je to nyní, jak to může být, jestli by chtěl nebo nechtěl, jak se to dá zneužít. Nicméně, nějak extra mě to nechytlo, nebylo to tak... jak to říct... pobuřující, silné, skličující, očividné... Zdá se mi, že díl jedna nasadil laťku vysoko a nyní se nedaří úplně navázat. Určitě je fajn to vidět, ale nevzalo mě to tak. Howgh! ()

Přijdu hned (2013) (S02E01) 

Zde nastavuje zcela jasně zrcadlo potřebě sdílet svůj život na sociálních sítích, byť ve svém okolí takové lidi nemám. Každopádně je to trend, opět je zde dohnán do extrému (tedy v tuto chvíli, protože již nyní vidíme funkčnost strojového učení), ale do další fáze daleko. Ale opět to zde nebylo nějak extra silné, že by to člověka vzalo. Opět musím vzpomenout první díl první série. Takže zase fajn vidět, ale není to nic extra, něco šokujícího a silného. Howgh! ()

Lovná zvěř (2013) (S02E02) 

Pro změnu, oproti předchozím dílům, je to svižné, napínavé, dynamické, akční. Celou dobu si člověk říká, na co díl upozorňuje a je to opět k zamyšlení, ale překvapivý konec člověka trošku vyvede z konceptu a může přidat další věc k přemýšlení. Tento díl mě bavil, utekl jako voda, má švih. Howfg! ()

Medvídek Waldo (2013) (S02E03) 

Slabších 60%. Hned ze začátku mi vadilo dost těch laciných vulgarit, byť rozumím tomu, že to tak muselo svým způsobem být, aby bylo opět zveličeno a bylo jasné, oč jde a na co se chce upozornit. Ale bylo toho trošku moc, asi nešťastnou formou, nevím... Každopádně mě to od začátku nebavilo nějak extra, bylo to celé takové nijaké, nevím, jak to úplně popsat. Závěr překvapivý, tohle jsem nečekal. Opět to dalo zrcadlo společnosti i jednotlivcům, z různých úhlů, ale forma se úplně nepovedla. Howgh! ()

Bílé Vánoce (2014) (S02E04) 

Zajímavý díl, takový netradiční, se skvělým nápadem, z různými sci-fi prvky. Ani bych neřekl, že nějak extra nastavuje zrcadlo společnosti, ani v blízké budoucnosti, jako jiné díly, je to spíše takové slušné krimi. I když každý tam může vidět jiné ukazatele. Za mě to nebylo tak zcela jasné. Akorát celkem brzo se dalo vytušit, oč jde. Už v podstatě od začátku bylo jasné, že tady něco nehraje, někdy okolo poloviny bylo v podstatě jasno. To je trošku škoda, že se nepodařilo udržet tajemno až do konce. I přes to ale velmi povedený díl, který baví od začátku do konce. Howgh! ()

Pád střemhlav (2016) (S03E01) 

Aktuální téma, řekl bych, že dosti závažné, opět dohnáno do extrému. Ale zpracování mi přijde takové nijaké, bez větších emocí, aby si člověk vytvořil nějaké sympatie či antipatie. Bez nějakého většího drivu, pobouření, silnějšího zážitku. I přes tyhle mé výtky to bylo dobře nastavené zrcadlo, pěkně uděláno, nenudilo to. Je to takových 70%. Chtělo to nějaký ten šok navíc. I přeš to dobrá úroveň. Howgh! ()

Zkušební verze (2016) (S03E02) 

Zajímavý díl, příběh ve finále trošku jako Počátek. Mělo to švih, napětí, bavilo to, bylo to i vtipné, prostě bylo to fajn. Zde asi nebylo to "poselství" tak jasné a globálně silné, ale i přes to to na něco poukázalo. Kvalitou opět standard v rámci Černého zrcadla. Howgh! ()

Sklapni a tancuj (2016) (S03E03) 

Tak to byla jízda. Od začátku do konce napětí, tempo, pochybnosti, otázky a vše zakončeno překvapivým vyvrcholením. Opět zde není nějaké silné poselství nastavené zrcadlo, za mě jen mírná věc k zamyšlení, resp. uvědomění, ale zpracování a vyvrcholení skvělé. Howgh! ()

San Junipero (2016) (S03E04) 

Takové jiné pojetí než jsme zvyklí. Pozitivní, příjemné, taková spíše romantické. Samozřejmě upozorní na nějakou otázku a jisté dilema, ale není to nic negativního, něco co by hýbalo společností. Takový díl na oddych, odreagování, pohodovka. Howgh! ()

Muži pod palbou (2016) (S03E05) 

Řekl bych, že téma jako takové bylo docela silné, po několika epizodách bych řekl i pobuřující a celospolečenské. Zpracování rovněž slušné, i když jsem velmi brzy odhalil, oč jde. To je škoda, kdyby to vydrželo, resp. nebylo prozrazeno tak brzy, mohlo to být mnohem lepší. A konec - tak ten zamrazil. Ten výběr fakt "rozmanitý"... Howgh! ()

Nenávist národa (2016) (S03E06) 

Perfektní díl. Několik témat k zamyšlení (i když jsem čekal ještě jednu od státního aparátu), mělo to napětí, tempo, celkově takový šmrnc. Bavil jsem se od začátku do konce. Jeden z nejlepších dílů Černého zrcadla. Paráda. Howgh! ()

USS Callister (2017) (S04E01) 

Takový příjemný lehce oddychový díl, s vtipným zpracováním s totálním nadhledem. Ani nemyslím, že by to zde bylo upozorňováno na nějaké aktuální téma, spíše možná na budoucí téma. Byl to takové na pohodu, nic pobuřujícího či alarmujícího, jako jiné díly. Bylo to jiné, ale fajn. Howgh! ()

Arkangel (2017) (S04E02) 

Zde už aktuálnější téma oproti epizodě 1. Samozřejmě dovedeno do extrému a hodně high-tech, ale to je třeba, ať je problematika ještě více zřejmá. Díl vyvolává opět několik otázek k zamyšlení a je možné o něm přemýšlet a diskutovat. Řekl bych, takový standardní díl v rámci série. Howgh! ()

Krokodýl (2017) (S04E03) 

Tak tohle byl trošku drsnější díl. Spíše to připomínalo nějaké severské krimi. Asi nereflektoval nějaké celospolečenské téma či problém, ale spíše otázku, kam až je schopen a ochoten člověk zajít. Byly do toho samozřejmě jako vždy zataženy pokročilé technologie, na které Černé zrcadlo povětšinou cílí, ale zde to byl sekundární jev. Konec byl celkem síla. Howgh! ()

DJ na odstřel (2017) (S04E04) 

Šílený díl od začátku, to člověku hlava nebere a myslí na to, jak je toto možné. Opět cílí na technologie a také dnešní vztahovou praxi, resp. by se asi dalo aplikovat na více oblastí. Samozřejmě jako často v rámci Černého zrcadla dovedeno do extrému. Každopádně až do konce jsem netušil, o co jde, což je fajn. Závěr tak příjemně překvapivý. Howgh! ()

Železná vůle (2017) (S04E05) 

Úplně to nezapadá do konceptu a sestavy Černého zrcadla, ale už bylo pár dílů krapet jiných. Toto bylo ovšem dost jiné. Vizuál fajn, relativně i napínavé, ale velký problém je, že nic nebylo vysvětleno, člověk si musel domýšlet, co se vlastně stalo a proč a to ho rušilo pi sledování. Nebylo v tom nějaké "poselství" jako v jiných epizodách. Takže na jednu stranu zajímavé a místy napínavé, na druhou stranu tomu chyběl koncept a nějaká vyšší myšlenka. Howgh! ()

Černé muzeum (2017) (S04E06) 

Velmi povedený díl. Od začátku do konce chytl, zajímavý nápad, výborné zpracování, místy vtipný, místy děsivý, opět dává podněty k zamyšlení, celkem dlouho vydrží neprozradit oč jde. Jeden z nejlepších dílů. Howgh! ()

Striking Vipers (2019) (S05E01) 

Zajímavý díl. Opět dal k dobru nějakou tu věc k zamyšlení či diskusi, jak bývá dobrým zvykem. Od začátku vtáhl, člověk čeká, co bude a jak to skončí. Standardní díl Černého zrcadla, co se týká kvalit. Howgh! ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama