Reklama

Reklama

Mistři hrůzy

(seriál)
  • Česko Mistři hororu (více)
Trailer
USA, (2005–2007), 25 h 31 min (Minutáž: 51–87 min)

Tvůrci:

Mick Garris

Předloha:

Richard Matheson (kniha), H.P. Lovecraft (kniha) (více)

Hrají:

Fairuza Balk, Angela Bettis, Ron Perlman, Júki Kudó, Billy Drago, Michael Moriarty, Jay Brazeau, Brendan Fletcher, Marcia Bennett, Nicholas Racz, David Nykl (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Nejlepší američtí tvůrci hororových filmů se v roce 2005 sešli při unikátním televizním projektu nazvaném Mistři hororu. Jejich úkolem bylo vytvořit antologii třinácti hodinových snímků, které měly ztvárnit jejich nejhorší noční můry. Seriál bude vysílat od 7. ledna každý nedělní večer kanál Cinemax a buďte si jisti, že krvavé horory, kterými jsme byli v posledních letech zásobováni v kinech (Saw, Hostel, Texaský masakr motorovou pilou…), byly jen mírným zahřívacím kolem… A o čemže filmy budou? Dočkáme se vlkodlaků, neznámých sil zla obracejících příbuzné a milované proti sobě, oživlých zvířecích kožešin a divokých koček, úchylných zabijáků libujících si v uříznutých kouscích lidského těla… prostě všech myslitelných hrůzu nahánějících strašáků, jejichž úkolem je vyděsit diváka až do morku kostí. Nebo naopak přivést jej k hororové extázi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele JASON_X k tomuto seriálu (14)

Mistři hrůzy (2005) 

Většinou se jedná o příběhy nevážné, groteskní, s komediálními i satirickými prvky, plnotučně horrorové jsou v první sérii sotva dva tři, a to ještě horrorové jemně. A jsou natolik rozdílné, že jsem každý z nich okomentoval zvlášť. Rozptyl hodnocení od jedné do pěti, ale těch nadprůměrných je většina. ()

Incident On and Off a Mountain Road (2005) (S01E01) 

Děj ponechám stranou, protože určujícím faktorem při hodnocení úvodního dílu je jeho hlavní tragická "herečka" (i když vypadá trochu jako Jennifer Beals) a jeho naprosto otřesná forma. Veškerého rádoby napětí je tu totiž dosahováno zběsilým třesením vyzoomovanou ruční kamerou a frenetickou frekvencí stroboskopických záblesků v nočním lese, jelikož bezradný režisér zjevně neví, jak jinak učinit svůj výtvor záživným. Téměř nekoukatelné, ubohost ve stylu kanadského televizního céčka. ()

Dreams in the Witch-House (2005) (S01E02) 

V rámci a žánru televizního horrorového softu je tenhle díl první liga. Vynikající příběh (Lovecraft), skvělí a typově vhodní herci, pozvolna houstnoucí atmosféra... Zprvu jen střídmě horrorová (spíš strašidelná) povídka postupně přeroste v téměř plnokrevný horror se slušně vygradovaným a krvavým finále. ()

Dance of the Dead (2005) (S01E03) 

Mohla to být celkem slušná záležitost, postapo punková, punkově gotická, kvazizombijská... Kdyby ji ovšem netočil jeden kretén s padoucnicí, druhý kretén se k tomu nepřisíral se stroboskopem, neřvala k tomu tak hnusná muzika a neodehrávalo se to většinou v nějakým blbým kabaretu. ()

Jenifer (2005) (S01E04) 

Sudá čísla seriálu sluší. Po sračkové jedničce přišla perfektní dvojka, po zmršené trojce skvělá čtyřka od Argenta. Jenifer je fajn postava, má i fajn postavu, ale o to hnusnější hlavu. Je přítulná, ale ráda papá lidi. V mužích vzbuzuje prapodivnou směsici soucitu, žádostivosti i odporu. Jediné, co bych filmu vytknul je skutečnost, že si tvůrci příběh hodně zjednodušují. Copak Franka nepostrádali v práci? Copak nikdo nepátral po té ztracené asijské holčičce? A proč nakonec Frank táhne Jenifer kamsi do lesa a nezamorduje jí hned na místě? Ale vypnete-li trochu mozek, je to parádní žánrová oddechovka. ()

Chocolate (2005) (S01E05) 

Zápletka o mimovolném propojování myslí dvou lidí není špatná (něco podobného jsem už kdysi v nějakém scífku četl), jen to její zpracování... Ca tři čtvrtiny filmu máte dojem, že se nedíváte na kapitolu z Masters of Horror, ale z retardované série Playboy Late Night, kterou nás oblažovala porevoluční TV. A ona "nejkrásnější žena na světě" je pak ve finále vulgárně a primitivně vyhlížející laciná šlápota s hlasivkami zdevastovanými šnapsem a tabákem. ()

Homecoming (2005) (S01E06) 

Stejně jako už předchozí povídka, nebyla ani tahle příliš horrorová. Ale mně to nevadí, protože vtipnou a černohumornou satiru dokážu ocenit taky. Nevěřil bych, že mě někdy tolik pobaví protiválečná levičácká agitka. Tahle je ovšem opravdu hodně svérázná, nebere se vůbec vážně a příliš vážně nebere vlastně ani téma, o kterém pojednává. Navíc mě hodně bavili i herci, konkrétně republikánská sexy jestřábka Thea Gill a velkolepý machiavelistický cynik Robert Picardo, můj veleoblíbený lékařský android ze Star Treku Voyager. ()

Deer Woman (2005) (S01E07) 

Zdá se, že se žánrem "horror" mají tvůrci tohohle seriálu trochu problém, protože když mají za úkol v horrorovém žánru něco natočit, vyleze jim z toho nakonec většinou žánr úplně jiný, třeba komedie, satira, groteska apod. Ale uznávám, že horrorové komedie jim jdou skvěle, jako třeba v tomhle případě, který bych oškatulkoval coby zdařilou parodii na seriálové X-Files. Několikrát jsem se od srdce zasmál, na jeden díl televizního seriálu je v Jelení ženě opravdu pořádná porce vtipných hlášek a gagů, ovšem závěr samotný je pak už o něco vážnější. A bohužel taky nečekaně a dost nešťastně utnutý. ()

Cigarette Burns (2005) (S01E08) 

Carpenterova povídka se na rozdíl od většiny jejích předchůdců snaží být od začátku plnotučně horrorovou, ale s prkenným nehercem Reedusem v hlavní roli jí to jde bohužel špatně (jsem rád, že jsi se našel v redneckovi Darylovi s kuší, Normane, ale do jiných filmů símtě radši moc nefušuj). Děj mi svou temnou a skličující atmosférou po celou dobu připomínal pecky jako Ninth Gate, Angel Heart a v jednu chvíli i 8MM (v tomhle postřehu koukám nejsem vůbec originální). Oceňuju snahu o ryzost žánru, o jakýs takýs metafyzický přesah, i krvavý závěr (střeva v promítačce vedou). ()

The Fair Haired Child (2006) (S01E09) 

Vznešená klasická hudba, černá magie, krásně šílení manželé, ale zápletka i dialogy jako z telenovely pro teenagery. A telenovely pro teenagery fakt nežeru. ()

Sick Girl (2006) (S01E10) 

Kříženec horrorového žánru s bizarní groteskou, připomínající mi slavnou Mouchu. A okořeněný lesbismem. Největšími plusy téhle povídky jsou Angela Bettis a několik roztomilých nechutností ze světa hmyzu a hmyzích mutantů. ()

Pick Me Up (2006) (S01E11) 

Spojené státy, sériovým vrahům země zaslíbená. A pokud hustota sériových vrahů na km2 překoná kritický bod, stane se, že se rajóny i cesty dvou takových vrahů protnou. A jak takové setkání konkurentů probíhá, tak o tom vypráví tahle černohumorná groteska. ()

Haeckel's Tale (2006) (S01E12) 

Nekrofilní roztomilost z mého oblíbeného 19.století. Věděli jste, že první zombie byly stvořeny potulným kejklířem? Ale příběh je ještě mnohem vrstevnatější a svým zvrhlým rozuzlením mě docela překvapil. A nejvíc mě pobavil krátký gag s kapajícím oběšencem. ()

Otisk (2006) (S01E13) 

To nejlepší nakonec. Je libo něco málo libového japonského bizáru, úchylnosti a nezdravých nechutností? Jestli ano, tak nejlépe od mistra v oboru. Takaši Miike ve skvělé formě. ()

Související novinky

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

21.01.2022

Svět hudby a filmu přišel o další z velkých talentů. Ve věku 74 let včera v USA zemřel americký zpěvák a filmový herec Marvin Lee Aday, znám především pod svým uměleckým jménem Meat Loaf. Talentovaný… (více)

Zemřel režisér Stuart Gordon

Zemřel režisér Stuart Gordon

25.03.2020

Ve věku 72 let zemřel filmový a divadelní režisér, scenárista a producent Stuart Gordon. Zprávu včera ve večerních hodinách potvrdila jeho rodina. Rodák z Chicaga začínal na divadle, proslavil se… (více)

Návrat Johna Carpentera

Návrat Johna Carpentera

22.01.2008

Seriál Masters of Horror vytáhl z hrobů několik žánrových mistrů a ukázal jim, že fanoušci na ně nejenže nezapomněli, ale pořád stojí i o jejich novou tvorbu. Minulý týden jsme psali, že na vlně… (více)

Démoni

Démoni

18.06.2006

Italové se spojí ve svém snažení a pokusí se dobýt svět. To je myšlenka, která tvůrce nového projektu určitě napadla. Společnost Instituto Luce, Dania Film a Turin Film Commission se pokusí oživit… (více)

Reklama

Reklama