Reklama

Reklama

Glee

(seriál)
Trailer
Komedie / Drama / Hudební / Muzikál
USA, (2009–2015), 91 h 6 min (Minutáž: 45–48 min)

Hrají:

Lea Michele, Cory Monteith, Matthew Morrison, Chris Colfer, Naya Rivera, Jane Lynch, Kevin McHale, Amber Riley, Dianna Agron, Mark Salling, Darren Criss (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(121)

Vystoupení amerických školních sborů zvaných glee kluby vypadají poněkud jinak než naše obvyklé besídky. Jde o show se vším všudy – s hudbou, choreografií, kostýmy, svícením, sólisty... Kluby pořádají veřejná vystoupení a účastní se národní soutěže. Pokud je klub úspěšný, tak to pro školu znamená i prestiž a peníze (sponzoři apod).
Mladý učitel španělštiny Will Schuester působí na McKinleyho škole v Ohiu, kde jako student zažil období největší slávy tamního klubu. Tehdy patřili sboristé mezi nejpopulárnější žáky, protože byli opravdu dobří zpěváci a tanečníci. Jenže současný klub je absolutní propadák. Chybí lidé a schopný sbormistr. Schuester se klubu ujme a čeká ho nelehká cesta. Musí získat kvalitní členy, kteří se zároveň musejí smířit s tím, že podle názoru většiny dětí ve škole jsou sboristé vrcholně trapní. Štěstí se na něj usměje v okamžiku, kdy při konkurzu objeví výjimečně talentovanou studentku Rachel. Ani ostatní adepti na tom s hudebním nadáním nejsou špatně – zženštilý Kurt dokáže vyzpívat neuvěřitelné výšky, korpulentní Mercedes dokonale ovládá svůj hlas, vozíčkář Artie skvěle hraje na kytaru a koktající Tina přestává při zpěvu zadrhávat. Na škole to ale nikdo z nich nemá snadné, téměř bez výjimky jsou terči šikany. Házejí je do popelnice, zavírají do kadibudek, polévají ledovou vodou apod. Není tudíž divu, že se nikdo další do sboru nehrne. Až díky lsti dokáže sbormistr Schuester přilákat kapitána fotbalového mužstva, který má přirozený, ale poněkud neotesaný talent. První záblesk šance na úspěch nedá spát tělocvikářce a trenérce roztleskávaček Sue, která je zvyklá, že její kroužek je na škole ten jediný důležitý. Rozbíhá proto ďábelský plán na zničení klubu v samotném zárodku...
Záměrem tvůrců bylo vytvořit protiklad seriálům plným násilí a vražd. Něco originálního a zároveň pozitivního a optimistického. A seriál má skutečně schopnost vyvolávat v divácích dobrou náladu. (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Gelaos k tomuto seriálu (7)

Glee (2009) 

Od Glee jsem očekával jednak nenáročný seriál, kterým mohu vyplnit čas při cestách vlakem apod., jednak především hudbu. Té hudby, zápletek, příběhových veletočů, agitek, vtípků, vážných momentů, atd. se za těch šest sérií událo fakt hodně - od zcela brakovitých až po velmi dobré. Obvzlášť postava husté Sue ve skvělém podání Jane Lynch si zaslouží vyzdvihnout. Ač by šlo seriálu vytýkat mnohé, tak pro mě je Glee guilty-pleasure, které mi přineslo cca 200 písniček do playlistu a na které budu převážně v dobrém vzpomínat. ()

Série 1 (2009) (S01) 

Glee začíná zvolna. Seznamování s postavami, nádherně hloupoučké zápletky (těhotná Terri) a tak trochu přešlapování na místě. Ale nabídne to i silná témata (Kurtova sexualita, těhotná Quinn) a vždy se najde místo pro kousek humoru. Všechny postavy jsem si dříve či později oblíbil. V druhé polovině se to navíc začne brát vážně a hezky to graduje do efektivního finále. Oblíbené epizody:  01 Pilot,  04 Peggers,  08 Mash-Up,  09 Wheels,  13 Sectionals,  15 The Power of Madonna,  19 Dream On,  20 Theatricality,  21 Journey to Regionals.  Oblíbené písničky: Don't Stop Believin',  Alone,  Keep Holding On,  True Colors,  My Life Would Suck Without You,  Like A Prayer,  Total Eclipse Of The Heart,  Bad Romance,  Bohemian Rhapsody, (+ 35 dalších). ()

Série 2 (2010) (S02) 

Lepší než předchozí série. Nové postavy mezi ostatní krásně zapadly a o těch starších se zase dozvíme o kousek více. Ze vztahových veletočů jde občas hlava kolem, ale např. Puck + Lauren ukazují, že i zdánlivá ztřeštěnost může skvěle fungovat. Nejsilnější linkou je opět ta Kurtova, ale zbytek rozhodně není k zahození. Holly v podání Gwyneth Paltrow, Sue se sestrou či linka okolo Emmy jsou velmi vydařené. Hořkosladké finále je ještě lepší a emočně nadupanější než posledně. Oblíbené epizody: 03 Grilled Cheesus,  05 The Rocky Horror Glee Show,  06 Never Been Kissed,  07 The Substitute,  08 Furt,  10 Very Glee Christmas,  14 Blame It On the Alcohol,  16 Original Song,  20 Prom Queen,  21 Funeral,  22 New YorkOblíbené písničky:  I Want To Hold Your Hand,  Hot Patootie,  Teenage Dream,  Singing In The Rain / Umbrella,  Sing,  Loser Like Me,  Raise Your Glass,  Friday,  Still Got Tonight,  Light Up the World, (+ 34 dalších). ()

Série 3 (2011) (S03) 

Začíná to sice průměrně, ale postupně se z toho vyklube nejlepší sezóna seriálu, která je oproti ostatním citelně vyrovnanější. Nové charaktery opět skvěle zapadly mezi ostatní. Vztahy, postavy i děj se ustálily a směřují vstříc dospělosti. Tomu odpovídají i zápletky - jedna je lepší než druhá a já si je užil všechny. Velký palec nahoru si zaslouží "polidštěná" Sue a Karofskyho linka. Vše pěkně graduje do dojemného finále. Glee klub, tak jak jsme ho znali v posledních 3 letech, odchází na vrcholu. Oblíbené epizody:  03 Asian F,  07 I Kissed a Girl,  08 Hold On to Sixteen,  10 Yes No,  11 Michael,  13 Heart,  14 On My Way,  18 Choke,  19 Prom-asaurus,  21 Nationals,  22 GoodbyeOblíbené písničky:   Rumour Has It / Someone Like You,  We Are Young,  We Found Love,  Black or White,  Smooth Criminal,  Stereo Hearts,  Cough Syrup,  Glad You Came,  What Makes You Beautiful,  Edge of Glory,  It's All coming Back To Me Now,  Starships, (+ 38 dalších). ()

Série 4 (2012) (S04) 

Čtvrtá série je přecpaná a postrádá tah na branku. Je tu strašně moc zápletek, ale ani jedna z nich nijak nezaujme a i ty potenciálně zajímavé končí neuspokojivě (bulimie, Katie). Zatímco v předchozích sériích podzápletky vcelku dobře zapadly do hlavní dějové linky, ve čtvrté sérii všechno působí velice epizodicky. Rozdělení děje do dvou linek (McKinley a New York) přineslo víc škody než užitku. Nové postavy jsou vesměs nezajímavé a ani ty původní to kolikrát nezachrání. Finále nic moc. Oblíbené epizody:  01 New Rachel,  04 The Break-Up,  06 Glease,  07 Dynamic Duets,  11 Sadie Hawkins,  14 I Do,  18 Shooting Star,  22 All Or Nothing.  Oblíbené písničky:  Everytime,  The Scientist,  Whistle,  Tell Him,  Anything Could Happen,  Mamma Mia,  Don't Stop Believin' (Rachel),  Hall Of Fame, (+ 28 dalších). ()

Série 5 (2013) (S05) 

Lepší než posledně. Neduhy předchozí série (z palce vycucané zápletky, slabá práce s postavami, rozpolcenost děje do McKinley a New Yorku) sice stále přetrvávají, ale jsou o něco méně výrazné. Linky původních členů jsou většinou OK, zato nováčci (kromě Kitty) jdou opět odnikud nikam. Vrcholu řada dosahuje v polovině, kdy Glee klub nostalgicky končí (a nováčci jsou nedůstojně odsunuti). Zbytek série v New Yorku bohužel za moc nestojí. Oblíbené epizody: 07 Puppet Master,  08 Previously Unaired Christmas,  09 Frenemies,  11 City Of Angels,  12 100,  13 New Directions,  18 The Back-up Plan. Oblíbené písničky: Brave,  Mary's Little Boy,  I Believe In A Thing Called Love,  Vacation,  More Than A Feeling,  Mr. Roboto / Counting Stars,  Raise Your Glass,  Don't Stop Believin',  Downtown,  Story Of My Life,  Wake Me Up,  Take Me Home Tonight,  , (27+ dalších). ()

Série 6 (2015) (S06) 

Návrat ke kořenům. O co je 6. série kratší, o to víc se snaží nahonem vše uzavřít, přihodit něco nového a k tomu si i trochu zablbnout. Někdy to jde (Rachel a reboot New Directions), jindy méně (Rachel a Sam) a někdy vůbec (Beiste). Nové a kupodivu vesměs sympatické postavy bohužel nemají mnoho prostoru, jelikož centrem dění jsou - opět - Glee veteráni. Nakonec se skoro všechny možné staré i nové tváře sejdou a s nostalgickým pomrkáváním dojdou až do povedeného a důstojného finále. Oblíbené epizody: 04-05 The Hurt Locker 1 & 2, 09 Child Star, 11 We Built This Glee Club, 12 2009, 13 Dreams Come True. Oblíbené písničky: Home, Take On Me, It Must Have Been Love, All Out Of Love, The Final Countdown, Come Sail Away, I Lived, (+12 dalších). ()

Související novinky

Zemřela herečka Olivia Newton-John

Zemřela herečka Olivia Newton-John

08.08.2022

Další smutná zpráva z filmového světa. Ve věku 73 let zemřela australská tanečnice, zpěvačka a herečka Olivia Newton-John, kterou diváci budou pravděpodobně nejvíce znát díky její roli v legendárním… (více)

Netflix ulovil Ryana Murphyho

Netflix ulovil Ryana Murphyho

16.02.2018

Jméno Ryan Murphy vám možná nic neříká, určitě ale znáte Plastickou chirurgii s. r. o., Glee, American Horror Story nebo American Crime Story. Ano, tyhle seriálové hity pochází z Murphyho hlavy. A… (více)

70. Zlaté glóby - nominace

70. Zlaté glóby - nominace

13.12.2012

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes oznámila nominace na prestižní Zlaté glóby. Nejvíce nominací (celkem 7) získalo Spielbergovo životopisné drama Lincoln, které je nasledované s pěti… (více)

"Spravedlivé" Zlaté glóby

"Spravedlivé" Zlaté glóby

16.01.2012

Zatímco v rámci nominací na letošní Zlaté glóby se jasní favorité rýsovali, samotné ceny žádného drtivého vítěze nepřinesly. Nicméně za obrovský úspěch se dají považovat tři Zlaté glóby pro… (více)

Reklama

Reklama