Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele zamukooo k tomuto seriálu (9)

Národní hymna (2011) (S01E01) 

První díl seriálu vystřelil laťku hodně vysoko. Premiér řeší, jestli se společensky znemožnit, ale zachránit princeznu, nebo si zachovat úctu, odolat vydírání, ovšem s rizikem, že vyděrač splní svoji hrozbu. Tento díl nekritizuje ani tak technologie jako spíš společnost. Čím větší bizár, tím větší sledovanost. Navíc se ukazuje, že společnost si z větší části přeje, aby premiér splnil podivné přání únosce. Některé detaily nebyly úplně promyšlené, ale celkově za mě výborný díl. Všimněte si, že představitelé vlády celou dobu se řeší hlavně to, jaký mediální obraz bude mít premiér, pokud (ne)bude souložit s prasetem. O životě princezny a její záchraně se tu moc nezmiňují. ()

Pád střemhlav (2016) (S03E01) 

Ačkoliv v tomhle dílu nejsou vraždy, zranění, krev, je mi z něj smutno. Aneb parodie některých influencerů a umělých úsměvů, ze kterých by člověk zvracel. Taky díl dobře ukazuje, že pokud až moc tlačíte na pilu, ostatní to poznají a bude to mít opačný efekt. Hezky se taky ukazuje, kolik úsilí člověka často stojí něco v životě zlepšit, poskočit výš ve společenském žebříčku. Ovšem stačí několik malých chyb a pád na dno je velmi rychlý. Přesto 5 hvězd nedám – protože mi nepřijde, že by to byla nějaká skutečná hrozba. Drtivá většina lidí, kteří používají sociální sítě, to podle mě nevnímá takto, tj. že musí vše prezentovat růžově, aby dostali co nejvíc palců nahoru. Osobně si všímám spíš opačného trendu, tj. nejvíc lajků mívají různé příspěvky, které mají jakoby „ukazovat realitu“ a jsou doplněné nějakým srdceryvným příběhem. To táhne víc než naaranžované fotky rtěnek nebo jídel. ()

Sklapni a tancuj (2016) (S03E03) 

Epizoda se mi hodnotí dost těžko. Na jednu stranu nenudí, má gradaci, dobré rozuzlení… jenže je to celé tak přitažené za vlasy, že to ve výsledku působí, že scénář asi psal někdo zhulený nebo s 5 promile. Ten kluk sice byl úchyl, ale tohle si nezasloužil. Nebo snad ano? No pokud je někdo tak hloupý, že věří vyděračům, že dané video nezveřejní, a začne tančit, jak oni pískají, tak snad i zaslouží. A ke komentářům… jsem jediná, kdo si nemusí přelepovat webkameru? Můj počítač má záklopku, aby webkamera byla schovaná. Tj. člověk ji musí vysunout nahoru, když ji chce použít. Jediné negativum je, že někdy zapomenu a když už chci mít po sto letech videohovor, divím se, že mi webkamera nefunguje. :D I když v mém případě by hackeři viděli akorát to, jak se cpu sušenkama. Zpět k příběhu. Nepředpokládám, že by někdo vydíral úplně obyčejného člověka... ()

Rachel, Jack a Ashley Too (2019) (S05E03) 

Jeden z těch dílů, který končí šťastně, a proto patří mezi mé nejoblíbenější. Zejména proto, že se dost zajímám o pop music. Díl není vyloženě o kritice moderních technologií, spíš ukazuje, jak jsou popoví umělci nesvobodní, vydavatelstvím tlačeni do určité image, jinak mají smůlu. Pokud se rozhodnou jít proti proudu, je třeba je umlčet, ale zároveň stále musí jejich obchodní značka přinášet peníze. Část s panenkou, která má mít osobnost Ashley O, není až tak zajímavá. Nejpodstatnější na epizodě je snaha vytvořit dramatický příběh kolem hlavní popové hvězdy, a přitom dál používat její songy, image. Stačí vybrat náhodnou holku, která umí aspoň trochu tancovat, a našroubovat na ni digitálně obličej a tělo zpěvačky. Taky mě trklo, jak vlastně všechny zpěvačky používají ty naučené fráze, když při rozhovorech odpovídají na otázky typu „Co bys poradila svým fanouškům?“ a každá spustí „Musíš dělat, co tě baví, jít si za tím…“… no jasně, že nikdo neřekne „hele, někdy je třeba být realistický, jako umělec se proslaví málokdo a pokud nemáš talent a nejsi něčím výjimečný, je nulová šance, že se uchytíš“. :D Nebo téma vydělávání na umělcích po jejich smrti, příkladem je nespočet remixů s Michalem Jacksonem atd. Smrt je bohužel nejlepší propagace a hudební vydavatelství to vědí. Ovšem už jen z principu, že v tom hraje Miley Cyrus, to asi tady nebude mít nikdy vysoká čísla. ()

Joan je hrozná (2023) (S06E01) 

„Co můžete udělat pro to, aby ta scéna zmizela ze všech obrazovek na světě?“ „Nic.“ Díl, který řeší několik důležitých témat: 1. (ne)čtení smluvních podmínek různých platforem, 2. špehování uživatelů internetu za účelem (nejen) personalizované reklamy, 3. tvorbu filmů přes počítač, kdy bude stačit, aby herec prodal společnosti práva na svůj vzhled a nemusí dané scény vůbec hrát. To třetí mi přijde asi nejzajímavější. V normálním světě prostě herec odmítne dané scény hrát a buď s tím režisér bude souhlasit nebo ne, případně si najdou jiného herce. Kdežto takto… těžko se proti tomu zpětně bude člověk bránit. K logičnosti sice má zatím umělá inteligence daleko (umělá inteligence stále zatím nechápe např., jak si poradit s otázkami typu „kde koupit bublinku do vodováhy“), ale za mě je zrovna tohle reálná hrozba. Mám navíc ráda, když se tvůrci BM nesnaží za každou cenu o co nejdrastičtější konec. V tomto dílu nechybí nadsázka, poselství a vtipné hlášky. Za mě nejlepší díl 6. série a možná můj nejoblíbenější díl BM vůbec. ()

Loch Henry (2023) (S06E02) 

Jako epizoda nějakého kriminálního seriálu by mi to přišlo celkem zajímavé. Rozuzlení bylo pro mě překvapivé, nečekala jsem ho. Ovšem je otázka, co to dělá v Black Mirror? Pochopila jsem, že seriál nekritizuje pouze moderní technologie, ale co přesně seriál kritizuje tady? To, že pro lidi jsou mnohem zajímavější dramatické až drastické příběhy než pozitivní příběhy? To není nic nového, na to seriál poukazuje už mnohem dřív (Národní hymna, Patnáct milionů meritů, Joan je hrozná…). Je fakt, že závěr je povedený. Bohužel celé epizodě škodí to, že obsahuje dost hluchých míst, na můj vkus se to celé strašně vleče. ()

Beyond the Sea (2023) (S06E03) 

Asi nejméně nápaditý díl 6. série. Aneb dejte tam ohrané téma přenosu vědomí ze člověka do robota/jiného člověka, inspirujte se vraždou Sharon Tate a jejích přátel, a máte příběh hotový. Tak asi takto nějak ten díl vznikl. Od momentu, kdy jeden z astronautů chce druhému půjčit svoji repliku, to bylo dost předvídatelné, to ho jakože nenapadlo, že třeba bude chtít mít něco s jeho manželkou? Ačkoliv je to „nejvíc Black Mirror“ díl 6. série, můj favorit to není. A jsem jediná, kdo v tom konci vidí paralelu s komunismem? Jakože by na tom měli být oba stejně (asi aby si nezáviděli)? ()

Mazey Dayová (2023) (S06E04) 

Větší blbost jsem dlouho neviděla. Nechápu, co to mělo znamenat ani co to dělá v seriálu Black Mirror. Asi nejslabší díl BM vůbec. Aneb když se snažíte o nadsázku, ale vznikne z toho divný pokus o fantasy. Přitom to začalo dost slibně. Nakonec dávám jednu hvězdičku navíc, protože téma paparazzi si zaslouží víc prostoru. Někteří by byli schopni i přihlížet umírajícímu člověku a nepomoct mu, hlavně že budou mít co nejvíc šokující fotky. ()

Démon 79 (2023) (S06E05) 

Za mě velmi povedený díl, po Joan Is Awful nejlepší z 6. série. S hlavní postavou jsem hodně sympatizovala a fandila jsem jí, ať se jí vraždy povedou. Tyhle pocity jsem měla naposledy u čtení Zločinu a trestu. Člověka to vtáhne a závěr se dá vyložit více způsoby… v průběhu dílu je naznačeno, že trpí duševní poruchou, možná si to celé představovala. To by vysvětlovalo, že najednou na talismanu žádný znak nebyl… ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama